Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Josef Hoëné de Wronski

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

23 Aug 1778

Wolsztyn, Poland

8 Aug 1853

Neuilly (near Paris), France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Hoëné Wronski ka lindur Josef Hoëné por ai miratoi Wronski emrin rreth 1810 vetëm pasi ai u martua. Ai kishte lëvizur në Francë dhe të bëhet një qytetar frëngjisht në 1800 dhe pastaj, në vitin 1810 ai shkoi në Paris.

Biografi i tij i parë në themelet e matematikes nuk u botua në vitin 1810, por, pasi ka marrë më pak se sa komente të mirë nga Lacroix dhe Lagranzhit, Wronski ndërpreu marrëdhëniet me Institutin në Paris.

Ndër të tjera ai bëri ishte projektimi automjeteve vemje të konkurrojnë me hekurudhat. Megjithatë ata nuk ishin prodhuar.

Puna e tij kryesore përfshirë aplikuar filozofinë e të matematika, filozofia marrë përparësi ndaj provave rigoroze matematike. Ai kritikoi Lagranzhit 's përdorimin e seri pafund dhe prezantuar idetë e tij për zgjerimet seri e një funksioni. Koeficientët në këtë seri janë përcaktues i njohur tani si Wronskians (i quajtur kështu që nga Muir në 1882).

Në 1812 ai botoi një vepër duke pretenduar për të treguar se çdo ekuacion kishte një zgjidhje algjebrike, ndesh Ruffini 's rezultate që janë botuar tashmë. Wronski e punës këtu, edhe pse natyrisht e gabuar, megjithatë ende ka aplikime të rëndësishme.

Wronski kaloi vitet e 1819-1822 në Londër. Ai erdhi në Angli në përpjekje për të marrë një çmim nga Bordi i Longitude por instrumentet e tij u ndaluan nga Doganat si ai hyri në vend. Ai e gjeti veten në vështirësi të rënda financiare, por, pasi instrumentet e tij kishte qenë kthyer në atë, ai ishte në gjendje për të adresuar Bordit të Longitude. Fjala e tij Në Longitude përmbante vetëm të përgjithshme dhe nuk i lë përshtypje.

Hyrje librin e tij në një kurs në matematikë u botua në Londër në vitin 1821.

Për shumë vite punë Wronski u hodh poshtë si hedhurina. Megjithatë një ekzaminim më të ngushta të punës në kohët më të kohëve të fundit tregon se, edhe pse disa është i gabuar dhe ai ka një mendim tepër të lartë të veten dhe idetë e tij, ka edhe disa njohuri matematikore të thellë të mëdha dhe madhështi fshehur brenda gazeta.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland