Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Konrad Zuse

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

22 June 1910

Berlin-Wilmersdorf, Germany

18 Dec 1995

Hünfeld (near Fulda), Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Konrad Zuse u sollën në Braunsberg, Prusisë Lindore ku ai ndoqi gjimnazin Humanistisches. Ai hyri Technische Hochschule e Berlinit-Charlottenburg në vitin 1927, ku ai mori kurse në inxhinieri civile. Ishte këto studime në inxhinieri që çoi Zuse për të bërë të interesuar në zhvillimin e një pajisje mekanike për llogaritjen rreth 1934. Ai zbuloi se ai kishte për të shpenzuar shumë orë:

... duke punuar me llogaritjet e zhurma të gjata të cilat janë aq të rëndësishëm në trajnimin e inxhinierëve civile ...

Pas diplomimit u bashkua Zuse Aircraft Henschel kompania ku ai ka punuar në analizë e stresit. Në veçanti ai ka studiuar streset e shkaktuara nga vibracionet e krahut të një avioni të. Puna e tij përfshirë përsëri një marrëveshje e madhe e llogaritjes dhe kështu, për të ndihmuar atë të kryer këto llogaritje, Zuse ndërtuar kompjuterin e tij z1 prindërit e tij jetojnë në dhomë. Ai ka shkruajtur:

Fillova në vitin 1934, duke punuar në mënyrë të pavarur dhe pa njohuri të zhvillimeve të tjerë, duke shkuar në rreth meje. Në fakt, unë nuk e kishte dëgjuar edhe të Charles Babbage kur kam filluar punën time.

Zuse përfunduar makinë në 1938. Ishte plotësisht mekanike, me një njësi aritmetike i përbërë nga një numër të madh çelsin mekanik, dhe një kujtim i përbërë nga shtresat e bare metal midis shtresave prej qelqi. Një nga karakteristikat e tij më të reja ishte se ajo mund të programohen me anë të një kasetë grushta. Arsyeja kryesore pse Zuse sukses në ndërtimin e kompjuterit e tij mekanik ku Babbage kishte dështuar, ishte fakti se z1 Zuse ishte një makinë me dy binar pozicion ndryshon për të përfaqësuar 0 dhe 1. Megjithatë, për të thënë se Zuse pasoi me z1 është pak e një ekzagjerim, për makinën didn't work very well. Kujtesë ishte një tipar i suksesshëm, mënyrën se si komandat janë transmetuar përmes lidhjeve mekanik nuk ishte i suksesshëm.

Zuse planet për të zhvilluar një kompjuter të madh dhe më të mirë z2 duke përfshirë sistemin e kujtesës, por të njëjtën zëvendësuar njësinë aritmetike mekanike nga relays elektromekanik. Megjithatë projekti u ndërpre nga Lufta e Dytë Botërore kur Zuse u thirren për shërbim ushtarak. Ai ishte vënë në gjermanisht por bindi të këmbësorisë e ushtrisë për të lejuar atë të kthehet në kompjuter ndërtimit.

Aerodinamik perandori i tretë i Institutit të Kërkimeve financuar punën e tij dhe ai përfundoi ndërtimin z2 e cila ishte ende një kompjuter eksperimentale. Ai pastaj përparuar për të ndërtuar Z3 cili ishte kompjuteri i parë që Zuse ndërtuar për t'u përdorur në vend se për të testuar nga idetë e tij. Z2 dhe kompjuterat ishin makina elektromekanike Z3 stafetë dhe Z3, përfunduar në vitin 1941, kishte një kujtesë të përbërë nga relays elektromekanike, si dhe një njësi elektromekanike aritmetik.

Sigurisht që kjo të bëhet e dobishme për llogaritje, Z3 kërkohet relays shumë dhe atë të vërtetë ajo përmban rreth 2.600. Ky ishte programi i parë operativ të kontrolluar makinë llogaritëse dhe u përdor nga industria e avionëve gjermanë për të zgjidhur sistemin e ekuacioneve simultane dhe sistemet e tjera matematikore të cilat janë prodhuar nga problemet e që kanë të bëjnë me dridhje të airframes vënë nën stres.

Megjithatë kur Zuse propozuar një kompjuter në bazë të valvulave elektronike, propozimi ishte refuzuar mbi bazën e asaj që gjermanët ishin aq pranë fitores të Luftës se përpjekje të mëtejshme kërkimore nuk ishte e nevojshme.

Disa kompjutera Zuse u shkatërrua në sulmet e bombardimeve pranë përfundimit të luftës, edhe pse Z3 ishte rikonstruktuar në vitin 1960 për të shfaqur në një muze në Mynih. Zuse filloi punën në kompjuterin e tij Z4 në 1942, dhe ishte gati i plotë, kur, për shkak të sulmeve ajrore të vazhdueshme, ajo u zhvendos nga Berlini në Göttingen. Pas vetëm disa javë Göttingen ishte në rrezik për t'u kapur nga trupat ruse dhe avancimin Z4 u zhvendos përsëri, këtë herë në fshatin e vogël e Hinterstein në Bavari. Z4 ishte koduar Versuchsmodell 4, ose V4, dhe fshehur në bodrumin e një shtëpie. Ashurst shkruan:

Për shkak të shoqatës së V4 me bomba V1 dhe V2 fluturuese dhe raketat, trupat britanik dhe amerikan, i cili në fund e gjeti atë (nuk ishte gjetur nga frëngjisht që kanë hyrë fshati i parë) ishin më të habitur kur masa e tyre shumëfarësh ishin të panevojshme dhe V4 i frikshëm ishte vetëm një grumbullim i mekanike dhe copa copa.

Përfundimisht kompjuter Z4 u dërgua në Zvicër ku ishte instaluar në ETH në Zürich në vitin 1950. Ajo mbeti operacional deri 1955 kur atje u zhvendos në një frëngjisht ngushtë aerodynamical institut hulumtimi në Bazel ku ai mbeti në përdorim deri më 1960.

Në fakt Zuse projektuar disa kompjutera të tjera përveç atyre të Z seri e tij. S1 e tij dhe kompjutera S2 janë përdorur për informatikë matje të sakta të nevojshme për prodhimin e aeroplanëve. Për S2 kompjuter përfshirë pajisjet matëse për të bërë matje të avionëve në prodhim dhe për të ushqyer këto direkt në llogaritjet. Kompjuter L1 Zuse projektuar që nuk ishte për zgjidhjen e problemeve aritmetik, por ajo është projektuar për të zgjidhur problemet e logjike. Vetëm një version eksperimental u prodhuar, nuk ka punë edhe më tej duke u bërë në këtë ide të reja.

Këto zhvillime ishin krejtësisht të pavarur nga ato të Gjonit Eckert, Mauchly dhe Howard Aiken në SHBA, në Angli dhe Turing. Zuse më vonë ka shkruajtur:

Pas Luftës u më në fund mbi, lajme e Universitetit të Pensilvanisë makine ENIAC shkoi gjatë gjithë bota - "18.000 tubave!". Ne mund vetëm të tundin kokat tona. Çfarë në tokë ishin të gjitha tubave për? ... Zhvillimi anglisht njohur si kolos ishte i padëgjuar e jashtë rrethit të atyre që punojnë për të. Ajo ishte vetëm shumë më vonë se i jep fund erdhi ky projekt shumë interesant.

Zuse ngritur vetë kompania e tij informatikë në vitin 1950 dhe ishte marrë përsipër nga firma elektronike Sony Ericsson në vitin 1967. Në vitin 1965 ai kishte marrë M Harry Goode Memorial Award, një medalje dhe 2,000 $ dhënë nga Shoqëria në kompjuter:

Për kontributin e tij për të, dhe në përpjekjet e pioniere, informatikë automatike, sepse në mënyrë të pavarur propozuar përdorimin e sistemit binare dhe lundrues-pika aritmetik dhe për dizajnimin e programit kompjuterik të kontrolluar të parë në Gjermani - një nga më të hershme në botë.

Me 1958 ai kishte arritur në kompjuter Z22, i cili ishte një nga të parë që të projektuar me transistorëve. Zuse vazhdoi të ndërmarrë kërkime mbi kompjuterat dhe veproi si një këshilltar për të firmës Sony Ericsson pasi mori kontrollin e plotë të kompanisë Zuse për kompjuter në 1969.

Si dhe zhvillimet e tij hardware Zuse ishte i interesuar gjithashtu në software dhe ai i zhvilluar gjuhën e parë algorithmic programimi i njohur si "Plankalkül" në 1945. Ai përdoret gjuha për të hartuar një program duke luajtur shah. Edhe pse nuk ishte gjuha e përdorur gjerësisht ajo ishte bazë për ALGOL gjuhë tjetër brez që, natyrisht, u bë një botë të përdorur gjerësisht gjuhësore të gjerë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland