Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Ernst Eduard Wiltheiss

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

12 June 1855

Worms, Germany

7 July 1900

Halle, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Eduard Wiltheiss Worms ishte lindur në, e cila është disa km në veri Mannheim. Babai i tij ishte Johann Georg Wiltheiss, një kordon libër, dhe nëna e tij ishte Elisabeth Mohr. Familjes ishin anëtarë të Kishës Luterane evangjelike, dhe Eduard u pagëzua në këtë kishë. Të gjitha të arsimit të tij u zhvillua në shkollë Worms, duke filluar me arsimin fillor e tij e cila filloi kur ai hyri në shkollën fillore të Worms duke filluar nga Pashkëve 1861. Ai u zhvendos nga shkolla fillore në Gjimnazin e Worms për Pashkë 1866 dhe ai ka studiuar aty deri sa ai mori provimet finale e tij shkollore, provimeve Abitur e tij, më 28 mars 1874.

Në prill 1874, menjëherë pas provimeve Abitur tij, hyri Wiltheiss Universitetin e Giessen për të studiuar matematikë. Në Giessen lektorëve të tij përfshinin Baltzer R, M Pasch dhe PA Gordan. Moritz Pasch ishte një gjeometër ndërsa Pali Gordan ishte i njohur për punën e tij në teori invariant. Megjithatë Gordan kishte ndërmarrë kërkime mbi funksionet abelian para se të jetë i hipnotizuar nga një teori e invariant, dhe Wiltheiss vazhdoi të ndërmarrë kërkime mbi këtë temë, duke e bërë një kontribut i madh për të teorisë së funksioneve abelian. Nga Giessen Wiltheiss shkoi në Berlin në 1876 për të vazhduar studimet e tij matematikore. Atje ai ndoqi leksione nga tre Matematikanë madh Weierstrass, Kummer, dhe Kronecker. Në këtë kohë të Berlinit ishte universiteti kryesor gjerman për matematikën, vërtet kjo është e drejtë të thuhet se ai ishte ndoshta universitet më të mira në botë për një student për të mësuar qasje më të thellë dhe më emocionuese të subjektit. Studimet e tij e doktoraturës në sistemet e ekuacioneve diferenciale hyperelliptic u mbikqyrur nga Weierstrass dhe ai paraqiti tezën e tij Die Umkehrung einer Gruppe allgemeiner von Systemen hyperelliptischer Differentialgleichungen në Universitetin e Berlinit. Ai u diplomua më 5 korrik 1879 dhe menjëherë filloi të punojë në tezën e tij habilitation.

Më 25 prill 1881 Wiltheiss paraqiti tezën e tij habilitation Funktionen Bestimmung Abelscher mit zwei Argumenten, bei denen complexe Multiplikationen stattfinden në Universitetin e Halle dhe u bë një Privatdozent atje. Heine ishte konsulent për teza. Në nëntor 1886, pas pesë vjet si një Privatdozent, Wiltheiss ishte emëruar si një profesor të jashtëzakonshëm të matematikës në Halle. Menjëherë pas emërimit të tij Një Wangerin u caktua për të pasuar Heine, dhe gjatë viteve të ardhshme Hermann Wiener dhe Paul Stäckel u bashkua me stafin në Halle, në vitet 1885 dhe 1891 respektivisht.

Gjermanisht matematike Shoqëria (Deutsche Mathematiker-Vereinigung) u themelua në vitin 1890 në një takim të Shoqërisë së Shkencëtarët dhe mjekët gjermane që u zhvillua në Bremen 15-20 shtator. Wiltheiss ishte anëtar themelues i Shoqërisë gjermane matematike së bashku me kolegun e tij në Halle Hermann Wiener, siç ishin Cantor, Gordan, Hilbert, Klein, Minkowski, Studimi dhe Heinrich Veber i cili të gjitha i dha leksione në takim Bremen.

Hulumtimit që Wiltheiss kryer ishte kryesisht në fushën e funksioneve abelian, në veçanti duke studiuar funksionet hyperelliptic dhe funksionet theta. Pas habilitation e tij, ai botoi gazeta të tilla si Über die complexe hyperelliptischer shumëzimit zweier Functionen Argumente (1883), Über die partiellen den Differentialgleichungen Zwischen hyperelliptischen Ableitungen der Thetafunctionen den Parametern nach und nach den Argumenten (1885), Über-Thetafunctionen, die nach einer Transformimin në ein Produkt Thetafunctionen von zerfallen (1886), dhe partielle Über eine Differentialgleichung der Thetafunctionen zweier Argumente und über die Reihenentwicklung derselben (1887). Gjatë disa viteve të ardhshme 1888-1890 prodhimit të letrave të tij ishte shumë e lartë, si në cilësi dhe sasi (tetë gazeta janë botuar gjatë kësaj periudhe). Megjithatë përkeqësimin e shëndetit dhe dokument përfundimtar i tij studimor u Die partiellen Differentialgleichungen der dreier Abel'schen Thetafunctionen Argumente (1891). Wirtinger shkruan se Wiltheiss rezultate shumë të vlefshme vetëm, rreth të cilave teoritë e reja të zhvilluara:

Shpresoj se ai ende mund të marrë pjesë në zhvillimin e tyre u ndërpre nga sëmundja e tij. Megjithatë puna e tij siguron një vend të vazhdueshme për të në historinë e funksioneve Abelian.

Wiltheiss kryesisht leksione për studentët të cilët ishin fillim studimet e tyre, në tema të tilla si gur diferenciale dhe integrale, gjeometri, dhe algjebër. Përveç kësaj ai mësoi disa kurse të avancuara të tilla si funksionet eliptike, funksionet hyperelliptic, dhe teoria invariant. W Lorey, i cili ishte një universitare në Halle në fund të karrierës Wiltheiss ', paraqet këtë imazh mjaft shqetësuese të leksionit të tij të fundit:

Për autorin e këtyre linjave është një kujtesë e dhimbshme, si Wiltheiss u përpoq të flasë rreth përcaktues në orë të fundit të tij leksion maj 1892 me energji të dukshme para dy dëgjuesit e tij.

Edhe pse ai kishte qenë i sëmurë që vuajnë nga sëmundje të gjatë një periudhë kohore, ai ishte në këtë semestër përfundimtar të 1892 që efektet e sëmundjes u bë shumë më të rënda. Në fund të majit Wiltheiss iu nënshtrua një operacioni në Jena, por fatkeqësisht nuk ishte e suksesshme. Në verën e vitit 1892 ai mori të daljes në pension parakohshëm në baza të shëndetit të sëmurë. Ai vdiq në 7 korrik 1900 në spital psikiatrik në Halle, dhe u varros në varrezat e Veriut në Halle tri ditë më vonë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland