Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

John Frederick William Herschel

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

7 March 1792

Slough, Buckinghamshire, England

11 May 1871

Hawkhurst, Kent, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

John Herschel ishte bir i William Herschel, astronom i cili zbuloi Urani. Nëna e tij Maria Pitt ishte vajza e një tregtari të pasur. Ajo ishte 38 vjeç kur ajo u martua me William Herschel, burri i saj i parë dhe fëmija i saj i vetëm pasi të dy vdiqën. Kur John Herschel ka lindur në 1792 William ishte 55 vjeç dhe Maria ishte 42. Përveç prindërve të vet, tezen e tij Caroline Herschel ishte një tjetër figurë e rëndësishme në rritjen e John Herschel.

William Herschel nuk ishte vetëm një astronom kryesor, por ai gjithashtu kishte një talent të madh për muzikën. Si ai dhe motra e tij Caroline Herschel ishin jashtëzakonisht muzikore, dhe ata të dy përdorur talentet e tyre muzikore të ndihmuar shtoj të ardhurat e tyre të parë pas mbërritjes në Angli. Gjoni ishte sjellë deri në Observatori House, me 40 teleskop saj këmbë, ku muzika, shkenca dhe feja janë dominuese. Caroline Herschel kishte lënë shtëpinë e vëllait të saj kur ai u martua, por ajo vazhdoi të vijë në Shtëpinë e Observatorit çdo ditë për të ndihmuar në uljen William të dhënave të tij dhe ajo doli një mësues i shquar për të Gjonit, duke kryer eksperimente në fizikë dhe kimi me djalë i ri.

Shkollimin e bëri të pranishëm disa probleme për John. Pas studimeve në Shkollën e Dr Gretton në Hitcham, ai u dërgua në Kolegjin kolegj Etoni kur ai ishte tetë vjeç, por ai ishte keqtrajtuar nga djemtë e tjera. Ai u hoq nga shkolla me nënën e tij pas disa muaj. Përveç shkollimin në Clewer dhe Hitcham, Gjoni ishte tutored në shtëpi nga Mr Rogers, një mësues privat matematikë, për t'u përgatitur atë për universitet. Ai hyri në Kolegjin St John Kembrixh në 1809.

Si një Herschel universitare bërë miq me Pallua dhe Babbage. Në 1812 tre studentë themeluar Shoqëria analitike e cila kishte si qëllim futjen e saj kontinental metodat e analizës matematikore në universitetet angleze. Është e drejtë këtu të themi se qëllimi ishte që të sjellë teori matematikore kontinental në universitetet angleze që universitetet skocez ishin në këtë kohë më shumë progresive. Ne duhet gjithashtu të them se e Shoqërisë analitik nuk është lëvizja e parë drejt matematikës kontinental në Angli, për të Woodhouse i cili ishte një nga të lektorëve Herschel në Kembrixh, kishte shkruar një libër të mirë që u qasje të Leibniz dhe jo Njutoni gur 's qasje. Megjithatë syllabus matematikore në Kembrixh reflektuar asnjë nga teoritë e Alembert d', Leibniz (në veçanti Ojler 's zhvillimin e kësaj qasjeje), ose më shumë qasje algjebrike e Lagranzhit.

Herschel, së bashku me Pallua, përkthyer Lacroix 's Traité du calcul différentiel et du calcul integrale e cila shqyrtoi këto qasje të ndryshme në gur. Herschel nuk ofrojnë këto tri qasje me rekomandim të barabarta për të se ai besonte se qasje algjebrike e Lagranzhit është një e drejtë. Megjithatë Shoqëria analitike nuk mbijetojnë për shumë kohë. Herschel diplomuar në 1813 duke marrë vendin e parë në provimin përfundimtar. Ngjyrë u radhit i dyti në Herschel ndërsa Babbage kishte tërhequr kryesisht për shkak se ai nuk mund të konkurrojnë me Herschel dhe ai nuk ishte i përgatitur për të hyrë në një garë të cilën ai e dinte se ai nuk mund të fitojë.

Prizeman Smith Herschel Pas diplomimit të tij u bë i parë dhe u zgjodh një shoku i Kolegjin St John's. Gjithashtu në 1813 ai u zgjodh si anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Londrës, ka publikuar një letër matematikë Në një aplikim të shquar të teorema Cotes në transaksionet e Shoqërisë Mbretërore. Përkundër abdikim e Herschel Shoqërisë analitike vazhdoi të punojë në matematikë. Ai studioi algebras dhe letra botuar në seri trigonometrical. Në mesin e shumë veprave matematike ai botoi një libër dy vëllim në 1820 në shembuj të aplikimeve të dallimeve fundme. Puna e tij matematik ka vazhduar deri në 1820 (dhe interesin e tij në matematikë ishte i dukshëm në veprat e shumë më vonë në tema të tjera), por edhe para 1820 interesin e tij në subjektet e tjera kishin filluar të marrë atë larg nga studimet në matematikë.

Është interesante të mendohet se ajo ishte në disa mënyra për shkak të shquar Herschel në të gjitha aftësitë e rrumbullakët që ai nuk arriti të bëjë një paradhënie të thellë se ai ishte në gjendje të qartë në asnjë prej subjekteve që ai ka studiuar. Në të gjitha ato që mund të ketë qenë person që ne mend sot si lider botëror të kohës së tij. Megjithatë, fakti që ai ka kontribuar aq shumë në zona të thotë se ai kishte lëvizur zakonisht për në diçka tjetër, kur ai mund të ketë qenë konsoliduar punën e tij në një zonë të vetme. Sigurisht punën e tij matematikore, të rëndësishme si ajo ishte kurrë, kishte ndikuar që ai mund të ketë qenë në gjendje të ketë arritur të kishte vazhduar të punojnë në zonë.

Ndoshta më të habitshme të gjitha ishte vendim që Herschel bërë pas diplomimit. Ai vendosi të hyjë në profesionin ligjor, shumë kundër këshillës së babait të tij të cilët kërkonin që ai të bashkohet me Kishën, dhe ai shkoi në Londër, në shkurt 1814 për të filluar stërvitjen. Nuk ishte i gjatë, para se ai gjeti se kjo nuk ishte e drejtë për të dhe ai i shkroi Babbage në shtator 1814 duke thënë se ai do të kaloj kohë që ajo ishte zgjedhur karrierën e tij. Megjithatë, pas 18 muajsh, ai hoqi dorë trainimin e tij ligjore dhe u kthye në Kembrixh si një mësues dhe pedagog në matematikë.

Herschel kaluar një festë me të atin e tij gjatë verës së 1816. Ai duket se ka vendosur gjatë këtij pushimi për ta kthyer në astronomi, pothuajse me siguri ndikuar nga fakti se në 78 vjeç shëndetin e babait të tij nuk ishte dhe nuk ishte askush tjetër që të vazhdojë punën e babait të tij. Ai shkroi më 10 tetor 1816 për të Babbage (shih artikullin CA Ronan në):

Unë do të shkoj në Kembrixh, të hënën, ku unë do të thotë të qëndroj vetëm kohë të mjaftueshme për të paguar faturat e mia, librat e mi mbledh plaçkat dhe ofertën e një të gjatë - ndoshta një lamtumirën e fundit për të Universitetit. ... Unë jam duke shkuar nën udhëzimet e atit tim, për të marrë seri e vëzhgimeve të tij ku ai i ka lënë ata (se ai tani ka dhënë mjaft edhe për vëzhgimin e rregullt) dhe shqyrtimit të vazhdueshëm e tij e qiejve me teleskopët e fuqishme ...

Në të vërtetë John Herschel filloi të ndërmarrë punë në astronomi nga kjo kohe edhe pse ai ka studiuar edhe tema të tjera. Edhe para se gazeta e tij të parë ishte botuar astronomi, Herschel publikuar detajet e tij kimike dhe fotografisë eksperimente në 1819 të cilat, 20 vjet më vonë, do të provonte me rëndësi themelore në zhvillimin e fotografisë. Ai ishte shumë i përfshirë me themelimin e Shoqërisë Astronomical në 1820 dhe ai u zgjodh zëvendës-president në takimin e dytë të Shoqërisë kur policët e Shoqërisë u zgjodh. Shkathtësi të madhe Herschel të tregohet nga fakti se në 1821, që kohët e fundit të përfshihet në astronomi dhe kimi, ai u dha Medaljen Copley e Shoqërisë Mbretërore të Londrës për punën e tij në analizën matematike.

Babbage dhe Herschel mbetën miq të ngushtë dhe të dy udhëtuan së bashku në Itali dhe Zvicër në 1821. Ata ndanë një dashuri e ngjitur maleve, por shfrytëzon tyre këtu nuk kanë qenë thjesht për kënaqësi si Herschel mësuar vazhdimisht në lidhje me shkencën nga mjedisi i tij. Udhëtime të tjera jashtë vendit nga Herschel përfshirë një në 1822 dhe një tjetër me Babbage në 1824. Këto udhëtime përfshiu vizita në shkencëtar të tjerë, për shembull ndërsa në Paris, Herschel dhe Babbage kishin diskutuar tema me interes të përbashkët me Arago, Laplace dhe Ligji Biot. Në Herschel 1824 udhëtim kishte vizituar Fraunhofer dhe kishte takuar me Fox Talbot i cili ishte për vizitë në Fraunhofer në kohë. Ai gjithashtu vizitoi Pfaff, i cili ishte duke punuar në një përkthim gjerman të punës së babait të tij, dhe halla e tij Caroline Herschel që janë kthyer në Hanover pas vdekjes së vëllait të saj (John Herschel në babai) në 1822.

Në fakt 1822 ishte viti në të cilin John Herschel botuar letra e tij të parë në astronomi, një punë relativisht të vogël në një metodë të re për të llogaritur eklipset e Hënës. Publikimi i tij i parë i madh në astronomi është një katalog të yjeve të dyfishtë që ai publikoi në transaksionet e Shoqërisë Mbretërore në 1824 dhe për të cilat ai mori nderon. Akademia në Paris i dha atij Çmimin Lalande e saj në 1825 dhe të Shoqërisë Astronomical i dha atij Medaljen e artë të saj vitin e ardhshëm.

Punojnë në yjet e dyfishtë ishte ndërmarrë si një vazhdim të punës së babait të tij që u përpoq të masë paralaks e një ylli. Paralaks është ndryshim i dukshëm në qëndrimin e një yll relativisht afër kundër sfondit të yjeve shumë të largët për shkak të ndryshimit në pozitën e tokës në orbitën e saj rreth diellit. John Herschel botoi një letër të rëndësishëm në këtë temë në 1826, por nuk patën sukses në përcaktimin paralaks e çdo ylli. Ai vazhdoi të punojë mbi yjet e dyfishtë deri në 1833, në mënyrë të veçantë ai i zhvilluar metoda për të përcaktuar ato orbitat e yjeve të dyfishtë që rrotullohej në një qendër të përbashkët të gravitetit dhe për këtë punë ai mori Medaljen Mbretërore të Shoqërisë Mbretërore në 1833. Bessel ishte parë për të demonstruar paralaks e një ylli, duke botuar rezultatet e tij në 1840.

Në 1830 botoi Herschel traktat diskursin e tij të famshme mbi filozofinë natyrore rëndësinë e së cilës është përshkruar bukur nga Faraday me shkrim Herschel:

... kur puna juaj në studimin e Filozofisë Natyrore doli, kam lexuar, ashtu si të tjerët e bëri me kënaqësinë e përjetimeve. Kam marrë atë si një libër shkollor për filozofët, dhe mendojnë se ajo ka bërë mua një reasoner më të mirë dhe madje edhe eksperimentues, dhe ka rritur krejt karakterin tim, dhe më ka bërë, në qoftë se unë mund të lejohet të them kështu, një filozof më të mirë.

Me përfshirjen e Herschel Shoqëria Mbretërore e kishte ndikime të rëndësishme në karrierën e tij. Ai ishte zgjedhur Sekretar i Shoqërisë në 1824 (edhe pse ai dha dorëheqjen në 1827) dhe, në vitin 1831, ai u propozua nga Babbage për president të Shoqërisë Mbretërore. Kjo ishte pjesë e një beteje që u ndodh në shoqëri në mes reformatorët dhe tradicionalistët, Herschel qenë kampion i reformatorët. Në një episod pak shqetësues për Herschel, ai mezi arriti që të jetë zgjedhur, tradicionalistët fituar ditë. Ai ishte zgjedhur si President i Shoqërisë Astronomical në 1827 dhe ai ishte knighted në vitin 1831 kështu që ai ka marrë njohje të madhe me gjithë zhgënjimin e tij me e Shoqërisë Mbretërore.

Episodi i Shoqërisë Mbretërore mund të kenë qenë arsyet kryesore pse Herschel vendosur të bëjë një vizitë të gjatë për të Kepi i Shpresës së Mirë në Afrikën e Jugut. Gjithashtu u bë e mundur në këtë kohë për shkak të vdekjes së nënës së tij Merjemes Herschel në 1832. Observatori Royal kishte përfunduar në Kepi i Shpresës së Mirë në 1828 me qëllim interesante shkencore të katalogut objekte astronomike të cilat nuk mund të respektohet nga hemisferë veriore. Herschel lundroi për Afrikën e Jugut në 1833, duke marrë me vete e tij 20 refractor teleskop këmbë. Ai udhëtoi me familjen e tij, pasi u martua me Margaret Brodie Stewart katër vjet më parë, dhe anija e tyre arriti në Afrikën e Jugut në janar 1834.

Midis përparime të rëndësishme shkencore të bëra nga Herschel në Afrikën e Jugut ishte vëzhgimet e tij të Halley 's kometë më 1835 kthimin e tij. Ai e pranonte se ishte kometë duke u nënshtruar ndaj forcave të tjera të mëdha se gravitacionit dhe ai ishte në gjendje të llogarisin se forca ishte një repelling atë nga dielli. Kjo në një kuptim mund të thuhet se përbëjnë zbulimin e erës diellore e cila është vërtet arsye për forcë shtypjeje zbulua nga Herschel. Ai gjithashtu bëri zbulimin e rëndësishme se gazit ishte evaporating nga kometë.

Lyell gjeolog e pa ironi në faktin se Herschel kishte bërë këtë punë në Afrikën e Jugut për shkak se ai nuk arriti të zgjidhet President i Shoqërisë Mbretërore. Ai shkroi (shih për shembull):

Herschel Fancy shkëmbimin në Kepi për Herschel si President i Shoqërisë Mbretërore, të cilën ai e humbura në mënyrë të ngushtë, dhe kam votuar për atë shumë! Unë shpresoj që të falur për këtë.

Në 1838 u kthye në Angli Herschel nuk ka pasur shumë kohë për të reduktuar vërejtjet e shumta që ai kishte bërë ndërsa atje. Qëllimi i tij ishte që të punojnë në këto sa më shpejt të jetë ai u kthye, por ai ishte mbajtur aq e zënë me ngjarjet e tjera se kjo detyrë nuk është përfunduar deri në 1847. Pavarësisht nga vonesa, botim është një ngjarje me rëndësi të madhe dhe Herschel mori medaljen e dytë të tij Copley nga Shoqëria Mbretërore për këtë punë. Ngjarjet e cila nuk lejoi që ai të punojnë në vëzhgimet e tij, pas kthimit të tij ishin pjesërisht jo-shkencore të tilla si investimet e tij në një baronetcy në qershor 1838 të cilin ai e pranoi me mosdashje të konsiderueshme. Distractions kryesore janë, megjithatë, ato shkencore.

Më 22 janar 1839 Herschel dëgjuar të punës Daguerre mbi fotografinë nga një vërejtje i rastësishëm në një letër të shkruar nga Beaufort me Margaret gruan e tij. Pa e ditur asnjë detaj, Herschel ishte në gjendje të marrin fotografi veten brenda disa ditësh. Fox Talbot vizitoi atë më 1 shkurt për të diskutuar mbi eksperimentet e tyre të veçantë në fotografisë. Në artikullin e tij në kuotat Roberts, nga një letër nga gruaja Herschel në:

Unë të ndodhë për të kujtuar edhe vizitën në Slough e z. Fox Talbot, i cili erdhi për të treguar Herschel foto e bukur e tij pak e Ferns dhe Laces marra nga procesi i tij i ri. - Kur diçka ishte thënë për vështirësitë e fiksimin e piktura, Herschel tha: "Më lejoni këtë e për disa minuta" dhe pas një kohe të shkurtër ai u kthye dhe i dha foto tek zoti Fox Talbot duke thënë: "Unë mendoj se ju do të gjeni se fikse "- ky ishte fillimi i planit hyposulphite e ndreqim.

Vërtetë Herschel ishte në gjendje për të arritur këtë zgjidhje të shpejtë të jashtëzakonshme për shkak të punës që ai kishte kryer dhe botuar në 1819 në proceset kimike të lidhura me fotografi. Herschel vazhdoi të botojë një numër të letrave të mëtejshëm mbi fotografinë, në 1839, 1840 dhe 1842. Në fakt shumë njerëz janë përpjekur ta kuptojnë pse vetë kurrë nuk Herschel bërë hapa të cilat do të kenë çuar në e tij duke u njohur si shpikësi i fotografisë. Ka qenë një periudhë prej rreth 20 vjetësh nga koha e punës së tij 1819, kur ai mund të ketë bërë përparim, por përsëri ishte ndoshta për shkak të talentit të tij të gjerë duke filluar që ai nuk arriti ta bëjë këtë. Jo vetëm që talentin e tij të marrë atë në një gamë të gjerë të aktiviteteve të tjera, por aftësitë e tij si një artist i madh do të thotë se ai kishte më pak nevojë të shpikin fotografinë më shumë se të tjerët!

Në 1850 Herschel bërë një vendim mjaft të çuditshme si për drejtimin e ardhshëm të karrierës së tij. Ai kishte kthyer poshtë hyrë në parlament si një anëtar i Universitetit të Kembrixhit dhe ai e kishte kthyer poshtë edhe një propozim që ai të bëhet president i Shoqërisë Mbretërore. Ai e bëri drejtor të bëhet e Marischal College në Aberdeen në 1842 dhe shërbeu si president i Shoqatës britanike në Kembrixh në 1845. Në vitin 1850, megjithatë, ai e pranoi postin e Master i Mint. Ai kështu u bë kreu i Mint në një kohë shumë të vështirë, me një reformë të madhe tashmë dakord por zbatimi i saj nuk e filluar. Kjo nuk ishte një punë që Herschel gjetur simpati e tij. Ka pasur vështirësi në trajtimin e personelit, vështirësi në trajtimin e thesarit, por ndoshta më e ndjeshme të të gjitha të Herschel, ai nuk mund të ndjekë interesat e tij shkencore.

Herschel ishte një shkencëtar nga natyra, dhe jo një njeri i biznesit. Pas vitesh të vështira, shpesh të ndarë nga familja e tij me kërkesat e punës që ai u përpoq të mirë të tij për të bërë mirë, ai dha dorëheqjen. Shëndetin e tij kishte pësuar me streset e pas dhe ajo duhet të ketë ardhur si një lehtësim të madh për atë që të jetë pa probleme. Ai në thelb në pension të Collingwood në këtë fazë në karrierën e tij të 63 vjeç. Për të thonë se ai në pension ka nevojë sigurisht për t'u kualifikuar me vërejtje se gjatë gjithë jetës së tij ai nuk mbajti ndonjë post të paguar shkencore. Ai sigurisht nuk dalin në pension nga puna shkencore, por, pa e kërkesave të madhe të punës në Mint për të cilat ai ka marrë një pagë të drejtë, ai ishte në gjendje të përfundojë shumë detyra që ai dhe babai i tij kishte filluar, por nuk kishte arritur kurrë përfundimit. Si Tait shkruajtur (shih për shembull):

Çdo ditë e jetës të gjatë dhe të lumtur Herschel të shtuar pjesën e saj në shërbimet e tij shkencore.

Edhe pse ai nuk ka bërë përparime të mëdha për të cilat ai është kujtohet sot ai u konsiderua nga shumë nga bashkëkohësit e tij si shkencëtar kryesor i ditës së tij. Ligji Biot konsiderohet si pasardhësi i tij të natyrshme për të Laplace kur ai vdiq në vitin 1827. Në nekrologji është u shpreh:

Në shkencë John Frederick William Herschel britanik ka pësuar një humbje më e madhe se çfarëdo që ai ka pësuar që nga vdekja e Newton, dhe nuk ka gjasa që të zëvendësohen ...

Artikulli pastaj vazhdon të thotë se me vlerë edhe më të larta se studimin e tij:

... ishte ndikimin e mësimit të tij dhe shembull në wakening publike për fuqinë dhe bukurinë e shkencës, dhe nxitjen dhe udhëzuese ndjekje të tij.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland