Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Frank Yates

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

12 May 1902

Manchester, England

17 June 1994

Harpenden, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Frank Jets 's nënë ishte Edith Wright dhe babai i tij ishte Percy Jets. Percy ishte një tregtar farë siç ishte i ati i Edit. Edit dhe Percy Jets kishte pesë fëmijë, me Frank qenë madh me katër motrat më të rinj. Interesin e tij në matematikë erdhi në fillim:

Një dhuratë ungji e një tryezë të pesë figura logarithms çuar në të rinj, Jets i parakohshëm duke u bërë i interesuar në matematikë.

Ai u arsimua në Wadham House, një shkollë private ku mjeshtri matematikës ishte si një matematikan i shkëlqyer dhe mësuesi i cili inkurajoi Frank në këtë drejtim. Ai fitoi një bursë për të Clifton College në vitin 1916. Katër vjet më vonë ai iu dha një bursë për të studiuar në Kolegjin St John's, Cambridge. Ai u diplomua me të klasit të parë nderon në vitin 1924 pas bërë shumë mirë në universitet, por nuk kërkojnë si dijetar i shquar që më vonë ai u bë.

Pas dy vite mësimore e matematikës në shkollat e mesme, ai vendosi që ai donte të vënë aftësitë e tij matematikore të përdorim më praktik, dhe gjithsesi ai ishte i lodhur e duke u përpjekur për të mësuar njerëzit të cilët nuk kanë dashur të mësuar, kështu që ai u bashkua me Gold Coast Anketa si matematikore këshilltar:

Këtu filloi një vlerësim të thellë të shesheve Gaussian pak, dhe një dashuri të përjetshëm të sundimit slide dhe mjetet e tjera të efektshme, mirë të organizuar, dhe aritmetikë të saktë.

Shkak të shëndetit të sëmurë ai vendosi që të përpiqet të marrë një post të kthehet në Angli. Kthehu në Angli, por përpara se të marrë një punë, ai u martua me Margaret Forsythe Marsden në Lancaster në 2 nëntor 1929. Margaret ishte një farmaci dhe vajza e nëpunësit civil. Nga shans Jets RA Fisher u takuan dhe, pas zbatimit të tij për një post, ai u emërua asistent në statisticien Rothamsted Stacioni eksperimental në gusht 1931. Kur Fisher u emërua në një karrige në University College në Londër në 1933, Jets u bë Shef i Statistikave në Rothamsted. Ai e mbajti këtë post deri sa ka dalë në pension në vitin 1968. Drejtori i Gjatë dhjetë vjet nga 1958 deri në pensionimin e tij ai ishte edhe deputet i Rothamsted.

Në 1933 Jets dhe gruaja e tij mori një divorc dhe ai u martua përsëri më 14 korrik 1939 për të Prascovie (Pauline) Tchitchkine. Pauline babai ishte Vladimir Choubersky që ishte një inxhinier hekurudhor, dhe si Jets ajo ishte divorcuar, pasi që është martuar me Aleksis Tchitchkine. Pauline vdiq në vitin 1976 dhe pas kësaj Jets i martuar për herë të tretë, për të Ruth Hunt në vitin 1981. Jets ishte 79 vjet më i vjetër në kohë, por ata ende shijuar 13 vjet martesë, Ruth vdiq në vitin 1999.

Jets punuar mbi projektimin eksperimentale, shpesh bashkëpunon me Fisher. Së bashku ata provuar një supozim të gjatë më 6 6 sheshet Latine në vitin 1934. Jets futur 'vazhdimësi korrigjim' në 1934 dhe botuar një vëllim jashtëzakonisht i rëndësishëm i tabelave statistikore së bashku me Fisher në 1936. Gjithashtu në 1936 ai botoi punojnë në dizajnet bllok jo të plota të cilat kanë provuar shumë ndikim në dizajnimin e eksperimente biologjike. Monografi Jets 'mbi projektimin faktorial botuar në 1937 ishte një tjetër botim i rëndësishëm. Në një letër në Procedura e Shoqërisë filozofike Kembrixh në vitin 1939, Jets diskutuan Behrens-test Fisher e rëndësinë e ndryshim të mjeteve të palë e mostrave të nxjerra në mënyrë të pavarur nga popullsia normale mospërputhje në të cilat nuk janë të supozuar të jetë e barabartë. Wilks shkruan se Jets tregon:

... pse kjo provë jep një përqindje të vogël të dallimeve të rëndësishme se sa do të jetë rasti për t-test që përfshin një vlerësim të pooled grindje per popullaten me grindje një raport fiks.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore ai studjoi për furnizimin me ushqim dhe aplikimin e plehrave kimike për të përmirësuar të lashtat. Ky ishte një kontribut të rëndësishëm në përpjekjet e luftës dhe çoi direkt qeverisë zbatimin e politikave të veçanta për importet. Ai aplikuar teknikat eksperimentale e tij të projektimit në një gamë të gjerë të problemeve të tilla si kontrollin e dëmtuesve. Pas 1945 ai ishte që të vazhdojë të aplikojë teknikat e tij statistikor për problemet e të ushqyerit të njeriut.

Jets botoi një letër të madh në marrjen e mostrave sistematiketransaksionet Filozofik të Shoqërisë Mbretërore në vitin 1948. Uolfouic shkruan se Jets:

... diskuton rezultatet e ndryshme që kanë të bëjnë me një-dimensionale mostrës sistematike. Nuk ka vlerësim plotësisht i besueshëm i gabimit mostrave mund të merret nga vëzhgimet e tyre, përveç se, nën rrethana të caktuara, shuma e përcakton të termave të marrë alternuar pozitive dhe negative ofron një vlerësim të arsyeshme të kënaqshme (i cili është zakonisht një mbivlerësim). Metoda e "mostrave të pjesshme sistematik," bazuar në pjesë të shkurtra e tërësisht të përmendur sekuenca, është propozuar për vlerësimin gabim sistematik mostrave.

Në vitin 1949 Jets ishte emëruar për të Komisionit të Kombeve të Bashkuara mbi Statistikore e mostrave dhe botuar së mostrave Metodat për regjistrimet dhe Sondazhe:

... një punë e cila bëri shumë për krijimin e parimeve të shëndosha dhe terminologjia teknike.

Një studim Jets shkruante në 1951 për projektimin e eksperimenteve quelques développements modernes dans la planifikimin des Eksperienca diskutuan çështje të tilla si: eksperimente faktorial, duke përfshirë një diskutim të problemit peshon, teorinë e ngatërruar në eksperimente faktorial; replications i pjesshëm; harton komplot ndarë; balancuar dhe pjesërisht të ekuilibruar harton paplotë bllok; lattices; sheshe rrjetë teli dhe kuazi-sheshet Latine.

Jets entuziast u bë një përdorues të kompjuterëve me shkrim:

... të jetë një e mirë e teorik statisticien duhet të llogaritin, dhe prandaj duhet të ketë ndihmat më të mirë informatikë.

Në vitin 1954 ai bleu një kompjuter për të ndihmuar me analizat statistikore të të dhënave në Rothamsted. Ai ishte një nga njerëzit që ishin me ndikim në krijimin e Computer Shoqërisë Britanike, dhe ai ishte president i Shoqërisë në 1960-61. Në presidenciale Jets Adresa e tij vuri në dukje se, si edhe duke e bërë të pamundur të jetë e mundur, kompjutera me kusht shpejtësi, ndërgjegje dhe një mechanisation mjaft të plotë të teknikave për punë e cila do të më parë janë bërë me dorë. Fundit të tyre, Jets sugjeroi, është veçanërisht e rëndësishme për specialistët të tillë si biologėt. Ai vazhdoi duke thënë se ngurrimi i statisticians për të përdorur kompjuterët ishte konvergjence e vijave paralele dhe ata mbanin nga computations të cilat ishin më parë e pamundur, ose pothuajse padurueshme konsumon kohë për të bërë nga metodat konvencionale. Jets vërejti se shumica e kalkulimeve që ishin mundur nga ana llogaritje janë ende duke u bërë në këtë mënyrë, ndoshta sepse nuk ka kod ishte shkruar dhe vënë në dispozicion. Ai inkurajoi njerëzit për të shkruar kodin për të zgjidhur problemet e standarde statistikore, dhe theksoi se ajo duhet të jetë kodi i cili ishte makinë e pavarur.

Jets ishte jashtëzakonisht mirë Departamentit Hed. Në adresën e tij në shërbimin përkujtimor stilin e tij në këtë rol u biseduar rreth:

Metoda e Frank Jets e menaxhimit departamenti i tij ishte një shquar, në se ai ishte krejtësisht i padukshëm. Nuk ishin pothuajse nuk ka rregulla, pavarësisht nga ajo që këmbënguli se nuk ka letër departamentit shkencor mbetur pa u lexuar, dhe zakonisht përmirësuar shumë, prej tij.

Pasi ka dalë në pension, ai u bë e lartë shkencore e tjetër, në Imperial College, Londër. Atje ai bëri disa pedagog për herë të parë në karrierën e tij, pa pasur një marrëveshje të madhe të suksesit. Në pedagog e tij është përshkruar si më poshtë:

Ai nuk ishte një ligjërues ideale, sepse ai nuk kishte shqetësim për prezantim të plotë zyrtare dhe i preferuar për të folur për ide të përgjithshme.

Shoqëria Mbretërore e Londrës, për të cilën ai u zgjodh në vitin 1948, i dha atij Medaljen Royal e tyre në 1966 në:

... njohjen e kontributeve të thellë dhe larg-tij arritur të metodave statistikore e biologjisë eksperimentale.

Ai ishte gjithashtu një anëtar i Shoqërisë Mbretërore Statistikore dhe mori medalje Guy e tyre në vitin 1960. Ai ishte president i Shoqërisë në 1967-68.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland