Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Antoni Zygmund

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

25 Dec 1900

Warsaw, Russian Empire (now Poland)

30 May 1992

Chicago, Illinois, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Zygmund ka punuar në analizë, në veçanti në analizë harmonik. Ai krijoi një nga shkollat e analiza më të fortë të shekullit 20.

Zygmund marrë Ph.D. e tij nga Universiteti i Varshavës në vitin 1923 për një disertacion me shkrim nën mbikëqyrjen e Aleksandër Rajchman. Nga 1922-1929 ai dha mësim në Shkollën Politeknik të Varshavës. Pas një viti në Angli ai mori një post në Universitetin e Stefan Batory në Wilno, Polonia (Vilnius, Lituani siç është tani). Ai e mbajti këtë post deri sa ai u hartua në ushtri polonisht në fillim të Luftës së Dytë Botërore.

Në 1940 Zygmund iku me gruan e tij dhe djalin nga gjermanisht-Poloni për të kontrolluar SHBA. Pas një numri i postimeve ai u emërua në Universitetin e Çikagos në vitin 1947 dhe mbeti aty deri sa ka dalë në pension në vitin 1980.

Zygmund ishte për të krijuar një qendër analizë të mëdha kërkimore në Çikago. Në 1986 ai mori Medaljen Kombëtare të Shkencës për ndërtimin e kësaj shkolle hulumtim. Ai mbikëqyrur mbi 80 studentë kërkimore në vitet e tij në Çikago.

Libri Zygmund e trigonometrike Series (1935) është një klasik që, së bashku me botimet e mëvonshme, është ende përfundimtar mbi punën e subjektit. Vepra të tjera të mëdha përfshijnë funksionet Analitike në 1938 dhe Masa dhe integrale në vitin 1977.

Puna e tij në analizën harmonik ka aplikim në teorinë e valëve dhe vibracioneve. Ai gjithashtu bëri punë të mëdha në analizë Furierit dhe zbatimi i saj në ekuacione pjesore diferenciale.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland