Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Wilhelm Winkler

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

29 June 1884

Prague, Bohemia (now Czech Republic)

3 Sept 1984

Vienna, Austria

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Wilhelm Vinkler 's babai, Julius Winkler, ishte një mësues i muzikës në Pragë dhe nëna e tij ishte Anne Winkler. Ai erdhi nga një familje të madhe që flet gjermanisht e tetë fëmijëve, Wilhelm që fëmija i katërt. Madhësia e familjes së shtrirë natyrisht Julius dhe financat Anne's so Wilhelm dashur të punojnë për të shtuar të ardhurat nga kohë ai ishte 13 vjeç. Ai mori pjesë në Gjimnazin Kleinseitner dhe pastaj hyri në gjuhën gjermane Karl Friedrich University në Pragë për të studiuar ligjin. Ishte një kohë të vështirësive financiare dhe vështirësi për Winkler.

Pas diplomimit, Winkler praktikohet ligji për një kohë të shkurtër para se të vullnetarizmit për të shërbyer për një vit në të ushtrisë austriake. Pas një viti në ushtri ai u kthye në jetën civile të marrë një post në bohem Byrosë Shtetërore e Statistikave në 1909. Ai filloi të studiuar matematikë e statistikave dhe seriozisht, duke marrë pjesë në seminaret e statistikave universitet dhe kurset e avancuara matematike në Technische Hochschule e Pragës. Kjo ishte një periudhë në të cilat:

... interesin e tij në aplikimin e metodave të statistikës matematike në çështjet sociale dhe ekonomike ka vazhduar të rritet.

Megjithatë Vinkler nuk ishte e kënaqur me statusin e statistikave në Evropën qendrore. Ai shkroi në kujtimet e tij (shih për shembull):

Unë shpejt kuptova se letërsinë gjermane statistikor nuk ofrojnë shumë ide. Jeta e re hyri në statistikat nga Anglia dhe Rusia.

Me shpërthimin e Luftës së Parë Botërore në 1914, Winkler rekrutua në ushtrinë austriake. Ai u dha dy medalje për guximin, përpara se të plagosur në nëntor 1915. Ai u dërgua në një spital në Pragë, ku ai mori gjashtë muaj për të rifituar shëndetin e tij. Gjatë kësaj kohe ai u takua me një nga ish-mësuesit të tij i cili ishte në Ministrinë e Luftës në Vjenë. Ai ftoi Vinkler për t'u bashkuar me komiteti shkencor që Ministria kishte ngritur mbi ekonominë e luftës dhe, në qershor 1916 Vinkler filloi punën me komitetin në Vjenë.

Kur përfundoi lufta në 1918 Vinkler u bë Sekretar i Shtetit për çështjet ushtarake, por idetë e tij përparimtare do të thotë se ky ishte një takim popullarizuar aq sa disa tradicionalisht ishin të njëjtit mendim me kolegët në fjalë. Në këtë rol Vinkler ndjekur Konferenca e Paqes të Versajës më 1919 si anëtar i delegacionit austriak. Nga 1921 Vinkler filloi atë që është efektivisht dy karriera. Ai kishte qenë i emëruar në Zyrën Qendrore Statistika austriak në vitin 1920 dhe nga 1921 ai ka dhënë mësim në Universitetin e Vjenës në një Privatdozent. Winkler gjithashtu ishte deri tani një njeri i martuar, duke i martuar Clara Deutch në 1918.

Dy Vinkler karrierës së përparuar në mënyrë paralele. Ai u gradua shef i Divizionit të Statistikave popullsisë në 1925 dhe në universitet ai u bë profesor i jashtëzakonshëm në vitin 1929. Si autorë të shkruani:

Karriera Vinkler është një lidhje të jashtëzakonshme të aktivitetit në dy sfera kryesore - nevojat praktike të qeverisë dhe kursimit intelektuale e kërkimit shkencor.

Punës Vinkler në statistikat e arritur njohje ndërkombëtare për atë në këtë kohë. Megjithatë gjërat do të ndryshojnë mjaft dramatike. Marrëveshja e Mynihut 1938 pa një pjesë të madhe të republikës çeke u dorëzua në Gjermani. Trupat gjermane së bashku me vetë Hitleri hyri në Austri më 12 mars 1938, dhe një qeveri nazist ishte ngritur atje. Presion politik është vënë në Vinkler 'i cili u detyrua të japë dorëheqjen nga posti i tij si qeveria dhe rang profesori e tij universitare.

Ka pasuar një periudhë jashtëzakonisht e vështirë për Vinkler nëpër vitet e Luftës së Dytë Botërore. Përkundër vështirësive ai dhe familja e tij vuajti, Winkler punuar mbi një libër Kursi baze në Demografia e cila u botua përfundimisht në vitin 1956. Ishte vetëm pas përfundimit të luftës në vitin 1945 që Vinkler u rikthye në postin e tij universitet kur ai u emërua në një karrige në Universitetin e Vjenës. Ai në pension nga kryetari i tij në 1949, por vazhdoi të shërbejë në pozita të ndryshme të tilla si Dekani i Fakultetit Juridik deri 1955.

Schmetterer shkruan në:

Winkler botuar 20 libra dhe rreth 200 gazeta që mbulojnë një fushë të gjerë të statistikës teorike dhe të aplikuara. Ai është njohur gjerësisht si një statisticien e reputacion të lartë dhe ka marrë shumë dallime austriak dhe të huaj dhe nderon.

Ndër këto nderon ishte zgjedhje të Institutit të Statistikës Ndërkombëtar në vitin 1927, duke u bërë një anëtar nderi në vitin 1965, dhe gjithashtu duke shërbyer si President i Institutit. Ai u zgjodh edhe të Akademisë Austriake të Shkencave (1952) dhe Statistikore Mbretërore Shoqëria (1961). Universitetet e Mynih dhe në Vjenë i dha atij gradë nderi.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland