Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Magnus Gösta Mittag-Leffler

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

16 March 1846

Stockholm, Sweden

7 July 1927

Stockholm, Sweden

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Gösta Mittag-Leffler 's babai ishte Johan Palme Leffler ndërsa nëna e tij ishte Gustava Wilhelmina Mittag. Lexuesi do të ketë vënë re se Gösta Mittag-Leffler kishte një mbiemër që e kombinuar edhe emri i nënës së tij Mittag dhe emri i babait të tij Leffler kështu mund të mendoj se kur prindërit e tij u martua me ata kombinuar emrat e tyre, por kjo nuk u bë. Nënës Gösta mori emrin Gustava Wilhelmina Leffler në martesën e saj dhe kur fëmija i tyre i parë Gösta ka lindur, ai mori emrin Gösta Leffler. Kjo nuk ishte deri Gösta Leffler ishte një studente njëzet vjeçar që ai vendosi të shtojë "Mittag" me emrin e tij. Ky ishte një tregues i qartë i ndjenjave të tij për nënën e tij dhe për gjyshërit e tij nga ana e nënës së tij.

Babai Gösta ishte një mësues shkolle i cili u bë një drejtor shkolle i një shkolle të mesme në Stokholm. Ai shërbeu gjithashtu si një magji një anëtar i parlamentit. Siç kemi përmendur, u Gösta madh i familjes dhe ai ka lindur në shkollë në shkollë, ku babai i tij mësoi. Pas një ndërsa prindërit e tij bleu një shtëpi të tyre dhe në këtë Gösta motër e re në shtëpi dhe dy vëllezërit ishin lindur, askush prej tyre do të ndjekë Gösta në shtimin Mittag për emrat e tyre. Të dy palët e familjes ishin me origjinë gjermane, por kishte jetuar për disa breza në Suedi. Gjyshi Gösta së në anën e babait të tij ishte një krijues vela që, si bir i tij do të bëjë, ka shërbyer për një kohë si një anëtar i parlamentit. Gjyshi Gösta së nga ana e nënës së tij ishte një dekan në kishë, duke jetuar në një zonë të vendit të Suedisë. Si një djalë i ri Gösta shpenzuar çdo pushimi veror me prindërit e nënës së tij dhe ai kishte një dashuri të madhe për familjen e nënës së tij.

Ishte e qartë nga jeta e tij më vonë se Mittag-Leffler kishte shumë talente përveç matematikës e tij dhe kjo ishte edukimi i tij që bëri shumë për të nxitur këto talente. Shtëpinë e prindërve të tij ishte e mbushur shpesh me miqtë e tyre dhe është dhënë një mjedis në të cilin Gösta, së bashku me vëllezërit e tij dhe motra, mësova shumë përveç në shkollimin e tyre. Gösta gjithashtu tregoi talentin e tij shumë të përparuar si ai me shkollë, dhe mësuesit e tij në shkollë fillore dhe më vonë ato në gjimnaz në Stokholm e kuptuan se ai kishte një aftësi të pazgjidhura për matematikën. Garding shkruan:

Nga një moshë të re Gösta Leffler mbajtur një ditar të parregullt. Shënimet e tij të hershme tregojnë një interes në letërsi dhe më vonë, kur ai ishte rreth njëzet, ditar i jep një pamje të mirë i sjellshëm dhe i mirë-arsimuar njeri i ri me interesa të përgjithshme.

Mittag-Leffler trajnuar si një ekspert, por më vonë mori matematikë. Ai studioi në Uppsala, hyjnë në 1865. Gjatë studimeve të tij ai mbështetet vetë duke marrë nxënësit privat. Ai paraqitur dhe:

... mbrojti një tezë të shquar më pak se në vitin 1872 mbi aplikacionet e parimit argumenti.

Si rezultat Mittag-Leffler ishte emëruar si Docent në Universitetin e Uppsala in 1872. Ndoshta ngjarje që do të kishte efekt më të madh të qëndrueshme në jetën e tij ishte duke u dhënë një rrogë e cila erdhi përmes një dhuratë me kusht bashkangjitur e cila tha se mbajtësi i kishte për të shpenzuar tre vjet jashtë vendit. Në tetor 1873 Mittag-Leffler u nisën për në Paris.

Edhe pse Mittag-Leffler Matematikanë shumë u takua në Paris, të tilla si Aromë, Briot, Chasles, Darboux, dhe Ljuvilit, qëllimi kryesor i vizitës ishte për të mësuar nga Hermite. Mittag-Leffler ndjekur Hermite 's leksione mbi funksionet eliptik, por nuk gjeti ato vështirë do. Qëndrimit të tij në Paris, është përshkruar në detaje në një ditar ai mbante. Kohën e tij përbëhej nga:

... një vizite në diskutimet e teatrit (Sarah Bernhardt), për çështje politike dhe fetare, mësimet në frëngjisht dhe anglisht, një vizitë në tremujorin e punëtorëve, reflektime mbi njerëzit u takua dhe kështu me radhë. Ndonjëherë ka një psherëtimë mbi Hermite 's leksione, kështu vështirë për t'u kuptuar.

Sigurisht Hermite foli në lidhje me ngjyra të ndezura në lidhje me Weierstrass dhe kontributet e tjera ai dhe Matematikanë gjermanë ishin duke e bërë, kështu që Mittag-Leffler marrë një vendim për të shkuar në Berlin, në pranverën e vitit 1875. Atje ai mori pjesë Weierstrass 's leksione të cilat kanë provuar të jenë jashtëzakonisht me ndikim në përcaktimin drejtim të Mittag punë pasuese Leffler e matematike. Shumë më vonë në jetën që ai e quajti tre viteve të tij jashtë shtetit:

Unë kam një përshtypje të gjallë të tensioneve të ashpra midis qarqeve akademike në Paris dhe Berlin gjatë vizitat e mia të dy kryeqytetet. Unë u goditur prandaj nga përvoja ime se Hermite dhe Weierstrass ishin absolutisht falas e ndjenjave nacionaliste apo prirjet. Të dy ishin të lindur dhe Hermite katolikë, si Cauchy para tij, ishte një besimtar të ngrohtë. Weierstrass ishte i interesuar në të, ose i kënaqur, por duke, duke folur për të mësuar rreth prelates pikat mirën e dogmat e kishës.

Ndërsa Mittag-Leffler ishte në Berlin ai mësuar se profesor i matematikës në Helsingfors (sot i quajtur Helsinki), Lindelöf Lorenz, babai i Ernst Lindelöf, ishte lënë karrige për të marrë një post administrativ. Mittag-Leffler shkruan për këto ngjarje:

1875, gjatë qëndrimit tim në Berlin, unë isha i informuar në një udhë të tërthorta përmes Uppsala se rang profesori në matematikë në Helsingfors ishte e hapur. Ishte L Lindelöf, një matematikan i rëndësishëm dhe rektor i universitetit, i cili do të Bordit të Shkollës Kombëtare ... dhe i vendosur për të aplikuar për postin e tij. Kur unë payed një vizitë me mësuesin tim, Weierstrass matematikan i njohur dhe i tregoi atij për planet e mia, ai bërtiti: Jo, ju lutem, nuk e bëjmë atë? Unë kam shkruar për ministrin e kulturës dhe e pyeti për të institucionalizuar një rang profesori i jashtëzakonshëm për ju këtu në Berlin dhe unë sapo mori mesazhin që kërkesa ime është dhënë!

Unë nuk kishte qenë i verbër në avantazhet e madhe, matematikisht duke folur, të tillë nje pozicion te krahasuar me një në Helsingfors. Vështirë se ndonjëherë ka qenë i tillë ka një koleksion të shkëlqyer prej Matematikanë shquar: Weierstrass, Kummer, Kronecker, Helmholcit, Kirchhoff, Borchardt etj Por kushtet nuk ishin të pranueshëm për një të huaj. Kjo nuk ishte aq e gjatë pas luftës fitimtare të Gjermanisë kundër Francës, dhe arroganca gjermane ishte në një pikë të lartë. Huajt ishin trajtuar me përfillje kryelartë; der Grosse Kaiser, Bismarck, etj Moltke ishin fjalë të dëgjuar kudo. Ajo është marrë si një gjë e natyrshme që Holandë, Suedi, etj do të jenë anëtarë të një Bund gjermane. Për ata që nuk kanë lindur gjermanët, ishte e pamundur të jetojnë nën kushte të tilla. Të paktën kjo është ajo që kam menduar. Tani gjërat janë të ndryshme, fitore e shkëlqyer nuk ka lindur fruta që gjermanët imagjinuar dhe ata kanë marrë një pikëpamje më realiste. Megjithatë, aplikimi mia Helsingfors nuk dërgohet ...

Ne kemi cituar gjerësisht nga Mittag-Leffler shkrim në lidhje me këtë udhëtim jashtë shtetit dhe reagimet e tij për rivalitetet kombëtare. Ne kemi bërë kështu sepse është e rëndësishme në përcaktimin rolin e ndërkombëtare, të cilat Mittag-Leffler vazhdoi për të luajtur, për pasionin e tij për bashkëpunim ndërkombëtar në matematikë ishte një pasojë e drejtpërdrejtë të asaj që ai pa në udhëtimin e tij të vitit të tre jashtë vendit.

Mittag-Leffler ishte emëruar në një karrige në Universitetin e Helsinkit dhe në 1876, pesë vjet më vonë, ai u kthye në qytetin e tij në Stokholm për të marrë një karrige në Universitet. Ai ishte mbajtësi i parë i karrige matematikës në universitet i ri i Stokholmit (i quajtur Stockholms Högskola në këtë kohë). Menjëherë pas marrjes deri emërimit, ai filloi të organizojë ngritjen e ndërkombëtare Acta Mathematica revistës së re. Ne do të diskutojë mbi këtë aspekt të rëndësishëm për kontributin e tij më poshtë. Në 1882 ai u martua nga Lindfors Signe i cili erdhi nga një familje e pasur. Ata kishin takuar ndërsa Mittag-Leffler jetonte në Helsinki dhe, edhe pse Signe ishte nga një familje suedeze, edhe ata jetonin në Finlandë.

Mittag-Leffler dha kontribute të shumta për të analizës matematike veçanërisht në zonat në fjalë me kufijtë dhe duke përfshirë gur, gjeometri analitike dhe Teoria e probabilitetit. Ai ka punuar në teorinë e përgjithshme të funksioneve, që studiojnë marrëdhëniet mes variablave të pavarur dhe të varur.

Punojnë më mirë e tij të njohur në fjalë përfaqësimi analitik të një vlerë funksion, kjo punë arriti kulmin në Mittag-teorema Leffler. Ky studim ka filluar si një përpjekje për të generalise rezultatet në Weierstrass 's leksione ku ai e kishte përshkruar Teorema e tij mbi ekzistencën e një funksioni të tërë me zero e përcaktuar secili me një shumëllojshmëri të specifikuar. Mittag-Leffler u përpoq të generalise këtë rezultat me funksionet meromorphic ndërsa ai ishte duke studiuar në Berlin.

Ai përfundimisht mbledhur rezultatet e tij në generalising Weierstrass 's teoremë me funksionet meromorphic në një letër që ai botoi (në frëngjisht) në 1884 në Acta Mathematica. Në këtë letër Mittag-Leffler propozuar një seri e nocionet e përgjithshme topological në pikë pafund vë bazuar në Cantor 's teori e re set:

Me këtë letër ... Mittag-Leffler u bë pronar i vetëm i një teoremë që më vonë u bë i njohur gjerësisht dhe me këtë ai mori vendin e tij në rrethin e matematikanë të njohur ndërkombëtarisht.

Mittag-Leffler ishte një nga matematikanët e parë për të mbështetur Cantor 's teorinë e vendos, por e ka të komentoj, një pasojë e kësaj ishte se Kronecker nuk pranoi të publikojë në Acta Mathematica.

Midis 1900 dhe 1905 Mittag-Leffler publikuar një seri prej pesë letrave që ai e quajti "Shënime" në mbledhje të ndryshme seri. Qëllimi i këtyre shënimeve ishte për të ndërtuar vazhdimin analitike të një seri pushtet jashtë rrethit të tij të konvergjencës. Mittag rajon në të cilin ai ishte në gjendje të bëjë këtë tani quhet yll Leffler së.

Në 1882 Mittag-Leffler themeluar Acta Mathematica dhe shërbeu si kryeredaktor i revistës për 45 vjet. Ideja fillestare për një revistë të tillë erdhi nga Gënjeshtra Sophus në 1881, por ajo ishte Mittag-kuptim Leffler e skenës evropiane matematikore, së bashku me aftësitë e tij politike, që siguroi suksesin e saj. Signe Gruaja e tij ishte, siç e kemi përmendur, tepër të pasur dhe paratë e saj ndihmoi mbështetje ngritjen e Journal, por shumica e parave të nevojshme erdhi nga një ankesë dhe nga abonimet. Megjithatë, revista si Acta Mathematica nuk do të ketë sukses vetëm për shkak të parave. Është e nevojshme një bazë ndërkombëtare dhe sigurisht Mittag-Leffler kuptuar plotësisht këtë. Ai e nevojshme Matematikanë kryesor për të dërguar letra në Acta Mathematica dhe Cantor dhe Poincare kontribuar shumë gazeta në vëllimet e para. Por atje ishte një tjetër faktor i rëndësishëm në suksesin e saj si çartur sallonet tona:

.. Mittag-Leffler ishte gjithmonë një gjyqtar i mirë i cilësisë së punës dorëzuar atij për botim. Edhe në vitet e tij më vonë, kur shumica e punës editoriale është deleguar për të tjerët, ai mbajti ky aspekt kurioz i cili mundëson redaktorit të madh të ndihen të vlerës së punës në të cilën ai e ka vështirë lëshoi ...

Në 1884, viti Mittag-Leffler botuar kryevepra e tij, Kovalevskaya arriti në Stokholm me ftesë të tij. Në vdekjen e saj në vitin 1891 Mittag-Leffler ka shkruajtur:

Ajo na erdhi nga qendra e shkencës moderne të plotë e besimit dhe entuziazmin për idetë e master e saj të mëdha në Berlin, njeri i nderuar i vjetër i cili ka outlived nxënësit e tij e preferuar. Vepra e saj, të cilat i përkasin të njëjtën mënyrë e ideve, kanë treguar nga zbulimet e reja fuqinë e Weierstrass 's sistemit.

Nga 1890s fillim Mittag-Leffler kishte ndërtuar për familjen e tij një shtëpi të mrekullueshme të re në Djursholm në periferi të Stokholmit. Ai ndarë atëherë jeta e tij midis koha e kaluar në shtëpinë e tij në Djursholm dhe në shtëpinë e tij në vend Tallberg, rreth 300 km në veri të Stokholmit. Në shtëpinë e tij në periferi të Stokholmit kopsht ai kishte bibliotekë mirën matematikore në botë. Kohë çartur kaluar me Mittag-Leffler në bibliotekën e tij dhe e përshkruan atë në:

Të gjitha librat dhe periodike ishin atje, ... dhe në qoftë se një mori e lodhur mund të lexoj korrespondencën e të gjitha Matematikanë në botë, ose të gëzojnë pamje e Stokholmit nga kulmi.

Nga Mittag-shtëpi Leffler për vendin Hardy shkruan:

... ka Mittag-Leffler u shfaq në të mirë të tij, një përzierje më zbavitëse e matematikan i madh ndërkombëtar dhe pronar toke më tepër naiv vend. Ai ishte një nacionalist të fortë, pavarësisht nga internacionalizëm të tij, si të gjithë ata që kanë jetuar në një vend kaq të bukur mund të jetë dhe ai donte shtëpinë e tij dhe kopshtin e tij dhe pozitën e tij si pronar toke e fshat.

Mittag-Leffler dhe gruaja e tij bequeathed bibliotekën e tyre dhe pasurisë në Djursholm në Suedi për të Akademisë suedeze e Shkencave në vitin 1916. Luftës së Parë Botërore i shkaktoi një humbje në vlerën e parave të lëna nga Mittag-Lefflers për të financuar themel matematikore të cilat ato të propozuara. Megjithatë, përfundimisht Mittag-Leffler Instituti u themelua në bazë të shtëpisë dhe sot është një qendër e madhe matematikore kërkimore.

Çartur, shkruar në, përshkruan parasysh se Mittag-Leffler u mbajt në, veçanërisht në vendin e tij:

Unë mund të mbani mend edhe rastin kur ai ligjëruar për herë të fundit në një Kongres skandinave, në Kopenhagë në vitin 1925, dhe gjithë publiku u ngrit dhe qëndroi si ai hyri në dhomë. Ishte një pritje tepër të habitshme në fillim të një vizitor nga një vend më pak zyrtar, por ajo ishte një shprehje tërësisht spontane e ndjenja universale që të tij, më shumë se çdo njeri tjetër i vetëm, më parë i madh në statusin e matematikës skandinave gjatë pesëdhjetë vitet e fundit ishte e duhur.

Mittag-Leffler marrë nderon shumë. Ai ishte një anëtar nderi i shoqërisë pothuajse çdo matematikore në botë duke përfshirë Shoqëria Filozofik Kembrixh, Londër matematike Shoqëria, Institucioni Royal, irlandez Akademisë Mbretërore, dhe Instituti i Francës. Ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Londrës në 1896. Ai u dha diploma nderi nga universitetet e Oksfordit, Kembrixhit, Aberdeen, St Andrews, Bolonjës dhe Christiania (tani Oslo).

Kontributi i tij është i bukur përmblodhi nga Hardy:

Mittag-Leffler ishte një njeri i shquar në shumë mënyra. Ai ishte një matematikan i rangut para, kontributet e të cilave për analiza ishte bërë klasike, dhe kishte luajtur një pjesë e madhe në frymëzimin e hulumtimit më vonë, ai ishte një njeri me personalitet të fortë, qëlluar nga një përkushtim intensiv të studimit të tij të zgjedhur, dhe ai kishte këmbëngulja, pozita, dhe do të thotë për të bërë numërimin e tij entuziazëm.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland