Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

John Wishart

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

28 Nov 1898

Montrose, Scotland

14 July 1956

Acapulco, Mexico

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Familjes s John Wishart 'lëvizur nga Montrose në Perth në Skoci kur Gjoni ishte dy vjeç. Ai mori pjesë në Perth Akademisë dhe pastaj, në vitin 1916, hyri në Universitetin e Edinburgut. Atje ai u mësoi matematikën nga ET Whittaker.

Lufta e Parë Botërore do të thotë se karrierën Wishart e universitetit u ndërpre. Ai kaloi dy vitet e 1917-1919 në regjimentit Watch Zi dhe ka shërbyer në Francë në 1918. Ai përfundoi kursin e tij universitare në 1922, u diplomua me një shkallë Klasa e parë në matematikë dhe fizikë. Ai kishte kryer një kurs trajnimi për mësues në Shtëpinë Moray si pjesë e shkallës së tij dhe, pas diplomimit, ai shkoi në Leeds pranuar një post si mësues matematike në Shkollën West Leeds Lartë.

Në 1924, pas një rekomandim nga Whittaker, Wishart iu ofrua një post në University College, Londër, si asistent i Pearson. Pearson ka një projekt për Wishart që punojnë për dhe, duke pasur parasysh se Whittaker kishte ngritur laboratorin e tij matematikore në Edinburg, ajo ishte e qartë pse Whittaker 's këshilla për një asistent të mundshme ishte kërkuar. Pearson ka botuar tabelat e tij Funksioni i plotë Gama në 1922 dhe tani ai është duke kërkuar ndihmë kompjuterike në tabelat e tij të ardhshëm 'Tabela' Projekti i Funksioni Beta Incomplete.

Wishart mësuar një marrëveshje e madhe e statistikave gjatë tre viteve të tij me Pearson. Ai mori pjesë në Pearson 's ligjërata dhe mësuar se si të shkojë për hulumtime statistikore. Pas disa muaj si asistent profesori matematike në Kolegjin Perandorak, Wishart pranuar një ofertë nga ra Fisher të jetë asistent i tij statistikor në Rothamsted.

Kur u largua trungjet e tij në Kembrixh lectureship Statistikat në vitin 1931 ka pasur një riorganizim i statistikave të jepte mësim në Kembrixh. Një Lexueshmëria e Statistikat u krijua në Fakultetin e Bujqësisë për të mësuar kurse në atë Menaxhmenti kurse në Matematikë. Një lectureship veçantë në statistikave ekonomike u krijua gjithashtu. Wishart u emërua në Lexueshmëria në Fakultetin e Bujqësisë.

Një laborator u krijua nga Wishart në Kembrixh për studentët e tij pasuniversitar. Cochran ishte një nga këto postgraduates dhe ai e përshkroi kohën e tij duke studiuar me Wishart:

Në ato ditë ai besonte tek studentët e tij duke orarit të punës. Kur ai caktohet me një tavolinë në Laborator, ai më tha se ai priste që mua të jetë ulur në tavolinë më e ditës kur nuk është në klasë. Ai udhëzoi mua për të bërë tri orë informatikë në ditë në një tryezë të nivelit 1% të z me 7 numra pas presjes dhjetore ... Duke parashikuar një jetë të lirë dhe të lehtë si një student pasuniversitar, punctuated sigurisht nga periudha e të menduarit ezoterik, kur shpirti u zhvendos mua, unë nuk e shumë si ose orarit të punës apo informatikë, por unë nuk mendoj se ata kanë më ndonjë dëm.

Kishte dy aspekte të mësimdhënies së Wishart në Kembrixh që ai mësoi edhe studentët e matematikës dhe studentët e bujqësisë. Kjo pershtatshme edhe atë që ai kishte edhe një dhunti për statistikat matematikore dhe një aftësi për shumë aplikime praktike të dizajnit eksperimentale. Marrëveshje nuk përshtaten akademikë të tjera në Kembrixh, megjithatë, dhe Wishart kishte për të luftuar shumë beteja akademike.

Problemi se pozicioni Wishart shkaktuan në Kembrixh ishte se ai ishte shumë i lartë për të mundësuar një statisticien ato në Bujqësi por Matematikanë ishin gjithashtu të pakënaqur të dërgojnë studentët e tyre në Fakultetin e Bujqësisë për statistikave kurse, dhe ata do të kishin preferuar të ketë shumë statistika krejtësisht në Matematikë.

Nëse Lufta e Dytë Botërore nuk kishte ardhur së bashku është e paqartë se si do të zgjidhen problemet e tyre. Siç ishte, Wishart punuar në ushtri të Inteligjencës 1940-1942 dhe pastaj në punën statistikore për Admiralty 1942-1946. Problemet ai kishte qenë që në Kembrixh para Luftës mendoj se e bëri atë të gjatë dhe të vështirë për në se do të kthehen, por dashuria e tij e mësimdhënies, më shumë se çdo gjë tjetër, e mori atë përsëri.

Në statisticians Kembrixh më shumë janë marrë brenda Matematikë dhe një Laborator statistikore u krijua në Fakultetin e Matematikës në vitin 1949. Wishart u bë Shef i Laboratorit statistikore në vitin 1953.

Në lidhje ndërkombëtare Wishart janë përmblodhi deri:

Ka me siguri disa statisticians që kanë patur më shumë miq të shpërndara nëpër botë që kishte Gjoni Wishart. Shumë nga këto shoqëri janë bërë në gjatë punës së tij si mësues e metodë statistikore për të agriculturists praktik jashtë shtetit. ... Një vizitë pioniere në Nankin Universitetit në vitin 1934 kishte qenë ndjekur pas luftës nga vizita në Spanjë në vitin 1947, në Shtetet e Bashkuara në vitin 1949, në Indi në vitin 1954 dhe pastaj, në vitin e tij të fundit, në Meksikë, ku ai ishte duke marrë një pjesë kryesor në punën e Qendrës Trajnimit në Experimental Design rregulluar nga Ushqimit të Kombeve të Bashkuara dhe Organizata e Bujqësisë.

Disa nga botimet më të rëndësishme Wishart ishin në periudhën 1928-32 para se ai u bë i përfshirë kështu me mësim në Kembrixh. Në 1928 ai rrjedh prodhim-shpërndarja e përgjithësuar moment që është quajtur tani e shpërndarjes Wishart. Kjo shpërndarje është përshkruar si:

... themelore të multivariate analiza statistikore ...

dhe është përshkruar plotësisht në faqet e 154-163. Siç edhe gazeta më tej në shpërndarjen Wishart, ai studioi edhe pronat e shpërndarjes së koeficienti korrelacionit të shumta që Fisher kishin konsideruar më parë. Përveç kësaj ai shkroi shumë gazeta në lidhje me aplikimet e statistikave bujqësore si gjyqe të plehrave, eksperimente panxhar sheqerit, eksperimentimi kulture dhe ushqimin thi.

Wishart ishte gjithashtu i përfshirë shumë me punën e Shoqërisë Mbretërore Statistikore. Ai ishte një nga Fellows që formuan komitetin organizimin e seksionit kërkimore bujqësore në vitin 1933. Në 1945 ai u bë kryetar i Shoqërisë Mbretërore Statistikore 's Studim Seksioni. Ai gjithashtu ulur mbi dy komitetet e Shoqërisë Mbretërore Statistikore mbi Mësimi i Statistikave: raportet e këtyre komiteteve të botuar në Gazetën e Shoqërisë Mbretërore Statistikore në vitin 1948 dhe 1955.

Një shërbim tjetër që Wishart kryer për statistikat e punës së tij ishte redaktuese për Biometrika. Ai ka shërbyer si Asistent redaktor nga 1937 dhe Associate Editor nga 1948.

Wishart vdiq në një aksident banje në Acapulco, Mexico, të cilën ai ishte për vizitë si një përfaqësues i Ushqimit të Kombeve të Bashkuara dhe Organizata e Bujqësisë për të organizuar për ngritjen e një qendre kërkimore për të aplikuar teknikat statistikore në punën kërkimore bujqësore.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland