Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jean-Christophe Yoccoz

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

29 May 1957

France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Jean-Christophe Yoccoz u rendit e para në provimin pranues për Supérieure Ecole Normale dhe gjithashtu për Ecole Polytechnique në 1975. Ai mori de Agrégation Mathématiques në vitin 1977 në pozicionin e përbashkët të parë.

Yoccoz bëri shërbimin e tij ushtarak në Brazil në vitin 1981-1983. Ai ishte një student i M Herman dhe paraqiti tezën e doktoraturës në vitin 1985. Si një student i Herman, një ekspert udhëheqës fjalë për sistemet dinamike, ajo nuk ishte e habitshme se vetë Yoccoz do të punojnë në sistemet dinamike. Megjithatë, ai ishte shquar si shpejt Yoccoz ishte për të vendosur veten e tij si studiues më të shkëlqyer në këtë fushë. Në tezën e tij, Yoccoz përmirësuar Teorema e mbikëqyrësit të tij Herman duke dhënë argumente të thjeshta, por edhe marrjen e rezultateve të njëjta sipas hipotezave më i dobët.

Duke marrë parasysh punën e jashtëzakonshme të tij ishte e qartë se ai shumë shpejt do të ofrohet emërimet dhe në të vërtetë ai u emërua si profesor në Universitetin e Paris-Sud (Orsay). Ai u bë një anëtar i Institut Universitaire de France dhe një anëtar i bashkuar Recherche Associé "Topologji dhe Dinamika" të Qendrës Kombëtare Scientifique de la Recherche në Orsay.

Në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve në Cyrih në vitin 1994, Yoccoz mori nder të tij më të mëdha për këtë punë në sistemet dinamike kur ai u dha një Medalje Fields. Në fjalimin e tij në Kongres, ai filloi duke deklaruar qëllimin e subjektit të tij:

Përgjithësisht, qëllimi i teoria e sistemeve dinamike është, siç duhet të jetë, për të kuptuar më të dinamikën e sistemeve më të.

Teoria e sistemeve dinamike të vërtetë filloi me Poincare i cili ishte duke stabilitetin e sistemit diellor. Kjo është tipike për atë që teoria e një sistemi dinamike përpiqet të bëjë: ai përshkruan se si një sistem evolon me kalimin e kohës dhënë një rregull e cila, për çdo shtet të veçantë të sistemit, e përshkruan gjendjen e mëposhtme. Shembull sistemi diellor tregon pikërisht atë që e dëshiron që të di - dhënë ndonjë konfigurimi i sistemit ajo evolon sipas Njutonit 's ligjet, por do të mbeten të qëndrueshme, ose, pas shumë vitesh, do të një nga planetet të jenë ejected nga sistemi?

Pas Poincare, teoria është zhvilluar nga një numër i madh i matematicienë si Arnold, Fatou, Herman, Julia, Kolmogorov, Palis, Siegel, Smale dhe Yoccoz. Douady shkruan në:

... ata kanë provuar pronat e stabilitet - stabilitet dinamike, si ato të kërkuar për sistemin diellor, apo stabilitetin strukturore, do të thotë qëndrueshmëri në kuadrin e ndryshimeve parametri i pronave globale e sistemit.

Yoccoz në fjalimin e tij në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve në Cyrih në vitin 1994 tha:

Karakteristika dinamike se ne jemi në gjendje të kuptojnë të bien në dy klasa, dinamika hiperbolik dhe dinamika quasiperiodic, por ndodh edhe e mia, veçanërisht në rastin e konservator, se një sistem i ekspozitave tipare të dy hiperbolik dhe quasiperiodic. ... ne kërkojmë që të zgjerojnë këto koncepte, duke mbajtur një kuptim të arsyeshëm të dinamika, në mënyrë që të japin llogari për aq shumë sisteme si ne mund. Pyetja e madhe është atëherë: A janë këto koncepte të mjaftueshme për të kuptuar sistemet më?

Douady përshkruan kontributet Yoccoz në terma të përgjithshme në, por më në hollësi në të cilin ishte përshkruar artikull matematikë që çon në dhënien e Medaljes Fields. Ne i këshillojmë ato japin kuotën e tyre dhe duke kërkuar për më shumë çështje teknike të këshillohet:

Ai kombinon një intuitë shumë të mprehtë gjeometrike, një komandë mbresëlënëse e analizës, dhe një ndjenjë që hyn në thellësi kombinator të luajnë lojë shahu në të cilën ai excels. Ai herë pas here kalon gjysmë dite mbi "eksperimente matematikore", me dorë ose me kompjuter. "Kur kam bërë një eksperiment të tillë", thotë ai, "kjo nuk është vetëm rezultatet se interesi i mua, por mënyra në të cilën ai shpaloset, e cila hedh dritë mbi atë që është me të vërtetë ndodh." Yoccoz ka zhvilluar një metodë e studimit kombinator e përcakton dhe vendos Julia Mandelbrot - quajtur "puzzles Yoccoz" - që lejojnë depërtim të thellë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland