Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

William Henry Young

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

20 Oct 1863

London, England

7 July 1942

Lausanne, Switzerland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

William Young 's babai ishte Henry Young, një bakall, dhe nëna e tij ishte Hephzibah Jeal. William ishte biri e prindërve të tij i madh dhe ai u solli nga prindërit e tij si një Baptist. Ai mori pjesë në qytetin e London School ku drejtor shkolle ishte i hipnotizuar veçanërisht nga matematika. Ky drejtor shkolle ishte Edwin Një Abott, i cili ishte autor i popullarizuar matematikore Flatland famshëm punë. Ai menjëherë e pa mundshme që Rinj kishin për matematikën dhe ai e inkurajoi atë në atë drejtim. Në 1881 hyri Young Peterhouse, Cambridge, për të filluar studimet e tij universitare të matematikës.

Në Kembrixh Young shquar ishte një studente tregon aftësinë e shumë më matematikore se çdo të studentëve të tjerë në vitin e tij. Megjithatë për të arritur pozitën e parë grindavec (pozitë të lartë në listën e të diplomuarve Klasa e parë) në Tripos matematike kërkohet përkushtim të madh dhe trajnimit në llojin e pyetjeve të provimit të vendosur në Tripos. Ajo do të jetë e drejtë të thuhet se grindavec I pari ishte më i aftë në përgjigjur pyetjeve Tripos në vend se matematikani më të mirë dhe shumë i madh, i cili mori pjesë Matematikanë Kembrixh dështuar për të fituar këtë dallim. Young ishte një student i tillë sepse ai bëri një vendim shumë i vetëdijshëm se bëhet grindavec pari ishte më pak i rëndësishëm në atë se ka interesa të ndryshme, si akademik dhe sportive, në universitet. Ai ishte i katërt grindavec në 1884. Ndërsa në Kembrixh ai vë mënjanë fenë Baptiste e familjes së tij dhe u pagëzua në Kishën e Anglisë.

Edhe pse shumë i famshëm Matematikanë i cili mori pjesë Kembrixh nuk arriti të bëhej grindavec e parë, shumë nga ata që nuk kanë bërë Prizemen Smith. Megjithatë nuk e rinj të dorëzojë edhe një ese për këtë çmim, por dorëzuar një ese për një çmim teologji në vend. Ai fitoi çmimin teologji dhe ai vendosi të mbetet në Kembrixh fituar para nga studentët privatisht stërvitje për tripos matematikore. Ai nuk ka ndërmarrë ndonjë hulumtim matematikore edhe pse ai ishte një anëtar i Peterhouse midis 1886 dhe 1892. Një nga studentët e rinj tutored ishte Emily Grace Chisholm, i cili studioi matematikë në Girton College. Ajo pastaj shkoi në Göttingen ku ajo ishte e mbikqyrur për doktoraturë e saj nga Klein, duke u kthyer në 1885 pas dhënien e doktoratë. Është jashtëzakonisht e vështirë që të rinjtë do të bëhet kurrë i interesuar në hulumtime sikur të mos ishte se ai u martua me Grace Chisholm (i cili, sigurisht, pastaj u bë Grace Chisholm Young) në 1896, dhe që Klain vizituar Kembrixh të marrë një diplomë nderi në 1897.

Diskutimet me Klein duket për të frymëzuar të Rinj. Grace Chisholm rinjtë më vonë shkruan se pas Klein 's vizitoni:

... [William] propozuar, dhe unë padurim ranë dakord, që të vjen për të vjellë para të ndyra, të shkojnë jashtë vendit, dhe viçit të kërkimit.

Së bashku Youngs, i cili formoi një partneritet matematike martuar me rëndësi të vërtetë, u largua dhe shkoi në Kembrixh Göttingen. Pas disa muajsh ata shkuan në Itali, së bashku me të parë të pesë fëmijët e tyre (dy djem dhe tre vajza), ku kanë jetuar për më shumë se një vit. Në shtator të 1899 u kthyen në Göttingen që ishte atëherë në shtëpi për ta deri në 1908 kur u zhvendos në Gjenevë. Megjithatë Young kthye në Kembrixh gjatë kohës së mandatit ku ai mësoi si dhe shqyrtuar. Në fakt ai ishte në kohë të ndryshme një pedagog të Bordit Qendror të Uellsit (1902-1905), Universitetin e Londrës, dhe në Universitetin e Uellsit, përveç rolit të tij si pedagog në Kembrixh. Në vitin 1913 ai pranohet me kohë të pjesshme dy karrige, një njeriu rang profesori Hardinge e pastër e Matematikës në Universitetin Kalkuta cilin e ka mbajtur 1.913-1.917, të tjerë që rang profesori i filozofisë dhe Historia e matematikës në Universitetin e Liverpool që ai të mbajtur nga 1913-1919. Ai ishte i pari për të mbajtur Hardinge rang profesori.

Në 1915, duke mbajtur dy pjesë e tij kohë karrige, Youngs u zhvendos shtëpinë e tyre të përhershme prej Gjenevë të Lozanës. Kjo ka mbetur në shtëpi të përhershme familjes edhe pas 1919 kur u caktua për të Rinj kryetar i pastër Matematika në Kolegjin Universitetin e Uellsit në Aberystwyth në Uells. Ai e mbajti këtë post deri më 1923. Burkill shkroi në:

Ai nuk u takuan njohjen e meritonte. Kjo ishte pjesërisht për shkak të fillojnë në fund të tij, dhe në pjesë në një armiqësi të caktuara konservatore në teorinë moderne të funksioneve të vërtetë - një teori e cila Englishmen pak në vitet e para të këtij shekulli kuptuar. Edhe kur thellėsia e tij dhe u vleresuan origjinalitetin më të mirë, ai u kaloi në zgjedhjet që drejton në favor të njerëzve që mund të pritet të jetë me kolegët e më pak kërkues.

Young zbuluar një formë e integrimit Lebesgue, por në mënyrë të pavarur dy vjet pas Lebesgue. Përcaktimet e tij të matur dhe të integrimit ishin krejt të ndryshme nga ato që i kishte dhënë Lebesgue por janë treguar të jetë në thelb ekuivalente. Ai studioi dhe seri seri Furierit Puna në përgjithësi, ide të cilën ai vuri përpara duke u zhvilluar më tej nga Littlewood dhe çartur. Rezultatet e tij në këtë fushë janë përshkruar nga Burkill si:

... e thjeshtësi habitshëm dhe bukuri ...

Ndoshta kontributi i tij më i rëndësishëm ishte gur e disa variablave. Ai vendosur këtë teori bukur në traktat të tij Teorema themelore e njehsim diferencial (1910). Të gjitha librat e avancuar gur tani përdorin qasjen e tij për të funksioneve të disa variablave komplekse.

1910 Ky libër ishte një nga tre që Rinj shkruajtur. Dy të tjerat ishin të shkruar së bashku me gruan e tij: Libri i parë i gjeometrisë së (1905) ishte një punë fillore shkruar qartë nga Youngs që mësimin e matematikës për fëmijët e tyre në mendjet e tyre, dhe teoria e përcakton të pikave (1906) .

Re u udhëtoi gjerësisht, duke vizituar universitete në Evropë, Amerikë, Azi dhe Afrikë. Në 1936-37 ai bëri një turne të madh e Amerikës Jugore, por me shpërthimin e Luftës së Dytë Botërore në vitin 1939 i ri e gjeti veten në vendin e gabuar në kohë të gabuar. Ai ishte bllokuar në Lozanë Francë kur ra në 1940. Ai ishte detyruar që të shpenzojnë të zgjasë dy vjet të jetës së tij ka shumë të pakënaqur në të ndarë nga familja e tij.

Ai mori nderon shumë për arritjet e tij matematikore, pavarësisht mungesës së suksesit në marrjen e karrige prestigjioze. Ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore më 2 maj 1907, duke marrë medaljen e Silvester nga ajo Society in 1928. Ai ishte kryetar i Shoqërisë matematike Londër 1922-1924, pasi që është dhënë Shoqërisë së De Morgan Medalje në vitin 1917, dhe president i Bashkimit Ndërkombëtar matematik 1929-1936. Ai mori diploma nderi nga universitetet e Kalkutës, Gjenevë dhe Strasburg.

Ngjyra Burkill këtë foto të Rinj në:

Përshtypje të menjëhershme dhe të qëndrueshme e cila e rinj i dhanë ishte një nga vitaliteti i shqetësuar, ajo ishte treguar në ecjen e tij, gjestet e tij, dhe fjalët e tij. Pamja e tij ishte i mrekullueshëm, në jetën e hershme ai u rrit u martua me një mjekër, e kuqe në kontrast me flokët e tij të errët, dhe ai e mbajti atë shumë të gjatë në vitet e mëvonshme. Shumë histori janë aktuale rreth tij, të gjitha kthyer në energjinë e tij, mendore dhe fizike.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland