Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jesse Ernest Wilkins Jr.

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

27 Nov 1923

Chicago, Illinois, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Jr J Ernest Wilkins ishte i lindur në një familje afrikano-amerikan metodist, duke qenë i biri i J Sr Ernest Wilkins dhe Lucile Beatrice Robinson. J babai i tij Ernest Sr Wilkins ishte një avokat i cili vazhdoi për t'u bërë President i Shoqatës Cook County Bar në 1940 (Cook County është në verilindje të Illinois në Çikago është se Qarkut), dhe ndihmësja e sekretarit të Punës në administratën e Eisenhower 1950. Nëna e tij Lucile Robinson ka qenë të arsimuar në nivelin e një diplomë master dhe ishte trajnuar si një mësues. Në ndikim të madh të prindërve të tij është përshkruar:

Duke reaguar ndaj ndikimit, ushqimit dhe udhëzimin e prindërve të tij, dhe zhvillimin e talentet e tij, ai e arritur shumë.

Ernest hyri Universitetit të Çikagos në 1936, kur vetëm 13 vjeç dhe duke bërë këtë ai u bë më i ri ndonjëherë studente në atë universitet. Karriera e tij universitar ishte mbresëlënëse dhe ai mori publicitet shumë kur ai u diplomua me AB e tij në matematikë nga Universiteti i Çikagos në vitin 1940 në moshën prej vetëm 17 vjet. Ai pastaj ka vazhduar për të studiuar matematikë në Çikago për Diplomë Master e tij dhe në vitin e ardhshëm ai ishte dhënë një MS Ai pastaj vazhdoi me studimet e tij e doktoraturës në Çikago dhe dorëzuar disertacionin e tij të shumëfishta Integrale Problemet në Parametric Forma në gur e Dallimet që çoi të tij duke u dhënë një Ph.D. në dhjetor 1942, vetëm disa ditë pas 19 vjetorit të tij th.

Pak të rinj mund të kenë fituar një bursë dhe studioi në Institutin për Advanced Study in Princeton, por kjo është pikërisht ajo që Wilkins bëri në vitin 1942 me një bursa Rosenwald. Ai shkroi letrat e tij të parë në 1942, si në gjeometri, dhe ato u botuan në vitin 1943. Ata janë laps i parë kanonik dhe një klasë të veçantë të sipërfaqeve në gjeometrinë diferenciale projektive dyja këto të botuara në Fletoren Duke matematike. Në fillim ai i jep disa përkufizime gjeometrike për linjat e laps i parë kanonik me anë të një pikë e një sipërfaqe nonruled. Në vitin e dytë që ai e konsideron një klasë të caktuar të sipërfaqeve dhe shpreh pronave karakteristikë e këtyre sipërfaqeve në aspektin e elementeve standarde projektive.

Në 1943-44 Wilkins mësim në Institutin Tuskegee, ku shumica e nxënësve ishin të zi. Ky ishte viti i parë që ofroi ky Instituti i diplomuar-udhëzim nivel (kjo tani quhet Tuskegee University). Ai pastaj u kthye në Universitetin e Çikagos, ku ai ka punuar në Projektin Manhattan në Laboratorin metalurgjik 1944-1946. Mënyra e vetme për prodhimin e materialit plutonium ndashëm 239, e nevojshme për të bërë një bombë bërthamore, ishte duke u zhvilluar në këtë laborator nën drejtimin e Arthur Holly Compton dhe Enrico Fermi.

Wilkins ka vazhduar për të prodhuar një numër të shquar të letrave matematikore në një larmi të gjerë temash të ndryshme. Në vitin 1944 katër prej letrave të tij u shfaq: Në rritjen e zgjidhjeve te ekuacioneve lineare diferenciale; Definitely vetë-konjuguar adjoint ekuacioneve integrale, problemet e shumëfishta në formë integrale parametric në gur e variacioneve dhe një shënim mbi skewness dhe kurtosis. Fundit e ketyre është për statistikat. Në vitin e ardhshëm ai botoi ekuacion diferencial ndryshim për epidemitëBuletinin e matematike biofizikë.

Pas largimit nga Projekti Manhattan në vitin 1946, Wilkins ka punuar në industri. Ai ishte një matematikan në Kompania Optical amerikan në bualli, Nju Jork 1946-1950. Gjatë kësaj kohe ai u martua me Gloria Stewart në vitin 1947 ata kishin dy fëmijë, Sharon dhe J. Ernest III. Nga 1950 ka punuar si një matematikan në Korporata Bërthamore të Bashkuara të Amerikës në White Plains, New York për dhjetë vjet. Ai u bë Menaxher i Matematika Fizika dhe departamentit atje në 1955, dhe pastaj më vonë Menaxher i Kërkimeve dhe Zhvillimit. Ishte gjatë kësaj kohe që Wilkins fituar vetë gradë më tej, kur ai u dha një Bachelor i Inxhinierisë Mekanike nga New York University në 1957, dhe një Master of Mechanical Engineering tre vjet më vonë.

Pas kësaj Wilkins ka mbajtur një numër të emërimet akademike dhe jo-akademike. Ai ka punuar në Kompania Atomike Përgjithshëm në San Diego në vitet 1960 dhe në 1970 ai u emërua në Howard Universiteti si Profesor i nderuar të Aplikuara Matematike Fizike. Ai vendosi një Ph.D. program në matematikë në Universitetin Howard dhe në doinf kështu që u bë tradicional i parë i Universitetit të Zi të kenë një program të tillë.

Nga 1977-1984 Wilkins ka punuar në EG & G Idaho, duke u bërë Vice President dhe Zv / Drejtor i përgjithshëm për të Shkencës dhe Inxhinierisë. Pastaj nga viti 1984 ai kaloi vitin e fundit para se zyrtarisht në pension si një tjetër, në Laboratorin Kombëtar Argonne i Departamentit amerikan të Energjisë në Argonne, Illinois që kryen kërkime themelore dhe zhvillimin e përdor paqësor të energjisë bërthamore. Ai mbeti një konsulent në Laboratorin Kombëtar Argonne pasi ka dalë në pension në vitin 1985. Ai u bë Profesor i nderuar të Aplikuara Matematika Fizika dhe matematike në Universitetin Clark Atlanta në vitin 1990.

Ne kemi shikuar lart në disa nga temat e pastër matematik që Wilkins shikuar në fillim të karrierës së tij. Ai ka vazhduar të prodhojnë dokumente matematikë dhe ai ka mbi 50 gazeta në matematikë dhe aplikimet e saj. Ai gjithashtu shkroi gazeta në inxhinieri nukleare dhe optikë. Puna e tij në penetrimin e rrezeve gama botuar në 1953 në Shqyrtimi fizike është përdorur në projektimin e reaktorëve bërthamor dhe mburoja rrezatimi:

Ai zhvilluar modele matematikore me të cilin sasia e rrezatimit gama thithen nga një material të dhënë mund të llogaritet. Kjo teknikë e llogaritjes së përthithjes rrezues është përdorur gjerësisht në mesin e hulumtuesve në hapësirë dhe projektet bërthamore shkencës.

Punë tjera që ai ka bërë ka qenë në lidhje me transferimin e ngrohjes dhe në janar të vitit 1992 ai u ftua për të dhënë një të përbashkët American Mathematical Society - Shoqata e matematike leksion Amerikë në Baltimore, Maryland. American Mathematical Society ka publikuar një videocassette të këtij leksion dhe një intervistë. Këtu është një ekstrakt nga Përshkrimi:

Wilkins ka punuar në një shumëllojshmëri e problemeve matematikore gjatë gjithë karrierës së tij të shquar. Një anëtar i Akademisë Kombëtare të Inxhinierisë të cilët kanë marrë doktoraturë e tij në matematikë nga Universiteti i Çikagos në moshën nëntëmbëdhjetë, Wilkins ka punuar në universiteti, industri, dhe qeverisë. ... Në intervistë, Wilkins përshkruan disa nga problemet matematikore ai ka punuar në dhe diskuton disa vështirësi në përpjekjen për të përmirësuar pjesëmarrjen e anëtarëve të grupeve të nën përfaqësuara në shkencë dhe matematikë. Leksionin e tij shqyrton një problem terheqese për transferimin e nxehtësisë që lind në një shumëllojshmëri të settings. Me ndonjë motor ngrohjes, është e nevojshme që të dëbojnë të ngrohjes në mjedis. Një mënyrë për të bërë këtë është të bashkëngjitni 'as pendë as për muret e jashtme e motorrit. Formën e fins ka një ndikim të madh mbi atë se si në mënyrë efikase ata janë në gjendje të dëbojnë të ngrohjes. Wilkins shqyrton aspekte matematike e përcaktimit të formës optimale të fins tillë.

Wilkins ka marrë një numër të madh të çmime për punën e tij. Ai u zgjodh në: Shoqata Amerikane për Avancimin e Shkencës (1956), një Fellowship of Shoqërisë Amerikane Bërthamore (1964); Akademisë Kombëtare të Engineering (1976) dhe anëtarësimi i nderit i Shoqatës Kombëtare të matematikanëve (1994). Ai shërbeu si President i Shoqërisë Amerikane Bërthamore në 1974-75 dhe Këshillit të Shoqërisë American Mathematical 1.975-77.

Ai u dha Outstanding Medaljen e Shërbimit Civil nga ushtria e SHBA në 1980.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland