Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Sewall Green Wright

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

21 Dec 1889

Melrose, Massachusetts, USA

3 March 1988

Madison, Wisconsin, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Sewall Green Wright 's prindërit ishin Filipi Green Wright dhe Elizabeth Quincy Sewall që ishin kushërinj. Ne duhet ta shënoj të drejtën në fillim të këtij neni në Wright më vonë emri i tij ka rënë në mënyrë të mesme ishte i njohur thjesht si Sewall Wright. Filipi Wright ishte një ekonomist dhe në 1892 ai u zhvendos me familjen e tij në Galesburg, Illinois, për t'u bashkuar me fakultet në Kolegjin Lombardit ku ai mësoi matematikë, astronomi, Topografi, dhe përbërjen anglisht përveç në ekonomi.

Sewall kishte dy vëllezër Quincy Wright dhe Theodore Paul Wright, ata ishin të gjithë fëmijët e talentuar. Ai ishte arsimuar në shtëpi, derisa ai ishte tetë vjeç dhe me kohë ai hyri në shkollë në 1897 ai kishte lexuar librat e babait të tij në matematikë, të mësuarit se si të hiqte rrënjët kubike. (Sa shumë matematikanë sot e di se si të shkëputur rrënjët kubike?) Ai ishte i hipnotizuar nga modelet matematikore dhe llogaritjen, metodat e mësimit aritmetik nga nëna e tij. Ai kishte gjithashtu lexuar histori shumë natyrore, i ndikuar nga nëna e tij, dhe në moshën shtatë kishte shkruar një pamflet për historinë natyrore, me kapituj mbi marmosets, milingonat, dinosaurs, gizzards pule, dhe astronomi. Kompletimi i tetë vjet të shkollimit në pesë, ai hyri Galesburg Shkolla e mesme në vitin 1902, u diplomua në vitin 1906. Në vitin e tij të fundit në Shkollën e Lartë lexoi Darvinit Origjina e llojeve. Ai pastaj hyri në Kolegjin ku Lombardit qëllimin e studimit të kimisë.

Pesë vitet e kaluara në Kolegjin e panë atë Lombardit lëvizin larg nga kimi dhe në vend të kësaj ai studioi matematikë, duke arritur në gur diferenciale dhe integrale, dhe vrojtimin në klasat e mësuar nga i ati i tij. Ai ka punuar gjatë e pushimeve të verës në South Dakota në Chicago, Milwaukee dhe Shën Pali hekurudhore, ku ai përdori aftësitë matematikore ai ishte në Kolegjin e mësimit. Në vitin e tij të fundit ai ishte ndikuar nga disa mësimdhënies gjobë për t'u bërë të interesuar në biologji dhe pas diplomimit nga Lombardit College ne vitin 1911 me një BS ai shkoi në Universitetin e Illinois për punën e diplomuar në biologji. Wright ka tashmë një përvojë në punën kërkimore të tilla që kanë studiuar në Carnegie Institucionit të Uashingtonit Stacioni për Experimental Evolution në liman gjatë pranverës së Ftohtë vera e 1911 dhe 1912. Ai u diplomua me diplomë master nga Universiteti i Illinois në 1912. Ernest William Castle vizitoi Universitetin e Illinois në Wright vitin e fundit dhe pas, Wright intervistimin, ofroi një assistantship në Institucionit Bussey Harvardit. Atje ai ka studiuar për doktoraturë e tij e cila u dha në 1915 për disertacionin e tij mbi trashëgiminë e ngjyrave shtresë e derra gini. Ai zhvilluar metoda të reja matematikore në këtë studim.

Për dhjetë vjet, 1915-1925, Wright ka punuar për Departamentin e Shteteve të Bashkuara të Bujqësisë. Një metodë e rëndësishme që ai kishte punuar nga 1918 ishte një qasje të re të quajtur analiza statistikore rrugë. Ai aplikoi këtë në shumë situata të ndryshme në vitet e ardhshme. Ai u martua me Louise Lane Williams, një mësues gjenetikë në Smith College, në 1921, ata kanë tre fëmijë, Richard Wright, Robert Wright, dhe Elizabeta Quincy Wright. Wright mori një post në Universitetin e Çikagos në vitin 1926 të cilin ai mbajti deri në ka dalë në pension në vitin 1955. Gjatë kësaj kohe ai mbajti dy professorships vizitë ai u Hitchcock Profesor në Universitetin e Kalifornisë Berkeley Fulbright, gjatë vitit 1943 dhe profesor në Universitetin e Edinburgut gjatë sesionit 1949-1950.

Wright është i njohur për punën e tij mbi evolucionin, në veçanti në përdorimin e teknikave statistikore në subjekt. Në 1942 ai botoi Gibbs leksioni që ai kishte dorëzuar në Buletinin e Shoqërisë American Mathematical. Opatowski shkruan në një përmbledhje:

Kjo gjashtëmbëdhjetë leksion Gibbs është një përmbledhje e punës të shquar bërë nga autori në dymbëdhjetë vitet e fundit drejt krijimit të një teorie matematike e evolucionit. Çartur 's formulë, një pasojë matematike e mekanizmit Mendel së trashëgimisë, kërkon zgjatje të frekuencave relative e gjeneve në secilin grup alleles e një popullsi të madhe një kohë të pacaktuar të mbarështimit të rastit të lirë nga agjentët evolucionar. Për këtë arsye ndryshimi i këtij të frekuencave (i quajtur shkurtimisht q frekuencë gjeneve) është një masë e evolucionit të popullsisë. Si pasojë e biologjikisht hipoteza bindëse në përputhje me kërkesat e thjeshtësisë matematike ndryshimin e q në brez është [gjetur]. ... Introducing [një përafrim], autori ia del që rrjedhin një shprehje të qartë të funksionit shpërndarjes së frekuencave të gjeneve të kënaqshme kushtet e një ekuilibri statistikore (do të thotë grindje të vazhdueshme dhe konstante). Lakorja e shpërndarjes ... qartë efekt të vogël të përzgjedhjes në popullsive të vogla.

Një letër nga Wright cila tregon vijën e tij matematikore të subjektit është ekuacion diferencial i shpërndarjes së frekuencave të gjeneve që ai publikoi në vitin 1945. Ai buron ekuacione diferenciale që janë të kënaqur me funksion densiteti i probabilitetit të shpërndarjes së frekuencave gjen nën kushte të caktuara. Për shembull ai e konsideron: Shpërndarja e frekuencave të gjeneve të palëvizshme; rrjedhjen e qëndrueshme për shkak të presionit mutacion nga frekuencave gjen 0 të frekuencave gjen 1 apo anasjelltas, dhe shtetet nonstationary.

Në 1950 Wright dha leksion Galton në University College, Londër. Në këtë leksion, i cili u botua më vonë si strukturë gjenetik të popullatave, ai sistematikisht aplikuar metodën e tij të Koeficientët rrugën për problemet e strukturën e popullsisë në një sërë situatash të tilla si: mating rastit dhe inbreeding; pronave statistikor të popullatës; F inbreeding koeficienti ; strukturë hierarkike, popullatat natyrore; modelin e ishullit të strukturës; izolimit nga distanca; strukturën e popullsisë në evolucionin; mundësi ekologjike dhe evolucionit në përgjithësi. Ai gjithashtu ka paraqitur një numër i shtojcat matematikore në letër: Koeficientët metodë e rrugë, koeficientët e përgjithshme e inbreeding; pronat e popullsisë si të lidhura me F; inbreeding koeficientin e racave, sistemet e rregullta të mating dhe izolim nga distanca.

Fisher dhe Wright kishin pikëpamje të ndryshme mbi mekanizmin dhe rëndësinë e seleksionimit natyror. Dakordimi i tyre filloi në fund të 1920 dhe u bë gjithnjë e më të hidhura të çojnë në një ndarje mes evolucionistët. Turner e shikon në këtë mosmarrëveshje dhe shpjegon se çfarë të ndarë këto dy krerët në gjenetikë popullsisë matematikore:

Fisher arritur një sintezë, në të cilën mutacion ishte dhënë një rol minimal duke u kërkuar për të dhënë ndryshim në makineri selektiv në shtetin më të imët të ndarë që ishte imagjinueshëm. Opozita e tij ndaj propozimeve Sewall Wright se domethënie të rastit ishte një forcë krijuese kur aleate të zgjedhjes ishte një rezultat natyror i kësaj filozofie. Fisher ruajtur atë si një propozim i përgjithshëm se ai besonte në natyrë në thelb stochastic e causation, dhe indeterminacy të ardhmen. Opozitës për rolin e tij krijuese të procesit të stochastic në evolucion nuk u ngrit, pra nga një besim në determinizëm, por nga një besim në pushtet i vetëm i përzgjedhjes natyrore për të krijuar rend dhe adaptim.

Pas pension nga Çikago, Wright u bashkua me fakultetin e Universitetit të Wisconsin si Profesor Leon J Cole i Gjenetikës. Ai ka punuar për pesë vjet deri në pensionimin e tij të dytë në 1960, por ai vazhdoi të ndërmarrë kërkime deri në vdekjen e tij në moshën 98. Katër tij kryevepër volum dhe Evolucioni Gjenetikë i popullsive u shfaq midis 1968 dhe 1978 (që është kur ai ishte në mes moshës 80 dhe 90).

Crow shkruan në rreth mësimdhënies Wright:

Ai ishte një mësues i ndërgjegjshëm, dhe ka kaluar shumë orë në klasë dhe në laborator, të cilat ai u vetë. ... Leksionet e tij u pa ndryshim tani gjatë kohës lëvruara.

Sa për karakterin e tij, Crow shkruan:

Shoqërore, Wright ishte i trembur dhe në pension. Ai nuk kishte muhabet dhe ishte e vështirë që të angazhohen në bisedë. Por, paradoksalisht, kur ai ka filluar të flasin për diçka të interesit - fëmijërinë e tij, përvojën e tij në ekipin e anketimit hekurudhor, paraardhësit e tij, derra afrikane evolucioni, gjenetikë, politika - ai mund dhe do të, flasin në gjatësi. ... Ai ishte gjithmonë i butë, por ai mbrojti me forcë pikëpamjet e tij dhe ai deklaroi ato plotësisht. ... Në lidhje me kohën e tij, ai ishte bujar të një defekti.

Wright pranuar nderon shumë si Medaljen Weldon nga Shoqëria Mbretërore (Londër), në vitin 1947 dhe Medaljen e Darvinit e tyre në 1966. Nga Akademia Kombëtare e Shkencave (Shtetet e Bashkuara të Amerikës) ai mori Çmimin Elliott në vitin 1947 dhe Çmimin Kimber në 1956. Në 1966 ai u nderua me Medaljen Kombëtare të Shkencës. Në të gjitha ai fitoi nëntë medalje apo shpërblime të mëdha dhe u dha dhjetë doctorates nderi.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland