Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Hugues Charles Robert Méray

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

12 Nov 1835

Chalon-sur-Saône, France

2 Feb 1911

Dijon, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Charles Méray studiuar në Supérieure Ecole Normale në Paris. Ai filloi studimet e tij në vitin 1854 kur ai ishte tetëmbëdhjetë vjet e vjetër, dhe u diplomua në 1857. Pas diplomimit, Méray mësohen në Lycée e Shën Quentin për dy vjet, por u largua pastaj mësimi për shtatë vjet gjatë së cilës kohë, ai jetonte në një fshat të vogël pranë Chalon-sur-Saône.

Pas këtyre shtatë viteve, kur ai nuk zgjodhi për të punuar, Méray mori një pozicion të mësimdhënies përsëri në 1866, këtë herë pedagog në Universitetin e Lyon për një vit përpara se të emëruar si Profesor i matematikës në Universitetin e Dijon. Ai do të vazhdojë të punojë në Dijon për pjesën tjetër të karrierës së tij.

Robinson shkruan në:

Në kohën e tij ai ishte i respektuar, por jo një matematikan udhëheqëse. Méray përmendet për ka parashikuar në mënyrë të qartë dhe me vetëm ndryshime të vogla e stilit, Cantor 's teorinë e numrave iracional, një nga hapat kryesore në arithmetisation e analizës.

Pra këtu kemi një rast të një matematikan i cili prodhohet pune e cila mund të ketë bërë atë një nga matematikanët udhëheqëse në botë. Megjithatë, siç ka ndodhur shumë herë gjatë historisë, Méray ishte i pafat për gjeniale e punës së tij nuk ishte i njohur në kohë. Tjerët (ne jepni detaje më poshtë) botoi idetë e njëjta dhe kjo do të jetë puna e tyre në vend se ai i cili ndikoi Méray drejtim të matematikës. Të gjithë ne mund të bëjmë ne tani është që të japin kredi Méray ai meriton për punën e tij të shquar, edhe në qoftë se fati nuk i ka lejuar Méray një rol me rëndësi në zhvillimin e subjektit.

Në 1869 u Méray e parë të botojë një teori aritmetik të numrave të paarsyeshme në letër e tij Remarques natyra sur la des quantités définies par la kusht de servir de Limites à des données variablave. Tjerë si om (1829), Bolzano (1835) dhe Hamilton punës (1833) kishte botuar në numrat iracional, por asnjë nga këta autorë më parë dha një llogari të rreptë. Méray është teoria më të hershme koherent dhe rigoroz të numrave iracional të dalë në shtyp. Puna e tij nuk është ndikuar nga Weierstrass (puna e të cilit ishte i pabotuar) ose Dedekind që vetëm botoi teorite e tij, pas s dokument i rëndësishëm Cantor 'u shfaq në vitin 1872. Méray ndjekur Lagranzhit 's punën më herët, por dha prova rigoroze e asaj që kishte Lagranzhit conjectured vetëm.

Méray botoi një punë të dytë të rëndësishme në vitin 1872. Kjo punë është një libër përmbledh Ri d'analizuar infinitésimale cila ka për qëllim për të paraqitur teorinë e funksioneve të një variable komplekse duke përdorur seri pushtet. Kjo është një tjetër punë rigoroze dhe në fakt në mes 1872 dhe 1894 Méray prodhuar një seri të dokumenteve që heq konsideratat gjeometrike nga argumente analitik. Méray e punës në vazhdimësi pason Lagranzhit bazuar në tërë e analizave mbi konceptin e funksioneve të shkruar si seri Taylor.

Ne kemi vërejtur më lart se puna Méray nuk kishte asnjë ndikim të vërtetë në zhvillimin e matematikës pavarësisht se janë pothuajse saktësisht të njëjtën si pune e cila do të transformonte drejtim të matematikës. Nuk ishte se puna Méray shkoi pa u vënë re. Përmbledh 1872 Libri i tij i Ri d'infinitésimale analizuar është rishikuar nga Hermann Laurent në 1873. Hermann Laurent, në shqyrtimin e tij, injorohen numrat iracional Méray's:

... butësisht ndërsa qortim autorit për përdorimin e një nocion shumë i ngushtë i një funksion dhe për të qenë shumë rigoroz në një teksti të supozuar. Në atë kohë nuk ishte në Francë - siç ka qenë në Gjermani - një vlerësim të mjaftueshëm të lloj problemi konsiderohet nga Méray, dhe jo deri shumë vonë ishte kuptuar se ai kishte prodhuar një teori të një lloji që kishte famë për të shtuar emrat e disa prej Matematikanë më të mëdha të periudhës.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland