Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Marshall Harvey Stone

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

8 April 1903

New York, USA

9 Jan 1989

Madras, India

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Marshall Stone 's nënë ishte Agnes Harvey. Babai i tij, Harlan Fiske Stone, ishte një avokat i shquar i cili shërbeu si dekan i shkollës Columbia Ligjit 1910-1923 dhe ishte në gjykatë e lartë për 21 vite, duke shërbyer si shefi i drejtësisë për pesë të fundit të këtyre 1941-1946. Tradita e familjes do të kishte pasur Marshall pas babait të tij në një karrierë të ligjit dhe, ndërsa ai mori pjesë në shkollat publike në Englewood, New Jersey, ishte supozuar se ai do të bëhet një avokat. Ai hyri në Harvard më 1919 ende duke synuar për të vazhduar studimet e tij në shkollën e Harvardit ligjin, pasi të parë duke marrë diplomë Bachelor të tij, por ai ishte i entuziazmuar aq nga kurset e matematikës që ai e mori atë, me kohë ai u diplomua në 1922, ai filloi të mendoj se kjo ishte matematika dhe jo ligji, kjo do të ishte jeta e tij. Një rregullim i frymëzuar, por të jashtëzakonshëm, nga Departamenti Matematikë Harvardit e panë atë si një i emëruar instruktor për sesionin 1922-23 për të parë nëse ai do të gëzonte matematikë mësimdhënies dhe nëse ai do të vendoste për të marrë studimet e tij matematikore të mëtejshme.

Në të vërtetë ai e bëri me shpejtësi të vendosë se ai donte të ndiqte një karrierë në matematikë dhe ndërmori kërkimore për doktoratë e tij nën Birkhoff 's mbikëqyrje. Doktoraturës e tij u dha në 1926 për një tezë të drejtë e zakonshme linear homogjen i diferencuar n Ekuacione të rendit dhe Problemet Related zgjerimin. Në vitin 1925 ai ishte emëruar si një mësuesi i matematikës në Universitetin Kolumbia, dhe ai ka shpenzuar dy vjet përpara se të emërohen për të Harvardit si një instruktor në vitin 1927. Në këtë vit të fundit ai u martua me Emmy Portman, ata kanë tre fëmijë, por përfundimisht martesa përfundoi në divorc në vitin 1962.

Gjatë periudhës që ai ishte një instruktor i gurit interesat e ndjekur shumë ato të mbikëqyrësit Birkhoff tij kërkimore. Ai botuar njëmbëdhjetë gazeta në teorinë e zgjerimit Puna në mes 1925 dhe 1928. Për shembull, ai botoi një lloji të pazakontë të zgjerimit problem (1924), Një krahasim i seri të Furierit dhe Birkhoff (1926), Zhvillimet në polynomials Lazhandrian (1926), dhe zhvillimet në polynomials Hermite (1927). Në këto letra një rol të veçantë ka luajtur nga zgjerimet në drejtim të eigenfunctions të operatorëve diferencial linear.

Në vitin 1928 u gradua Stone profesor në Harvard. Edhe pse ai do të kthehet përsëri në vitin 1933 në Harvard, gur i parë i pranuar një post si profesor në Yale 1931-1933. Kthehu në Harvard si një profesor i asociuar në 1933, ai u graduar profesor plotë atje në vitin 1937.

Gjatë këtyre viteve të hulumtimit gurit mori një numër të drejtime të ndryshme. Nga 1929 ka punuar në vetë-operatorët adjoint në hapësirë Hilbertit dhe rezultatet e tij të përfshira në botimin e madhe e transformimeve librin e tij 662 faqe lineare në hapësirën Hilbertit dhe aplikimet e tyre për analizë (1932). Halmos shkruan rreth librit në 1990, kur u ribotuan nga Shoqëria American Mathematical:

Ky libër është një klasik deri tani. ... Në gjuhë të 1990-s libër i përket analizës funksionale (një subjekt i kemi përdorur për të thirrur algjebër topological - nuk kemi?). Një nga librat më të njohur në këtë subjekt është Stefan Banach 's Théorie des operacionet linéaires - edhe ajo u botua në 1932 (Në Varshavë, kur Banach ishte 30). Banach fillon me një kapitull për integrimin Lebesgue e ndjekur nga një kapitull në hapësira metrikë (por unë nuk mund të gjej një e përmend ose Hilbertit apo gurit në librin e tij). Libri i gurit është shumë e ndryshme në shpirt, në qëllim, në ton, në stil, në afateve kohore, dhe në zbatim. Puna ishte nisur në vitin 1928, kur e gurit ishte 25, ai u botua kur ai ishte 29. Një parathënien ngut tregon lexuesit se ai shpreson për të ofruar "një trajtim të detajuar i cili do të fillojë me themel dhe të kryejë sa më shumë zhvillimin e mundur në çdo drejtim .... Në mënyrë që të ngjesh materiale në busull të faqeve gjashtëqind palë , ajo ka qenë e nevojshme për të punësuar si një stil konciz si është në përputhje me plotësinë dhe qartësi të deklaratës .... " Pas parathënien, ai zhytet në të drejtë, nuk është një meditim të shkurtër mbi atë që fjala "hapësirë", mund të thotë, të ndjekur menjëherë (në faqen 2) nga përkufizimi axiomatic e hapësirë abstrakte Hilbertiane. (Referencë e vetme për shqetësimet e Banach një letër 1924 në Fundamenta.) punës përbëhet nga dhjetë kapituj, nga të cilat e fundit (Aplikacionet) është më shumë se një e treta e librit.

Për shkak të mungesës së hapësirës, rezultatet nga 1930 nen gurit e transformimeve lineare në hapësirën Hilbertit III: metodat Operacionale dhe teori grup, i cili i ishte shfaqur në Procedura e Akademisë Kombëtare të Shkencave, kishte për t'u harruar. Ky artikull përfshirë Stone festoi-von Neumann teorema unike.

Në 1932 ai provoi rezultatet në teorinë fantazme, që dalin nga grupi metodat teorikemekanikën kuantike, e cila kishte qenë conjectured nga Weyl. Pastaj në vitin 1934 ai botoi dy gazeta të algebras Boolean: algebras Boolean dhe aplikimet e tyre për të topologji dhe Subsumption e algebras Boolean nën teorinë e unazave. Dyja u shfaq në Procedura e Akademisë Kombëtare të Shkencave. Këto dokumente përmbajnë atë që sot quhet gurit - Teoria Cech compactification. Ai e bëri këtë studim duke u përpjekur për të kuptuar më të thellë në themel bazat rezultatet e tij në teorinë fantazme. Një rezultat veçanërisht i rëndësishëm provuar nga Stone gjatë kësaj periudhe ishte një generalisation substanciale të Weierstrass 's Teorema mbi përafrimin uniformën e funksioneve të vazhdueshme nga polynomials. Ky rezultat është i njohur tani si Stone-teorema Weierstrass.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore Stone ndërmori punën e fshehtë të luftës duke u bashkangjitur në Zyrën e Operacioneve Detare gjatë 1942-43 dhe pastaj Zyra e Shefit të Shtabit të Departamentit të Luftës për pjesën tjetër të Luftës së Dytë Botërore. Pastaj në vitin 1946 ai u largua i Harvardit për të marrë kryesimin e departamentit të matematikës në Universitetin e Çikagos. Kjo nuk ndodhi me lehtësi për të gurit të negociuar për një vit me Robert Maynard Hutchins, Presidenti i Universitetit të Çikagos, para se të marrë deri emërimin. Një problem ishte sigurisht protesta nga anëtarë të fakultetit në Çikago të cilët dëshirojnë të pranishëm kryetari i tyre, Ernest P Lane, për të vazhduar në detyrë. Në Stone shpjegon se pse ai vendosi të largohet nga Harvardit. Një motivimi kryesor ishte:

... bindjen time se edhe koha ishte pjekur për një rishikim themelor i diplomuar dhe arsimin parauniversitar matematikore.

Stone e bëri një punë të shquar në kthimin e kësaj shkolle i njohur hulumtimi për të ngritur atë e kishte njohur më parë. Së pari ai kishte për të kapërcyer rezistencën emërimit të tij nga departamenti i tij, atëherë ai kishte për të bindur autoritetet e Universitetit të pranojnë propozimet e tij. Megjithatë:

Gur ishte një njeri me karakter të fortë dhe integriteti i padiskutueshëm.

Argumenti i tij i parë me administratën e universitetit ishte mbi dëshira e tij për të ofruar një takim për të Hassler Whitney. Stone fituar argumentin, ofertë është bërë për Whitney, por ai e ktheu atë që preferojnë të mbeten në Harvard. Gur tjetër vendosi të emërojë André Weil, por ai:

... ishte një personalitet disi e diskutueshme, dhe kam gjetur një marrëveshje të mirë të hezitim, në qoftë se nuk ngurrim, nga ana e administratës për të pranuar rekomandimet e mia.

Përsëri Stone fituar argumentin dhe këtë herë ofertë u pranua. Kjo ishte

... një ngjarje e rëndësishme në historinë e. . . Matematikë amerikan.

Stone vazhdoi të emërojë Matematikanë udhëheqëse. Next erdhi Mac Lane, pastaj Zygmund ndjekur nga Chern. Ky takim e fundit doli më e vështirë për t'i kapërcyer administratës Çikago dhe Stone kërcënuar të japë dorëheqjen në një përpjekje për të marrë rrugën e vet. Ai ka shkruajtur:

Ky ishte incidenti stormiest në një periudhë të stuhishme.

Nga 1952 Stone dha dorëheqjen si kreu i departamentit në favor e Mac Lane, por ai ka mbetur në Çikago derisa ka dalë në pension në vitin 1968. Ai pastaj pranoi një rang profesori në Universitetin e Masaçusets, ku ai ka punuar me kohë të plotë deri në 1973, atëherë e gjysmë kohë deri në 1980. Ne u përmend më lart se ai ishte divorcuar nga gruaja e tij të parë në vitin 1962 dhe ai më pas u martua me Ravijojla Kostiç.

Stone pranuar nderon shumë për arritjet e jashtëzakonshme të tij. Ai u zgjodh për të Akademisë Kombëtare të Shkencave (Shtetet e Bashkuara) në 1938, në vitin e ardhshëm ai u American Mathematical Society Colloquium Ligjërues dhe ai ishte president i Shoqërisë në 1943-44. Ai u nderua duke u quajtur Josia Willard lektor Gibbs për 1956, duke dhënë një leksion mbi Matematikë dhe të ardhmen e shkencës në Rochester, New York, më 27 dhjetor 1956. Stone u zgjodh president i Bashkimit matematike Ndërkombëtar në 1952-54 dhe ai ishte president i Komitetit Ndërkombëtar të matematike Udhëzimit 1961-1967. Në këtë funksion ai themeloi Komitetin Ndër-Amerikan mbi matematike Education (Comitê Interamericano Educação de Matemática - CIAEM) në vitin 1961.

Interesat Stone, e cila përfshinte gatim, janë përshkruar në:

Të interesave të shumë të gjithë e gurit të dashurinë e tij të udhëtimit me siguri ishte dominante. Ai filloi të udhëtojë kur ai ishte mjaft i ri dhe ishte në një udhëtim në Indi, kur ai vdiq. ... Marshall gurit ishte një njeri me një opinion shumë i gjerë dhe një gamë të gjerë të interesave që duket se ka menduar më tepër thellë në lidhje me një numër çështjesh. ... këtu ishte një njeri jashtëzakonisht i zhytur në mendime me një shkallë të lartë e depërtimit dhe depërtim. ... ai dukej i pajisur edhe me një cilësi të cilën unë mund ta përshkruaj vetëm si urtësi.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland