Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Ludwig Josef Johann Wittgenstein

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

26 April 1889

Vienna, Austria

29 April 1951

Cambridge, Cambridgeshire, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ludwig Wittgenstein 's babai ishte Karl Wittgenstein i cili ishte hebre, ndërsa nëna e tij ishte një katolike romake. Ludwig u pagëzua në Kishën Katolike. Prindërit e tij ishin të dy shumë muzikore dhe Ludwig u solli deri në një shtëpi e cila ishte e mbushur gjithmonë me muzikë, Brahms qenë një mysafir i shpeshtë. Prindërit Ludwig kishte tetë fëmijët, të cilët ishin të gjithë shumë të talentuar si artistike dhe intelektualisht. Kishte tre vajza, Gretl, Hermine, dhe Helene, dhe pesë djem Hans, Kurt, Rudolf, Pali, dhe Ludwig. Familje u pasur industrialistëve që ka bërë një pasuri në industrinë e çelikut dhe, duke qenë një nga familjet më të pasura në Austri, ata ishin në gjendje të ofrojnë arsimim më të mirë të mundshme për fëmijët e tyre.

Ndoshta në këtë fazë ne duhet të bëjnë disa komente mbi Ludvig vëllezërit dhe motrat për të do të ndihmojë për të kuptuar diçka e jetesës Ludwig si ai u rrit, por edhe atë që ai e vazhdoi deri. Tre djem, Hans, Kurt, dhe Rudolf, të gjithë kreu vetëvrasje më vonë në jetën e tyre. Pali ishte një pianiste e talentuar i cili humbi një krah, gjatë Luftës së Parë Botërore përbëhet Ravel Concerto për majtë për të. Gretl portret i saj e kishte pikturuar nga Gustav Klimt, piktor i madh austriak Art Nouveau. Hermine shkroi një artikull të rëndësishëm në Wittgenstein e cila është botuar në dhe nga të cilat ne ju japim disa citate.

Ludwig ishte më i ri i fëmijëve dhe ai ishte edukuar në shtëpi, derisa ai ishte katërmbëdhjetë vjeç. Ai tregoi një interesim në gjërat mekanik si ai u rrit dhe kur ai ishte dhjetë vjeç ai bëri një makinë të punës qepje. Në 1903 filloi Wittgenstein tre vjet të shkollimit në reale në Linz, Austri, që të specializuara në matematikë dhe shkenca natyrore. Duke ardhur nga një sfond i kulturuar në shkollë e mbushur me fëmijët që punojnë klasës dha Wittgenstein një kohë të vështirë dhe të pakënaqur. Ai nuk e ka kuptuar nxënësit e tij dhe shokët e tyre ai dukej:

... si një qenie nga një botë tjetër.

Si mund ata të pritet për të kuptuar djalë i dobët i turpshëm i cili foli me një belbëzoj, dhe babai i të cilit ishte një nga njerëzit më të pasur në Austri? Shkolla dashuri Wittgenstein rritjen e teknologjisë, megjithatë, dhe e bëri atë të vendosë për të studiuar inxhinieri në universitet. Në 1906 ai shkoi në Berlin, ku filloi studimet e tij në inxhinieri mekanike në Technische Hochschule në Charlottenburg. Që synojnë të studimit për doktoraturë e tij në inxhinieri, Wittgenstein shkoi në Angli në vitin 1908 dhe e regjistruar si një hulumtim student në një laborator inxhinierike të Universitetit të Mançesterit.

Projekti i tij i parë përfshin studimin e sjelljes së kites në atmosferën e sipërme të tokës. Ai u zhvendos nga ky për studime të mëtejshme të kërkimit aeronautike, këtë herë shqyrton hartimin e një helikë me një motor reaktiv të vogël në fund të çdo thikë. Në këtë fazë Wittgenstein ishte praktikisht shumë më shumë me mendje se dikush mund të supozohet, duke marrë parasysh punën e tij më vonë shumë teorike, dhe ai nuk studioi vetëm hartimin teorik të helikë, por në fakt ai ndërtuar dhe testuar atë.

Testet e helikë ishin të suksesshme, por që kanë nevojë të kuptojnë matematikën më shumë për kërkimin e tij, ai filloi një studim që së shpejti të përfshirë atë në bazat e matematikës. Russell kishte publikuar parimet e tij të matematikës në 1903 dhe Wittgenstein u kthye në këtë punë pasi ai kërkoi një kuptim më të mirë të themeleve të subjektit të tij. Ai u bë i interesuar kështu që në Russell 's punën që ai vendosi që ai donte të mësuar më shumë. Wittgenstein udhëtoi në Jena për të kërkuar Frege 's këshilla dhe u tha se ai duhet të studiuar nën Russell.

Wittgenstein la studimin e tij aeronautike në Mançester në 1911 për të studjuar logjikën matematikore me Russell në Trinity College, Cambridge. Russell nuk ishte e lehtë të impresionuar nga një student, por ai ishte sigurisht shumë i impresionuar nga Wittgenstein. Rasëll shkroi se mësimi Wittgenstein ishte:

... një nga aventurat më emocionuese intelektuale [e jetës sime]. ... [Wittgenstein kishin] zjarrit dhe depërtimit të pastër intelektuale dhe në një shkallë mjaft të jashtëzakonshme. ... [Ai] shpejt dinte të gjitha që kisha për të mësuar.

Russell gjithashtu ka shkruajtur:

Prirje e tij është ajo e një artisti, intuitive dhe me humor. Ai thotë se çdo mëngjes ai fillon punën e tij me shpresë, dhe çdo mbrëmje ai përfundon në dëshpërim.

Nga 1912 Russell ishte bërë i bindur se Wittgenstein posedonin një gjeni i cili duhet të drejtohet drejt filozofi matematikore. Ai, pra, Wittgenstein bindi të heqin dorë nga çdo ide se ai ende kishte aplikuar për të rifilluar punën e tij matematikore të aeronautika.

Gazeta parë që Wittgenstein paraqitur ishte Shoqërisë filozofike Kembrixh në 1912. Drejtë Çfarë është filozofia it:

... tregon se që nga fillimi Wittgenstein njohur rëndësinë e kuptuar natyrën e problemeve filozofike dhe reflektuar mbi metodat e përshtatshme për afrimin e tyre.

Gjatë kësaj periudhe në Kembrixh, Wittgenstein vazhdoi të punonte në themelet e matematikës dhe gjithashtu në logjikën matematikore. Ai pësoi depresion, megjithatë, dhe kërcënoi vetëvrasje në një numër rastesh. Ai gjeti Kembrixh më pak se një vend ideal për të punuar që ai mendonte se akademikë ka qenë thjesht duke u përpjekur të jetë i mençur në diskutimet e tyre, ndërsa idetë e tyre nuk kishin thellësi. Kur ai i tha Russell se ai donte të lënë Kembrixh dhe të shkojnë në Norvegji, Rasëll u përpoq të kthej mendjen atij:

I tha se do të errët, dhe ai tha se urrenin ditës. I tha se do të ishte e vetmuar, dhe ai tha se prostituted mendjen e tij duke folur për njerëzit e zgjuar. I tha se ishte i çmendur, dhe ai i tha Zotit ruajnë atë nga mendje e shëndoshë. (Perëndia me siguri do.)

Pavarësisht nga Russell 's përpjekje për të ndalur atë, Wittgenstein shkoi në Skjolden në Norvegji dhe kjo provohet një periudhë jashtëzakonisht të frytshëm gjatë që kanë jetuar në izolim që punojnë në idetë e tij mbi logjikën dhe gjuhën që do të formojnë bazën e punës së tij të madhe Logico Tractatus-Philosophicus. Ajo ishte gjithashtu nje periudhe kur ai vazhdoi të vuajë depresion. Letrat e tij për të Hermine foli e tij mendore vuajtje (shih) dhe ajo shkroi se gjatë kësaj kohe ai ka jetuar:

... në një shtet të rritur intensiteti intelektuale, e cila në verged patologjike.

Kur Lufta e Parë Botërore shpërtheu në 1914 Wittgenstein menjëherë udhëtoi nga Skjolden në Vjenë për t'u bashkuar me ushtrinë austriake. Ai ishte i prirur të futem në ushtri që ai donte të përballet me vdekje:

Tani unë duhet të kenë mundësi të një qenie njerëzore të mirë, sepse unë jam duke qëndruar sytë e një mendimi me vdekje.

Ai shërbeu parë në një anije pastaj në një seminar me artileri, por ai gjeti ushtarë shokët e tij shumë e vështirë pasi ata nënshtruar atë në mizori. Në 1916 ai u dërgua si një anëtar i një regjiment top për të parë rus, ku ai fitoi shumë dallime për trimëri. Në 1918 ai u dërgua në Itali veri në një regjiment artilerie dhe ai ishte atje në fund të luftës, duke u bërë një i burgosur i italianëve në Cassino. Gjatë këtyre katër viteve të shërbimit aktiv Wittgenstein kishte shkruar veprën e tij të madh në logjikë, Tractatus, dhe dorëshkrimin u gjet në çantë shpine e tij kur ai ishte marrë rob. Ai ishte i lejuar për të dërguar dorëshkrimin në Russell, ndërsa ai ishte mbajtur në një kamp burg në Itali.

Duke shkruar atë që ai besonte ishte fjala e tij të fundit në filozofi, qëllimi Wittgenstein ishte tani të heqin dorë nga studimet e tij të subjektit. Liruar nga paraburgimi në 1919, ai i dha pasuri larg familjes ai kishte trashëguar dhe, në vitin e ardhshëm, të trajnuar si mësues në një shkollë fillore në Austri. Ai është trajnuar në metodat e Lëvizjes Reforma e shkollës austriake, e cila besonte se qëllimi kryesor i një mësuesi ishte që të ngjall kureshtje një fëmijë dhe për të ndihmuar zhvillimin e fëmijës si një mendimtar i pavarur. Lëvizja kundërshtoi metodën e mësimdhënies që inkurajuar fëmijët që të mësojnë të përsëris thjesht fakte. Por edhe pse Wittgenstein është një besimtar i fortë në këto parime dhe u përpoq me entuziazëm të madh për të siguruar se fëmijët mësohen në fshatin malor të Wiener Neustadt me arsimim më të mirë të mundshme, nuk ishin faktorë që punojnë kundër suksesit të tij. Ndoshta vështirësia më e madhe se Wittgenstein hasur ishte se duke i dhënë pasuri familjes larg nuk bënë asgjë për të bërë të mundur dikush me prapavijë shumë të privilegjuar e tij të përshtaten në kulturën e fëmijëve të fermerëve që ai mësoi.

Gjatë kësaj periudhe Wittgenstein është përsëri mjaft i pakënaqur dhe erdhën pranë për të kryer vetëvrasje në një numër rastesh. Menduar se ai u vleresuan nga fëmijët e mbajtur atë në detyrën e tij, por ai gjeti vështirësi në ruajtjen e marrëdhënieve midis tij dhe mësuesit e tjerë në një bazë miqësore. Përfundimisht, shumë ndjenja që ai kishte dështuar si mësues në një shkollë fillore, Wittgenstein dha deri në 1925. Ai ende nuk e ka ndier se ai donte të kthehet në një jetë akademik kështu ai ka punuar në një numër të vendeve të punës të ndryshme. Së pari punoi si asistent një kopshtar në manastirin Hüsseldorf pranë Vjenës, që jetojnë në mjet-derdhur për tre muaj. Pastaj ai punoi si një arkitekt për dy vitet e zënë në projektimin dhe ndërtimin e një shtëpie rezidencë për motrën e tij Gretl afër Vjenës.

Wittgenstein Edhe pse nuk kishte dashur të kthehen në jetën akademike gjatë kësaj periudhe ai nuk ishte i izoluar plotësisht nga studimi i logjikës matematikore, bazat e matematikës, dhe filozofi. Ai u takua me Ramsey, i cili ishte duke bërë një studim të veçantë të Tractatus dhe kishte udhëtuar nga Kembrixh në Austri për disa raste që të ketë diskutime me të, dhe ai gjithashtu u takua me filozofët nga Rrethi Vjenë. Ka shumë teori janë paraqitur për të shpjeguar pse ai u kthye në jetën akademike, por në zemër të saj duhet të jetë që në diskutimet e ai kishte, ai erdhi për të parë problemet me Tractatus.

Wittgenstein Në 1929 u kthye në Kembrixh ku ai paraqiti tezën e tij si Tractatus e doktoraturës. Kjo punë e konsideron marrëdhëniet e gjuhëve të botës. Fjalët, Wittgenstein argumentuar, fjalët ishin përfaqësime që kanë të objekteve dhe kombinon çuar në propozimet të cilat ishin deklarata në lidhje me realitetin, apo si thotë ai, fotot e realitetit. Deklaratat e tilla, natyrisht, mund të foto një realitet që është e vërtetë apo e rreme. Anasjelltas, bota siç janë paraqitur nga Wittgenstein në Tractatus, përbëhet nga fakte. Këto fakte mund të ndahen në shtete të çështjes, e cila nga ana e vet mund të ndahen në kombinime të objekteve. Kjo është në thelb një teori atomike me botën e ndërtuar nga objektet e thjeshta. Ai argumenton se ekziston një bijection (një një korrespondencë) në mes të gjuhës dhe botë.

Në Parathënie për Hetimet filozofike shkruar gjashtëmbëdhjetë vjet pasi ai u kthye në Kembrixh, Wittgenstein ka shkruajtur:

... që nga fillimi për të pushtuar përsëri veten me filozofi, gjashtëmbëdhjetë vjet më parë, unë kam qenë i detyruar për të njohur gabimet e rënda në atë që kam shkruar në këtë libër të parë. Unë u ka ndihmuar për të realizuar këto gabime - në një shkallë që unë vetë jam në gjendje të vështirë vlerësim - nga kritikat që idetë e mia hasur nga Frank Ramsey, me të cilin kam diskutuar ato në biseda të panumërta gjatë dy viteve të fundit të jetës së tij.

Megjithatë, kjo nuk ishte deri 1953, dy vjet pas vdekjes Wittgenstein, se kjo punë e dytë e madhe e hetimeve Filozofik u botua. Në këtë punë Wittgenstein studjuar:

... filozofia e gjuhës dhe psikologjisë filozofike. ... formën e librit është mjaft unike. ... kemi parë të merrni një pjesë e 693 të dukshëm, të numëruar vërejtje, ndryshme në gjatësi nga një rresht të paragrafëve të ndryshme, dhe një pjesë e dytë e katërmbëdhjetë pjesë, gjysmë faqe për të tridhjetë e gjashtë faqet e gjatë ... në vend të paraqitur argumentet dhe konkluzionet e deklaruar në mënyrë të qartë, këto vërejtje reflektojnë mbi një gamë të gjerë temash pa prodhuar ndonjëherë një deklaratë të qartë përfundimtar mbi asnjë prej tyre.

Si qasje tij në Hetimet filozofike dallojnë nga ajo në Tractatus? Ai është i shqetësuar ende me gjuhën, por në fjalët e tij duke menduar më vonë nuk janë unvarying përfaqësime e objekteve, por përkundrazi janë të ndryshme. Ai ka tërhequr një analogji mes fjalëve dhe mjete në një mjet-kuti:

... atje është një çekiç, pincë, një pa një vidhë-shofer, një sundimtar, një zam-tenxhere, thonjve dhe vida. Funksioni i fjalë janë aq të ndryshme si funksionet e këtyre objekteve.

Nuk ishte se një fjalë kishte një kuptim, por ajo kishte një përdorim. Një ilustrim që ai jep është një analogji mes fjalëve dhe pjesë në një lojë shahu. Kuptimin e një copë shahut nuk është vendosur nga pamja e tij fizike, por kjo është e përcaktuar me rregullat e shahut. Ngjashëm kuptimin e një fjalë është përdorimi i saj udhëhiqet nga rregullat.

Pas dhënies së doktoraturës së tij, Wittgenstein u emërua një lektor në Kembrixh dhe ai u bë një shoku i Trinity College. Në vitet e ardhshme Wittgenstein ka ligjëruar në logjikën, gjuhën, dhe filozofinë e matematikës. Ai u emërua në karrige në filozofi në Kembrixh në vitin 1939. Malcolm, një student i Wittgenstein, shkruan në rreth Wittgenstein e ligjëratave të cilën ai mori pjesë në vitin 1939:

Tij u dhënë leksione pa përgatitjen dhe pa shënime. Ai më tha një herë se ai u përpoq të leksion nga shënimet, por ishte i lodhur me rezultat, mendimet që dolën ishin "mpirë", ose, siç u shpreh ai në një tjetër mik, fjalët dukeshin si 'kufomat' kur ai filloi të lexuar atyre. Në metodat që ai erdhi për t'u përdorur, përgatitjen e tij të vetëm për leksion, si ai i tha mua, ishte që të kaloni disa minuta para se të klasës u takua, recollecting sigurisht se hetimi ka marrë në takimin e mëparshëm. Në fillim të leksionit ai do të japë një përmbledhje të shkurtër për këtë dhe pastaj ai do të fillojë nga atje, duke u përpjekur për të çuar përpara hetimet me mendime të freskëta. ... [W] hat ka ndodhur në këto takime ishte kryesisht klasë studimi i ri.

Nga GH Wright ishte një nxënës i Wittgenstein në Kembrixh. Ai shkruan:

Wittgenstein menduar se ndikimi i tij ishte si një mësues, më, të dëmshme për të gjithë zhvillimin e mendjet e të pavarur në dishepujt e tij. Unë kam frikë se ai ishte e drejtë. Dhe unë besoj se unë mund ta kuptoj pse pjesërisht duhet të jetë kështu. Për shkak të thellë dhe të origjinalitetit të të menduarit e tij, është shumë e vështirë për të kuptuar idetë Wittgenstein dhe edhe më të vështirë t inkorporojnë ata në të menduarit e vet. Në të njëjtën kohë magjike të personalitetit të tij dhe stilit të ishte më e ftuar dhe bindëse. për të mësuar nga Wittgenstein pa ardhur për të miratojë forma e tij e të shprehurit dhe catchwords dhe madje edhe për të imituar tonin e zërit të tij, qëndrim dhe gjestet e tij ishte pothuajse e pamundur.

Nuk është një sugjerim që Wittgenstein këtu nuk do të kishte pajisur si udhëheqës i një grupi të madh të studentëve dhe studiuesve. Edhe pse ai kishte studentët që dolën në prodhojnë punë e rëndësishme, ende mbetet e vërtetë për rrugën e tij të të menduarit, Wittgenstein dukej gjithmonë një figurë e izoluar. Ai dukej të kuptojnë arsyet për këtë, kur ai ka shkruajtur:

Jam unë i vetmi që nuk mund të gjetur një shkollë apo një filozof nuk mund ta bëjë këtë? Unë nuk mund të gjetur një shkollë, sepse unë nuk dëshiroj me të vërtetë të imitoi. Jo në çdo rast nga ata që publikojnë artikuj në revista filozofi.

Wittgenstein ka mbetur në Cambridge, derisa ai dha dorëheqjen në vitin 1947 me përjashtim të periudhës së Luftës së Dytë Botërore gjatë të cilës ai punoi si hamall në spital në Guy's Hospital në Londër. Ai gjithashtu gjatë orarit të punës si asistent laborator në spital Victoria Royal para se të kthehej në detyrat e tij në Kembrixh në vitin 1944. Pas tre vjetësh në Kembrixh ai u zhvendos në pension dhe në një vilë të izoluar në bregun perëndimor të Irlandës. Shëndetin e tij u përkeqësua dhe në vitin 1949 ishte diagnostikuar kanceri. Wittgenstein nuk duket kënaqur në diagnozën që ai tha se ai nuk ka dëshirë për të jetuar më gjatë. Ai vazhdoi të punojë në idetë e tij deri në një ditë pak para vdekjes së tij, fuqia dhe thellësinë e intelektit të tij duke u undiminished nga sëmundje.

McGinn, në, jep një vlerësim të drejtë të Wittgenstein:

Pushtet dhe origjinalitetin e mendimit të tij tregojnë një mendje të veçantë filozofike dhe shumë prej tyre do të jenë të lumtur të thërrasë atë një gjeni.

Wittgenstein nuk ishte i kënaqur me shkrimet e tij dhe si rezultat vetëm një vepër madhore, Tractatus, u botua gjatë jetës së tij. Një pasuri e materiale nga leksionet dhe shënimet e tij ka qenë më pas publikuar. Kjo ide e tij janë gjetur e vështirë është diçka që ai ishte në dijeni dhe se ai ka menduar se në një farë mënyre ai nuk u përshtaten në botë në të cilën ai jetoi. Le ne fund me një citim nga shkrimi e tij për idetë përse janë gjetur vështirë:

Pse është filozofi e komplikuar kështu? Ajo duhet të jetë krejtësisht i thjeshtë. Unties Filozofi nyjet në të menduarit tonë që kemi, në mënyrë të pakuptimtë, vendos atje. Për ta bërë këtë ai duhet të bëjë lëvizje të cilat janë vetëm të komplikuara sa si këto nyje. Edhe pse rezultat i filozofisë është e thjeshtë, mënyra e saj nuk mund të jetë nëse ajo do të ketë sukses. Kompleksiteti i filozofisë nuk është një çështje e saj kompleksitetin e subjektit, por të kuptuarit tonë knotted.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland