Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Florian Cajori

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

28 Feb 1859

St Aignan (near Thusis), Graubünden, Switzerland

14 Aug 1930

Berkeley, California, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Florian Cajori 's babai, Georg Cajori, ishte një inxhinier. Ai ndërtuar rrugë dhe ura në Zvicër e cila, duke pasur parasysh vend malor, që kërkohen aftësi të mëdha dhe të ekspertizës. Nënë Florian ishte Catherine Camenisch. Florian ndoqi shkollat në Zvicër, të parë në Zillis, i cili shtrihet rreth shtatë kilometra në jug të Thusis, dhe pastaj në Chur, kryeqytet i kantonit Graubünden në Zvicër lindore.

Cajori emigruar në Shtetet e Bashkuara në vitin 1875 kur ai ishte gjashtëmbëdhjetë vjet të vjetra. Ai hyri në Shkollën Normale Shtetit Whitewater, Wisconsin në 1876 dhe është diplomuar dy vjet më vonë. Cajori nuk ka hyrë në universitet menjëherë pas diplomimit, por ai mësonte në një shkollë vend para fillimit të studimeve të tij i matematikes ne Universitetin e Wisconsin. Pasi u dha një BS nga Wisconsin në 1883, ai hyri në Johns Hopkins University në janar 1884. Duke studiuar për rreth tetëmbëdhjetë muaj në Johns Hopkins, Cajori mbetur në qershor 1885 dhe u nderua me diplomë masteri e tij nga Universiteti i Wisconsin vitit të ardhshëm.

Pas largimit nga Johns Hopkins University, Cajori u emërua si asistent profesor në Universitetin Tulane në Nju Orleans në 1885, edhe para se të marrë master të gradës së tij. Ai u bë profesor i matematikës aplikuar në Tulane në 1887. Ai e mbajti kryetari i fizikës në Kolegjin Kolorado në Kolorado Springs, 1889-1898 dhe gjatë kësaj kohe, në 1890, ai u martua me G Elizabeth Edwards, ata kishin një djalë. Gjithashtu gjatë kësaj kohe, në vitin 1894, ai u shpërblye me doktoratë të tij nga Universiteti Tulane.

Cajori mbajti kryetari i matematikës në Kolegjin Kolorado nga 1898 deri 1918, Dekan po i Departamentit të Inxhinierisë për pesëmbëdhjetë vitet e fundit të kohës së tij në Kolorado Springs. Ai ishte emëruar në një karrige krijuar posaçërisht në historinë e matematikës në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley në 1918. Kjo ishte kryetari i parë në historinë e matematikës të jetë themeluar në Shtetet e Bashkuara dhe ai thotë se shumë me reputacion të lartë Cajori se një karrige të veçantë është krijuar në këtë universitet udhëheqëse.

Ndërsa afrohej moshën shtatëdhjetë e shëndeti i tij filloi të dështojë. Ai iu nënshtrua një operacion të madh në shkurt 1930, kurrë nuk bëri një rikthim të plotë dhe ndërroi jetë në shtëpinë e tij në Berkeley gjashtë muaj më vonë.

Ne tani duhet të përfshijë një pak të kontributit që Cajori bërë historinë e matematikës për të kuptuar të lartë reputacionin e tij ndërkombëtar në temë e cila fitoi atë nderon shumë në jetën e tij, por në lidhje disi më pak, në të cilën ai mbahet nga historianë të shkencës sot. Para se të shohim punën e tij kryesore në historinë e matematikës, le të na e parë theksohet se ai ka shkruar disa libra që nuk ishin tekste historike të tilla si një hyrje në teorinë moderne të ekuacioneve (1904) dhe algjebër elementare: gjatë vitit të parë (1915) . Ai nuk ka kryer kërkime në çdo fushë të matematikës të tjera se historinë e saj.

Cajori shkroi shumë libra historike dhe do të bëjmë disa komente mbi disa prej tyre. Një libër fillim ishte mësimdhënies dhe historinë e matematikës në Shtetet e Bashkuara të Amerikës (1890), e cila profilet twenty-dy institucione amerikane. Kjo punë interesante tregon një prirje të mëdha drejt studimit universitar dhe kërkimit shkencor në këto institucione. Libri është shqyrtuar në detaje në.

Ndoshta libri i parë i cili solli famë Cajori ishte A History of Mathematics (1894, 2 nd ed. 1919). Ne [EFR dhe JJOC] ka një kopje të këtij libri dhe ajo është ende një libër të mirë për t'u konsultuar. Ishte fjalë për fjalë librin e parë në përpjekje për të paraqitur historinë e matematikës në një mënyrë popullore dhe i lexueshëm dhe në të vërtetë ai ishte mjaft i suksesshëm në qëllimet e saj.

A History of Notations matematike, 2 vëllime (1928-29), është padyshim punë e madhe Cajori. Zund shkruan në atë që:

... është thjesht monumentale dhe mbetet i patejkalueshëm në detaje të saj dhe bursa përpiktë ...

Pas vdekjes së Cajori Sir Isaac Newton 's "parimet matematik" i filozofisë natyrore dhe Sistemin e tij të Botërore u botua në vitin 1934. Cajori e bën shumë të qartë qëllimin e tij në këtë edicion prodhimin e Newton-s Principia e cila ishte për ta bërë tekstin të lexueshëm lexuesve moderne duke zëvendësuar gjuhën arkaike të përdorura në përkthime ekzistues në anglisht e Newton 's tekstin latin. Megjithatë:

"Përmirësuar e tij" gjuha u bazuar në modernizimin e përkthimit 1729 Motte - pa iu referuar Njutonit 's Edicioni latinisht - dhe përmban shumë gabime dhe devijime nga kuptimi origjinal. Gjithashtu, modernizimin e tij të gjuhës teknike është i paplotë dhe jo tërësisht konsistente. Prandaj, paraqitja e tij e Newton as besnikëri shërben lexuesit modern as historian e shkencës në lidhje me mendime origjinale të Njutonit.

Cajori shkruan për dymbëdhjetë libra dhe një numër të madh të letrave dhe raporteve në historinë e matematikës. Ndër kontributet e tij të tjera janë A History of Matematika Elementare me lë të kuptohet mbi Metodat e mësimdhënies (1896), A History of Rregulli Slide logaritmike dhe aleate Instrumente (1909), William Oughtred, një XVII e Madhe-Mësues shekullit të Matematika (1916), dhe Raport matematike Shkencave në Amerikën e Veriut dhe e Jugut (1928).

Edhe pse ne kemi bërë me dije se në kohë të punës Cajori i mungonte një bursë që do të presë të tillë një shkencëtar i shquar, ne nuk duhet të japin një përshtypje tepër negative të kësaj figure të rëndësishme. Ai pothuajse vetëm krijuar handedly historinë e matematikës si një lëndë akademike në Shtetet e Bashkuara dhe, veçanërisht me librin e tij mbi historinë e simbol matematikore, ai është ende një nga historianët më të cituar e matematikes sot.

Së fundi, ne duhet të shikojmë nderon Cajori marrë. Ai u zgjodh kryetar i Shoqatës matematike të Amerikës në 1917-18, zëvendës-kryetar i Shoqatës Amerikane për Avancimin e Shkencës në vitin 1923. Ai gjithashtu ka shërbyer në atë kapacitet për Historia e Shkencave të Shoqërisë (1924-25) dhe ndërkombëtare Comité d'Histoire des Sciences (1929-30). Ai kishte dallim të dhënë një D.Sc. LL.D. dhe tre nderi gradë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland