Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Pierre Emile Jean Cartier

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

10 June 1932

Sedan, Ardennes, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Pierre Cartier 's prindërit ishin Zhan Cartier, i cili ishte një përfaqësues mjekësor, si dhe Yvonne Suran i cili ishte drejtoreshë shkolle e Lycée. Cartier shkruajtur e familjes së tij në:

Brezit të dytë apo të tretë apo të katërt në ndonjë familje apo ndonjë grup shoqëror ndjek modelet e caktuar sociologjike. Familja ime ishte vet tipike. Gjyshi im ishte një self-made man, një biznesmen shumë i suksesshëm. Babai im dhe xhaxhai im shkoi në biznes, por ata nuk ishin aq të përkushtuar për të luftuar. Dhe njerëzit e brezit tim - mirë, unë mendoj unë bëra nuk vendimin e drejtë për t'u angazhuar në të. Në të vërtetë, njerëzit e brezit tim që ka shkuar në biznesin e familjes tonë nuk ka bërë aq mirë, sepse ata nuk kanë asgjë për të luftuar për të.

Pier ka lindur në Sedan, një qytet i vogël në verilindje të Francës afër kufirit Belgjikë. Kur Pier ishte tetë vjeç qytetit u shkatërrua gjatë pushtimit gjerman të Francës në Luftën e Dytë Botërore. Viteve të luftës, dhe ato menjëherë pas kësaj, ishte një kohë tejet të vështirë për djalë i ri që të rritet dhe të marrë shkollimin e tij. Ai mori pjesë në një universitet në Turenne Sedan dhe ai foli në lidhje me përvojat e tij atje:

Unë kam qenë një nxënës në një shkollë shumë e provincial, shumë të vjetëruar të lartë. Disa nga mësuesit e mi janë shumë të mira, por natyrisht ata ishin shumë larg nga shkenca moderne. Matematika isha mësuar gjeometrinë ishte klasike, në mënyrë të papunuar, sintetike. I kam pasur fat të ketë një mësues i përfytyruar në fizikë, dhe kështu që në fillim doja të nga një fizikant.

Në mënyrë që të përgatiten për të hyrë në Supérieure Ecole Normale në Paris, Cartier majtë Sedan dhe shkoi në Paris, ku mori pjesë Lycée Saint-Louis:

Kam marrë mësime private në fizikë nga një mësues shumë i veçantë, Pierre Aigrain.

Cartier hyrë Ecole Normale Supérieure në vitin 1950, ku Henri Cartan ishte profesor i tij i matematikes dhe ai gjithashtu mori pjesë në kurse nga Laurent Schwartz. Megjithatë ai sugjeroi që ai ka marrë arsim kishte modës së vjetër për të thënë së paku:

Zakonisht, një student të ndritshme përfundon programin në dy vjet, por arriti të marrë nëpërmjet saj në një. Por si matematika dhe fizika isha mësuar ishin të dalë mode tërësisht në atë kohë, plotësisht. Mbaj mend që, në një kurs të quajtur Përgjithshëm Fizikë në Sorbonne, profesor bërë një deklaratë solemne: "Zotërinj në klasën e mia atë që disa njerëz të thirrur 'hipoteza atomike' nuk ka vend." Kjo ishte 1950, pesë vjet pas Hiroshimës! Kështu që unë shkova në Aigrain dhe tha: "Çfarë të bëj?" dhe ai tha: "Epo, sigurisht, keni për të marrë diplomën, por unë do t'ju mësojë fizikë siç duhet." Kjo tregon se çfarë universitet frëngjisht ishte në kohë.

Pas përfundimit të mathematique Agrégé e tij në 1951 de Cartier Pissevin martuar Monique më 3 nëntor, ata kishin një vajzë Marion. Ai vazhdoi të studiojnë në Ecole Normale për doktoraturë e tij në gjeometrinë algjebrike e cila e mbrojti në vitin 1958. Ai kishte punuar për tre vite, 1954-1957, në Qendrën kombëtar de la recherche scientifique. Cartier ishte ftuar në një kongres Bourbaki në Pelvoux, në Alpe, në qershor 1951, kur vetëm një student të vitit të parë në Ecole Normale. Me 1955 ai u bë një anëtare e plotë e grupit Bourbaki.

Cartier kaloi dy vitet e 1957-1959 në Institutin për Advanced Study at Princeton në Shtetet e Bashkuara. Pas kthimit në Francë, ai u emërua profesor në fakultetin e Shkencave në Strasburg në vitin 1961, duke mbetur aty deri sa ai kaloi në Scientifiques Institut des Hautes Etudes në Bures-sur-Yvette dhjetë vjet më vonë. Përveç kësaj në këtë post ai ishte drejtor i kërkimeve në Qendrën Kombëtare Scientifique de la Recherche nga 1974. Në 1982 ai u largua nga ai Institut des Hautes Etudes Scientifiques bëhet një profesor në Ecole Polytechnique (1982-88) dhe në Ecole Normale nga viti 1988.

Nga përfshirjen e tij të parë me Bourbaki në 1951, Cartier vazhdoi të bëhet një anëtare e plotë në vitin 1955 dhe mbeti i lidhur me grupin derisa arriti moshën zyrtare retiral vendosur nga grupi në vitin 1983. Ai dha një kontribut të madh:

I llogarisin se kam kontribuar me rreth 200 faqe një vit, gjatë gjithë kësaj kohe me Bourbaki.

Ai gjithashtu mori përsipër rolin e sekretarit:

Pas Dieudonné (Dhe një interlude nga Samuel dhe Dixmier) unë isha sekretar i Bourbaki, dhe kjo ishte detyra ime për të bërë më të proofreading, unë mendoj se kam te korrigjoj bocat pesë dhjetë mijë faqe. Unë kam një kujtim të mirë vizuale. Unë nuk do të krahasuar veten me Dieudonné, por ka qenë një kohë kur e dija shumicën e materialeve të shtypura në Bourbaki.

Gjysmën e dytë të karrierës së Cartier, pa një ndryshim të habitshme të drejtimit matematik:

Unë kam qenë personalisht shumë i lumtur, sepse kur arrita kohën e daljes në pension nga Bourbaki normale, kam pasur mundësi shumë me fat që do të kërkohet të japë leksion në emër të Vladimir Drinfeld në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve në Berkeley më 1986 (Drinfeld u penguar nga vjen për arsye politike). Kjo ishte një sfidë e madhe dhe një nder i madh për mua, letër e tij është një nga gazetat më të rëndësishme në procedurë. Natës që ndryshoi jetën time matematikore. Unë i thashë: "Kjo është ajo që unë duhet të bëj tani." Natyrisht unë e dinte materiali bazë, por perspektiva është e re. Unë nuk mund të pretendojnë se brenda disa orësh i duhej të përgatitur leksionin unë mund të vërtetë mjeshtër atë, por kam kuptuar të mjaftueshme për të shpjeguar të popullit: "Kjo është e re, është e rëndësishme."


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland