Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Vladimir Andreevich Steklov

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

9 Jan 1864

Nizhny Novgorod (was Gorky from 1932-1990), Russia

30 May 1926

Gaspra, Crimea, USSR

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Vladimir Steklov 's ati ishte një klerik i cili mësoi historinë dhe hebraike në Seminarin Novgorod Nizhni. Xhaxhai i tij nga ana e nënës së tij i familjes ishte një kritik i njohur letrar. Vladimir Steklov trashëguar shumë nga këto talente të familjes dhe ai vetë kishte talente të konsiderueshme letrare dhe muzikore. Sikur ai nuk e bëri një karrierë nga matematika ai mund të ketë bërë profesionin e tij si një këngëtare operash.

Steklov hyrë në Institutin e Aleksandër Nizhni Novgorod në moshën 10 vjeç. Ai ka studiuar për tetë vite u diplomua në 1884. Ai hyri në Universitetin e Moskës, por, pas një viti, ai transferohet në Kharkovit Universitetit. Atje ai u bë një student i Lyapunov dhe, pas një karrierë shumë të suksesshme universitare, ai u diplomua në 1887. Steklov Kharkovit mbetur në Universitetin e punës në drejtim të bëhet një mësues universitet. Në 1891 ai u emërua Ligjërues në Mekanikë dhe punuar drejt Diplomë Master e tij.

Për Steklov tezës master e tij ka punuar në ekuacionet e një organi të ngurta lëvizin në një ideal jo-lëngu i trashë. Ka pasur katër raste të konsiderohen në integrimin ekuacionet që doli nga ky problem, dhe dy nga këto raste ishin zgjidhur nga Clebsch në 1871. Steklov zgjidhur rastin e tretë në tezën e tij, rastin e fundit që zgjidhen nga mbikqyrësi Steklov e Lyapunov në 1893. Në fakt 1893 ishte viti që ishte dhënë Steklov Diplomë Master e tij. Pastaj, në 1896, Steklov ishte emëruar në një rang profesori të jashtëzakonshme të mekanikës dhe vazhdoi të punojë për disertacionin e doktoraturës.

Për disertacion doktorature Steklov e tij ka punuar mbi problemet që u ngrit në teori të mundshme, elektrostatikë dhe hydromechanics. Ai reduktuar problemet e këtij lloji në kufi problemet vlera e tipit Dirichlet përdorur analizë rigoroze matematike. Steklov ishte dhënë doktoraturës e tij në vitin 1902 dhe, në atë vit, Lyapunov tij supervizor pranuar një takim në Shën Petersburg. Steklov u emërua për Kryetar të Aplikuara Matematikë në Universitetin e cila Kharkovit Lyapunov kishte lirua.

Steklov kishte qenë një anëtar aktiv i Shoqërisë matematike Kharkovit, duke shërbyer si sekretar i Shoqërisë në vitin 1891 dhe kryetar deputet në vitin 1899. Në 1902, viti ai ishte emëruar për Kryetar të Aplikuara Matematika, Steklov u bë kryetar i Shoqërisë së dhe mbajti këtë post deri më 1906 kur ai shkoi në Shën Petërsburg për të marrë deri Kryetari i matematikës atje.

Një nga faktet më të shquar për Steklov ishte se ai mbante një ditar për rreth 20 vjet, dokumentojnë në detaje çdo ditë ngjarjet e jetës së tij. Ne duhet të dimë më shumë e jetës Steklov sesa pothuajse matematikan ndonjë tjetër, por ditarë janë me interes shumë më përtej botën e matematikës si ato ngjarje rekord nëpër një periudhë veçanërisht dramatik të historisë ruse. Hyrje Steklov për çdo ditë do të fillojë me një rekord të kushteve të motit në 10 Ai do të regjistrojnë temperatura, presioni atmosferik, shkallën e sigurimit re, a ka shi apo dëborë. Pastaj çdo natë ai do të përfundojë e tij në ngjarjet e ditës. Ai dha detaje të letrave që kishte marrë dhe letra që kishte shkruar atë ditë. Të gjitha këto ai vizitoi ose që e vizituan atë janë të regjistruar. Hyrje përfundimtar ishte kushtet e motit në 3:30 dhënë detaje të njëjtën si 10 e hyrjes.

Nëpërmjet ditarin e dimë mirë se si çdo student që Steklov ekzaminuar kryer në provimin e tyre. Ne e dimë leksionet që ai dha për çdo ditë. Për shembull, më 10 shtator 1908:

Filloi pedagog në Universitetin e integrimin e ekuacioneve diferenciale pjesore. Ka pasur mjaft shumë njerëz. Para leksion i tha disa fjalë rreth NJË Korkin [i cili vdiq më 8 shtator 1908] dhe sugjeroi që studentët të paguajnë haraç në kujtesën e tij, duke qëndruar deri, e cila natyrisht që punuan.

Sigurisht e tij leksion mbi integrimin e ekuacioneve diferenciale të pjesshme ishte të vitit të tretë studentët dhe leksionet vazhdoi deri në prill 1909. Ai dhënat më 25 prill 1909:

Finished my leksione mbi integrimin e ekuacioneve. Për disa arsye, studentët përshëndeti fund të leksionit tim me duartrokitje (ishin të lumtur që kisha mbaruar?).

Steklov kishte shikime fortë politike në një kohë kur ndjenjat e politike në Rusi të mëdhaja. Ai ishte i fuqishëm kundër regjimit të Tsarist dhe ndanin empati me studentët progresive. Në fakt këtë e bëri atë një mësues shumë i popullarizuar në Shën Petersburg dhe, së bashku me aftësitë e tij të shkëlqyer pedagog, solli shumë studentë për të studiuar në Departamentin e Matematika dhe Fizika. Në mesin e studentëve që ai dha mësim në St Petersburg u Friedmann, Smirnov dhe Tamarkin.

Shpërthimi i Luftës së Parë Botërore në 1914 solli një rritje e shpejtë e afsh patriotik në qendër të cari i cili nuk është ndarë nga Steklov. Kur formën gjermane e emrit të qytetit ishte ndryshuar në emrin ruse e Petrograd, Steklov shkroi në hyrjen e tij ditar e 2 shtator 1914:

Shën Petersburg është riemëruar Petrograd nga Imperial Rendit. Xhingërima të tilla janë të gjitha tiranet tona mund të bëjë ... processions fetare dhe shfarosjen e popullit rus me të gjitha mjetet e mundshme. Bastards! E pra, vetëm të prisni. Ata do të merrni atë një ditë të nxehtë!

Në 1910 Steklov ishte zgjedhur në Akademinë ruse të Shkencave. Pastaj në 1919 ai u bë zëvendës-president i Akademisë. AP Yushkevich shkruan në:

Gjatë luftës civile, konfliktet ushtarake, rënia ekonomike, dhe fazat e hershme të rindërtimit, ai provoi që të jetë administratori i shkëlqyer shkencore. Për tetë vjet ai ka punuar pa pushim për të ruajtur, dhe më vonë për të zgjeruar, veprimtaria e Akademisë dhe të riorganizuar atë me qëllim për të sjellë shkenca dhe kërkesat praktike më afër së bashku.

Në 1921 Steklov themeluar Institutin e fizikës dhe Matematika dhe ka shërbyer si drejtor i saj deri në vdekjen e tij në vitin 1926. Në 1934 Instituti i ishte ndarë në dy Instituteve të veçanta e fizikës dhe Matematika dhe Matematika Institutit u emërua Steklov VA Mathematical Institute.

Steklov bërë kontribute të rëndësishme në matematikën e aplikuar. Përveç punës për tezën e tij të magjistraturës dhe doktoraturës tezën e tij të përmendura më lart, ai reduktohet probleme të problemeve të vlerës kufiri i tipit Dirichlet ku ekuacion Laplace duhet të zgjidhet në një sipërfaqe. Ai shkroi Përgjithshëm Teoria e Funksionet themelore në të cilat ai ekzaminuar zgjerimet e funksionon si seri në një sistem të pafund të eigenfunctions Puna. Në fakt termi "Funksionet themelore", e cila është për shkak të Poincare, do të thotë eigenfunctions në terminologjinë e sotme.

Steklov nuk ishte parë për të shqyrtuar zgjerimet seri në lidhje me grupe të pafund të eigenfunctions Puna, sigurisht Furierit kishin shqyrtuar një rast të veçantë të kësaj situate shumë vite më parë. Steklov, megjithatë, i prodhuar shumë gazeta në këtë temë të cilat kanë çuar atë në një teori të përgjithshme për të zëvendësuar shqyrtohen rastet e veçanta nga të tjerët. Ai studioi një generalisation e Parseval 's barazi për seri Furierit të përcaktimit të tij të përgjithshëm që tregon që kjo të jetë një pronë themelore. Në listën e tij të të gjitha publikimeve përmban 154 artikuj.

EA Tropp, V Ya Frenkel dhe AD Chernin, shkruar në, thonë se e Steklov:

Ai nuk ishte vetëm një matematikan i shquar, por edhe kishte një personalitet jashtëzakonisht të ndritshme. ... Steklov ka bequeathed na punon jo vetëm klasike të matematikës dhe fizikës matematikore, por edhe veprat e disa merita letrare. Këto përfshijnë librin e tij në Amerikë dhe mbrapa (1925), bazuar në përshtypjet e tij të udhëtimit të tij në Shtetet e Bashkuara, si dhe librat e tij rreth Lomonosov dhe Galileo. Megjithatë, trashëgimia e tij e gjerë letrare [ditarin e tij] është ende në pritje të botohet dhe komentoi mbi.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland