Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Hieronymous Georg Zeuthen

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

15 Feb 1839

Grimstrup, West Jutland, Denmark

6 Jan 1920

Copenhagen, Denmark

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Hieronymus Georg Zeuthen 's babai ishte ministër në Grimstrup ku djali i tij ishte i lindur dhe filloi shkollimin e tij. Megjithatë babai Zeuthen të lëvizur në 1849 nga një kishë në Grimstrup në një kishë në Soro dhe në këtë kohë Zeuthen filloi shkollimin e mesëm. Pas përfundimit të shkollimit të tij në Soro në 1857 ai hyri në Universitetin e Kopenhagenit për të studiuar matematikë.

Në Kopenhagen Zeuthen studiuar një kurs të gjerë matematikë të ndjekur kurse mbi tema në matematikë të dy të pastër dhe aplikuar. Në 1862 ai u diplomua me një diplomë master dhe iu dha një bursë për të mundësuar atij për të studiuar jashtë vendit. Ai vendosi të vizitojë Paris dhe atje ai ka studiuar gjeometri me Chasles. Kjo ishte jashtëzakonisht e rëndësishme për Zeuthen që nga zonat e tij kërkimore e matematikës janë formuar në mënyrë të vendosur nga Chasles gjatë kësaj periudhe. Tema e parë në të cilën Zeuthen ndërmori kërkime ishte gjeometri enumerative.

Në 1865 ai paraqiti disertacionin e doktoraturës në një metodë të re për të përcaktuar karakteristikat e sistemeve konik në Universitetin e Kopenhagës. Haas përshkruan teza në:

Në këtë punë Zeuthen respektohen nga afër të Chasles 's teoria e karakteristikat e sistemeve konik, por paraqiti edhe pika të reja view: për sistemet fillore në konsideratë, ai e parë konstatoi numrat për pikë ose conics linjës në mënyrë që të punësojnë ata për të përcaktuar karakteristikat.

Deri më 1875 Zeuthen punuar pothuajse ekskluzivisht në gjeometri enumerative. Ai u emërua si profesor i jashtëzakonshëm në Universitetin e Kopenhagenit në vitin 1871 dhe, në të njëjtin vit, ai u bë redaktor i Matematisk Tidsskrift, një post që e mbajti për 18 vjet. Ai ishte sekretar i Akademisë Mbretërore Daneze e Shkencave për 39 vjet, gjatë së cilës kohë ai ishte gjithashtu një lektor në Institutin Politeknik. Ai vazhdoi të japë mësim në Universitetin e Kopenhagenit, ku ai u graduar profesor i zakonshëm në 1886. Ai ishte dy herë rektor i Universitetit.

Pas kontributet 1875 Zeuthen në matematikë u bënë më të shumëllojshme. Ai filloi të shkruaj në mekanikë dhe ai gjithashtu dha kontribut të rëndësishëm në gjeometrinë algjebrike, veçanërisht Teoria algjebrike e sipërfaqeve. Siç kemi përmendur më lart, ai zhvilloi gur enumerative, i propozuar nga Chasles, për të numëruar numrin e kthesa të caktuar duke prekur një sërë kthesa. Lëvizin drejt ashpërsi në gjeometrinë e çoi në këtë teori duke u lënë pas dore për shumë vite, por kohët e fundit disa nga rezultatet e shquar numerike të prodhuar nga ai janë konfirmuar.

Ai ishte gjithashtu një ekspert në historinë e matematikës mesjetar dhe prodhuar studime të rëndësishme të matematikës greke. Ai shkruajti 40 letra dhe libra në historinë e matematikës, disa prej të cilave janë bërë klasike. Ndryshe nga shumë historianë të shkencës Zeuthen shpjegoi tekstet e lashta në mënyrë të një koleg të Matematikanë antik.

Studimet e tij historike mbuluar shumë tema dhe periudhave të ndryshme. Në një punë të madhe në 1885 ai shikoi në detaje në punën e Apollonius në seksione konik dhe tregoi se Apollonius përdorur koordinatat i zhdrejtë. Caveing, në, duket në idetë Zeuthen për zbulimin e numrave paarsyeshme. Zeuthen argumentuar se Pitagora veten zbuluar se 2 ishte iracional kur informatikë diagonale e një katror. Pasazh nga Platoni 's Theaetetus ku thuhet se Theodorus provuar gjë e paarsyeshme e 3, 5, ... 17 ishte gjithashtu studioi me kujdes nga Zeuthen. Ai sugjeroi se fundi e Theodorus 's dëshmi përfshirë disi fraksionet e vazhdueshme për 17 dhe 19, një supozim i cili është shumë më në linjë me ide moderne rreth matematikës greke.

Punë më e madhe Zeuthen historike u botua në 1896. Ajo dukej në detaje në punën e Descartes, Viète, Barrow, Newton dhe Leibniz si ai gjurmohen zhvillimin e algjebër, gjeometri analitike dhe analiza.

Në Lützen dhe Purkert krahasuar qasjet historike e Moritz Cantor dhe Zeuthen. Ata shkruajnë:

Moritz Hieronymus Georg Cantor dhe Zeuthen ishin ndoshta dy historianët më të shquar të matematikës në fund të shekullit të 19-të. Megjithatë, metodat e tyre të punës ndryshonte habitshme. Moritz Cantor ishte një enciklopedist i cili ... ndjekur zhvillimin e matematikës në një studim të një koleksion pothuajse të panumërta të burimeve origjinale dhe të mesme nga antikiteti në fund të shekullit të 18-të. ... Zeuthen gazeta dhe libra, nga ana tjetër, analizuar thellë të metodave matematikore gjetur në vepra klasike kryesisht nga antikiteti dhe nga 16-të dhe 17-të shekuj në një orvatje për të kapur të ideve të tyre themelore.

Kleiman jep një biografi interesante të Zeuthen në. Kjo tregon se:

[Zeuthen] ishte në shumë mënyra një fener të jetës intelektuale zhvillim e vendit të tij, dhe me një prirje vetëmohues dhe bujare ai duket për fat të mirë për të merituar Calvin Coolidge 's epitetin e "ndonjëherë i ëmbël".

Së fundi ne komentet Hass japin kuotën e tyre në në stilin e Zeuthen. Ai shkruan:

Zeuthen panë gjërat intuitive: ai vazhdimisht u përpoq për të arritur një konceptim të përgjithshëm që do të përqafojnë detajet e subjektit nën hetim dhe të përballojë një mënyrë për të kapur rëndësinë e tyre. Kjo qasje e karakterizoi studimin e tij historike në mënyrë të barabartë me punën e tij në metodat enumerative në gjeometri.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland