Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Frantisek Wolf

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1904

Prostejov, Moravia, Austro-Hungary (now Czech Republic)

12 Aug 1989

Berkeley, California, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Frantisek Wolf 's babai ishte një krijues i mobiljeve gjobë. Frank ishte më i madh i prindërve të tij dy fëmijë, të paturit e një motër katër vitin e ri. Ai ka lindur në Prostejov, një qytet në jugperëndim të Olomouc, në rajonin e thjeshtë bujqësore pjellore Hana. Çekosllovaki nuk ekziston në kohën që Frantisek ka lindur, për shpalljen e bashkimit politik të çekët dhe sllovakët nuk është bërë deri Konventës Pitsburg në Shtetet e Bashkuara në 31 maj 1918. Në këtë kohë Frantisek ishte katërmbëdhjetë vjeç dhe ai tashmë ishte bërë i hipnotizuar nga shkenca dhe matematikë. Pas përfundimit të arsimit të tij shkollë ai hyri në Universitetin Charles në Pragë për të studiuar fizikë.

Në Universitetin Charles, Wolf shkëlqeu në studimet e tij dhe ai u shpërblye me një medalje të artë dhe të shikojnë nga Tomáš Masaryk, Presidenti i republikës së re të Çekosllovakisë. Bir Tomáš Masaryk së, Jan Masaryk, ishte një mik personal i Wolf i cili ishte një mbështetës i fortë i idesë prapa vendit të ri. Pas marrjes së shkallën e tij të parë në fizikë Wolf shkoi në Masaryk University, Brno, për të ndërmarrë kërkime në matematikë. Kontributi i tij tezë à la théorie des trigonométriques seri seri généralisées et à des fonctions orthogonales ishte e mbikqyrur nga Otakar Borvka, dhe ai u dha shkallën Rerum Naturum Doktor në vitin 1928. Ujku pastaj u bë një mësues të shkollave të mesme dhe mësoi matematikën në shkollat e deri 1937 kur ai u emërua si një Privatdozent në Universitetin Charles në Pragë.

Menjëherë pas emërimit të tij, Ujk shkoi në Angli për të studiuar në Universitetin Kembrixh me çartur dhe Littlewood. Si rezultat Wolf publikuar dy gazetat në 1939, një në Journal of Mathematical Society në Londër dhe të tjera në Proceedings of Mathematical Society në Londër. Parë ishte një shtrirje e Phragmén-teorema Lindelöf ndërsa i dytë ishteseri summable trigonometrical : një zgjatje të Teorema unike. Pas kësaj vizite në Angli Wolf kthyer në Pragë mars 1938 si Gjermania ishte annexing Austri. Situata serioze politike pa Çekosllovaki, liderët e së cilës nuk mbështesin marrjen e gjermane, të fillojnë hartimin e njerëzve në ushtri dhe Ujku ishte mes tyre. Ai ishte ende në ushtri Çekosllovake kur trupat gjermane, në thelb me miratimin e fuqive kryesore evropiane, marshuan në vendin drejt fund të 1938. Shikime Wolf e bërë të pamundur për të që të mbetet nën pushtimin gjerman dhe ai ishte me fat të kemi një ftesë nga Instituti Mittag-Leffler në Stokholm. Pushtuesit gjerman lejuar atij të largohet nga vendi për një periudhë prej tre javësh për të dhënë një kurs leksion në Mittag-Leffler Institutit. Megjithatë, ai nuk u kthye pas tri javë, dhe në vend të kësaj u bashkua nëntokë suedeze. Ai ka mbetur atje deri në 1941, të mbijetuar në një grant të vogël nga qeveria suedeze.

Në 1941 Wolf marrë një ftesë për leksion në Macalester Kolegjin në Saint Paul të Minesotës, në Shtetet e Bashkuara. Getting nga Suedia në Shtetet e Bashkuara të shikuar të vështira me të Luftës së Dytë Botërore në kulmin e vet, kështu që Wolf nisën të udhëtojnë në lindje më të hekurudhave Trans Siberian, pas kalimit Japoni, para se të ulje në bregdetin perëndimor të Shteteve të Bashkuara. Në rrugën e tij në Shën Pali, ai kaloi përmes Berkeley, ku ai u takua Griffith C Evans, Shef i Departamentit të matematikës. Evans Wolf ofruar një pozicion në Berkeley, por ai ka menduar se ai kishte për të nderuar për angazhimin e tij siç duhet Macalester College dhe shkoi aty për pas një vit para se të kthehej në Berkeley si instruktor në Matematikë në 1942. Megjithatë, së pari në 1941 Wolf vizitë në Berkeley ishte i rëndësishëm në një mënyrë tjetër, sepse atje ai u takua me një botanist i ri Myrtle Richey, ata u martuan në vitin 1945 i biri, Thomai i tyre Wolf ka lindur dy vjet më vonë. William G Bade, Murray H Protter, dhe Angus E Taylor shkruani në nekrologji e tyre të Wolf:

Frank mësuar për të ndarë dashurinë Myrtle e lule të egra, dhe si një familje që kanë bërë udhëtime panumëruar në pranverë dhe verë për të kërkuar ato. Një kabinë verore në Clipper Mills lehtësuar këto aktivitete. Ata ngritur shtëpinë e tyre në kodra Berkeley, ku Frank dashur të ecin. Shumë miq dhe ish-nxënësit do të kujtojnë mikpritjen e shtëpive të tyre dhe mirësinë e tyre dhe interesin ndaj popullit të rinj dhe kolegët.

Letër Wolf's Poisson integrale. Një studim në unike e funksioneve harmonik ishte botuar nga Acta Mathematica në vitin 1941. Evans shqyrtuar letër:

Është e njohur se një funksion harmonik mund të ketë zero vlera kufitare në perimetrin e rrethit (për qasje gjatë radii, etj jo) dhe akoma zhduken brenda rrethit. ... [Wolf] nuk letër është një studim i kufizimeve për qëllim të rritjes së një funksioni harmonike, si një funksion i r, të cilat janë të mjaftueshme për të siguruar unike, dhe, në mënyrë të veçantë, unike e përfaqësimit në drejtim të Poisson integrale . Me anë të përfaqësimit conformal, thjesht domains lidhur me kufij të rectifiable janë ulur për të rrethit.

Në 1947 botoi Wolf Kontributet në një teori të summability të integrals trigonometrike që të mbledhura së bashku shumë nga rezultatet e tij të mëparshme në zonën:

Ka shtatë kapituj. Në kapitullin I [Wolf] jep disa rezultate paraprake dhe në Kapitullin II një teori të përgjithshme integrals kërkohet në vazhdim. Në kapitullin III ai jep dy teorema themelore. I parë i jep, nën disa kushte mjaft të ndërlikuar, formula përmbysja për integrals trigonometrike dhe i dytë pohon se nën kushtet e njëjta diferencë në mes dhënë integrale trigonometrike dhe seri trigonometrike të një funksion të caktuar do të jetë në mënyrë uniforme summable me zero të gjithë një interval të dhënë. Kapitulli IV merret me integrals trigonometrik summable mbi grupe të masë pozitive dhe shtrihet Kuttner 's teorema dhe disa rezultate të ngjashme të Marcinkiewicz dhe Zygmund. Në kapitullin V ai zgjat disa teorema të Hille, Offord dhe Tamarkin. Në kapitullin VI ai jep disa rezultate në përmbysja e rendit të integrimit në një ekuivalent trigonometrik integrale për integrim të mandatit seri trigonometrik nga termi. Së fundi në kapitullin e fundit ka disa teorema shumë të përgjithshme përmbysja që autori pohon do të japë çdo Teorema e njohur përmbysja për integrals trigonometrik.

Në 1951 Wolf dhe Beckenbach themeluar Journal Paqësor e matematikës, një gazetë e madhe ndërkombëtare matematikore hulumtim sponsorizuar nga një duzinë apo më shumë Perëndim universitetet Bregu. Përpjekjet e tij kanë kontribuar për të bërë atë revistë të madh studimor që është sot. William G Bade, Murray H Protter, dhe Angus E Taylor përshkruajnë hulumtimit të bërë nga Wolf pas krijimit veten në Berkeley:

Menjëherë pas kësaj ai erdhi në Berkeley, interesat matematikore Frank mori një ndryshim në drejtim, si ai filloi të studiojnë trazim e operatorëve lineare. Kjo është teoria e sjelljes së pronave fantazme të një operatori në kuadrin e ndryshimeve të vogla në operatori. Këto rezultate turbullim janë të rëndësishme, për shembull, në mekanikën kuantike ku fenomenet fizike janë të interpretohet përmes operatorëve lineare në hapësirën Hilbertit. Marrja në konsideratë e ekuacionit Shrodingerit çon në probleme shqetësim për operatorët diferenciale të pjesshme, ku ndryshimi mund të ndodhë në koeficientët e operatorit ose në kushte të kufijve. Gazetat më me ndikim Frank ishin ndoshta personat e interesuar me turbullim analitike e operatorëve në hapësirat Banach dhe studimet e tij në spektrin thelbësore të operatorëve njëjës të caktuara diferenciale eliptik.

Nekrologji e përshkruan interesat Wolf jashtë matematikë:

Frank Wolf ishte një person me ngrohtësi personale dhe hijeshi. Ai kishte një interes të madh në njerëz dhe në aktivitete kulturore. Ai e donte muzikën dhe u krye për piano dhe violinë. Për shumë vjet ai shërbeu si anëtar i Komitetit të Arteve dhe Ligjeratat e cila solli kryerjen e artistëve në kampus. ... Gjithmonë në mesin e interesave të tij më të fortë ishte mirë që të Çekosllovakisë. Ai kishte gjetur shumë emigrantë Çeke në Minesota, dhe ai ishte një mbështetës i fortë i komunitetit Çeke në Area Bay. Gjatë themelimit të Kombeve të Bashkuara në San Francisko në vitin 1945, u ngrit një mosmarrëveshje në delegacionin Çekosllovake, dhe Frank ishte zgjedhur për një rast për të adresuar mbledhjen në emër të vendit të tij.

Ujku në pension në vitin 1972, dhe pas se ai shkoi në Universitetin e Valle në Guatemalë, ku ai ndihmoi në krijimin e një programi të diplomuar. Ai pësoi një aksident në kopshtin e tij, duke pasur një rënie e cila keq prekur shëndetin e tij. Që nga ajo kohë në shëndetin e tij nuk pranoi përfundimisht çon në vdekjen e tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland