Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Stanislaw Zaremba

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

3 Oct 1863

Romanowka, Ukraine

23 Nov 1942

Kraków, Poland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Stanislaw Zaremba 's ati ishte një inxhinier. Zaremba frekuentuar shkollën e mesme në Shën Petersburg, pastaj, pas diplomimit, ai ka studiuar inxhinieri në Institutin e Teknologjisë në atë qytet. Ai ishte dhënë diplomë inxhinieri të tij në 1886 dhe pastaj ai shkoi në Paris, ku ai ka studiuar për matematikë doktoratë e tij në Sorbonne.

Si një temë për doktoraturë tij Zaremba shikuar për të ndërtuar mbi idetë e paraqitura nga Riemann në 1861. Teza e tij e doktoraturës probleme Sur un concernant l'Etat d'calorifique LOGIK indéfini un homogène u paraqit në 1889. Zaremba bërë shumë kontakte me Matematikanë e shkollës frëngjisht në këtë kohë e cila do të sigurojë atë me bashkëpunëtorët e ndërkombëtare pas kthimit në Poloni. Në veçanti ai bashkëpunoi me Painlevé dhe Goursat.

Për njëmbëdhjetë vjet duke mësuar në shkolla në Francë, gjatë së cilës kohë ai koncentruar të vështirë për kërkimin e tij. Fakti që ai publikoi rezultatet e tij në frëngjisht revista matematike do të thotë se puna e tij u bë i njohur dhe i respektuar nga shumë udhëheqës në frëngjisht matematicienë si Poincare dhe Hadamard.

Zaremba u kthye në Poloni në vitin 1900 ku ai u emërua në një karrige në Universitetin Jagiellonian në Kraków. Në vitet e ardhshme ai arritur shumë në mësim, duke shkruar libra, dhe organizimin e përparimin e matematikës në Kraków. Stanislaw Golab, një gjeometër diferenciale, shkroi mbi historinë e matematikës në Poloni. Ai e përshkroi stil Zaremba e mësimit (shih):

[Zaremba e] mësim u karakterizua nga rreptësi absolute dhe një insistimi në një ekspozitë të hollësitë një subjekt të. Stili i tij pedagog dënime të punësuar gjatë dhe i ndërlikuar, progresion logjik i të cilit u bë i qartë vetëm pas shqyrtimit të ngushta. Ai ka gëzuar dhe duke punuar në zgjidhjen e problemeve të vështira që bogged poshtë hulumtuesit të tjera. Gjithmonë duke marrë një pamje filozofike e një problemi, Zaremba intuitë fizike të kombinuara me dituri të madhe, një metodë që ia ka mundësuar të lidhur probleme në dukje të palidhur.

Kur Shoqëria matematike te Kraków u krijua në 1919, Zaremba kryesoi takimin inaugurues dhe u zgjodh si presidenti i parë i Shoqërisë. Kjo Shoqëria vazhdoi të u bë polonisht matematike Society in 1920. Për shumë vjet ai shërbeu si editor i Shoqërisë kronikë e Shoqërisë polonisht matematike.

Nga herë shumë jopremtues diçka e mirë deri të Luftës së Parë Botërore, me krijimin e kombit polak në fund të luftës, matematikë polonisht hyrë në një moshë të artë. Zaremba luajti një rol vendimtar në këtë transformim. Slebodzinski, një nga matematicienë të punojë për ri-themelimin e matematikës polonisht pas shkatërrimit nazist të Luftës së Dytë Botërore, theksoi rëndësinë e rolit të Zaremba në krijimin e moshës artë midis luftrave (shih për shembull):

Me paraqitjen e këtyre dy dijetarëve [Zaremba dhe Zorawski], matematikë polonisht pushuar të konsumojnë vetëm mendime të tjera të popullit dhe rezultate dhe nga ai moment e tutje filluan të marrin pjesë në mënyrë aktive në zhvillimin e shkencës e vet. Rrethanat politike e periudhës së ishin të tilla që, për një dekadë apo më shumë, Stanislaw Zaremba dhe Kazimierz Zorawski ishin përfaqësues vetëm të matematikës polonisht në kontakt me vendet e huaja.

Pjesa më e madhe e punës Zaremba e kërkimit ishte në ekuacione diferenciale të pjesshme dhe teori të mundshme. Ai gjithashtu dha kontribute të mëdha të fizikës matematikore dhe të kristalografi.

Ai dha një kontribut të rëndësishëm për studimin e materialeve viscoelastic rreth 1905. Ai tregoi se si të bëjë përkufizime tensorial të kursit të theksoj që ishin invariant të spin dhe kështu ishin të përshtatshme për përdorim në marrëdhëniet mes historisë stresin dhe historia deformimit të një material. Ai studioi ekuacioneve eliptike dhe në veçanti kontribuar në parim Dirichlet. Në kontributin e tij është përshkruar si më poshtë:

Në punën e matematikan i shquar polak Zaremba Stanislaw (1863 - 1942), problemi i një zhvillim axiomatic e mekanikës klasike luan një rol të rëndësishëm, siç është i njohur edhe ky problem përbën pjesë të Hilbertit 's Gjashte Problem. Duke filluar me punimet e G Hamel, kjo çështje është studiuar nga shumë specialistë në mekanikë, matematikë dhe logjikës.

Në arsyetimin e përshkruajnë autorët axiomatic Zaremba e nocionit të kohës në mekanikën klasike të cilat ai ka punuar gjatë periudhës 1933-1940. Unë kam folur me dikë që ishte një student në Universitetin Jagiellonian në Kraków gjatë kësaj periudhe të fundit të jetës së Zaremba. Në këtë kohë Zaremba është në pension në thelb nga detyrat e mësimdhënies normale, por ende erdhi për të dhënë leksione të veçanta dhe u pa shpesh nga nxënësit që kanë mbajtur atë në respekt të madh dhe në disa awe. Ai kishte një reputacion si një pedagog vështirë, dikush që do të presin një shumë prej nxënësve të tij dhe që mendohet deri problemet e vështirë të pranverës mbi to në provimet me gojë. Nuk ishte një tjetër anë të tij, megjithatë, e pavarësisht nga ky reputacion si një pedagog vështirë, Zaremba treguan dashamirësi dhe mirëkuptim për studentët që afrohej provimi me gojë në frikë dhe dridhje.

Lebesgue, dikush i cili rrallë ashpër lavdërim për kolegët e tij, bënë homazhe për të në 1930, kur Zaremba marrë një diplomë nderi nga Universiteti Jagiellonian në Kraków (shih për shembull ose):

Aktiviteti shkencor Zaremba është ndikuar kaq shumë fusha kërkimore se emri i tij nuk mund të jetë i panjohur për të gjithë të interesuar në matematikë. Megjithatë, duket se fuqia e metodave të ka krijuar, dhe origjinalitetin e imagjinatës së tij, mund të appreciated mirë nga ata që punojnë në fushën e fizikës matematike. Atje ai tregoi stilin e tij dhe emri i tij është shtypur përgjithmonë.

Në rast të njëjtë në vitin 1930, Hadamard gjithashtu përshkruan kontributet Zaremba (shih për shembull):

Një nuk mund të ndihmojnë përmendur idetë që ai frymëzoi në fushën e hulumtimit që kanë të bëjnë me ato fusha të cilat shkenca frëngjisht të shekullit të pranishëm ka përpjekje më të përkushtuar. Generalisation thellë për shkak të tij e ka transformuar kohët e fundit themelet e teorisë potenciale dhe menjëherë u bë pika e nisjes e hulumtimit nga matematikanet rinjtë e shkollës frëngjisht. Kjo generalisation, në një shkallë me të vërtetë i papritur në këtë fushë, është shënuar me atë thjeshtësinë dhe elegancën që karakterizojnë idetë pertinently koprrac dhe thellësisht natyrën e gjërave. Dhe si për specialitet e mia, pse, si mund të harroj rezultatet e shkëlqyer në fushën e problemeve kufitare të përziera dhe të funksioneve harmonik, si dhe ekuacionet hiperbolike, hulumtimi me anë të cilin ai hapi një rrugë të re e cila së bashku njohuri bashkëkohore do të vazhdojë në të ardhmen e afërt.

Zaremba marrë nderon shumë. Përveç shkallës nderi nga Universiteti Jagiellonian përmendur më lart, ai mori diploma nderi nga Caen dhe Poznan. Ai u zgjodh për të Akademisë Sovjetike në 1925. Kuratowski shkruan në:

Stanislaw Zaremba është krenaria e shkencës polonisht.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland