Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Wilhelm Wirtinger

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

15 July 1865

Ybbs a.d. Donau, Austria

15 Jan 1945

Ybbs a.d. Donau, Austria

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Wilhelm Wirtinger ka lindur në Ybbs, një qytet mbi Danub, rreth gjysmë rrugë ndërmjet Vienës dhe Linz.

Wirtinger studiuar në Universitetin e Vjenës, dhe ajo ishte nga se Universiteti se ai ka marrë doktoraturë e tij në 1887 dhe habilitation e tij në 1890. Megjithatë, ndikimi më i madh në drejtim të kërkimit të tij erdhi nga Klein para se të ishte dhënë habilitation e tij, kur ai ka studiuar në Universitetin e Berlinit dhe në Universitetin e Göttingen.

Në 1895 u gradua Wirtinger në një karrige në Vjenë pastaj, më vonë të njëjtin vit, ai pranoi një karrige në Universitetin e Innsbruck. Wirtinger u kthye në një karrige në Universitetin e Vjenës në vitin 1905.

Në 1896 Wirtinger botoi një punë me rëndësi të madhe për funksionin e përgjithshme theta. Në idetë e kësaj pune Wirtinger kombinuar nga Riemann 's teori të funksionojë me ide nga Klein për të vërtetuar rezultatet e një rëndësie të madhe. Kjo letër, të cilën ai kishte zhvilluar nga puna e filluar në Göttingen, solli emrin Wirtinger në ballë si një matematikan kryesor.

Caratheodory shkruan në:

Megjithatë, Wirtinger nuk ishte një specialist i cili vetëm ka punuar për një problem dhe nuk kanë kuptim për bazat e shkencës. Në leksionet e tij ai theksoi gjithmonë kontekstin historik dhe kishte një interes të shquar në bazë filozofike e matematike. Ai u ekonomik me botimet e tij, por çdo letër të vetme - edhe në qoftë se vetëm një faqe pak kohë - jo vetëm të përmbajë menduar t'u habitur me bukuri të jashtëzakonshme por edhe dëshmi se ai mund të kombinoj perfekt pasqyrë e tij gjeometrike me aftësitë e tij të rralla e mastering simbolizmin matematikor.

Varg Wirtinger e matematikës ishte shumë e jashtëzakonshme. Jo vetëm që ai të shkruajnë letra të bukura në teorinë e funksion, ai gjithashtu shkruan mbi gjeometri, algjebër, teoria numër, gjeometri aeroplan dhe teorinë e invariants. Ai gjithashtu shkroi disa dokumente të rëndësishme në Gënjeshtra 's manifolds përkthimit dhe zbatimi i tyre për të integrals abelian.

Kjo listë do të bëjnë një varg Wirtinger besoj se brenda matematikë të pastër ishte shumë i gjerë, por interesat e tij shkuan mirë përtej matematikë të pastër. Ai botoi rezultatet më Einstein 's teorinë e relativitetit dhe fushat e tjera të fizikës matematikore. Ai gjithashtu ka punuar në statistika dhe shkroi një vepër në rainbows.

Tjerët duke marrë pushimet e tyre verore në Achensee do të qetë dhe të marrë shans që të ketë një pushim nga puna akademike. Jo aq Wirtinger, i cili u ul dhe shikuar valët mbi liqen dhe menduar për teori matematikore që fshihen pas tyre. Pas pushimeve të tij ai shkroi deri rezultatet e tij për të siguruar një teori të përmirësuar e valëve kapilar.

Kur Reidemeister u emërua si profesor i gjeometrisë në Universitetin e Vjenës në vitin 1923 ai u bë një koleg i Wirtinger. Në atë kohë Wirtinger ishte i interesuar në teori nyjë dhe ai tregoi se si të llogaritin Reidemeister grup themelore të një nyjë nga projektim saj. Metodë Wirtinger ishte botuar e parë në punën e Artin në 1925.

Wirtinger sigurisht nuk zvogëlohet aktivitetin e tij matematikore si ai u rrit më të vjetër. Në moshën 71 ai shkroi e parë e një terren të thyer seri-letra në hapësira më të lartë dimensionale.

Midis matematikanë që Wirtinger mësoi ndërsa ai mbajti karrige në Vjenë janë Schreier, Gödel, radonit dhe Taussky-Todd.

Wirtinger pranuar nderon shumë për arritjet e tij. Në 1907 e Shoqërisë Mbretërore të Londrës i dha atij Medaljen Silvester e tyre. Ai ishte marrësi i tretë e medalje që u ishin dhënë më parë për të Poincare dhe Cantor, në mënyrë të vërtetë këtë e renditi atë në mesin e shumë Matematikanë më të mëdha të ditës së tij. Mesin e nderon të tjera ishte zgjedhja e tij në Akademinë e Mynihut në vitin 1931.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland