Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Gerardus Mercator

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

5 March 1512

Rupelmonde, Flanders (now Belgium)

2 Dec 1594

Duisburg, Duchy of Cleves (now Germany)

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Gerard Mercator 's prindërit ishin Hubert dhe Emerentia Kremer. Hubert Kremer punuar tokën dhe gjithashtu ishte një punëtor i ngathët, që është një këpucar. Hubert dhe Emerentia ishin njerëz të statusit të ulët, por Hubert Gisbert kishte një vëlla i cili kishte qenë shkolluar në Louvain University dhe ishte një prift në Rupelmonde. Ajo ishte në bujtinë e Shën Johann në Rupelmonde, ku Gisbert ishte një prift, që Xherard ishte lindur. Ai ishte fëmija i shtatë i Hubert dhe Emerentia që, disa javë pas lindjes, u kthye në qytetin e tyre në shtëpi e Gangelt.

Për pesë vitet e para të jetës së tij Gerard dhe prindërit e tij jetonte në kushte të vështira në Gangelt. Ardhurat e familjes ishte e pamjaftueshme për të dhënë për më shumë se nevojat themelore të jetës dhe shumica e tyre ka konsistuar dietë e bukës, sepse ata mund të përballojë pak tjetër. Hubert kishte dhënë me qira një shtëpi në Rupelmonde në 1511, pak para lindjes Gerard, dhe në 1518 ata udhëtuan nga Gangelt të Rupelmonde për të filluar një jetë të re. Gerard filloi të ndjekur shkollën në Rupelmonde menjëherë pas familjes erdhi për të jetuar atje. Në shkollë ai studioi latinisht, feja dhe aritmetikë. Me kohë ai ishte shtatë vjeç ai ishte në gjendje të flasin dhe të lexojnë rrjedhshëm Latine.

Gisbert ndikim të thoshte se ajo ishte e natyrshme për Gerard dhe vëllezërit e tij që të synojnë një karrierë në Kisha dhe në të vërtetë se ishte rrugës që të dy vëllezërit e tij të madh e mori. Kushtet në Rupelmonde filloi të përkeqësohej në fillim të 1520, megjithatë, me rritje të mëdha të taksave për të financuar luftën në mes Habsburgët dhe Franca. Reformimi, nisur nga Luteri, u shkallëzua në revolucion në 1525. Herë i ashpër dhe punën e madhe që ai vë në të përpiqen për të mbështetur familjen e tij mori gjurmën e tyre mbi Hubert i cili vdiq në 1526 ose 1527. Gisbert Vëllai i tij u bë kujdestar i Gerard.

Gisbert kërkuar arsim shumë të mirë të mundshme për Gerard kështu në rreth 1527 ai dërgoi atë për t'u edukuar me Vëllezër të jetës të përbashkët në 'sHertogenbosch në Holandë. Ndërkohë që Xherard ishte nëna e tij ka vdekur dhe ai zgjodhi një emër të ri për veten e tij. Emri i tij 'tregtar do të thotë' Kremer 'në gjermanisht dhe ai njihej nganjëherë si "Cremer" i cili është ekuivalent holandez. Si një emër të ri, ai zgjodhi Mercator, latinisht për 'tregtari' dhe i dha vetes emrin e plotë të Gerardus Rupelmonde Mercator de.

Më 29 gusht 1530 Mercator matriculated në Universitetin e Louvain, duke marrë natyrisht në shkencat humane dhe filozofi. Ai studioi në Kala, një nga katër shtëpi mësimin e universitetit e cila ofroi dy Arte vit gradë bazuar thuajse tërësisht në mësimet e Aristotelit. Ai u diplomua nga Louvain me një Diplomë Master në 1532 dhe zgjodhi të mos të vazhdojë në një shkallë më të lartë. Tashmë ai ndjeu se ai donte të sfiduar mendimet e Aristotelit, por kjo ishte si heretik në Louvain në atë kohë si sfiduese pikëpamjet e Kishës Katolike.

Pas diplomimit, Mercator filloi të ketë shqetësime serioze se si të pajtojë shkak të origjinës së universit dhënë në Bibël me atë të dhënë nga Aristoteli. Ai ka shkruar më vonë (shih për shembull):

Por, kur pashë se ky variant Moisiu 'të Zanafilla e botës nuk përshtaten mjaftueshëm në shumë mënyra me të Aristotelit dhe pjesën tjetër të filozofëve, kam filluar të ketë dyshime për vërtetësinë e të gjithë filozofëve.

Kjo shpjegon pse pothuajse me siguri, ai zgjodhi të largohet nga universiteti më tepër sesa studimi për një shkallë më të lartë, pasi ai kishte vendosur tashmë që ai nuk dëshiron të bëhet një filozof. Ai udhëtoi në një numër vendesh, ndërsa kalon këtë krizë personale duke përfshirë Antwerp dhe Mechelen. Udhëtimet e tij bëri pak për shqetësimet e tij fetare, por i dha atij një interes të thellë në gjeografi të cilën ai e pa në subjekt që mund të më shpjegojë strukturën e botës që Zoti e krijoi.

Mercator kthye në Louvain në 1534 ku ai tani studioi matematikë në Gemma Frisius. Megjithatë, nuk ka ndonjë prapavijë në subjekt, Mercator shpejt gjeti se kurset e matematikës që kaloi përtej tij. Kuptuar se Mercator kërkuar të mësojnë matematikë për të aplikuar atë në kozmografi, Gemma Frisius dha këshilla mbi rrugën më të mirë në mësimin e matematikës kishte nevojë të dinë se, duke i dhënë atij libra për të studiuar në shtëpi. Pasi vë në rrugë të drejtë nga Gemma Frisius, Mercator përparuar më shpejt në të kuptuarit dhe gëzimin e matematikës. Ai gjithashtu mësuar në lidhje me aplikimet e matematikës në gjeografi dhe astronomi i cili e kishte gjetur "jashtëzakonisht të këndshëm". Ai më vonë shkroi (shih për shembull J Babicz in):

Që nga gjeografia e mia të rinjve për mua ka qenë objekt kryesor i studimit. Kur unë isha i përfshirë në të, duke aplikuar konsideratat e shkencave natyrore dhe gjeometrike, I liked, pak nga pak, jo vetëm përshkrimin e tokës, por edhe struktura e makineri të tërë botës, elementët e të cilit nuk janë të shumta njohur nga dikush deri tani.

Mercator mësuar të jetë një gdhendës dhe krijues instrument në këtë kohë nga Gaspard Van der Heyden (e njohur edhe si Gaspar à Myrica). Megjithatë në këtë kohë Mercator nuk ishte vetëm që ishte mësuar, ai ishte gjithashtu mësimdhënies. Ai ka marrë të ardhura të vazhdueshme duke i dhënë matematikë mësimi për studentët në Louvain, marrja e lejes nga universiteti për ta bërë këtë. Ai gjithashtu fituar para ekstra duke bërë instrumente matematike e cilësisë së jashtëzakonshme që ai shitur.

Në 1535-1536 Mercator, duke punuar në Louvain me Van der Heyden dhe me Gemma Frisius, ndërtoi një rruzull tokësor. Botë kishte qenë i porositur nga Charles V perandori për të (shih për shembull):

... më të shquar të matematika ... mbajtur gjallë kujtesën e mbretërive të vjetra dhe ngjarjet dhe ... të njohur brezave të ardhshëm kohën tonë dhe fushën tonë, në të cilën ... shumë e shumë ishuj dhe zonat e panjohur në shekuj më parë janë zbuluar ...

Shirita letre që ishin të shtypura për të globit ishin të shkruara duke përdorur në vend të bakrit blloqe druri, e parë që do të shkruara duke përdorur atë substancë. Punës gjeografike ishte kryesisht për shkak të Gemma Frisius ndërsa rolin Mercator ishte ajo e një gdhendës. Me bakrit në vend se druri mbi të cilin do të gdhend emrat e vendeve, emrat e rajoneve dhe përshkrimet gjeografike, globit të shtypura që përmban informacion me rëndësi më shumë se çdo që ishte ndërtuar më parë.

Në shtator 1536 Mercator martuar Barbara Schelleken dhe fëmijën e tyre të parë, një Arnold bir, u lind më 31 gusht 1537. Ata kishin gjashtë fëmijë, vajza ty dhe tre djem. Në 1537 Mercator, duke punuar me Van der Heyden dhe me Gemma Frisius, ndërtuar një botë të yjeve. Këtë herë Mercator dhe Van der Heyden paraqit si bashkëpunëtorë më të barabartë me Gemma Frisius me globit duke pohuar se është duke u bërë (shih për shembull):

Gemma Frisius, mjek dhe matematikan, Gaspard Van der Heyden dhe Gerard Mercator e Rupelmonde.

Mercator produced his first map, which was one of Palestine, in 1537 :

Mercator Palestinë e dinte më mirë se çdo vend jashtë vendeve të ulët. Ai e kishte rritur me mrekulli dhe argumentet. Ai e dinte historinë e saj. Palestina ka qenë subjekt i hartë të parë se shumica e gjeneratës së tij kishin parë ndonjëherë. Dhe si hartat Bibla e djalëri të tij, i tij do të tregojë rrugën e përshkruar në librin e katërt e Moisiut.

Harta e parë të botës që do të prodhohen nga Mercator përdori një projeksion për shkak të Oronce të Bukura dhe doli në 1538. Kjo hartë është i dallueshëm për të qenë i parë për të përfaqësuar Amerikë si shtrihet nga rajonet veriore në rajonet jugore dhe për dhënien e Amerikës së Veriut që emri.

Harta e Flanders cilat Mercator i prodhuar në 1540 është autorizuar për qëllime politike. Ajo duhet të jetë e kuptoi se harta mund të dërgojë sinjale të rëndësishme për rajonet që ata mbulojnë, si dhe hartën ekzistuese të rajonit Ghent theksuar në dëm të Antwerpen dhe qytete të tjera. Ai sugjeroi një Flanders pavarur dhe hartën Mercator ishte porositur për të korrigjuar këtë përshtypje. Në fakt Mercator prodhuar një hartë të saktësisë të lartë duke përdorur të dhënat nga një sondazh i Flanders kryer duke përdorur metodën e triangulation përshkruar nga Gemma Frisius.

Mercator ka një plan afatgjatë për të prodhuar një hartë të botës duke prodhuar harta të veçanta e rajone të ndryshme. Si pjesë e këtij projekti ka vendosur për të punuar në hartën e Evropës në verën e vitit 1540. Ka pasur shumë probleme me një hartë të botës, megjithatë, për rritjen e shpejtë e informacionit që vjen nga eksplorimi i Tokës të thoshte se hartat e shpejt u bë i vjetëruar. Gjithashtu informacion kontradiktor është dhënë shpesh nga anketat pasaktë lënë mapmaker me detyrë pothuajse të pamundur të vendosin se cilët të dhënave është e saktë. Mercator realizuar arsye për disa të dhëna të pasakta; detarë supozuar se pas një kurs të veçantë do të kishte busull ata udhëtojnë në një vijë të drejtë, ndërsa kjo është e vërtetë. Mendoi se një anije me vela në drejtim të njëjta pikë e busull do të ndjekë një kurbë quajtur loxodrome (i quajtur edhe një linjë rumb ose spirale sferike), një kurbë studiuar kohët e fundit nga Pedro nunes i cili ishte një matematikan admiruar shumë nga Mercator. Një botë e re që ai i prodhuar në 1541 ishte i pari që kanë linja rumb treguar mbi të.

Mercator u arrestua në shkurt 1544 dhe të akuzuar për herezi. Kjo ishte pjesërisht për shkak të besimit të tij protestant, pjesërisht për shkak të faktit se ai udhëtoi kaq shumë për të marrë të dhëna për hartat e tij se ishin ngjallur dyshime. Ai kaloi shtatë muaj në burg në kështjellën Rupelmonde. Të tjerët që ishin arrestuar në të njëjtën kohë e pranoi se ata nuk besojnë se trupi i Krishti ishte fizikisht e pranishme në të presë bashkësi dhe ata nuk besojnë në purgator. Ata u dogjën në rrezik ose të varrosura të gjalla. Asgjë nuk u gjet për të lidhur Mercator me heretik të tjerët 'edhe pasi ata kishin qenë të torturuar. Shtëpi Mercator u kontrolluan dhe sendet e tij të konfiskuara, por asgjë nuk është gjetur inkriminuese për të treguar se ai ishte asgjë tjetër se sa një katolik i mirë romake.

Ai u lirua nga burgu në shtator 1544, kryesisht për shkak të mbështetjes të fortë nga të Universitetit të Louvain. Pas lirimit të tij, ai u kthye në familjen e tij në Louvain, por pozita e tyre financiare është deri tani e tmerrshme. Është e mundshme që ai ishte i detyruar të paguajë për koston e burgosjes së tij si shumë të ishin në këtë kohë. Ai ka punuar shumë për të ndërtuar instrumente matematike që ai ka premtuar për të ndërtuar përpara arrestimit të tij. John Dee arriti në Louvain në 1548 dhe shpejt u bë shokë me Mercator. Dee, i cili kaloi tre vjet duke punuar me Mercator, më vonë ka shkruajtur:

Kjo ishte porosi e miqësisë sonë të përbashkët dhe intimitet se, gjatë tre viteve të gjithë, prezenca e as të na mungonte të tjera për sa më shumë që të tre ditë e tërë.

Gjatë kësaj kohe Mercator ka punuar në një botë qiellore të njëjtën madhësi si globi i tij tokësor i 1541 të cilin ai përfundoi në 1551. Pozicionet e yjeve janë korrigjuar në pozicionet e tyre në 1550 duke përdorur Koperniku 's model të universit. Në 1552 Mercator lëvizur në Duisburg ku ai hapi një seminar hartografike. Fakti që një universitet i ri ishte planifikuar për të qytetit do të thotë se ai i parashikuar një kërkesë e gatshme për harta, libra, globuset dhe instrumente matematike.

Në Duisburg Mercator përfunduar projektin e tij për të prodhuar një hartë të re të Evropës nga tetor 1554. Kjo ishte një hartë të madhe, 1.6 metra me 1.3 metra, të tërhequr duke përdorur një projeksion të ri të hartuar nga Johannes Stabius. Kjo ri-themelohet si Mercator prodhuesit kryesor hartë evropiane dhe, si edhe vlerësimin për vlerën e tij shkencore, harta kishte vlerë të konsiderueshme tregtare. Të ardhurat e tij të sigurtë, Mercator dhe familja e tij u vendos në një shtëpi të madhe në qarkun më të pasura të Duisburgut. Ai është përshkruar nga një mik në këtë kohë (shih):

Edhe pse ai hëngri dhe piu shumë pak, ai mbajti një tryezë të shkëlqyer, të mobiluar mirë me nevojat e jetesës të civilizuar ... Ai gjithmonë e bëri më të mirë të tij për të ndihmuar ata që ishin të varfër dhe më pak me fat se ai dhe ... ai kultivuar dhe isha i vogël mikpritjen. Kurdo që ai u ftua nga gjyqtarët në një banket ose me miqtë në darkë, ose ai vetë të ftuar miq, ai është i pandryshueshëm i gëzueshëm dhe e mprehtë ...

Ai mësoi matematikën në Duisburg 1559-1562 në një shkollë të re synon të përgatisë studentët për të hyrë në universitet e re të propozuar. Kur planet për universitet u prish në 1562, përfundoi Mercator detyrat e tij të jepte mësim në shkollë dorëzimin e tyre mbi të birin e tij të dytë. Harta tjera ndjekur; një nga Lorraine në 1564 dhe një nga Ishujt Britanik në 1564. Ashtu si disa komisioneve të mëparshme, këto harta janë të nevojshme për qëllime politike, duke u kërkuar hartën e fundit si një hartë katolike që do të përdoret kundër Elizabetës protestante Queen.

Mercator u caktua Gjykatës Cosmographer për dukë Wilhelm e Cleve, edhe në 1564. Gjatë kësaj periudhe ai filloi të përsosur një projeksion të ri hartë për të cilën ai është i kujtohet mirë. Projektimit Mercator 'që mban emrin e tij ishte përdorur më parë prej tij në 1569 për mur një hartë të botës në 18 fletë të veçantë me titull:

Reja dhe përfaqësim më të plotë të globit tokësor përshtatur siç duhet për përdorimin e saj në të navigimit.

'Projektim Mercator' kishte pronë që linjat e lartësia, gjerësia dhe linjat romb gjitha paraqit si linjat e drejtë në hartë. Ai kishte, ai shkroi në hartë:

... përhapur në një avion sipërfaqen e një sfere në mënyrë të tillë që pozicionet e të gjitha vendet do të korrespondojnë me të gjitha palët me njëri-tjetrin të dy në drejtim aq sa dhe distancën e vërtetë janë të interesuar dhe si shqetësimet longitudes vërtetë dhe latitudes.

Ai ishte gjithashtu i parë për të përdorur atlas termi "për një koleksion të hartave. Ai përdori atlas word:

... të nderuar Titan, Atlas, Mbret i Mauritanisë, një filozof mësuar, matematikan dhe astronom.

Mercator botuar korrigjuar dhe përditësuar versionet e Ptolemeut 's harta në 1578 si pjesë e parë e tij "Atlas". Atlas e tij 'ka vazhduar me një seri të mëtejshëm të hartave të Francës, Gjermania dhe Hollanda e 1585. Ndonëse projekti nuk u përfundua Mercator ka publikuar një seri të mëtejshëm në 1589 duke përfshirë harta në Ballkan (i quajtur atëhere Sclavonia) dhe Greqi.

Më 5 maj 1590 Mercator e cila kishte një goditje të majtë të tij majtë paralizuar. Frustruar se ai nuk mund të punojë, ai ngadalë veten por pësoi zhgënjim të madh në paaftësinë e tij për të vazhduar hartën e tij të bërë projekte. Me 1592 ai ishte në gjendje të bëjë një sasi të vogël të punës, por prapë sytë e tij ishin, tani pothuajse i verbër. Ai kishte një goditje të dytë drejt fund të 1593 që i hoqi pushtetin e tij e të folurit dhe edhe pse ai luftoi trimërisht, mbulimit të disa fuqia e fjalës, një goditje e tretë ishte shumë e vjetër për njeriun. Disa harta të cilat ishin të paplota në vdekjen e tij ishin të kompletuar dhe botuar nga djali i tij në 1595.

Pushim Mercator nga metodat e Ptolemeut ishte aq e rëndësishme për të gjeografisë si ishte Koperniku për astronomi.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland