Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

George Udny Yule

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

18 Feb 1871

Morham (near Haddington), Scotland

26 June 1951

Cambridge, Cambridgeshire, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Xhorxh Udny trungjet 's ati u bëri thirrje edhe Xhorxh Udny trungjet. Xhorxh Udny trungjet e lartë ishte një nga tre vëllezër, dy të tjera që Robert trungjet (të vrarë gjatë kryengritje indian ndërsa komandues HIKMETJA 9-të në Delhi), dhe Henry trungjet (një kolonel në Inxhinierët Mbretërore, por edhe një dijetar kryesorë që redaktuar Marco udhëton Polo dhe ishte knighted). Xhorxh trungjet e lartë ishte përfshirë në administratën e shërbimit civil në Indi Bengal dhe, si Henry vëllai i tij, ishte knighted për shërbimet e tij. Xhorxh trungjet i lartë i martuar Henrieta Peach Pemberton që ishte bija e Kapiten Pemberton Robert Boilean të ushtrisë indiane. Familjes trungjet kishin një reputacion të fortë për bursa, me gjyshin e George Udny trungjet e kësaj biografi, William trungjet, duke qenë një dijetar i njohur në persisht dhe arabisht.

George, subjekt i kësaj biografi, u lind në Ah Hill, një shtëpi në Morham pranë Haddington në Skoci. Kur ai ishte katër vjeç, familja lëvizi nga Morham në Tooting, Londër. Mbetur në Londër, kanë lëvizur nga Tooting në Bayswater ku Xhorxh ditë ndoqi shkollën në Orme Square. Kur ai ishte dhjetë vjeç ai u dërgua në shkollë me konvikt në Dunchurch pranë Rugby, pastaj pas tre vjet ai hyri në Winchester College, një nga shkollat më të vjetra të madhe të pavarur të Anglisë, ndodhet në Winchester, Massachusetts. Ishte në këtë shkollë që mësuesi fizikës BB Croft dha inkurajim Xhorxh graduar në studimet e tij. Ai shkroi shumë vite më vonë për ditët e tij të shkollës:

Unë nuk e gëzojnë ditët e shkollës, që nuk përdorin ato në lojëra ose sportive, por e konsiderojnë të arsimit në Winchester në ditët e mia ishte në të përpara shumë nga ajo që ju shikoni tani - edhe një kurs të ekuilibruar në të dy klasike, matematikë dhe shkenca: vetëm lëndë pothuajse tërësisht është e lënë pas dore në gjuhën amtare. Por Winchester, unë dashuroj, nuk ishte i shquar në këtë drejtim.

Në 1886, kur Xhorxh ishte në Winchester, babai i tij vdiq dhe familja e tij lëvizi nga Bayswater. George mbetur në Winchester derisa ai ishte në moshën gjashtëmbëdhjetë vjet kur, në 1887, ai hyri në University College, Londër, për të lexuar për një shkallë inxhinieri. Në 1890 trungjet diplomua në inxhinieri dhe pastaj për dy vite ai ishte i përfshirë në anën praktike të subjektit, duke punuar në punëtori inxhinieri. Kjo ishte një përvojë që e bëri atë të vendosë që inxhinieri nuk ishte subjekt për të, kështu që, në 1892, ai filloi të ndërmarrë kërkime në fizikë.

Trungjet kaluar një vit në Bon ndërmarrje të kërkimit në fizikë eksperimentale nën Hertz. Ky ishte një vit i suksesshëm në të cilën ai botoi katër letrat në bazë të hulumtimeve mbi valë elektrike që ai ndërmori në Bon, por përsëri trungjet nuk duket se ka gjetur një temë që ngjall atë të mjaftueshme për atë që duan të punojnë në atë zonë për pjesën tjetër të jetës së tij. Në fakt ndikimin e punës së tij në inxhinieri dhe fizikë eksperimentale ishte më pak se një do të presim për të, si Maurice Kendall shkruan në:

Ajo nuk duket, në fakt, që në fillim të këtij trajnimi lënë një ngulit përhershëm në zakonet e tij të mendimit. Një nuk do të dyshuar një sfond inxhinierike pas punës së tij pjekur, pika e vetme në të cilën është ushtruar një ndikim ishte në vizatim e tij të kujdesshëm dhe të ekspertëve dhe preferencat e tij për përfaqësim skematik.

Trungjet u kthye nga Gjermania për në Londër në verën e vitit 1893 dhe u ofrua një post si një demonstrues në University College, Londër, nga Karl Pearson. Në fakt Pearson trungjet e kishte njohur kur ai kishte studiuar në University College si një universitare kështu që ai e dinte se ai ishte emëruar dikush me potencial të madh. Për herë të parë, trungjet u frymëzuar nga puna që ai ndërmori me Pearson, dhe letra e tij të parë mbi të dhënat statistikore u paraqit në vitin 1895 Në korrelacioni i varfëri të plotë me proporcionet e jashtë lehtësim. Kjo punë:

... Koeficientët futur korrelacion në studimin dy tavolina në mënyrë vëllime më parë e punës monumentale e Booth [jetës dhe punës së njerëzve të Londrës (1889-1893)].

Në 1895 u zgjodh në trungjet e Shoqërisë Mbretërore Statistikore dhe gjatë disa viteve të ardhshme, i frymëzuar nga Pearson, ai prodhuar një seri artikujsh të rëndësishme për statistikat e regresionit dhe korrelacion. Punës trungjet e titulluar Në Teoria e Korrelacioni i parë u botua në 1897. Ai zhvilluar qasjen e tij në korrelacion nëpërmjet regres gjatë viteve të ardhshme me një përdorim konceptualisht të ri të shesheve të paktën dhe nga qasja e tij në 1920 për predominated aplikacionet në shkencat shoqërore.

Le të na ilustrojnë llojet e problemeve statistikore që ka punuar në trungjet duke cituar nga futja e tij në një nga letrat e tij, domethënë Në shoqatën e atributeve në statistikat: me ilustrime nga materiale të Fëmijëria Shoqërisë etj shkruar në vitin 1899:

Në teorinë e zakonshme e korrelacion statistikore, normale apo ndryshe, ne jemi gjithmonë duhet të merret me materiale të dyshimta në ndryshim të vazhdueshëm, ose të paktën të ndryshim nga një numër i konsiderueshëm i hapa i ndërprerë. Korrelacion i gjatësisë apo matje në pjesë të shembuj formë trupin e llojit të parë, e numrave të fëmijëve në familje, petals ose pjesë të tjera të luleve, janë shembuj të dytë.

Disa raste praktike lindin, megjithatë, ose ku nuk ka ndryshim është i mendueshëm në të gjitha, ose tjetër nuk është matur apo ndoshta matur. Ne mund të klasës një numër i individëve në shurdhër dhe nuk e shurdhër, të verbër dhe nuk e verbër, pa mend dhe jo teveqel, pa u përpjekur për të shkuar më tej ... dhe kërkesës në bazë të numërimit një diskutim të shoqatës.

Ai përparuar nga emërimi i tij si një demonstrues me atë të Aplikuara Asistent Profesor i matematikës në University College në 1896, por si zor se ai ishte paguar mjaft për të jetuar, ai la rang profesori i tij asistent në vitin 1899 për të marrë pozitë më të mirë të paguar të sekretarit të Bordi shqyrtimin e Qytetit dhe Guilds Institutit të Londrës. Në fakt përkatësia e tij është dhënë si "Formalisht Asistent Profesor i Applied Mathematics, University College London" në letër 1899 nga futja e të cilit kemi cituar më lart. Arsyeja për trungjet kanë nevojë për një pagë më të mirë ishte se ai ishte martuar maj Winifred Cummings, bija e kryesore të Shkollës godinë e shoqatës of Music në vitin 1899. Megjithatë Jets shkruan në:

Martesa nuk ishte një sukses, dhe u anullua në 1912, nuk ka qenë asnjë fëmijë.

Ky ndryshim i punës nuk ka pakësuar prodhimin trungjet e kërkimit në statistika, as e bëri atë në fund shoqata e tij me University College, Londër, për më shumë se viteve të ardhshme ai dha vjetor Newmarch Ligjeratat në Statistikave. Këto ligjërata u bë bazë për tekstin e famshme trungjet për Hyrje në Teoria e Statistikave të cilën ai botoi të parë në 1911. Teksti ishte menduar për ata të cilët posedonin vetëm një njohuri e kufizuar e matematikës dhe i provoi një sukses të madh. Kjo ishte një libër i qartë që reflekton Pearson 's qasje statistikave, por që përmban shumë prej kontributeve të dukshëm e bëra nga trungjet. Ajo vrapoi për të katërmbëdhjetë edicionet por, ndoshta çuditërisht, botimet e më vonë shitur shumë më mirë se ato në fillim. Neyman, shqyrtimin libër për Natyra ka shkruajtur:

Sipas mendimit tim, ky është libër më të mirë mbi të dhënat statistikore që është shkruar ndonjëherë.

Në të njëjtin vit 1911 trungjet u dha Medaljen e artë e Gaj në Shoqërisë Mbretërore Statistikore, çmimin e tyre më të lartë. Duke komentuar mbi organizimin e tij me e Shoqërisë Mbretërore Statistikore vlen të përmendet se trungjet ishte sekretar i Shoqërisë 1907-1919 dhe Presidentin 1924-1926.

Në vitin 1912 ai pranoi një Lectureship në Statistikave në Kembrixh, duke marrë një rënie në pagë, por nuk Duke shprehur keqardhje veprim. Ai u bë një anëtar i Kolegjin St John's në 1913 dhe ka jetuar në Kolegjin për shumicën e pjesës tjetër të jetës së tij. Ai u bë anëtar i Kolegjin St John's në 1922, i cili u njëjtin vit në të cilin ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore. Gjatë Luftës së Parë Botërore trungjet punuar si statisticien në ushtri në Departamentin Kontratat e Zyrës së Luftës, pastaj në Ministrinë e Ushqimit, ku ai ishte drejtor i kërkesat. Pas luftës ai u dha një CBE për këtë punë. Për shembull, ai botoi (së bashku me Major Greenwood) statistikat e anti-tifoid dhe anti-inoculations kolera dhe interpretimin e statistikave të tilla në përgjithësi në 1915. Letër fillon:

Vështirë se ndonjë lëndë brenda gamë të mjekësisë parandaluese, janë të një rëndësie më të menjëhershëm se metodat e profilaksia e cila duhet të miratohet në lidhje me ethe tifoid dhe kolera.

Ethet tifoid tashmë është përgjegjës për shumë sëmundje dhe vdekje shumë në pothuajse të gjitha ushtritë në shërbim aktiv, ndërsa kolera ka lënë gjurmën e një të paktën e armiqve tanë dhe një nga aleatët tanë. Më tej, trupat tona janë tani luftuar në një pjesë të Evropës dhe Azisë që ka qenë gjithmonë një tokë të favorshëm për zhvillimin e kolera epidemisë dhe kohët e fundit ishte skena e shpërthimit në mesin e trupave të angazhuara në luftën e tanishme.

Ndër masat e profilaksisë që duhet të diskutohet, që e vaksinim parandaluese, është e qartë e interesit të jashtëzakonshme ... ne do të jetë i obliguar t'i kushtojnë një marrëveshje të mirë të hapësirës për të [shqyrtimit të të dhënave kolera]. Ne kemi qenë të udhëhequr, për të diskutuar problemet e ndryshme teorike e cila mund të ketë qenë menduar më të përshtatshme për faqet e një revistë thjesht statistikor. Ne jemi, megjithatë, i kënaqur që këto pyetjet e metodë duhet të studjohet në lidhje me problemet praktike nga e cila ata kanë origjinën.

Viteve 1920-1930 ishin ato më produktive për trungjet. Ai shkroi gazeta-korrelacion me kohë në të cilën ai prezantoi correlogram dhe ai e bëri punën themelore në teorinë e autoregressive seri. Në 1930 ka dalë në pension nga posti i tij, deri tani një rreth lexuesish, në Kembrixh. Edhe pse ai është ende aktiv në hulumtim, dhe do të jetë për shumë vite për të ardhur, ai kishte filluar të keqardhje se statistikat e ka shtuar në një temë të tillë të gjerë që ai kurrë nuk do të jetë në gjendje për të mbajtur deri tani. Kur Karl Pearson vdiq në 1936, trungjet u prek thellë.

Le të bëjnë një histori për trungjet e cila na tregon mjaft për karakterin e tij. Ai u bë i interesuar në drejtimin e një makine në 1920 dhe do të, është raportuar, për të çuar në shpejtësi të pamatur. Kjo dëshirë për shpejtësi të bërë atë që duan të fluturojnë ai vendosi se do të bëjë kur ai kishte në pension. Megjithatë, pasi ai në pension, ai zbuloi se ai ishte shumë i vjetër për t'u kualifikuar për kompani të sigurimit dhe nuk do të mësonin atë të fluturojë. Ai nuk ishte për t'u ndaluar nga probleme të tilla, megjithatë, dhe ai bleu avioni e tij dhe të kualifikuar për patentë pilot të tij në 1931. Ai mund të mundi kompanitë e sigurimit, por jo shëndetin e tij për trishtim ai pësoi një problem të zemrës në 1931 që ndaloi atë për të fluturuar dhe e bëri atë të pjesshëm të pavlefshëm për pjesën tjetër të jetës së tij.

Në 1937 trungjet prodhuar një rishikim tërësor të tekstit të Hyrje në Teoria e Statistikave për edicionin e njëmbëdhjetë të botuar në atë vit. Maurice Kendall shkruan në:

Popullariteti në rritje i librit ka një marrëveshje të madhe për të luftuar ndjenjë trungjet për t'u lënë pas nga zhvillimet moderne. Ai i vetëquajtur të jetë i habitur se puna përmbushur shpresën e tij më parë se do të jetë i dobishëm për brezat e rinj të studentëve, por ai ishte pa dyshim mjaft i kënaqur dhe të kënaqur.

Edicioni i katërmbëdhjetë dhe të fundit të Hyrje në Teoria e Statistikave ishte shkruar së bashku me Maurice Kendall dhe botuar në vitin 1950, pak para vdekjes së trungjet. Gjysmën e parë e librit merret me statistikat përshkruese: teoria e atributeve, shpërndarjet e frekuencave dhe karakteristikat e tyre, korrelacion dhe regres, dhe montim kurbë). Gjysma e dytë e librit merret me marrjen e mostrave teori: të mëdha dhe të vogla mostrat, chi-katror, analiza e grindje. Kapitujt e fundit të diskutuar interpolation dhe diplomimit, numrave indeks, dhe seri kohë.

Në vitet e tij më vonë ai aplikuar statistikave të stilit letrar dhe botoi një libër studim statistikor i fjalorit letrare në vitin 1944. Mostrave letër kumulative e tij: një spekulim se çfarë ndodh në dorëshkrime kopjimit (1946) është përshkruar në një shqyrtim nga Feller si vijon:

Dallimet në dorëshkrime të vjetra janë në një masë të madhe për shkak të gabimeve kopjimi dhe këto janë nga ana e lidhur shpesh me "pika të rrezikshme" në pamja e jashtme. Që gabim heq vend rrezik, dallime për shkak të gabimeve në përgjithësi kopjimit do të jetë më e qëndrueshme se sa versioni origjinal. Autori përdor një model oversimplified pa dyshim shumë nga një lojë të rastit për të studiuar zhvillimin e mundshëm brenda të ashtu-quajtur familjet e teksteve. Matematikë është fillor dhe interesi i letrës qëndron në përfundimet e cila duket se ndryshojnë mjaft nga zakonisht shikime pranuar. Është deklaruar se kriter ka qenë zbatuar në një rast të veçantë me rezultate të kundërshtuar konkluzionet philologists '.

Trungjet nuk ka zhvilluar plotësisht degët e reja të teorisë statistikor, por ai e mori hapat e parë në shumë fusha të cilat kanë provuar të rëndësishëm në zhvillimin e tyre të mëtejshëm nga statisticians më vonë. Maurice Kendall 's koment si për kontributin trungjet është, megjithatë, shumë e përshtatshme:

Një marrëveshje e madhe e kontributeve trungjet për avancimin e statistikave nuk mund të dalë në dritë, ata banojnë në stimul ai dha për studentët e tij, diskutimet që pati me kolegët e tij mbi një mori të subjekteve, sidomos bujqësia dhe demografi, si dhe këshilla ai lirisht tenderuar për të gjithë ata që konsultohen atë, sepse ai ishte gjithmonë një njeri më i arritshëm.

Tregim për trungjet të mësuarit për të fluturojnë na tregon diçka për karakterin e tij. Përveç kësaj Maurice Kendall na tregon në se trungjet ishte:

... me mirësi, i butë dhe i ngrohtë. Dijen e Tij të gjerë të subjekteve shumë dhe dashuria e tij për një histori me vend bërë atë më të mirë të shokëve. Korrespondenca e tij ishte një përzierje e dyqan i lezetshëm, anekdotë, dhe komenti mbi gjërat në përgjithësi ...

Siç kemi përmendur më lart, trungjet e problemeve shëndetësore të filloi në vitin 1931, kur ai i zhvilluar probleme me zemrën. Ai jetën pas kësaj kohe u jetuar me një shkallë të vështirësisë, ngjitje shkallët u bë një ndërmarrje të mëdha. Ai ka vepruar sikur të kishte mbetur pak kohë për të jetuar, duke kaluar kohën deri tidying të lirshme përfundon në punën e tij, por ai jetoi për njëzet vjet pas problemeve të 1931 së tij të zemrës. Në fakt, si vite shkuan duke iu shfaq më të përgatitur për të ndërmarrë kërkime përsëri thellë, dhe nga rreth 1939 e këtej ai e ka bërë më tej kontributin e madh, disa prej të cilave kemi përmendur më lart. Nga vitet 1940 në fund, megjithatë, shëndeti i tij filloi të përkeqësohet përsëri dhe ai kaloi dy të fundit dhe një vjet e gjysmë të jetës së tij në shtëpi pleqsh:

... ecje pak, lexoni pak, korrespondues pak, por të vetëdijshëm se fuqitë e tij ishin të dështuar, dhe duke pritur, jo gjithmonë me durim, për fund.

Ai vdiq në shtëpi pleqsh Evelyn në Kembrixh në moshën 83.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland