Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Vivienne Malone-Mayes

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

10 Feb 1932

Waco, Texas, USA

9 June 1995

Temple, Texas, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Vivienne Malone-Mayes 's emrit para se ajo ishte martuar Vivienne Malone. Prindërit e saj afrikano-amerikan u Pizarro Ray Malone, që mësohet në shkolla rreth Waco për shumë vite dhe ka punuar edhe për Agjencinë e Ringjalljes urbane, dhe Vera Estelle Allen, i cili ishte edhe një mësues.

Vivienne prindërit ishin të dy shumë të etur që ajo duhet të kenë arsim të mirë të mundshëm dhe ka filluar shkollën në moshën pesë vjeç, një vit më parë se ajo duhet të ketë bërë. Ajo kryhet jashtëzakonisht të mirë në bazë racore ndara AJ Moore Shkolla e Lartë në Waco dhe u diplomua nga shkolla në vitin 1948. Ajo la pas qytetin e saj në shtëpi e Waco për të studiuar në Universitetin Fisk në Nashville, të cilën ajo hyri në vitin 1948 me qëllim të marrë një diplomë mjekësore më tepër se një në matematikë.

Në Fisk, Malone u takua me shokun tim student James Jeffries Mayes i cili ishte duke studiuar stomatologji. Ata vendosën të martohen më shpejt, por Mayes bindi gruaja e tij e ardhshme të ndryshojnë nga mjekësi pasi ai ndjeu se dy mjekë në një familje nuk do të bëjë për një jetë familjare të mirë! Malone vendosur për të kaluar nga mjekësi në matematikë. Një ndikim të madh në Malone ishte se ajo mori kurse në Peshku dhënë nga Evelyn Boyd Granville, një nga gratë e parë afrikano-amerikan për të marrë Ph.D. në matematikë. Malone-Mayes më vonë ka shkruajtur:

Unë besoj se ai ishte prania e saj dhe ndikimi që llogarinë për ndjekje time e diplomave të përparuara në matematikë.

Granville nuk ishte i vetmi në Fisk të ketë një ndikim të madh në Malone. Ajo shkroi një haraç të Lee Lorch, kryetar i Departamentit të matematikës në Universitetin Fisk 1950-55, në vitin 1976. Në Lee Lorch në Fisk: një haraç i cili u shfaq në American Mathematical Monthly ajo e përshkroi ndikimin e thellë që kishte në e saj dhe studentët e shokët e saj me interesin e tij dhe qasja e tij për të dhënë mësim. Ajo e përshkruan si Lorch ndikoi në vendimin e saj për të bërë karrierën e saj matematike.

Malone u diplomua nga Fisk me një diplomuar në vitin 1952 dhe, së shpejti më pas, më 1 shtator të atij viti ajo u martua me James Jeffries Mayes. Ajo vazhdoi të studimit për diplomë Master e saj në Fisk dhe në vitin 1954 ajo u nderua me një MA Megjithëse i frymëzuar nga Granville për qëllim në një Ph.D. Malone-Mayes nuk ka të përcaktuara në këtë rrugë menjëherë pas dhënies së shkallës master të saj, por ajo u kthye në Waco, ku ajo ishte Kryetar i Departamentit të matematikës në Kolegjin Paul Quinn, drejtuar nga Kisha Metodist Episkopale Afrikane. Burri i saj hapi një praktikë dentare në Waco dhe Malone-Mayes kaloi shtatë vite në këtë post. Ajo pastaj kaloi një vit në Peshkopi College në Dallas ku ajo ishte Kryetar i Departamentit Matematikë.

Në 1961 Malone-Mayes vendosur që ajo donte të studiojnë matematikën më shumë. Ajo aplikohet për të studiuar në Universitetin e Baylor në Waco, por ata e kundërshtuan atë, sepse ajo ishte një afrikano-amerikan. Ajo më vonë shkroi se, edhe pse në kohën kur sapo kishte ndjerë hidhur, në retrospektivë ata bënë një kthesë të saj të mirë për Baylor Universiteti nuk ofron Ph.D. kurse:

Kjo ishte një bekim, të vërtetë. Nëse ata do të pranuar në Baylor mua, unë do të marrë vetëm disa kurse dhe nuk ndoqi një doktoraturë.

Universiteti i Teksasit ishte kërkuar nga ligji federal për të marrë studentët afrikano-amerikan kështu Malone-Mayes filloi të marrë kurse verore atje:

Verë të parë më dha kurajo që të vazhdojë me kohë të plotë, sidomos pasi kam arritur ...

Nuk ishte e lehtë sepse ajo ishte vetëm nxënës të Zi:

Kur kam bërë një grade të ulët, unë ndjeva unë do të lë në baltë 11 milion njerëz. Kjo është një barrë të rëndë. Çdo Blacks profesor stereotipe nga shfaqja e mia. Ju ndjehet si ju nuk ka zgjedhje por në excel.

Pas bërë mirë në kurset verore ajo vendosi të studimit për doktoraturë e saj. Mbikqyrësi i saj ishte Don Edmonson por u vendosmëri e vërtetë që të ketë sukses në atmosferë mbizotëron:

Në shkollë ajo ishte diplomuar shumë vetëm. Në klasën e saj të parë, ajo ishte e Zi vetëm, gruaja e vetme. Shokët e klasës e saj injoruar atë tërësisht, edhe ndërprerjen biseda nëse ajo erdhi brenda rreze dëgjimi. Ajo ishte mohuar një assistantship mësim, edhe pse ajo ishte një mësues me përvojë dhe të shkëlqyer.

Në ajo ka shkruajtur:

... ajo mori një besim në bursë pothuajse jashtë masë për të durojnë stresin e fituar një Ph.D. shkallë si student, diplomuar Zi femra.

Unë nuk mund të bashkohet me këshilltar tim dhe shokët e klasës të tjera për të diskutuar mbi matematikën kafe në kafene Hilsberg i .... Hilsberg nuk do të shërbejë Blacks.

Disa klasa janë të mbyllura të saj pavarësisht nga fakti se Universiteti i Teksasit ishte e nevojshme për të marrë studentët e Zi. Për shembull RL Moore refuzuar të ketë ndonjë studentë të Zi në klasa e tij.

Në 1966 kur ajo u dha një doktoraturë për tezën e saj në një problem Struktura Asymptotic Analizë nga Universiteti i Teksasit në Austin ajo u bë gruaja e pestë afrikano-amerikan për të marrë një Ph.D. në matematikë. Disa rezultate nga teza e saj janë botuar në Disa veti të qëndrueshme të shtetit f (t) dt) / f (x) të cilat ajo i publikuar në Proceedings of American Mathematical Society in 1969. Ajo përcakton një funksion të qëndrueshëm shtetëror si vijon. Le F (x) dhe G (x) të dy funksionet e përcaktuara për x 0 ∞ <. Pastaj G function (x) është përcaktuar të jetë një shtet i qëndrueshëm për F nëse për çdo> 0 ekziston një T> 0 i tillë që | f (x) - G (x) | <kurdo x> T. Malone-Mayes studimeve ato shtete që janë të vazhdueshme dhe periodike të vazhdueshme, në të cilin rast ajo dëshmon se ato janë unike. Ajo duket për kushtet e nevojshme dhe e mjaftueshme që funksione të caktuara do të ketë një shtet të qëndrueshëm periodik.

Ishte disi ironical se pasi u dhënë doktoraturës e saj në vitin 1966 ajo ishte ofruar një rang profesori në Universitetin e Baylor në Waco i cili kishte refuzuar kërkesën e saj për të studiuar ka pesë vjet më parë. Ajo u bë i parë anëtar Zi fakultet në Baylor University. Gjatë viteve të para pak ka ajo ndjehet mirë dhe të trajtohen kur shkrim artikull në vitin 1975 ajo ka shkruajtur:

Unë kurrë nuk kanë patur ankesa në lidhje me rrogë ose promovime. Unë kam marrë mbështetje financiare nga administrata për projekte të reja dhe eksperimentale ... Një shtesë mbrojtjen e mirëqenies tim ka qenë vizita vjetore nga përfaqësues të [federale] qeverisë. Ata kanë kontrolluar pagat dhe promovime për të përcaktuar nëse ishte duke u nënshtruar ndonjë diskriminim. Këto raporte kanë qenë gjithmonë inkurajues për mua.

Çuditërisht, dhe shumë trishtim, pozicionin e përkeqësuar. Vizitave vjetore nga përfaqësuesit e qeverisë federale përfundoi si klima politike nën Presidentin Regan dhe Presidenti Bush u ndryshua me agjencitë e të drejtave civile që ka ulje të rënda në buxhetet e tyre. Malone-Mayes mendonin se pozicioni i saj në Baylor u dobësuar nga kjo dhe ajo bëri një numër të ankesave në lidhje me trajtimin e saj.

Interesat e saj kërkimore u zhvendos drejt teori summability. Në 1980 ajo botoi një letër të përbashkët Disa nga vetitë e matricës së përgjithshme Leininger Hausdorff me BE Rhoades cila u shfaq në Journal Hjuston të matematikës. Kjo është përmbledhje e autorit në letër:

Endl, Harrell, Jakimovski, dhe Leininger kanë secili përgjithësime të definuar të matricave të zakonshëm Hausdorff. Është treguar se përcaktimet e Harrell dhe Leininger janë zyrtarisht njëjtë, ndërsa ato të Jakimovski dhe Leininger dakord vetëm për Endl do të thotë. Kështu definicioni Harrell jep një klasë e Hausdorff përgjithshme do të thotë që nuk konsiderohen më parë. Një numër i pronave të metodës Leininger janë hetuar, duke përfshirë kushtet e mjaftueshme për rregullsinë dhe për të kënaqur pronës Barone.

Ne gjithashtu duhet të jap vetëm pak informacione për kontributet e saj jashtë matematikës. Ajo ka shërbyer në Bordin e Drejtorëve për Industritë e mirësisë, në Bordin e Drejtorëve për këshillim dhe Fëmijët familjes, dhe Bordi i Drejtorëve të Cerebral paralizuar. Ajo ishte një anëtar i Këshillit të Shtetit të Teksasit Këshillëdhënës për ndërtimin e Qendrave të Shëndetit Mendor të Komunitetit. Gjatë gjithë jetës së saj ajo ishte përfshirë në aktivitete të Kishës, për shembull ajo e drejtuar korit të rinjve dhe u organist në Nju Kisha Baptiste shpresë për pesëmbëdhjetë vjet ndërmjet 1960 dhe 1975. Ajo ishte gjithashtu i rëndësishëm në ngritjen e parë Boys Choir Vargu në Nju Hope Kisha Baptiste në vitin 1983.

Pas disa viteve të shëndetit të keq të shkaktuara nga një sëmundje inflamatore kronike e cila e saj të detyruar të dalin në pension në vitin 1994, Malone-Mayes pësoi një krizë zemre e Falconer dhe L Lorch jepni këtë nder të Malone-Mayes në:

Me aftësi, me integritet, durim dhe dashuri ajo luftuar racizmin dhe seksizmin tërë jetën e saj, nuk japin të presioneve ose problemet të cilat të përfshirë rrugën e saj. ajo lë një ndikim të qëndrueshme.

Së fundi, ne duhet ta shënoj disa më shumë e Malone-arritjet e Mayes. Ajo ishte e Zi e parë e zgjedhur për të Komitetit Ekzekutiv të Shoqatës për Gratë në Matematikë dhe ka shërbyer në Bordin e Drejtorëve të Shoqatës Kombëtare të matematikanëve. Ajo ishte një anëtar i Shoqatës matematike të Amerikës, duke shërbyer si Drejtoreshë e tyre-at-Large për seksionin e tyre të Teksasit dhe Drejtor i Programit të Shkollës së Mesme Kur'an. Ajo ishte gjithashtu një anëtar i Shoqërisë matematike amerikan dhe ka marrë pjesë në Centennial Festimet në vitin 1988.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland