Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Edward Witten

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

26 Aug 1951

Baltimore, Maryland, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Edward Witten studiuar në Universitetin Brandeis dhe mori BA e tij në vitin 1971. Nga atje ai shkoi në Princeton marrë MA tij në vitin 1974 dhe Ph.D. e tij në vitin 1976.

Pas përfundimit të doktoraturës së tij, Witten shkoi në Harvard, ku shokët ai ishte Akademik gjatë seancës 1976-77 dhe pastaj një tjetër Junior 1977-1980. Witten Në shtator 1980 u emërua profesor i fizikës në Princeton. Ai u dha një MacArthur Fellowship në vitin 1982 dhe mbeti si profesor i fizikës në Princeton deri në vitin 1987 kur ai ishte emëruar si Profesor në Shkollën e Shkencave Natyrore në Institutin për Advanced Study.

Witten Në thelb është një fizikant matematikore dhe ai ka një pasuri të botimeve të rëndësishme të cilat janë si duhet në fizikë. Megjithatë, siç shkruan në Atiyah:

Edhe pse ai është padyshim një fizikant (si lista e publikimeve të tij tregon qartë) komandën e tij të matematikës është rivalled nga matematikanet pak, dhe aftësinë e tij për të interpretuar në formën e ideve fizike matematikës është mjaft unike. Koha dhe përsëri ai ka habitur komunitetit matematikore me aplikimin e tij për depërtim të shkëlqyer fizike të çojnë në teorema të reja dhe të thella matematike.

Duke folur në American Mathematical Society Simpoziumi Njëqindvjeçar në vitin 1988, Witten shpjegoi lidhje midis gjeometrinë dhe fizikën teorike:

Ajo përdoret për të se kur një mendim të gjeometrisë në fizikë, një mendim kryesisht të fizikës klasike - dhe në veçanti relativitetit të përgjithshëm - jo se fizika kuantike. ... Sigurisht, fizika kuantike nga fillimi e kishte një ndikim të shënuar në shumë fusha të matematikës - analiza funksionale dhe Teoria e përfaqësimit, për të përmendur vetëm dy. ... Disa ndikimeve të rëndësishme kanë sjellë një ndryshim në këtë situatë. Një nga ndikimet kryesor ishte njohja - të përcaktuar qartë nga 1970 mes s - e rolit qendror të teorisë matës nonabelian grimcë elementare në fizikë. Ndikim të tjera kryesore kanë ardhur nga studimi në zhvillim e supersymmetry dhe teoria e fijes.

Në studimin e tij për këto fushat e fizikës teorike, Witten ka arritur një nivel të matematikës që e ka çuar atë që do të jepet nderimi më i madh që mund të marrë një matematikan, pra një Medaljen e Fields. Ai mori medalje në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve e cila u mbajt në Kioto, Japoni në vitin 1990. Procedura e Kongresit përmban dy nene e përshkruar punën e matematike Witten e cila çoi në çmim. Haraç kryesor është artikull nga Atiyah, por Atiyah nuk mund të jetë në Kiotos për të dhënë adresën ashtu adresa në Kongres u dha nga Faddeev i cili citon lirisht nga Atiyah.

Kontributi i parë i madh që çoi në Medaljen Fushat Witten ishte provë e tij të thjeshtë e hamendje në masë pozitive që kishte çuar në një Medalje Fushat për Yau në vitin 1982. Gawedzki dhe Soulé përshkruajnë këtë punë nga Witten, i cili u shfaq në vitin 1981, në:

Dëshmi ... punësuar në një mënyrë delikate idenë e supersymmetry. Kjo u bë qendër e shumë prej veprave të mëvonshme Witten e ...

Një e punimeve të mëvonshme Witten ishte një dokument i cili teke Atiyah jashtë për përmend të posaçëm në, pikërisht Supersymmetry dhe teoria Morse cila u shfaq në Journal of gjeometrinë diferenciale në vitin 1984. Atiyah shkruan se kjo letër është:

... lexim i detyrueshëm për geometers interesuar për të kuptuar teorinë moderne të fushës kuantike. Ai përmban gjithashtu një dëshmi e shkëlqyer e pabarazive klasik Morse, në lidhje me pikë kritike për homology. ... Witten shpjegon se "Mekanika kuantike supersymmetric" është vetëm Hodge - Teoria e de Rham. Qëllimi i vërtetë i gazetës është megjithatë për të përgatitur terrenin për fushën e teorisë kuantike supersymmetric si Hodge - Teoria e de Rham e manifolds dimensionale të pafundme. Kjo është një masë e zotërim Witten të fushës që ai ka qenë në gjendje për ta bërë inteligjent dhe i shkathët përdorimit të kësaj pike të vështirë të parë në pjesën më të veprës së tij të mëvonshme.

Që nga kjo letër shumë ndikim, ide në të janë bërë me rëndësi qendrore në studimin e gjeometrisë diferenciale. Ide të tjera të reja të një rëndësie themelore ishin prezantuar nga Witten dhe e përshkroi në:

Witten më pas dha një interpretim varg gjini eliptik dhe argumentet e dhënë për ngurtësinë e saj ... Një pjesë e matematikës të reja erdhi nga gazeta Witten mbi anomalitë globale gravitacionale. ... Në vitet e fundit, Witten përqendruar vëmendjen e tij në fushë topological teorite kuantike. Këto korrespondojnë me Lagrangians ... zyrtarisht duke invariants shumëfishtë. Witten përshkruar këto në drejtim të invariants e Donaldson dhe Floer (Zgjeruar idetë më parë e Atiyah ) Dhe përgjithësuar polinom nyjë Jones ...

Autorët e përmbledhur të kontributeve të Witten matematikë:

Edhe pse kryesisht jo në formën e provave përfunduar, ideve Witten kanë shkaktuar zhvillime të mëdha matematikore me forcën e vizionin e tyre dhe qartësinë e tyre konceptual, zbulimet e tij kryesor duke u bërë shpejt teorema. Medaljen e Fushat e tij në Kongresin ndërkombëtar të matematikanëve 1990 pranoi ndikimin në rritje të punës së tij në matematikë bashkëkohore.

Atiyah, në, shpreh të njëjtën ide në këtë mënyrë:

... ai ka bërë një ndikim të thellë në matematikë bashkëkohore. Në duart e tij fizike është përsëri i pasur duke siguruar një burim frymëzimi dhe depërtim në matematikë. Sigurisht depërtim fizike nuk ka gjithmonë të çojnë në prova menjëherë matematik rigoroz, por kjo shpesh çon një në drejtimin e duhur, dhe prova teknikisht korrekt atëherë shpresojmë se mund të gjendet. Ky është rasti me punën e Witten. Deri tani nuk ka pasqyrë le poshtë dhe prova rigoroze, e ne Matematikanë standarde të drejtë të presin, kanë qenë gjithmonë të ardhshëm.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland