Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Erik Christopher Zeeman

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

4 Feb 1925

Japan

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Chris Zeeman 's babai krishterë Zeeman ishte nga Aarhus-it në Jutland lindore, Danimarka, ndërsa nëna e tij ishte Christine Bushell. Ai kaloi vitin e parë të jetës së tij në Japoni para se prindërit e tij u kthye në Angli. Kujtimi i tij i parë e duke u mrekulluar nga matematika është kur nëna e tij tregoi atij se si ta zgjidhin një problem kur ai ishte shtatë vjet e vjetër. Problemi ishte dhënë një drejtkëndësh 3 nga 4, çfarë do të jetë dimensionet e një drejtkëndësh brenda dhënë e cila ishte gjysma e zonës dhe një kufi lënë një gjerësi të barabartë të gjithë të rrumbullakët. Chris ende kujton nënën e tij duke shpjeguar se si për të zgjidhur atë duke futur x për dy herë Gjerësia e kufirit:

... ishte një zbulesë për mua.

Ishte një kohë dhe vetëm ai kujton diskutimin e matematikë me nënën e tij. Zeeman ishte arsimuar në Shkollën e Spitalit Krishtit në Horsham, West Sussex, Angli e cila ai nuk e gëzojnë, ndjenja se ajo ishte një burg në të cilin ai e humbi vetë për veten e tij. Ai shërbeu si një oficer Flying me Forcave Ajrore Mbretërore 1943-1947:

Unë kam qenë një lundërtar mbi sulmuesit, të trajnuar për japoneze teatër, por që u anulua për shkak se ka rënë bomba atomike një javë më parë ne kemi qenë për shkak të fluturojnë jashtë. Që nga norma e vdekjeve është 60% në atë teatër ai ndoshta shpëtuan jetën time, por në kohë nuk isha i zhgënjyer për të parë veprim, edhe pse nuk duhet të lirohet bombë Japoni, vendin e lindjes time.

Zeeman e studimeve universitare qenë në Kolegjin e Krishtit Kembrixh dhe në fillim ai kishte të luftoj me faktin se ai e kishte harruar shumë nga matematika e tij, ndërsa shkollën që shërbejnë në Forcën Ajrore Mbretërore. Ai mori BA tij nga Kembrixh dhe mbeti atje për të studimit për doktoraturë e tij nën Shaun Wylie. Ai ishte dhënë Ph.D. e tij në vitin 1953 për Dihomology tezën e tij, por ai kaloi vitin e parë si një hulumtim student duke u përpjekur pa sukses për të zgjidhur 3-dimensionale Poincare hamendje. Zeeman u dha pas një miqësi nga Gonville dhe Cais Kolegji Cambridge në vitin 1953. Pasi u dha një bursa Commonwealth kaloi vitin 1954-55 pjesërisht në Universitetin e Çikagos dhe pjesërisht në Princeton. Kthehu në Kembrixh, ai u emërua një Ligjërues në Kolegjin e 1955. Në vitin 1960 ai u martua me Rozmari Gledhill, ata kishin tre djem dhe dy vajza. Një nga vajzat është një matematikan i cili ka bashkëpunuar me babain e saj.

Gjatë 1962-63 Zeeman ishte një anëtar i Scientifiques Institut des Hautes Etudes. Pastaj në vitin 1964 ai ka bërë veprim më i madh i jetës së tij kur ai shkoi në Universitetin e Warwick reja në Coventry. Zv parë Warwick e-kancelari Jack Butterworth ftuar atë për të bërë Fondacioni Profesor i matematikës në 1963. Zeeman shpjegoi:

Në fillim thashë "jo", ndryshuar mendjen time pastaj pas një nate pa gjumë. ... I kishte menduar gjithmonë se Kembrixh ishte qendër të gjëra, por unë u rrit si një matematikan në Warwick.

Në Warwick ai udhëheqë ngritjen e Departamentit të matematikës dhe Qendra e Kërkimeve Matematikë. Ai vendosi që para gjashtë takime ai e ka bërë do të jetë topologists, atëherë emërimet e ardhshëm do të jetë algebraists. Ato ai i ftoi në fillim, ai inkurajoi për të pranuar duke u treguar atyre se të tjerët kishin pranuar të gjithë. Kur e mori në Universitetin e studentëve të tij të parë në tetor 1965, u duk sikur matematikës në Warwick ka vendosur tashmë me një reputacion ndërkombëtar. Kjo ishte kryesisht për shkak të udhëheqjes së shquar Zeeman.

Stil Zeeman e udhëheqësisë në Warwick ishte një shumë informale. Ajo prodhonte një atmosferë në të cilën hulumtimet matematikore lulëzoi. Nga 1964 Zeeman mbetur në Warwick deri në 1988, edhe pse ai ka shpenzuar 1966-67 si një profesor vizitor në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley. Hulumtimi i tij mori një kthesë të ndryshme si ai sqaroi:

Gjatë 1968-69 kam mësuar në lidhje me sistemet dinamike gjatë Simpoziumi Warwick ne vrapoi për temën, kur shumë prej krerëve të botës duke përfshirë dhe Smale Thom kaloi një kohë në Warwick. Në vitin e ardhshëm ta kaloj një dielave me Thom në Scientifiques Institut des Hautes Etudes në Paris, ku kam mësuar të gjithë për teori katastrofë. Pra, unë kam qenë shumë me fat për të marrë në në katin përdhesë të subjekteve të tilla të bukura të reja.

Nga 1976 deri më 1981 ai mbajti një miqësi të lartë SERC që ia ka mundësuar të përqëndrohet në hulumtim. Ai gjithashtu ka mbajtur një shoqëri vizituar në Oksford gjatë 1985-86.

Në vitin 1988 u largua Zeeman Warwick, edhe pse ai u bë një profesor nderi ka të largohet. Në këtë pikë ai u bë kryesore e Hertford College, Oxford, dhe profesor Gresham të gjeometrisë në Gresham College në Londër. Ai në pension nga ky post në Gresham College në vitin 1994 dhe nga pozita e tij kryesore e Hertford College në vitin 1995.

Zeeman ka mbajtur role të rëndësishme në matematikë në Mbretërinë e Bashkuar. Ai shërbeu në Komitetin Matematikë SERC 1982-1985 dhe në vitin 1990, ai kryesoi komitetin e cila ngritur Isak Njutoni Instituti në Kembrixh. Ai vazhdon të shërbyer në Komitetin Drejtues për Institutin e Isak Newtonit.

Hulumtim Zeeman ka qenë në një sërë fushash të tilla si topologji, në veçanti topologji PL, sistemet dinamike dhe aplikacionet matematikore për biologji dhe shkencat sociale. Hulumtimi i tij fillestar ishte në topologji dhe një nga teorema e tij ishte unknotting i sferave në pesë dimensione. Sigurisht punën e tij në topologji do ta bëjë atë një nga topologists kryesor i të gjitha kohërave, por ai mund të jetë i njohur kryesisht për punë të tjera.

Ndoshta ai është i njohur mirë për punën e tij në teorinë e katastrofë për të, edhe pse kjo teori ishte në fillim për shkak të René Thom, ishte Zeeman i cili solli para publikut të gjerë duke i dhënë publicitet të gjerë për aplikime të asaj që ishte para asaj kohe mendohet si matematika e pastër. Në veçanti Zeeman pioneered aplikimet e teorisë katastrofë në shkencat biologjike dhe të sjelljes, si edhe shkencat fizike. Ai shpiku makineri Catastrophe Zeeman e cila ishte një pajisje mekanike për të ilustruar se si një shqetësim i vogël mund të japin rritje të një pasojë ndërprerë.

Midis librave që ka botuar janë Zeeman teori tekstet Catastrophe (1977), Gjeometri dhe perspektiva (1987) dhe Gyroscopes dhe boomerangs (1989). Një e tij citon shumë i paharrueshëm, nga teksti teorinë e tij Catastrophe, thotë filozofi shumë rreth matematikore:

Aftësi teknike është zotërim i kompleksitetit ndërsa krijimtarisë është zotërim i thjeshtësisë.

Një hyrje e shkurtër për teorinë katastrofë se librin e tij 1977 u dha nga Zeeman në degëzim artikull shkruar bukur e tij studimi dhe teoria katastrofë [Contemp. Math. (1981)]. Artikulli paraqet teori katastrofë në një mënyrë të unifikuar duke i dhënë dy fillor dhe jo aspektet elementare. Ka një diskutim elementare e majë dhe ngre me sfurk dhe një deklaratë e teorema e klasifikimit për katastrofa elementare. I pyetur se çfarë ishin pikat kryesore të hulumtimeve të veta, ai sqaroi:

Unë mendoj unë jam veçanërisht dua që sfera unknotted në 5-dimensione, e tjerrje shembuj bukuroshe e nyjet në 4-dimensione, nga të provuarit Poincare 's hamendje në 5-dimensione, i treguar se relativitetit të veçantë mund të bazohet vetëm mbi nocionin e kauzalitetit, dhe klasifikimin e sistemeve dinamike duke përdorur Focke-ekuacion Plank. Dhe kërkesat e mia në mes të teorisë katastrofë Jam veçanërisht i pëlqente buckling, capsizing, embrionologji, evolucionit, psikologji, anoreksi, sjelljen e kafshëve, ideologjitë, sjellja e komitetit, ekonomi dhe dramë.

Në vitin 1978, i dha Zeeman Ligjeratat e Krishtlindjeve në Institucionin Mbretërore, nga të cilat u rrit klasa Master Matematika për fëmijë 13-vjeçar, që tani lulezon në qendrat e dyzet në Mbretërinë e Bashkuar. Ai ishte 63 Presidenti i Shoqërisë matematike Londër, në vitin 1986-88 dhe dorëzuar Adresa presidenciale Shoqëria më 18 nëntor 1988 mbi klasifikimin e sistemeve dinamike.

Ai u dha Çmimin e lartë Whitehead Shoqërisë matematike në Londër në vitin 1982. Gjatë periudhës së tij si president i Shoqërisë, ai u bë pedagog e parë e Shoqërisë për Forder në vitin 1987. Zgjedhur për të Shoqërisë Mbretërore të Londrës në vitin 1975, ai u dha Medaljen e Faraday Shoqëritë në 1988.

Zeeman u knighted në vitin 1991 dhe ai ka marrë shumë nderon përveç atyre që janë përmendur më lart. Ai ka qenë dhënë diploma nderi nga shumë universitete duke përfshirë Strasburg (1974), Hull (1984), Warwick (1988), York (1988), Vllaznia (1990), Durham (1990) dhe Hartford (1992).

I [EFR] të parë u takua Kris Zeeman në vitin 1965 kur unë shkova në Warwick si një student pasuniversitar. Ai leapt nga zyra e tij për të përshëndes postgraduates e re me "Hi, I'm Chris". Ai është një lektor të jashtëzakonshme me një aftësi të shquar për të bindur audiencën e tij se ata e kuptojnë konceptet thellë se ai është shpjeguar, ose në një seminar të hulumtimit të flasin për jo-Matematikanë.

Warwick viti i parë që u hap për studentë, të gjithë studentë dhe postgraduates mund të merrni në një leksion teatrit. Ka qenë një kurs që mbulon të gjitha aspektet e studimeve duke përfshirë artit, shkencës dhe matematikës. Chris Zeeman dha dhe shpjegoi leksionet e matematikës në një audiencë, shumica e të cilëve nuk kishin më shumë se një kualifikim të nivelit të ulët shkollor matematikë, knotting dhe unknotting sferat në dimensione të larta. Gjë e shquar ishte se të gjithë më thanë ata e kuptuan atë që ai po fliste rreth!

Le ne fund duke i dhënë pikëpamjet Zeeman mbi një disa tema. Së pari kur u pyet në lidhje me vlerën e arsimit matematik ai u përgjigj se:

... mësim profesional në profesionin e mësimdhënies matematikore disiplinës nëse ka nevojë studenti për të zotëruar teknikat e nevojshme. Dhe disiplinimin e tillë duhet të mësohen, ka nevojë për specialistë për të mësuar atë, dhe duhet të mbështetet nga hulumtimet mbi reformën e kurrikulumit dhe analiza e të mësuarit e teknikave.

Kur u pyetën nëse ai konsideron matematika si një art apo shkencë, ai u përgjigj:

Të dy. Ndonjëherë ju trilloni atë; ndonjëherë ju zbuloni atë. Ju duhet të shpikin matematika për të marrë një zgjidhje për një problem, por, në proces, unë shpesh zbulojnë një tërësi shumë më tepër që unë nuk pres.

A ai konsideron veten një matematikan ose një shkencëtar:

Unë ... zënë një pozicion në gjysmë të rrugës në mes të matematikës dhe shkencës. Unë të kërkuar për të marrë në duart e mia të papastra, dhe të bëjë parashikime, dhe të marrin experimentalists për të provuar ata, sepse e dija se komuniteti shkencor nuk do të marrë një teori seriozisht po qe se nuk ishte në gjendje për t'u testuar eksperimentalisht. Dhe unë u gratified se disa nga parashikimet e mia ishin të konfirmuar. Disa ishin hedhur poshtë, dhe të tjerë mbeten për t'u testuar.

Në Arnot shkruan për interesat Zeeman jashtë matematikë:

Verërat Fine janë ndër kënaqësitë e tij. Muzikë Fine dhe arteve të bukura, shumë. Koleksionet klasike CD zënë raftet disa nuk mbushur me tomes në Catastrophe Theory dhe subjektet e tjera manar. Punon me Vermeer dhe ndajnë Velasquez një parvaz dritare me një bashkim pjesësh figure sferike, mbi të cilat dangles një zinxhir i përbërë nga nëntë palë syze.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland