Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Samuel Stanley Wilks

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

17 June 1906

Little Elm, Texas, USA

7 March 1964

Princeton, New Jersey, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Samuel Wilks ndoqi shkollën në Denton, pastaj ka studiuar arkitekturë në North Texas College Mësuesit e Shtetit. Ai mori një diplomuar në arkitekturë më 1926. Megjithatë shikimi i tij nuk ishte shumë e mirë, dhe ai kishte frikë se kjo do të jetë një hendikep nëse ai pursured Arkitektura si një profesion kështu që ai vendosi mbi një karrierë në matematikë.

Gjatë sesionit të 1.926-27 Wilks mësim në një shkollë në Austin, Texas dhe në të njëjtën kohë ai filloi të studiuar matematikë në Universitetin e Teksasit. Këtu ai u mësoi vendosur teori dhe kurse të tjera në matematikë të avancuar nga Robert Moore dhe ai mori kurse në probabiliteti dhe statistika me EL Dodd. Wilks marrë një MA në matematikë në vitin 1928 dhe gjatë kësaj kohe, në fakt nga 1927 deri 1929, ai ishte një instruktor në matematikë.

Wilks ishte dhënë një bursë në Universitetin e Iowa, ku ai ka studiuar për doktoratë e tij. Këtu HL Rietz, i cili e mbikqyrur doktoratë e tij, futur atë në Gosset 's teorinë e mostrave të vogla dhe ra Fisher' s metoda statistikore. Pas marrjes së doktoraturës së tij në 1931, në teorinë sasi të vogël të 'kompletohet' grupeve në psikologji edukativ, ai e vazhdueshme kërkimore në Universitetin e Columbias në seancë 1931-32.

Në 1932 Wilks shkoi në Angli, ku ai kaloi një periudhë në të Karl Pearson 's departament në University College, Londër. Në 1933 ai shkoi në Kembrixh ku ai ka punuar me John Wishart, i cili kishte qenë një asistent kërkime për të dyja Pearson dhe Fisher.

Ai u emërua mësues i matematikës në Princeton në 1933. Ai ishte që të qëndrojë atje për pjesën tjetër të karrierës së tij, duke u graduar profesor i statistikave matematikore në vitin 1944.

Punës Wilks ishte të gjitha në statistikat matematikore. Letrat e tij të hershme në analizën e tij multivariate ishin më të rëndësishme, një nga më me ndikim të caktuar në përgjithësime analizën e grindje. Ai ndërtoi përgjithësimet multivariate e raportit korrelacion dhe mostrat koeficienti i korrelacionit të shumta dhe të studiuar të rastit nga një popullsi normale multivariate.

Tre letra në 1931-33 në fjalë që dalin shpërndarjet mostër e vlerëson të parametrave të një shpërndarje normale bivariate kur disa nga individëve dhënë vërejtje për të dy variablave, disa të tjera për vetëm një të tillë. Në 1935 ai hetuar shpërndarjet multinomial. Ai përparuar punën e Neyman në teorinë e besimit-vlerësim interval. Në 1941 Wilks zhvilluar teorinë e tij të 'kufijtë e tolerancës.

Wilks ishte anëtar themelues i Institutit të Statistikave matematike (1935). Ai ishte redaktor i Kronikave të Statistikave matematike nga 1938 deri në vitin 1949.

Wilks shërbeu qeveria e SHBA-së në shumë role. Në mesin e shumë detyra të tjera të ngjashme, ai punoi për të Departamentit amerikan të Bujqësisë dhe ishte një anëtar i Komitetit të Mbrojtjes Kombëtare. Në 1947 ai u dha Certifikata Presidenciale të Meritës për kontributin e tij të luftës antisubmarine dhe zgjidhjen e problemeve karvani.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland