Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Artemas Martin

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

3 Aug 1835

Stuben County, New York, USA

7 Nov 1918

Washington, D.C., USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Artemas Martin 's prindërit ishin Orenda kalorës dhe James Madison Martin, ata ishin fermerë. Artemas kishte shumë pak në rrugën e arsimimit formal me gjithsej që vetëm tre kushte në një shkollë të qarkut në Venango Qarkut dhe disa muaj në Akademinë Frenklin, kur ai ishte shtatëmbëdhjetë vjet të vjetra. Ishte gjatë këtyre pak muajve në Akademinë Franklin se ai ishte futur në bazë algjebër, gjeometri dhe trigonometri. Matematika u bë një magjepsje dhe ai kaloi pjesën tjetër të jetës së tij si një matematikan entuziaste amator. Autorët e vendosur në hollësi skena për kontributin e tij:

Artemas Martin, një vetë-mësohet matematikan veprimtaria e të cilave mbulohen pothuajse gjashtë dekada, është përshkruar si 'një shembull unik të asaj që një dashuri e pandarë e zgjidhjen e problemeve matematikore mund të bëjmë për një njeri madje edhe nëse ai nuk ka avantazhet e shkollimit të avancuar' . Ai jetoi në Pensilvani rurale deri sa ai ishte pesëdhjetë, kolona redaktuar e puzzles matematikore, punoi me entuziazëm dhe relentlessly mbi problemet matematikore se e kishte gjetur interesante, korrespondonin me Matematikanë të tjera, dhe themeloi dy revista: "Visitor matematike" (1878 - 1894) dhe ' Magazine matematike "(1882-1884). Edhe pse këto publikime kanë qenë jetëshkurtër, ata ndihmuan në përgatitjen terren për të tjerët të tilla si "American Mathematical Monthly '(1894), botim i parë zyrtar i Shoqatës matematike të Amerikës. Kështu ajo është mjaft e përshtatshme që një nga artikujt e parë në atë periodik është një biografi e shkurtër e Martin.

Si të japin kuotën e lart shteteve, Martin jetuar në Pensilvani rurale derisa ai ishte pesëdhjetë, kryesisht në Erie. Atje ai fitoi bujqësore e tij të gjallë, shpimin e puseve të naftës dhe të shëndoshë druri. Ai ka mësuar matematikën në shkollat lokale gjatë katër dimra kaloi atje. Ai me siguri mund të ketë pasur një status më të lartë për në 1881 ai u ofroi postin e profesor i matematikës në Shkollën Normale në Warrensburg, Missouri. Ai e ktheu këtë poshtë, por në 1885, në moshën pesëdhjetë, ai e bëri të pranojë ofertën për një punë si bibliotekar me Shtetet e Bashkuara dhe Bregut Anketa gjeodezike në Uashington, DC Në marrjen e pozitës së bibliotekare Martin ishte duke ndjekur pasionin e dytë të tij jetës, dmth që për të qenë një koleksionist libër. Ai zotëronte deri tani mbledhjen e teksteve më të gjerë amerikane në algjebër dhe aritmetikë, kështu që ishte e natyrshme që ai të botojë një vepër të quajtur Shënime mbi historinë e teksteve shkollore Amerikane mbi aritmetike në vitin 1899. Ai shkroi kete pune së bashku me JM Greenwood. Mbledhjen e tij librin e zgjeruar përtej matematikë, megjithatë, me tekste shumë në poezi, si edhe botanikë dhe historinë natyrore. Ai u largua nga mbledhja e tij prej 5.000 librave të Universitetit Amerikan dhe tani është vendosur në mbledhjen e tij të veçanta. Me bibliotekën e tij ka një numër të fletoret e tij të cilat përmbajnë zgjidhje të problemeve matematikore dhe edhe lista të librave që ai ishte duke u përpjekur për të blerë.

Martin botuar një numër shumë i madh i problemeve dhe zgjidhjeve të problemeve në një gamë të gjerë të botimeve:

Në shkrimet e tij dhe të zgjidhjes së problemeve, Martin marrë kryesisht me analiza Diophantine, probabiliteti, integrals eliptik, logarithms, dhe pronat e numrave dhe trekëndëshat.

Për shembull, ai publikoi trembëdhjetë artikuj me titull Në mesatareWittenberger (A Journal kushtuar Interesat e Wittenberg College), midis viteve 1877 dhe 1879. Për të parë lloji i problemeve që u shqyrtuar ne cituar një problem nga i parë i këtyre neneve:

Kërkuar zonë mesatare e të gjithë trekëndëshat kënddrejtë hypotenuses të cilëve janë a.

Këtu është një shembull tjetër, këtë herë nga të dytë e trembëdhjetë nenet:

Një pikë është marrë në mënyrë të rastësishme në sipërfaqe e rrethit, dhe një akord është hequr nga ai me hamendje, dhe më pas një pikë është marrë në mënyrë të rastësishme në akord dhe një akord për të tërhequr atë në kënde të drejtë për të të parë. Gjej zonë mesatare e katërkëndësh formuar duke u bashkuar me gjymtyrë të chords.

Së fundi një problem nga i tretë Në mesataret artikull:

Dy të barabarta sfera ndërpres; gjeni mesatare e volumit të përbashkët për të dy.

Ai kishte publikuar një nivel nen hulumtim, respektivisht fuqia e pestë Në shumë numra të cilit është një pushtet i pestë në Kongresin matematike Ndërkombëtare në Çikago në 1893. Duke e përshkruar këtë si artikull vetëm e tij kërkimore ne nuk do të thotë për të sugjeruar se disa nga problemet e tij nuk ishin shumë të vështirë. Për shembull, provoni zgjidhjen e problemeve ai propozoi në vitin 1878:

Gjej distanca mesatare e një cep të një drejtkëndësh nga të gjitha pikat në sipërfaqe të saj.

Gjej distanca mesatare e një cep të një rectanglar fortë nga të gjitha pikat e brendshme e saj.

Martin ishte nënshkrues i parë amerikan në Times Arsimore dhe i parë amerikan për të kontribuar në pjesën e matematike. Ai ishte anëtar i shumë shoqërive matematikore. Ai ishte anëtar i Shoqërisë New York matematike dhe më vonë të American Mathematical Society. Ai ishte gjithashtu një anëtar i Shoqërisë matematike Londër, matematike Edinburg Shoqëria, frëngjisht matematike Shoqëria, Shoqëria gjermane matematike dhe matematike Rrethi i Palermos. Ai ishte një shoku i Shoqatës Amerikane për Avancimin e Shkencës. Në 1877 ai u dha një MA nderi nga Yale, atëherë një nderi Ph.D. nga Rutgers ne 1882, dhe në fund një LL.D. nga Hillsdale College në 1885.

Finkel, shkruar në rreth njëzet e pesë vjet para vdekjes së Martin, thotë se ai:

... ka se fakultetit të rralla dhe të lumtur e paraqitjes së zgjidhjeve të tij në gjuhën më të thjeshtë matematikore, në mënyrë që ata të cilët kanë zotëruar elementet e degëve të ndryshme të matematikës, janë në gjendje për të kuptuar arsyetimin e tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland