Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Ernst Witt

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

26 June 1911

Alsen (German Baltic island) (now Als, Denmark)

3 July 1991

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ernst WITT ka lindur në ishullin e Alsen. Alsen së bashku me pjesën tjetër të Veriut Schleswig u bë pjesë e Gjermanisë në 1864. Ishull dhe u kthye në Danimarkë me referendum në vitin 1920, nëntë vjet pas lindjes WITT atje, dhe është i njohur tani si Als. Ishulli është i ndarë nga gadishulli Sundeved e Jutland jugore nga një copë të ngushtë e ujit quajtur Als Tone.

Menjëherë pas lindjes së tij WITT ka marrë në Kinë, ku ai u solli deri. Ai u kthye në Evropë, kur ai ishte nëntë vjeç.

WITT studiuar në universitetet e Freiburg dhe Göttingen. Doktoraturës e tij ishte marrë nga Göttingen ku studimet e tij e doktoraturës ishin mbikëqyrur nga Emmy Noether. Tema e propozuar nga Emmy Noether ishte në një temë të assiciated teorema Riemann-Shna Rroku dhe kjo ishte me të vërtetë temë mbi të cilën ishte shkruar disertacionin e tij.

Në Göttingen WITT bashkuar, Helmut Hasse 's seminar mbi fushat funksion harmoni dhe p numrat adic. Osvald Teichmüller Shmid dhe Ludwig ishin edhe anëtarë të seminarit, dhe Schmid bashkëpunoi me WITT mbi idetë që do të çojë në gur vektor WITT.

Emil Artin nuk ishte një çifut, por gruaja e tij ishte një çifut prandaj, kur "Ligji i ri zyrtar është" u miratua nga nazistët në vitin 1937 që prekin ata që ishin të lidhura me hebrenjtë nga martesa ai u detyrua të largohej nga posti i tij në Universitetin e Hamburgut. Artin la Gjermani për Shtetet e Bashkuara. WITT është emëruar në Artin 's pas në Hamburg dhe ai mbeti aty deri sa ka dalë në pension në vitin 1979.

Punës WITT u interesuar kryesisht me forma kuadrate dhe fusha të ndryshme në lidhje me fusha të tilla si funksion algjebrik, vektoret WITT, unaza Gënjeshtra dhe grupeve Mathieu. Ai është i njohur mirë për futjen e tij të vektoret WITT e cila u shfaq në letër e tij në 1936 në J. Reine Angew. Math. Ndërtimit origjinal të vektoret WITT është dhënë në artikuj dhe (është një përkthim gjerman).

Punimi është shkruar nga unë Kersten i cili ishte një nga nxënësit e WITT është në Hamburg.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland