Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Edouard Zeckendorf

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

2 May 1901

Liège, Belgium

16 May 1983

Liège, Belgium

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Eduourd Zeckendorf ishte një matematikan amator emri i të cilit i jepet prona se çdo numër i plotë pozitiv mund të përfaqësohet në mënyrë unike si shuma e numrave jo-njëpasnjëshme Fibonacci, rend përcaktuar nga

F 1 F = 2 = 1 dhe n F = F n -1 + n F -2 për n> 2.

Kjo quhet teorema Zeckendorf, dhe numrat e Fibonacci subsequence e cila shtesë deri në një tërësi të caktuar quhet përfaqësimi Zeckendorf saj. (Për shkak se F 1 F = 2, ne duhet të përjashtojë F 1 nga përfaqësim për të dhënë unike.) Për shembull,

71 = 55 + 13 + 3,
1111 = 987 + 89 + 34 + 1.

Zeckendorf kualifikuar si një mjek, u bë një oficer në ushtri në Belgjikë më 1925 dhe më pas të kualifikuar edhe si dentist. Pas dorëzimit të ushtrisë Belgjikë maj 1940 Zeckendorf ishte internuar si një i burgosur lufte deri në 1945. Ai botoi më pas disa dokumente matematikore, pothuajse të gjithë ata në Buletinin de la Société Royale des Sciences de Liège, kryesisht në teorinë e numrit fillore.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland