Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Paul Finsler

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

11 April 1894

Heilbronn, Neckar, Germany

29 April 1970

Zurich, Switzerland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Pali Finsler ndoqi një shkollë të ciklit të lartë në Urach, midis 1908 dhe 1912 ai ndoqi një shkollë të mesme në Cannstatt. Pas largimit nga shkolla ai hyri Technische Hochschule në Shtutgart, ku Kutta ishte ndër mësuesit e tij. Pastaj në 1913 ai hyri në Göttingen për të ndërmarrë studime pasuniversitare. Ndër mësuesit e tij në Göttingen ishin një mori Matematikanë lartë duke përfshirë Hecke, Hilbert, Klain, Edmund Landau, Runge, lindur dhe Carathéodory.

Disertacioni i doktoraturës Finsler 'u mbikqyrur nga Carathéodory në kthesa dhe të sipërfaqeve në hapësirat e përgjithshme. Finsler Kjo siguroi një emër për veten si një gjeometër diferenciale. Në fakt, në 1934 Cartan shkroi një libër Les espaces de Finsler cila krijoi emrin Finsler në Gjeometria diferenciale. Një hapësirë Finsler është një generalisation e një hapësirë ku Riemannian funksion gjatësi është përcaktuar ndryshe dhe Minkowski 's gjeometri e mban në nivel lokal.

Gjeometria e diferencuar nuk ishte temë Finsler e kërkimit për kohë të gjatë që ai lëvizi për të marrë deri teorise se bashkesive. Teza Finsler e habilitation u dërgua në Universitetin e Këlnit në 1922 dhe vitin e ardhshëm ai ka leksion e tij të parë në A ka kontradikta në matematikë. Kjo tentativë për heqjen e kontradiktave, siç përcaktohet në:

Në lidhje me ... Russell 's paradoks, pika Finsler se një duhet të bëjnë dallimin midis definicioneve satisfiable dhe unsatisfiable rrethore. Russell' s përcaktimin e vendosjen e të gjitha vendos që nuk e përmbajnë veten e tyre është një organizatë jo-përkufizim satisfiable rrethore.

Në 1927 Finsler u emërua në Universitetin e Cyrihut, duke u bërë një Ordinary Profesor atje në vitin 1944. Në Cyrih, përveç punës së tij në teorinë e caktuar ai gjithashtu ka punuar në gjeometrinë diferenciale, teoria e numrit, teoria e probabilitetit dhe themelet e matematikës.

Teoria e Finsler e vendosur ishte në frymën e Cantor. Të dy ishin Platonists dhe e përshkroi si në:

Ai besonte në realitetin e koncepteve të pastër. Së bashku ata formojnë fushën thjesht konceptuale e cila përfshin të gjitha lëndët matematikore, strukturën dhe modelet. ... Matematikanë nuk shpikin apo ndërtimin e strukturave të tyre dhe propozimet, ata e njohin apo zbuluar, se si këto objekte në fushën konceptuale janë të ndërlidhura me njëra-tjetrën.

Në 1926 Finsler prodhuar pjesën e parë të një punë e madhe në teorinë e caktuar mbi themelet e teorisë së caktuar. Ai synon të publikojë pjesë të dytë si një vazhdim i teorive të tij, por plani i tij ndryshoi kur pjesa e parë u sulmua. Në fund ai shkroi dy pjesë si një pjesë e mbrojtjes së në vitin 1965 më tepër se atë që ai e menduar fillimisht. Ne citim nga:

... Finsler zhvillohet qasja e tij me paradokse, qëndrimi i tij ndaj teorive të formalizuar dhe mbrojtjen e tij e Platonism në matematikë. Ai këmbënguli në ekzistencën e një fushë konceptuale brenda matematikë që tejkalon sisteme formale. Nga pika themelore e parë, teoria et Finsler përmban një kriter për të forcuar identitetin e vendosur dhe një specifikim coinductive e universit e përcakton. ... Combinatorially, Finsler konsideron përcakton si numrat e përgjithësuar në të cilën mund të zbatohet teknika e aritmetik.

Sigurisht, të përmendura si më sipër, paradokse vendosur ishin të një rëndësie të veçantë për Finsler. Përsëri duke cituar nga:

[Finsler] logjike e qëndrimit se është e mjaftueshme për ekzistencën e objekteve matematikore. Për më tepër, ai mendonte se antinomies që çoi në krizë themelore, mund të zgjidhen pa idenë se ekzistenca është ekuivalente me constructability formale.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland