Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Thomas Scott Fiske

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

12 May 1865

New York, USA

10 Jan 1944

Poughkeepsie, New York, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Thomas Fiske ndoqi Trini Vjetër Kisha Shkolla në Nju Jork, pastaj Shkolla Pingry në Elizabeth, New Jersey. Fiske hyri në Columbia College në 1882, tridhjetë vjet më parë ai u bë i Universitetit Columbia, duke marrë AB e tij në 1885 dhe AM e tij në 1886. Nga 1886-1888 ai ishte si një asistent në Columbia College dhe kërkimore ndërmarrje për doktoratë e tij.

Në 1887, në vitin e dytë Fiske i studimeve pasuniversitare, Van Amringe sugjeruar se ai duhet të kalojnë të paktën gjashtë muaj në Angli në Universitetin e Kembrixhit. Ai mbërriti me letra rekomandimi shkruar nga GL Rives, një administrues i besuar i Columbia College i cili kishte qenë një grindavec në Kembrixh në vitin 1872. Me letra drejtuar Cayley, Glaisher, Forsyth dhe Darvinit, Fiske ishte vendosur mirë për të përfituar nga koha e tij në Kembrixh. Ai shkruan në:

Shkencërisht përfituar më shumë nga Unë udhëzim dhe këshillë e Forsyth dhe nga leximi im me Dr HW Richmond, i cili pranoi të jepni mësime private. Megjithatë, nga Dr JWL Glaisher, i cili më bëri një mik i ngushtë, i cili kaloi shumë një mbrëmje me mua në zemër për të bisedimeve të dëgjuar, i cili mori mua për takime të Shoqërisë matematike në Londër dhe Royal Astronomical Society, dhe argëtuan mua me thashetheme rreth rezultatet e bashkëkohore dhe matematikanët më parë, kam fituar më shumë në një mënyrë të përgjithshme se sa nga kushdo tjetër. Unë kisha marrë pjesë vetëm disa ligjerata nga Cayley mbi 'gur e extraordinaires' kur, rrëshqitje mbi akull, ai pësoi një frakturë e këmbë, e cila solli leksione në një fund.

Kthehu në Shtetet e Bashkuara, Fiske përfundoi studimin e tij duke u dhënë të doktoraturës së tij në 1888. Ai u emërua mësues i matematikës në Universitetin e Columbias në 1888 dhe u promovua me sukses për mësuesi në vitin 1891, profesor zëvendësues në 1894, dhe profesor të plotë në 1897. Ai mbajti postin e profesor në Columbia nga pas derisa ai në pension në 1936.

Fiske është me rëndësi të vogël si një matematikan kërkimore. Ai publikoi disa letra në integrals eliptik dhe integrals sipërfaqe gjatë karrierës së tij, si dhe një numër të dokumenteve për arsimin matematik. Më vonë në karrierën e ka ai shkroi disa artikuj enciklopedi mbi funksionet eliptik, funksionet e vërtetë dhe variablave komplekse dhe nja dy të tjerëve.

Rëndësinë e tij të vërtetë, megjithatë, është se ai ishte themelues i Shoqërisë American Mathematical në 1888. Ai shërbeu Shoqëria e re në mënyra të ndryshme, për shembull si sekretar i 1888-1895, si thesarit 1890-1891, si redaktor i përgjithshëm i Buletinit të Shoqërisë American Mathematical 1891-1899, si zëvendës-prisident e Shoqërisë 1898-1901, si kryeredaktor i transaksioneve të Shoqërisë American Mathematical 1899-1905 dhe si kryetar i Shoqërisë 1903-1904.

Bisedimet Archibald të:

... borxhit të madh që Shoqëria i detyrohet Themelues saj gjendje, aktivitetet e të cilit entuziast në emër të saj gjatë pesëmbëdhjetë viteve të para të ekzistencës së saj, ishin aq të palodhur dhe aq i mençur.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland