Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Zhang Heng

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

78

Nan-yang, China

139

China

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Zhang Heng ka lindur në kohën e Han Lindore (i quajtur nganjëherë Më vonë Han) dinastine, gjysma e dytë e të qëndrueshme gjatë dinastisë kineze. Han Lindore është themeluar në vitin 25 pas Krishtit pas mbretërimit të shkurtër 15 vjeçare të dinastisë Hsin Wang Mang kishte zëvendësuar dinastisë Han Perëndimor. Në kohën e lindjes Zhang Heng e perandori ishte Chang-ti, e treta e perandorët Han Lindore. Kryeqyteti i vendit kishte lëvizur në All-kthe ku një pallat të madh me ornamente ishin ndërtuar. Në Encyclopaedia Britannica qëllimet dhe arritjet e drejtuesve Han janë përshkruar si më poshtë:

... Han erdhi që të kërkojë arritje kulturore nga nëpunësit e tyre publike, duke e bërë zotërim i teksteve klasike një kusht të punësimit. Lista titullin e bibliotekës të mëdha perandorake është bibliografi e parë e Kinës. Teksti i saj përmbante vepra mbi çështje praktike, të tilla si matematikë dhe mjekësi, si edhe traktatet mbi filozofinë dhe fenë dhe artet. Përparim në shkencë dhe teknologji u kërkua edhe nga sundimtarët, dhe shpiku Han letër, përdoren orë ujë dhe sundials, dhe zhvilluar një sizmograf. Kalendari janë botuar shpesh gjatë periudhës.

Gjatë viteve që Zhang Heng u rrit, ndikimi kineze dhe prestigjin ishin në rritje të shpejtë dhe arriti kulmin e tyre në rreth 90 kur ai ishte rreth 12 vjeç. Kjo ishte periudha gjatë së cilës Ho-ti ishte perandori dhe gjykata filloi të ndikohen nga anëtarët e familjes që kërkojnë për të zgjeruar pushtetin e tyre. Zhang, i cili kishte lindur në një familje të rëndësishme, ishte edukuar në filozofinë morale dhe politike të Confucianism. Për dhjetë vjet ai ka studiuar literaturë dhe trajnuar si një shkrimtar. Ai botoi një numër të veprave letrare që e fituar atë famë të konsiderueshme. Ne do t'i japim më shumë informacion mbi këto aspekte më poshtë e arritjeve Zhang si dhe shembuj nga poezi të tij. Zhang ishte tridhjetë vjeç përpara interesave të tij u kthye nga literatura me çështjet shkencore, dhe në atë kohë ai u bë veçanërisht e interesuar në astronomi.

Në rreth 116 ai ishte emëruar një zyrtar në gjykatë perandorit në All-kthe. Gjykata, megjithatë, ishte fillimi për të siguruar një qeveri më pak efikas për shkak të dobësisë së perandorët të njëpasnjëshme që ishin manipuluar nga ata rreth tyre kërkojnë avantazh për veten e tyre. Kjo ishte fort të habitshme që shumë perandorëve erdhi në fron si fëmijë. Nëse Kina filloi të vuajë për shkak të njerëzve ambicioze që kërkojnë të mëtejshëm ndikimin e tyre, kjo nuk ishte sigurisht çështje për Zhang. Biografia e tij në Historia e dinastisë Han Lindore (shih) tregon se ai nuk ishte si një zyrtar i suksesshëm si ai mund të ketë qenë pikërisht për shkak të mungesës së ambicies. Kjo dukej për të frenuar, të paktën pjesërisht, nga bindjet e tij të fortë morale bazuar në Confucianism. Ai refuzoi avancimin në karierën e tij në disa raste kur ai hodhi poshtë njoftimet se iu ofrua atij, dhe ai gjithashtu gjatë periudhave larg nga kryeqyteti, kur ai ka jetuar në izolim dhe menduar për natyrën e universit dhe mbi një gamë të gjerë temash shkencor . Posti i tij më i lartë në gjykata ishte kur ai u bë shef astrolog dhe ministër nën perandori An-ti. Ai mbajti pozitën e shefit astrolog në një numër rastesh.

Ne do t'i përshkruaj më poshtë disa nga Zhang për arritje të rëndësishme shkencore. Megjithatë, siç kemi treguar më lart, ai arriti famë të parë si një poet dhe shkrimtar i mbi njëzet vepra, dhe në këtë funksion ai kishte një ndikim të përhershëm në kulturën kineze. Veprat e tij Si Chou Shi (Katër kapitujt e poezi pikëlluar) dhe Gui Fu Tian (të jetojnë në izolim) janë konsideruar si kryevepra letrare. Zhang poemë, në stilin e tij tepër ndikim me poezi prozë, që ne tani japin kuotën e tyre vjen nga. Kjo është një kritikë thënë të sundimtarëve të fundit të dinastisë Han Perëndimor:

Ata që fitoi këtë territor ishin të fortë;
Ata që varej mbi të duruar.
Kur një rrymë është e gjatë, uji i tij nuk është shfrytëzuar me lehtësi.
Kur rrënjët janë të thella, ata nuk kalb lehtë.
Prandaj, si shpenzime të tepruara dhe salltanet u dhënë hapësirë e lirë,
Aromë u bë i mprehtë dhe gjithnjë e më i begatë.

Zhang ka shkruajtur Stanzas Katër prej brengës i cili është shtatë parë poemë rrokjezor që ne e di në Kinë. Ne japin kuotën e tyre (në përkthim sigurisht) vetëm e parë të stanzas katër të saj:

Në Taishan qëndron i dashur im i dashur,
Por Liangfu na mban të gjatë larg;
Looking lindje, të gjej lot fillim.
Ajo jep mua një shpatë për të kënaqur e mia;
Një lodh unë jap saj si shpërblejmë.
Unë jam në një humbje si ajo është prej syve;
Pse duhet telashe vetes gjithë natën?

Në Kinë lashtë kishte një besim që një perandor marrë të drejtën e tij për të sunduar nga qielli. Ndryshimi kalendar ishte parë si një nga detyrat e zyrës, duke krijuar lidhje perandorit qiellor në tokë. Pas një ndryshim të sundimtarit, dhe edhe më shumë në mënyrë të konsiderueshme pas një ndryshim të dinastisë, perandori i ri kinez do të kërkojë një kalendar të ri zyrtar duke krijuar një rregull të re me ndikime të ri qiellor. Ishte e natyrshme pra, që ka bërë Zhang një ekspert në astronomi duhet të jenë të përfshirë në reformën kalendarik nga viti 123. Në këtë vit ai korrigjohet kalendar për ta sjellë atë në përputhje me vëzhgimet e tij të sakta astronomike.

Në 132 Zhang shpikur sizmograf e parë për të matur tërmetet. Një duhet të kuptojnë se sa të rëndësishme janë tërmete në Kinë në këtë kohë, jo vetëm për fuqinë shkatërruese të cilën lëshoi, por edhe për shkak se ata janë parë si dënim nga perënditë për një qeverisje të dobët e vendit. Në rolin e tij si shef astrolog ai ishte përgjegjës për zbulimin e shenjave të qeverisë e keqe që u treguan nga tërmetet. Pajisje Zhang, të cilën ai e quajti Di Dong Feng Hou Yi, u bë e bakrit. Ai ishte në formën e një veze me tetë krerë dragua rreth lartë, secili me një top të bakrit në gojën e saj, dhe një lavjerrës në qendër. Rreth fund ishin tetë bretkosat, çdo direkt nën një kokë dragua. Kur një tërmet ka ndodhur, një top ra nga goja e një dragoi është në gojë një bretkocë së, duke bërë një zhurmë. Në fakt sizmograf zbuluar një tërmet në shkurt të vitit 138 dhe Zhang raportuan këtë fakt për të perandorit pavarësisht asnjë dëshmi të tjera të tërmetit që u ndjenë në kryeqytet Lo-kthe. Ai ishte edhe në gjendje të tregojnë se tërmeti ishte perëndim të kryeqytetit. Ai arriti famë kur raportet e një tërmet më shumë se një mijë kilometra në veri perëndim të arritur kryeqytet disa ditë më vonë.

Zhang duket se ka qenë personi i parë në Kinë për të ndërtuar një sferë ekuatorial armillary. Ajo përbëhej nga një sistem të rrjeteve përkatës për qarqet e madhe e sferës qiellore me një gyp qendror i cili ishte përdorur për të vijë deri yjet dhe planetet. Me këtë instrument Zhang ishte në gjendje për të bërë hartat më të sakta yll se më parë astronomët kinezë. Ai shkruan për instrumentin e tij në punën e hun-i chu ku ai e përshkroi versionin e tij të universit si vijon:

Qielli është si një pulë e vezës, si dhe është e rrumbullakët si një topth hark, Toka është si e verdhë veze veze, gënjyer vetëm në qendër. Qielli është i madh dhe Tokës të vogla.

Në një tjetër punë, Ling Xian (Ligjet mistike), ai e përshkruan yjet:

Veri dhe në jug të ekuatorit ka 124 grupe të cilat janë gjithmonë me shkëlqim shkëlqim. 320 yjet mund të quhet. Ka në të gjitha 2500, pa përfshirë ato që respektojnë detarë. Nga yjet e shumë të vogla ka 11.520.

Vetëm pjesa e parë e këtij teksti nga Zhang ka mbijetuar.

Në matematikë studioi Zhang 3 nga 3 sheshe magji. Ai propozoi gjithashtu, në një traktat në qarqet e gdhendur dhe të kufizuar të një shesh, që √ π = 10 ose përafërsisht 3,162. Edhe pse kjo nuk është veçanërisht i saktë rëndësinë e punës së tij është vënë në dukje nga SK Mo in. Siç vëren Mo, rëndësi këtu është se të gjitha përpjekjet e mëparshme për të llogaritur u bazuar në matjen e praktike, kurse puna nga Zhang u bazuar në një përllogaritje teorike.

Zhang gjithashtu dha formulën për vëllimin e një sfere në aspektin e vëllimit të circumscribing kubike. Këto rezultate nuk janë shumë të sakta dhe Liu Hui në komentimin e tij mbi kapitujt Nëntë të Artit matematike shkruan:

Në një përpjekje për të bërë deklaratën e tij të qëndrueshme dhe të harmonizuar filozofia e tij e yin dhe yang, dhe doktrina e çuditshme dhe madje, [Zhang] shpërfillur përpikmëri të të dhënave.

Li Chunfeng shkroi në komentin e tij mbi kapitujt Nëntë të Art matematike:

Zhang Heng ndjekur verbërisht parëve, duke e bërë veten një gjendje qesh për brezat më vonë.

Një pikë interesante të vihet në dukje në disa të punës matematikore Zhang është se ai e lë rrënjët katrore si unevaluated. Disa historianë besojnë se Zhang kuptohet dallimi në mes numrat racional dhe iracional, por kjo duket të jetë pak gjëra që shtrihen shumë larg.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland