Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

James Hardy Wilkinson

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

27 Sept 1919

Strood, Kent, England

5 Oct 1986

Teddington, Middlesex, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Jim Wilkinson 's nënë ishte Kathleen Charlotte çartur dhe i ati i tij ishte William James Wilkinson i cili ishte në biznesin e prodhimeve të qumështit. Familje nuk ishin edhe jashtë, por ishin të afërt dhe mbështetur njëri-tjetrin. Ka qenë pesë fëmijë në familje dhe Jim ishte fëmija i tretë, që ka një vëlla e tri motra. Jim tregoi një aftësi të madhe për të kryer llogaritjet e komplikuar aritmetik si një fëmijë, dhe atij i pëlqeu më shumë whats bërë kështu. Ai fitoi një Fondacioni i Bursave të Shkollës matematike Sir Uilliamson së Jozefit, Rochester, në moshën njëmbëdhjetë. Kjo ishte me fat, për biznesin e prindërve të tij të bulmetit u rrëzua në 1930 dhe familjes mbetën jashtëzakonisht të dobët jashtë. Në moshën gjashtëmbëdhjetë vjeç ai fitoi një bursë për të Trinity College, Cambridge dhe matriculated ka ditëlindjen e tij menjëherë pas shtatëmbëdhjetë. Në Kembrixh ai u mësoi nga çartur, Littlewood dhe Besicovitch. Rezultatet përfundimtare të provimit e tij u dërguan atij nga Besicovitch që ka shkruajtur:

Lehtësisht në krye të klasit të parë. Urime të përzemërta.

Në këtë fazë Wilkinson dukej vendosur të bëhet një analist klasike por Luftës së Dytë Botërore ndryshoi drejtimin e kërkimeve të tij. Në 1940, në vend se që shkon në të këmbësorisë, Wilkinson filloi punën e luftës në termodinamikë e shpërthimeve, balistikë, rrjedhin supersonik, dhe fragmentimit të predhave. Në fillim ai u përpoq të zgjidhë problemet analytically ai ishte prezantuar me të, i cili pas të gjitha ishte rruga që kishte mësuar në universitet për të zgjidhur probleme, por ai shpejt e kuptoi se ai do të duhet të përdorin metoda të përafërta numerike në qoftë se ai ishte për të arritur rezultate të dobishme. Ai filloi të vënë përpjekjet e tij më të madh në zgjidhjen numerike e ekuacioneve diferenciale hiperbolik të pjesshme, duke përdorur metodat e fundme ndryshim dhe metodën e karakteristikave. Ai kryen llogaritjet për llogaritjen e një makine mekanike që operohen ai duke e kthyer një të trajtuar.

Në 1945 u martua me Wilkinson wäre Heather Nora, vajza e një blerës për një depo perde, ata kishin një vajzë dhe një djalë.

Në Wilkinson ben koment interesant se në qoftë se lufta kishte zgjatur vetëm tre vjet ai do të pothuajse me siguri janë kthyer në Kembrixh dhe rinisur kerkimet e tij mbi analizën klasike. Megjithatë, ai kaloi gjashtë vitet e përfshirë me informatikë numerik dhe në këtë kohë ai ishte krejtësisht i shtangur nga zona e re e hulumtimit. Si një fëmijë ai kishte hipnotizuar duke llogaritur, por sigurisht e tij në Kembrixh kishte marrë interesat e tij drejt teknikave analitike. Puna e tij të luftës e kishte marrë atë përsëri në dashuri të fëmijërisë së tij, përkatësisht llogaritjen, dhe tani ai donte të shtyjnë përpara me zhvillimin e matematikës kompjuterike. Ai u bë Turing 's asistent në Laboratorin Kombëtar në Londër Fizike maj 1946.

Në Laboratorin Kombëtar Fizike ai punoi për ACE (Automatike Computing Engine) projekt kompjuter dhe, edhe pse asnjë kompjuter ekzistuar në atë kohë, ai shkroi subroutines të bëjë aritmetike lundrues-pikë. Rolin e tij në këtë kohë u përshkrua si më poshtë:

Turing dhënë propozimin, por nuk mund të merrni më me të tjerët. Wilkie [emri me të cilin Wilkinson ishte i njohur në atë kohë] ishte në gjendje për të bashkëpunuar si edhe dikush me Turing, dhe kishte takt dhe mençuri e nevojshme për të marrë gjërat e bërë. Ai kapur të gjitha detajet teknike shumë shpejt, e përbashkët leksione mbi ACE me Turing dhe shkroi përshkrim përfundimtar të projektimit.

Në 1948 u largua Turing projekt ACE dhe Wilkinson:

... mori një rol udhëheqës në zhvillimin e një makine të modifikuara, të njohur si ACE pilot, ky dëshmuar shumë i suksesshëm nga fillimi i tij maj 1950.

ACE pilot kishte për qëllim për të demonstruar potencialin e teknologjisë. Në Wilkinson përshkruan demonstrim publik të ACE-Pilot në vitin 1950, në të cilën makinë, tepër, vrapoi shumë të mirë dhe për më shumë se ajo kishte parë ndonjëherë. Pas demonstrimit të suksesshëm, Wilkinson realizohet për herë të parë se ai tani do të pritet që të bëjë punë të dobishme në kompjuter ACE-pilot, i cili, deri në atë moment, ai kishte vetëm pse e si një mjet për të bindur të tjerët se projekti ACE kishte potencial dhe duhet të vazhdojë.

Ai vazhdoi punën e bërë më shumë të përfshira në shkrim shumë gazeta me cilësi të lartë në analizën numerike, veçanërisht algjebër lineare numerike. Duke shkruar subroutines të bëjë lundrues aritmetike-pikë para një kompjuteri kishte qenë ndërtuar për të kandiduar ata, ai është tani në pozitë me fat për të qenë në gjendje të përparojë me shpejtësi, duke fituar përvojë me informatikë lundrues-pikë. Në Algjebra lineare numerike ai i zhvilluar prapa metodat e analizës gabim. Ai ka punuar mbi metodat numerike për zgjidhjen e sistemeve të ekuacioneve lineare dhe problemet eigenvalue. Ai shkroi mbi 100 dokumente dhe ishte i njohur mirë për librat e tij Llogaritja Gabimet në proceset algjebrike (1963) dhe mbresëlënëse Eigenvalue algjebrike Problem (1965).

Si dhe një numër të madh të letrave të punës së tij teorike në analizën numerike, Wilkinson zhvilluar programe kompjuterike, që punojnë në prodhimin e bibliotekat e rutinat numerike. NAG (numerike Algorithms në grup) filloi punën në vitin 1970 dhe shumë e rutinat algjebër lineare janë për shkak të Wilkinson.

Ai mori shumë çmime për punën e tij të pazgjidhura. Ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore në vitin 1969. Ai mori çmimin Turing PM nga Shoqata e Computing Machinery dhe nga J çmimin Neumann nga Shoqëria për Industriale Matematikë dhe të Aplikuara të dyja në 1970. Ai ishte dhënë nderi doctorates nga Brunel (1971), Heriot-Watt (1973), Waterloo (1978), dhe Essex (1979).

Xhorxh Forsythe shkroi në 1960:

Në Wilkinson mendimin tim është vetëm-handedly përgjegjës për krijimin e pothuajse të gjithë trupit aktuale të njohurive shkencore për zgjidhjen kompjuterike të problemeve të algjebër lineare.

Ai është përshkruar si ka karakteristikat extrovert por që një njeri i rezervuar dhe private:

Diskutim me atë nuk ishte gjithmonë e lehtë sepse i mbushur me konkurruese i bënë atë për të prezantuar tema për të cilën ai e kishte lexuar dhe mend një marrëveshje e madhe.

Ai është përshkruar nga një koleg si:

... gjithmonë optimist dhe gazmor, shumë i drejtë dhe të paanshëm në vlerësimet e tij, i pëlqente praktikisht të gjithë, kishte një entuziazëm gati shfrenuar për shumë gjëra jashtë matematikës. ... ai ishte gjithmonë konkurrues.

Interesi i tij kryesor ishte jashtë matematikës muzikë, në të cilën ai ishte jashtëzakonisht i ditur, dhe ai ishte gjithashtu një ekspert për verërat. Ai vdiq në shtëpi nga një sulm në zemër.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland