Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Sir Christopher Wren

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

20 Oct 1632

East Knoyle, Wiltshire, England

25 Feb 1723

London, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Christopher Wren 's ati u bëri thirrje edhe Christopher Wren. Christopher Wren lartë ishte një njeri i arsimuar mirë, pasi u diplomua nga Oxford St John's College para se të hyjnë në Kishë. Ai u bë rektori i Fonthill, Wiltshire në vitin 1620 dhe pastaj Lindja Knoyle, Wiltshire në vitin 1623. Ai u martua me Maria Koks, fëmija e vetme e Robert Cox shqytar Wiltshire nga Fonthill, dhe kjo ishte kur ata jetonin në Lindjen e Knoyle që të gjithë fëmijët e tyre ishin lindur. Maria, Catherine, dhe Susan ishin lindur të gjitha nga 1628, por pas disa fëmijë të lindur të vdekur brenda pak javësh e lindjes së tyre. Djali i tyre Kristofer u lind në vitin 1632 pas, dy vjet më vonë, një tjetër vajzë të quajtur Elizabeta ishte lindur. Maria duhet të ketë vdekur menjëherë pas lindjes së Elizabetës, megjithëse nuk duket të ketë ndonjë rekord i mbetur gjallë nga data. Nëpërmjet Maria, megjithatë, familja u bë edhe financiarisht për jashtë, si trashëgimtar i vetëm, ajo kishte trashëguar pasuri të atit të saj.

Në 1634 Christopher Wren të lartë iu ofrua pozita e Dekanit të Windsor, një post që mbahet nga vëllai i tij Mateu trumcak që ishte bërë peshkop i Hereford. Christopher Wren lartë u instalua si Dean më 4 prill 1635 dhe ka Kristofer i ri u soll nga babai i tij dhe nga një motër të moshuar që slotted në rolin e një nëne të tij. Ai u rrit me miqësi të ngushtë të një tjetër lidhje, për dajën e tij Mateu trumcak kishte një djalë, i quajtur gjithashtu Mateu trumcak, i cili u bë pjesë e familjes së ngushtë Christopher. Një tjetër mik fëmijërisë ishte bir i Charles I, Princi i Uellsit, dhe ata shpesh luajtur së bashku.

Fizikisht Christopher ishte një fëmijë shumë i dobët i cili ishte mjaft i vogël në shtat. Deshi tërhequr nga një moshë të re dhe ai i zhvilluar këtë dukshëm si ai u rrit më të vjetër. Shkencë hipnotizuar tij, ai tregoi një kureshtje e natyrshme në gjithçka rreth tij dhe të dashur për të kryer eksperimente pak që ai të shpikur vetë. Christopher kishte një mësues privat gjatë viteve të tij të hershme, atëherë kur ai ishte nëntë vjeç ai u dërgua në Westminster School në Londër. Kjo shkollë ishte e drejtuar nga Dr Busby i cili u vuri në dukje se, edhe për disiplina jashtëzakonisht të rreptë ai mbahet dhe për aftësinë e tij të konsiderueshme që çoi në suksesin e madh për shumë prej nxënësve të tij. Në këtë shkollë, Kristofer shpejt u bë ekspert në latinisht dhe kjo është e treguar nga letra që ai shkroi në latinisht babait të tij, që ende mbijetojnë.

Familjes trumcak, padyshim favorizuar shumë nga Mbreti u Royalists patundur. Kjo çoi në vështirësi kur, jo shumë kohë më pas, Kristofer filloi shkollimin e tij në Westminster, Lufta Civile në anglisht shpërtheu midis mbretit dhe Kuvendit. Mateu trumcak, i cili ishte nga kjo kohë Peshkopi i Ely, ishte burgosur në Kulla e Londrës për tetëmbëdhjetë vjet. Dekanat në Windsor u sulmua dhe babait Kristofer u detyrua të lëvizë jashtë. Në fillim ai shkoi në Bristol, por, kur Christopher ishte njëmbëdhjetë vjeç, motra e tij u martua me William mbajtës dhe menjëherë pas kësaj Christopher Wren lartë shkoi për të jetuar në famullirit në Bletchingham, Oxfordshire, shtëpinë e vajzës së tij dhe djalin-me-ligjin. William mbajtës ishte një matematikan dhe do të ketë një ndikim shumë të fortë në Christopher që kaloi shumë kohë në Bletchingham. Mbajtës në thelb mori rolin e tutorit të matematika trumcak dhe e inkurajoi atë të eksperimentojnë me astronomi.

Në 1646 trumcak kanë lënë shkollën Westminster, por ai nuk kishte hyrë në universitet menjëherë. Gjatë tre viteve të ardhshme ai ndërtoi një njohuri të gjerë të shkencës. Ne e dimë të eksperimenteve që ai bëri me sundials, ndoshta në vitin 1646, dhe gjithashtu një model i rremë i sistemit diellor që ekspozuan e tij artistike si dhe aftësitë astronomike. Ai ishte punësuar si asistent Dr Charles Scarburgh, duke ndihmuar atë me eksperimente të ndryshme anatomike. Trumcak krijuar modele prej kartoni për të ilustruar se si muskujt punuar që Scarburgh përdorur për demonstrata gjatë kursin e tij të anatomisë leksioneve. Disa kanë conjectured trumcak se shëndeti është në këtë kohë mund të ketë qenë e varfër dhe se kjo mund të ketë çuar në atë që janë dërguar në Scarburgh Dr për trajtim. Cilado qoftë arsyeja, trumcak punën e kryer për Scarburgh ishte kontributin e tij të parë të rëndësishme shkencore. Pas kësaj, dhe ende para se të hyjnë në universitet, trumcak u rekomandua që të Oughtred si një person i përshtatshëm për të përkthyer në latinisht veprën e tij në matematikë e sundials.

Trumcak hyrë Wadham College, Oxford më 25 qershor 1649, mori një diplomë AB më 18 mars 1651and MA tij nga Oksford në vitin 1653. Ai u zgjodh anëtar i gjithë shpirtrat, Oksford, në vitin 1653 dhe jetoi në Kolegjin e deri 1657. Në Oksford trumcak kryen shumë eksperimente shkencore. Ai ka punuar mbi anatomine, duke bërë vizatime të trurit të njeriut për Cerebri anatome Willis. Ai shpikur një metodë të transfuzionit të gjakut që ai demonstroi nga transfusing gjakut nga një qen në një tjetër. Ndoshta ajo që ishte më e shquar në lidhje me vitet e kaluara në Oxford trumcak ishte gjerësia e interesave të tij. Mendja e tij leapt nga një temë në një tjetër si ai erdhi me ide të tilla si: një instrument për të matur këndet, instrumentet për të anketimit, makina për të hequr ujin, rrugët për të gjetur gjatesine dhe distancë në det, mjetet ushtarake për të mbrojtur qytetet dhe mjeteve për forcim portet. Summerson shkruan në:

Shpërndarjes së aftësitë e tij është e mahnitshme dhe frustruese për ne si ajo ndoshta ishte përfundimisht shumë për veten e tij.

Në 1657 ai u bë profesor i Astronomisë në Gresham College, Londër. Ai kishte bërë vërejtje e planetit Saturn nga rreth 1652 me qëllim të shpjeguar pamjen e saj. Hipoteza e tij ishte shkruar në saturni De corpore por përpara punës është botuar Huygens paraqiti teorinë e tij të unazat e Saturn. Menjëherë trumcak e njohur këtë si një hipotezë më të mirë se sa e vet dhe saturni De corpore nuk u botua.

Është interesante të shohim në temat që trumcak mbuluar në leksion e tij të parë në marrjen e deri karrige në Gresham College. Si edhe duke folur për mënyrat se argumentet astronomike do të mund të përdoret për të shpjeguar vështirësitë në llogarinë e krishterimit biblik, ai foli për distancë të afërt yll fikse:

... por ndoshta disa janë pafundësisht më të largëta se të tjerët.

Ai diskutoi Kepler 's teorinë e orbita eliptike për planete të shikuar përpara dhe për të ditën kur kjo mund të shpjegohet si duhet. Ne duhet të vini re se edhe pse Njutonit, rreth 30 vjet më vonë, e kanë dëshmuar lidhjen midis ligjit inversi katrore dhe orbita eliptike, trumcak vetveten (ashtu si edhe Hooke) të dy në mënyrë të pavarur sugjeroi ligjit inversi sheshin e tërheqje.

Gjithashtu në leksionin e tij foli trumcak i zbulimeve që kishte bërë kohët e fundit në lidhje me diellin, hënën dhe planetet duke përdorur teleskopin. Në veçanti ai foli për sunspots dhe të aplikimeve të hënë për problemin e përcaktimit gjatësi në det:

... kështu nga profesorët e këtij vendi ishte shtuar nga shpikja e parë dhe vëzhgimi i mutacion i variacionit magnetical, një gjë, unë rrëfej, ende papërpunuar, por çfarë mund të provojnë të pasojë në filozofi, dhe të përdorin aq e madhe, ndoshta për të navigator, dhe në këtë mënyrë ne mund të arrijmë njohuri të longitudes, se cila, ka ish-industri vështirë lënë gjë më të lavdishme të të synojë në art.

Trumcak ishte pjesë e një grupi diskutimi shkencor në Gresham College në Londër se, në vitin 1660, të iniciuar takime formale javore. Ai padyshim ka luajtur një rol të madh në jetën e hershme e asaj që do të bëhet e Shoqërisë Mbretërore, gjerësia e tij e madhe e interesave dhe ekspertizën e tij në lëndë shumë të ndryshme duke ndihmuar në shkëmbimin e ideve midis shkencëtarëve të ndryshme. Tij ligjërata në Gresham gjithashtu siguroi një pikë qendrore për takimet e para të shkencëtarëve inaugurimin zyrtar të Shoqërisë Mbretërore. Në fakt raporti i takimit në të cilën e Shoqërisë Mbretërore u themelua thotë:

Memorandum 28 nëntor 1660. Këta persona pas sipas zakonit të zakonshme të shumicës së tyre, u takuan së bashku në Gresham College të dëgjojë leksionin Z. trumcak së, dmth. Brouncker Zoti, Zoti Boyle, Z. Bruce, Sir Robert Moray, Sir Paule Neile, Dr Wilkins, Dr Goddard, Dr nivele të ulëta, Z. Ball, zoti Rooke, zoti trumcak, zoti Hill. Dhe pas ligjërimit u dha fund ata kanë sipas mënyrë të zakonshme, të tërheqë për bisedoj reciproke.

Në 1662 ky organ ka marrë Karta Mbretërore e saj nga Charles II dhe "Shoqëria Mbretërore e Londrës për Promovimin e natyrore Njohuri ishte formuar. Përveç kësaj për të qenë një anëtar themelues i Shoqërisë, trumcak ishte president i Shoqërisë Mbretërore 1680-1682.

Trumcak Savilian u bë profesor i Astronomisë në Oksford në 1661 dhe ka mbajtur këtë post deri më 1673. Ajo ishte pas këtij emërimi që ai ka bërë kontributin e tij të rëndësishëm në matematikë. Newton, kurrë për të dhënë një falënderim të tepërt të tjerëve, shtetet në Principia që ai renditet i trumcak së bashku me Wallis dhe Huygens si Matematikanë kryesor i ditës. Whiteside shkruan në:

Punën e matematike trumcak tani ekziston, në qoftë se në të gjitha, në shkëputur fragmente shpëtoi nga harresë, disa në shtyp, dhe pak më shumë në të përshkruajë zhveshur në punën e botuar nga bashkëkohësit, sidomos Wallis.

Famë trumcak në matematikë rezultoi nga rezultatet e ai mori në vitin 1658. Ai gjeti gjatësinë e një hark të cycloid duke përdorur një argument i bazuar në lodhje dissections për të reduktuar problemin në përmbledhje segmente të chords e një rrethi të cilat janë në progresion gjeometrik.

Ai ishte i pari për të zgjidhur Keplerit 's Problem mbi shkurtimin e një gjysmërreth në një raport të dhënë nga një vijë me një pikë të caktuar në diametër saj. Ky problem ka një bazë në astronomi për të kishte dalë në Keplerit 's punojnë në orbita eliptike. Kepler ulur gjetjen e një lëvizje të thotë se planet për të prerë një elips në një raport të caktuar me një vijë nëpërmjet një fokus. Përveç për zgjidhjen e Keplerit 's Problem, trumcak provuar në mënyrë të pavarur i Keplerit' s Ligji i trete dhe, siç kemi theksuar më lart, të formuluara inversi-ligjit katror e tërheqje gravitacionale.

Një tjetër temë të cilën ishte trumcak kontribuar optikë. Ai botoi një përshkrim i një makine për të krijuar vizatime perspektivë dhe ai diskutoi rëndë e lente konik dhe pasqyra. Nga kjo punë doli një tjetër i trumcak e rezultateve të rëndësishme matematikore, dmth se Hiperboloidi e revolucionit është një sipërfaqe vendosi. Këto rezultate u botuan në vitin 1669.

Puna në spirale logaritmike, e cila kishte qenë korrigjohet nga Wallis në fund të Vitet 1650, të udhëhequr trumcak të theksohet se kjo ishte e mundur të marrin në konsideratë një zonë ruajtjen transformim që do të transformojnë një kon të ngurta në një spirale logaritmike. Kjo, ai deklaroi, resembled forma dhe forma guaskë kërmilli det, ide e cila D'Arcy Thompson ishte për të shqyrtuar 250 vjet më vonë.

Kjo nuk është fare i qartë ku interesi trumcak në arkitekturën e parë u ngrit edhe pse ne e kanë vënë në dukje kontributin e tij gjatë ditëve të Oksfordit e tij të pajisjet ushtarake për të mbrojtur qytetet dhe portet do të thotë për forcim. Sigurisht ai lexoi Në Arkitekturë nga Vitruvius, shkruar në shekullin e pare para erës sonë, ndërsa ai ishte një student në Oksford. Në 1661 ai u ftua për të punuar në fortifikimet e portit në Tangiers dhe, edhe pse ai hodhi poshtë këtë kërkesë, është interesante për të kuptuar se edhe në 1661 trumcak u konsiderua si dikush që mund të marrë në një projekt të mëdha arkitektonike. Trumcak vizitoi në vitin 1663 në Romë, ku ai bëri një studim të plotë të Teatrit të Marcellus, shqyrton si rrënojat e teatrit dhe vizatimet që treguan formen e tij origjinale. Kjo ishte e rëndësishme në zhvillimin e trumcak si një arkitekt dhe ndikimin e Teatrit të Marcellus është qartë e dukshme në planet e tij të hershme. Një vizitë në Paris në 1665 ishte edhe me ndikim, veçanërisht përshtypjen se kisha e Sorbonne dhe kisha e Invalides Les bërë për atë.

Në 1663 ai i projektuar kapelës në Pembroke College, Cambridge, i porositur nga xhaxhai i tij Peshkopi i Ely.

Fotot e Pembroke kapelës

Në të njëjtin vit ai ka paraqitur një model të dizajnit të tij të Teatrit Sheldonian, Oksford, për të Royal Society. Ky projekt, me ndërtimin e saj në fillim të vitit 1664, ishte e para nga projektet e tij për të përfshirë hartimin e një kube. Ajo është parë nga Summerson si pika në të cilën trumcak matematikan u kthye në trumcak arkitekti:

Sheldonian tregon krejtësisht e ndarë e mënyra. Arkitektura e saj dhe dekorimet janë të papjekur ... Struktura hissed çati, në anën tjetër (jo tani ekzistuese), ishte një studim më interesante në problemin e hartimit të trusses hapësirë të konsiderueshme për të përfshirë një pjesë e vërtetë e 'kërkimore Royal Society ". Kështu që këtu, në një ndërtesë kemi trumcak duke punuar në të dyja kapacitetet e tij në një herë - si një piktor i zoti dekorative dhe një filozof eksperimentale përpjekje për të zgjidhur një problem praktik në një mënyrë të re shkencore.

Një foto e Sheldonian teatër

Në 1668 filloi puna për ndërtimin e harton trumcak për Chapel Emmanuel College, Cambridge dhe katërkëndësh Xhennetit, Trinity College, Oxford.

Fotot e Emmanuel College Chapel

Mundësi më të mëdha trumcak në arkitekturën erdhi me rindërtimin që pasuan zjarrin e Londrës të 1666. Komisioneri emërohet për rindërtimin e qytetit të Londrës në atë vit ai kryen një studim të zonës shkatërruar nga zjarri me ndihmën e tre surveyors, njëri prej të cilëve ishte Robert Hooke. Trumcak replanned gjithë qytetit dhe e mbikqyrur rindërtimin e 51 kishave. Për shembull në vitin 1670 ai ishte arkitekt për ndërtesat e mëposhtme Londër: doganë, St Christopher-nga-stoqe, Threadneedle Street, St Dunstan në Lindje, Shën Benet Fink, Threadneedle Street, St Vedast, Foster Lane, St Dionis Backchurch, Fenchurch Street, St Michael Wood Street, St Mildred, shpezë, St Olave, Old çifutët, St Mary-at-Hill, Thames Street, St Mary, Aldermanbury, dhe St Edmund King dhe martirit, Lombard Street.

Fotografia e Shën Picture Benet Fink e Shën Dunstan në Lindjen e

Viti 1670 shënoi emërimin e tij si Surveyor për Rindërtimi i Kishave Qytetit. Me Hooke si asistent ai ishte dhënë detyrë:

... të drejtpërdrejtë dhe me qëllim përmasat, format dhe modelet e tha Kishat.

Vlen të përmendet se pavarësisht nga numri i shquar i harton trumcak ishte duke punuar në në këtë kohë, ai ende mbahet Kryetari Savilian e Astronomisë në Oksford. Është e qartë se dashuria e tij të botës akademike e bëri atë të gatshme për të prerë lidhjet e tij me pozitën e tij pavarësisht nga kjo kohë të arkitekti kryesor i Britanisë.

Në 1669 u emërua si trumcak Surveyor e katedrales së Shën Palit. Ai kishte qenë e përfshirë në riparimin e katedralja e vjetër në vitin 1663 dhe ai ishte një zgjedhje e natyrshme për të marrë përsipër këtë rol, kur, në vitin 1669, ai u emërua Surveyor i Përgjithshëm i Punëve King's. Ky takim mund të ketë bindur trumcak se tani ai ishte i sigurt sa të martohet, sepse ai u martua me Besimi Coghill, bija e Sir John Coghill e Bletchingham. Trumcak kishte kaluar shumë kohë me vëllain e tij në ligjin Uilliam mbajtës në Bletchingham dhe Besimi e kishte njohur për një kohë të gjatë. Martesa zgjati vetëm gjashtë vjet për besimin vdiq në shtator 1675 menjëherë pas lindjes për fëmijën e tyre të dytë. Trumcak, u largua me dy fëmijë të vegjël, e martuar shpejt përsëri, këtë herë për të Jane Fitzwilliam në vitin 1677. Martesa e dytë ishte trumcak, trishtim, më të shkurtër se tij të parë që nga Jane vdiq nga tuberkulozi në vitin 1679. Kishte dy fëmijë nga kjo martesë e dytë.

Trumcak është më i njohur sot në arkitekti për Katedralen e Shën Palit. Ne u përmend më lart se ai ishte emëruar si Surveyor e katedrales së Shën Palit në vitin 1669. Hartimin e tij të parë për katedralen e re u refuzua nga Këshilli i Qytetit në Londër si jo mjaft i madh dhe trumcak prodhuar një plan të dytë së bashku me një model në vitin 1674. Ky plan i dytë ishte i bazuar në një dizajn grek i cili u refuzua nga klerikët si jo në përputhje me formën e duhur të një kishe të krishterë. Trumcak, pavarësisht tragjedi në jetën e tij personale në këtë kohë dhe zhgënjimin e tij të madh në reagim ndaj planeve të tij për Shën Palit, të caktuar për të punuar përsëri dhe prodhuar një dizajn të tretë në bazë të një Kryqi latin me një kupolë të madhe. Ky dizajn i tretë do të formojë bazën për planet për Katedralen që ne shohim sot, por trumcak ndryshuar për herë te tyre si punë përparuar për një periudhë prej 35 vjetësh. Si trumcak ishte tashmë 43 vjeç kur filloi të projektit, ai nuk mund të ketë qenë pritet të jetojnë për të parë përfundimin e tij. Megjithatë, ai jetoi në moshën e 90, dhe Katedralen e Shën Palit u bë 12 vjet para vdekjes së tij.

Piktura e Shën Palit

Në vitin 1675, vit në të cilin planet trumcak për Shën Palit u pranuan, ai mori një komision nga Charles II për të ndërtuar një Observatorit Mbretëror për Flamsteed i cili ishte emëruar si astronom Royal në atë vit. Siç është kaq shpesh rast Mbreti ishte i shkurtër i parave aq trumcak kishte për të hartuar një ndërtesë që do të ndërtohet mbi të lirë '. Sigurisht Charles II u nuk ka ndërtuar një observatori të shtyjë përpara kërkimit shkencor, por përkundrazi ai dëshironte një zgjidhje për problemin gjatësi e cila do t'i jepte Angli një avantazh i madh ndaj konkurrentëve të tij si një det-faring komb.

Është e pamundur në një artikull të këtij gjatësi të dhënë edhe një tregues i gamë e komisioneve arkitektonike që trumcak kryer. Ne duhet, megjithatë, të përmendim dy vepra të tjera. Në 1696 ai u emërua Surveyor e Greenwich Detare Spitalit, dhe tre vjet më vonë Surveyor of Westminster Abbey. Ai dha dorëheqjen ish rol në 1716, por mbajti të fundit deri në vdekjen e tij.

Fotot e Greenwich Naval Hospital

Ai vdiq pas një ftohtësi infektues gjatë udhëtimit për në Londër shtëpinë e tij në shkurt 1723 dhe u varros në katedralen e Shën Palit më 5 mars nën rresht në jug të korit në fund lindje.

Ne mund ta kuptojmë pak me karakter trumcak kur ne e kuptojmë se ai mbeti me disa miqtë e njerëzve më të vështirë të kohës së tij, veçanërisht Hooke dhe Flamsteed. Llogari të Phillimore, shkruar në shekullin e 19-të, e bojëra trumcak në natyrë një fotografi me ngjyra të ndezura:

Dashur, i butë, modeste, ai ishte si një djalë dhe arkitekti i famshëm posedonin këto cilësi akoma. Në një moshë të korruptuar të gjitha dëshmitë i pastër e lë atë, në qëndrimet e besim të madh dhe vështirësi akoma më të madh integritetin e tij ishte, por më shumë në mënyrë të qartë e treguar nga sulmet e bëra kundër tij ...

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland