Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Shing-Tung Yau

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

4 April 1949

Kwuntung, China

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Shing-Tung Yau studiuar për doktoraturë e tij në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley nën Chern 's mbikëqyrje. Ai mori Ph.D. e tij në vitin 1971 dhe, gjatë sesionit 1971-72, Yau ishte një anëtar i Institutit për Advanced Study at Princeton.

Yau u emërua profesor asistent në Universitetin Shtetëror të Nju Jorkut në Bruk me gurë në vitin 1972. Në vitin 1974 ai u emërua një profesor i asociuar në Universitetin Stanford. Ai u gradua në profesor të plotë në Stanford para se të kthehej në Institutin për Advanced Study at Princeton në vitin 1979. Në 1980 ai u bë profesor në Institutin për Advanced Study at Princeton, një post që e mbajti deri në 1984 kur ai shkoi në një karrige në Universitetin e Kalifornisë në San Diego. Në vitin 1988 ai u emërua profesor në Universitetin e Harvardit.

Yau ishte dhënë një Medalje Fushat në vitin 1982 për kontributin e tij për ekuacionet diferenciale pjesore, të hamendësoj Calabi në gjeometrinë algjebrike, për të hamendësoj pozitiv në masë e teorisë së relativitetit të përgjithshëm, dhe për të vërtetë dhe Monge kompleks - ekuacionet Amperi. Në fakt Fushat Medalje 1982 u shpallën në një takim të Asamblesë së Përgjithshme të Bashkimit Ndërkombëtar matematike në Varshavë në fillim të gushtit 1982. Ata nuk u paraqitën deri Kongresin Ndërkombëtar në Varshavë të cilat nuk mund të mbahet në vitin 1982 siç ishte planifikuar dhe u shty deri vitin e ardhshëm.

Nirenberg përshkroi punën Yau së në Kongresin Ndërkombëtar në Varshavë në 1983. Duke shkruar pas çmime Medaljen Fusha u njoftuan në vitin 1982, Nirenberg ka shkruajtur:

ST Yau ka bërë një punë jashtëzakonisht të thella dhe të fuqishme në gjeometrinë diferenciale dhe ekuacione pjesore diferenciale. Ai është një analist i gjeometër (ose gjeometër e analist) me fuqi të mëdha teknike dhe depërtim. Ai ka goditi probleme mbi të cilat progess ka ndaluar për vite me rradhë.

Nirenberg përshkruan shkurtimisht fushat e punës Yau së. Të supozim Calabi, e cila ishte bërë në vitin 1954, ai shkruan se kjo:

... vjen nga Gjeometria algjebrike dhe përfshin që provojnë ekzistencën e një Kahler metrikë, mbi një manifold Kahler kompakt, që ka një formë të caktuar volumin. Problemi analitik është që i provon ekzistencën e një zgjidhje të një Monge shumë jolinear (komplekse - Amperi) ekuacion diferencial. Zgjidhje Yau është klasike në frymë, nëpërmjet vlerësimet a priori. Derivim e tij e vlerëson është një tour de force dhe aplikacionet në gjeometrinë algjebrike janë të bukur.

Yau zgjidhet hamendje Calabi në vitin 1976. Një tjetër hamendje zgjidhet nga Yau ishte hamendje pozitiv në masë, e cila vjen nga gjeometri Riemannian. Yau, në punën e përbashkët, të ndërtuara sipërfaqet minimale, studiuar e stabilitetit të tyre dhe i bëri një analizë të thellë se si ata sillen në hapësirë-kohë. Puna e tij këtu ka aplikime për formimin e vrimave të zeza.

Problemi Plateau u studiua nga Plateau, Weierstrass, Riemann dhe Shvarc, por ajo ishte zgjidhur më në fund nga Douglas dhe Rado. Megjithatë, ka ende pyetje në lidhje me nëse Douglas 's zgjidhje, e cila ishte e njohur të jetë një sipërfaqe e lëmuar zhytur, është ngulitur në fakt. Yau, duke punuar me Meeks WH zgjidhur këtë problem në vitin 1980.

Në vitin 1981 u dha Yau Veblen Osvald Çmimi në Gjeometri:

... për punën e tij në ekuacione diferenciale jolineare i pjesshëm, kontributin e tij për të topologji e manifolds differentiable, dhe për punën e tij në Monge kompleks - ekuacion Amperi më kompakt manifolds komplekse.

Në punën e përbashkët të Yau me Karen Uhlenbeck Në ekzistencën e Hermitian të fundit lidhjet Mills në tufa të qëndrueshme (1986), ata zgjidhen versionet më të lartë dimensionale të Hitchin-supozim Kobayashi. Puna e tyre zgjeruar atë të Donaldson mbi këtë temë në vitin 1985.

Çmimi Crafoord i Akademisë Mbretërore suedeze e Shkencave u dhënë Yau në 1994:

... për zhvillimin e tij të teknikave jo-lineare në gjeometrinë diferenciale të çojnë në zgjidhjen e disa probleme të pazgjidhura.

G shumat Tian punën Yau e deri më sot që çoi të tij duke u dhënë Çmimin Crafoord:

Si rezultat i punës Yau gjatë njëzet viteve të fundit, rolin dhe të kuptuarit e ekuacionet themelore diferenciale pjesore në gjeometri ka ndryshuar dhe zgjeruar jashtëzakonisht shumë në fushën e matematikës. Puna e tij ka patur, dhe do të vazhdojë të ketë një impakt të madh në fushat e matematikës dhe fizikës të ndryshme si topologji, gjeometrinë algjebrike teori, përfaqësim, dhe relativitetit te pergjithshem, si dhe gjeometrinë diferenciale dhe ekuacione pjesore diferenciale.

Yau u zgjodh për të Akademisë Kombëtare të Shkencave në vitin 1993.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland