Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Lai-Sang Young

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1952

Hong Kong

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Lai-këndoi e Rinj e saj mori arsimin fillor dhe të mesëm shkollor në Hong Kong. Mësimdhënie e saj ka qenë pjesërisht në Kantoneze dhe pjesërisht në anglisht. Ajo emigroi në Shtetet e Bashkuara, ku ajo filloi edukimin e saj të lartë.

Hyrja Universitetit të Wisconsin, Madison, Young mori BA e saj në vitin 1973. Ajo pastaj shkoi në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley, ku ajo u nderua me një MA në 1976 dhe një Ph.D. në vitin 1978. Pas dhënien e Rinj e saj të doktoraturës mësim në Northwestern University për një vit duke filluar nga 1978. Ne të përmendim më poshtë kohe ajo kaloi në Universitetin e Warwick, Angli, dhe pas kësaj, në vitin 1980, ajo ka dhënë mësim në Michigan State University.

Pas kësaj ajo ka mbajtur një pozicion në Universitetin e Arizonës, dhe njëkohësisht ka punuar në në Universitetin e Kalifornisë në Los Anxhelos, ku ajo u bë Profesor i matematikës. Gjatë 1983-84 ajo mbajti një qëndrim të vizituar në Institutin e Shkencave Matematike Hulumtime në Berkeley. Pas kësaj ajo u dha një Sloan P Alfred Fellowship për 1985-86 i cili mundësoi të saj për të shpenzuar këtë vit në Universitetin e Bielefeld në Gjermani. Në vitin 1989 ajo mbajti një tjetër pozicion vizituar, këtë herë në Institutin për Advanced Study at Princeton.

Dokument i parë i ri ishte botuar në vitin 1977 dhe jep rezultate të cilat ajo doli në fillim të studimeve pasuniversitare të saj. Gazeta Entropia e rrjedhave të vazhdueshëm mbi 2 kompakt-manifolds u botua në Topologji dhe tregon se një rrjedhë e vazhdueshme-dimensionale në një manifold 2-dimensionale ka zero entropi topological. Në secilën prej 1979, 1980 dhe 1981 një nga gazetat e rinj duket, këto janë: Një parathënie e shkurtër e mbylljes në intervalin; foliations jo absolutisht të vazhdueshme për një diffeomorphism Anosov dhe mbi mbizotërimin e horseshoes.

Në 1979-80 një simpozium u mbajt në Universitetin e Warwick në Angli më dinamike sistemeve dhe turbullirë. Young ndoqi këtë dhe ishte një nga dy redaktorëve, të tjera që Davidi Rand, e Proceedings of Simpoziumi i cili u botua në vitin 1981. Duke përmendur këtë nga të gjithë punën e rinj në sistemet dinamike ndoshta është koha për të thënë shkurtimisht se çfarë është një sistem dinamike. Ajo do të jetë më e mirë për të na dhënë përshkrimin e vet e rinj të fushën e sistemeve dinamike si ajo e përshkruan atë në fillim të Zhvillimet e shkruar qartë atë artikull në dinamikën kaotike e cila u shfaq në Shënime të Shoqërisë American Mathematical në vitin 1998:

Sistemet dinamike si një disiplinë matematike shkon prapa në Poincare, i cili ka zhvilluar një qasje cilësore të problemeve që u ngrit nga mekanikës qiellore. Subjekt ka zgjeruar në mënyrë të konsiderueshme në fusha dhe ka pësuar disa ndryshime themelore në tri dekadat e fundit. Sot ai qëndron në udhëkryq të disa fushave të matematikës, duke përfshirë analiza, gjeometri, topologji, probabiliteti, dhe fizikës matematikore. Ai konsiderohet në përgjithësi si një studim i përsëritje e hartave, të kohës evoluimin e ekuacioneve diferenciale dhe të veprimeve të grupit të manifolds.

Në vitin 1993 e rinj u nderua me çmimin e Çmimit Lyttle Ruth Satter. Citim për këtë çmim thotë:

Young ka luajtur një rol udhëheqës në hetimin e (ose ergodic statistikore) pronat e sistemeve dinamike dhe ka zhvilluar teknika të rëndësishme dhe të vështira që kanë bërë shumë për të sqaruar këtë temë. Në një letër të mëdha ajo themeluar kalbje tregues i korrelacion për një klasë të caktuar të hartave katror, të cilat janë një nga llojet e sistemeve të thjeshta nonuniformly hiperbolik. kjo nënkupton se Teorema kufirin e probabilitetit të mbajë në këtë rast. Edhe pse rezultatet e të ngjashme ishin të njohur për [sistemet që kanë hyperbolicity uniformën], nuk ishte i njohur në rast nonuniform, dhe dëshmi numerike ishte kontradiktor. Kështu, si rezultat i saj ishte i papritur dhe të thellë.

Një pjesë e dytë e punës së papaguar është letra e saj të përbashkët me Benedicks, në të cilën ata studim statistikor i pronave attractor Hénon. Ata tregojnë se orbitat nga një mesin e të pellgut të tërheqjen e matjes pozitive kanë një shpërndarje të përbashkët në kufi ... Kjo shpjegon pse ne "shih" attractor në kompjuter.

Dokument të përbashkët për të përmendur këtu është një i ri ka shkruajtur me Michael Benedicks që ata shkruan e botuan në Ergodic Teoria e sistemeve dinamike në vitin 1992.

Përgjigja e rinj në prezantimin e Çmimit Lyttle Ruth Satter ishte që të falënderoj për krijimin e Joan Birman çmim dhe komiteti i cili zgjedhur e saj e cila kryesohej nga fituesi i mëparshëm Dusa McDuff. Ajo pastaj vazhdoi:

Unë ... Dua të përfitoj nga ky rast të shpreh mirënjohjen time për mësuesit dhe shokët e mi për mbështetjen e tyre dhe udhëzim gjatë viteve.

Unë do të doja të ju tregojnë pak në lidhje me punën time. Për dhjetë vitet e fundit një nga projektet e mia ka qenë për të studiuar dinamikën e sttractors çuditshme. Numerikisht ajo ka kohë është vënë re dhe herë herë se në qoftë se rastësisht kemi zgjedhur një pikë pranë një komplot attractor dhe pikat e para n orbitës së saj, atëherë del në mënyrë të pavarur të njëjtën tablo të gjendjes fillestare. Kjo sugjeron ekzistencën e një mase natyrore invariant, që rregullon shpërndarjen asymptotic e pothuajse të gjitha pikat në pellgun e tërheqëse.

Pas dhënë detajet se si kjo masë u zbuluar, dhe kontributet e saj, por ajo shpjegoi se kishte qenë një mungesë e turpshme e shembuj. Punën e saj me Benedicks përmendur në citim i dha shembuj të rëndësishme. Ajo vazhdoi:

Këto sigurisht janë vetëm shembuj të parë. Ne kemi një rrugë të gjatë për të shkuar përpara ne e kuptojmë teoria ergodic e attractors çuditshme.

Young pastaj foli për gratë në matematikë:

Nuk ka dyshim se është përmirësuar situatën tonë, të jetës në akademi për gratë është më i lehtë për gjenerimin e mia se sa gjenerata para. Unë mendojnë se më shumë përkrahje institucionale, është ende i nevojshëm për gratë që përpiqen të mashtroj karrierën dhe familjen, dhe një përpjekje e ndërgjegjshme nga ana jonë është i nevojshëm nëse duam të shpëtoj veten nga paragjykimet e kulturore që kanë ekzistuar për aq gjatë.

Young ka botuar disa anketa i shkëlqyer i zonës së saj dhe kontributin e saj për të. Në vitin 1993, vit që ajo mori Çmimin Lyttle Ruth Satter, Young leksione në reale dhe kompleks takim sistemeve dinamike në Hillerod, Danimarkë. Teoria e saj kontribut Ergodic e sistemeve dinamike differentiable u shfaq në 1995 rezulton paraqet botimit:

Një vetë-përmbante hulumtimit gjithëpërfshirës të rezultateve në teorinë ergodic e sistemeve dinamike differentiable arritur në dy dekadat e fundit ...

Më shumë anketave të fundit përfshijnë leksionin e saj për të ftuar Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve në vitin 1994. Një artikull i bazuar mbi teorinë e ligjërimit të saj Ergodic e attractors ishte publikuar në Proceedings. Ajo anketave:

... zhvillimet e fundit në studimin e pronave ergodic e attractors e diffeomorphisms disa sipërfaqe dissipative. Prototipi është motivuese familjes Henon e diffeomorphisms aeroplan ...

Ri kishte qenë një kryetar ftohen në mbledhjet plenare më tej gjatë viteve të fundit, duke përfshirë: Kongresin Ndërkombëtar të Mathematical Physics (1997); American Mathematical Society Annual Meeting (1998) dhe Shoqata për Industriale dhe Matematika e Aplikuar takimin vjetor (1999) . Në e parë të këtyre ajo leksione mbi teorinë Ergodic e sistemeve kaotike dinamike.

Yong jep listën vijuese të saj interesat e hulumtimit aktual:

  1. matjet e kompleksitetit dinamike, duke përfshirë entropi, eksponentët Lyapunov dhe dimensioni fractal;
  2. Analiza e attractors të çuditshme;
  3. efektet kumulative të perturbations të vogla të rastit (ose "zhurmë") në afat të gjatë sjelljen e sistemeve dinamike dhe
  4. shkatërrim korrelacion dhe ligjet e tjera probabilistic për sistemet kaotike.
Së fundi duhet përmendur dy çmime tjera prestigjioze që e Rinj ka pranuar. Ajo mori një çmim për Fakultetin e Grave në Shkencë dhe Inxhinieri nga Fondacioni Kombëtar i Shkencës për 1991-1996, dhe një Guggenheim Fellowship për 1997-98.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland