Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Kazimierz Zarankiewicz

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

2 May 1902

Czestochowa, Poland

5 Sept 1959

London, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Kazimierz Zarankiewicz ishte lindur dhe rritur në Czestochowa në jug-Poloni qendrore. Ai ndoqi shkollën e mesme në Bedzin, e cila është afër Czestochowa, dhe për shumë kohë e tij në shkollë Polonia ishte duke shkuar përmes ngjarjeve të vështira të Luftës së Parë Botërore

Kur themi se Zarankiewicz u sollën në Poloni, kjo duhet të shihet në lidhje me rrethanat politike të kohës. Polonia ishte e ndarë në 1772 me ne jug, e cila ishte quajtur Galicia, nën kontrollin e Austrisë dhe Rusisë në kontrollin e shumë të tjera të vendit. Kjo situatë, e cila ishte pozita gjatë viteve të hershme të jetës së Zarankiewicz, zgjati deri në shpërthimin e Luftës së Parë Botërore në 1914. Në këtë kohë Rusia u përpoq të fitojë mbështetje polonisht, veçanërisht në Galicia, duke premtuar autonomi polet. Nga fundi i 1914 forcat ruse e kontrolluar pothuajse të gjithë Galicia.

Megjithatë, Fuqitë Qendrore (Gjermania dhe Austro-Hungari) rigjetur Galicia dhe pjesë të mëdha të Kongresit Polonisë e cila kishte qenë nën kontrollin e Rusisë. Një gjeneral gjerman guvernator u instalua në Varshavë dhe Mbretëria e re e Polonisë ishte shpallur më 5 nëntor 1916. Universiteti i Varshavës, i cili kishte qenë një universitet Russian language për shumë vjet, u bë polonisht përsëri në nëntor 1915 pas tërheqjes së forcave ruse nga Varshavë, në gusht 1915.

Zarankiewicz përfunduar shkollën e mesme e arsimit e tij dhe hyri në Universitetin e Varshavës në 1919. Nga koha rihapjen e universitetit kishte bërë shpejt një qendër drejtuese të botës për topologji. Janiszewski dhe Mazurkiewicz u kryen një seminar topologji atje nga 1917 e tutje, Sierpinski arriti në 1918, dhe në 1919, vit Zarankiewicz arriti, Kuratowski sapo kishte mbaruar studimet dhe ishte fillimi i tij e doktoraturës. Saks ishte edhe studimi për doktoraturë e tij në këtë kohë.

Me një përqendrim të tillë në topologji, dhe eksitim e atyre të studiuar këtë disiplinë të re në vendin e tyre të sapo liruar, nuk është për t'u habitur që kjo ishte zone e cila tërhoqi Zarankiewicz. Ai shkruajti disertacionin e doktoraturës në pikat e prerë në grupe lidhur dhe, në vitin 1923, ai u dha një Ph.D. Ndonëse teza e tij u publikua, kjo nuk ndodh deri në 1927.

Zarankiewicz u emërua në Varshavë Universiteti si asistent në vitin 1924 dhe vazhdoi me hulumtimet e tij mbi pronat topological e avionit për tezën e tij habilitation. Në pranimin e kësaj teze në 1929 Zarankiewicz ishte emëruar si një dozent në Universitetin e Varshavës. Gjatë vitit 1930-31 ai vizitoi Vjenë, ku ai ka punuar me Menger, dhe ai gjithashtu vizitoi Berlinin, ku ai ka punuar me von & Përditësime, Bergman dhe të tjerët.

Në kthimin e tij në Varshavë, Zarankiewicz mësoi si në Politeknik dhe në Kolegjin bujqësore. Nuk kishte asnjë qëndrim për atë në universitet në këtë kohë dhe kështu ai nuk ishte në gjendje të mësojnë studimin e tij të specializuara tema, por më tepër ai kishte për të mësuar mekanikën, dhe statistikave. Megjithatë, ai mësoi një kurs mbi mappings conformal, një nga interesat e tij kërkimore e tanishme, për një semestër në Tomsk në 1936. Pasi ai u kthye për në Varshavë, nga Tomsk ai zëvendëson për profesor në Varshavë Politeknik në 1937. Ai ishte vënë përpara për një rang profesori veten e tij në 1939, por ngjarjet e atij viti, domethënë fillimin e Luftës së Dytë Botërore, solli jetës normale në një fund dhe rang profesori i tij do të duhet të jetë vënë në pritje për t'u konsideruar përsëri vetëm në fund të luftës.

Zarankiewicz rrezikuar jetën e tij gjatë luftës në mësim universitar nëntokësore që ishin krijuar nga polakët në gjermanisht pushtuar Varshavë në përpjekje për të mbajtur jetën intelektuale do. Kuratowski shkruan në:

Pothuajse të gjithë profesorët tanë të matematikës leksione në këto universitete klandestine, dhe mjaft disa prej studentëve pastaj tani janë profesorë apo docents veten. Për shkak se organizata e nëntokësore, dhe në dritën e kushte tejet të vështira, punën shkencore dhe mësimore të vazhdueshme, megjithëse në një shkallë të konsiderueshme më të vogël të kursit. Rëndësinë e edukimit klandestine përbëhej ndër të tjera në mbajtjen lart frymën e rezistencës, si edhe optimizëm dhe besim në të ardhmen, e cila ishte aq e nevojshme në kushtet e okupimit. Kushtet e jetës së një shkencëtari në atë kohë ishin me të vërtetë tragjike. Më të dhimbshme janë humbjet njerëzore.

Zarankiewicz paguar shtrenjtë për mësim në universitet nëntokë për në vitin 1944 ai u dërgua në një kamp të punës në Gjermani. Ai i shpëtoi këtë përvojë dhe u kthye për në Varshavë, në fund të luftës në vitin 1945. Ai rifilluar detyrat e tij të mësimdhënies në vitin 1946 në Varshavë Politeknik. Vendimi gjatë shtyrë për të nxitur atë për të profesor në Varshavë Politeknik përfundimisht ka hyrë në fuqi dhe, në vitin 1948, ai u bë profesor i plotë. Gjithashtu në vitin 1948 ai shkoi në Shtetet e Bashkuara për disa muaj dhe mësohet në një numër i universiteteve të përfshirë Harvardit.

Zarankiewicz bëri punë të rëndësishme në topologji dhe teori grafiku. Ai gjithashtu shkroi mbi funksione komplekse dhe teoria numër. Puna e tij mbi numrat trekëndësh frymëzuar Sierpinski për të punuar më tej për këtë temë, ndërsa Zarankiewicz gjithashtu ka punuar së bashku me Kuratowski në topologji. Një tjetër e tij e preferuar ishte tema kërkimore funksion teori komplekse dhe, në këtë temë, ai provoi rezultatet të cilat:

... luajtur një rol të rëndësishëm në zhvillimin e teorisë së kernel dhe përgjithësimet e tij të disa variablave, sidomos të pseudo-transformimet conformal në hapësirën prej më shumë se tre dimensione.

Zarankiewicz bërë disa kontribute të tjera të rëndësishme në matematikë. Nga 1949 deri 1957 ai coached ekipit polak Olimpiadën e nxënësve në shkollë. Ai shërbeu si kryetar i seksionit të Shoqërisë së Varshavës polonisht matematike nga 1948 deri 1951. Vdekja e tij në Londër, në 1959 erdhën gjatë dhjetë Kongresin e Federatës Ndërkombëtare të Astronautical që ai ishte President.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland