Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

John Wilkins

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1614

Fawsley (4 km S of Daventry), Northamptonshire, England

16 Nov 1672

Chester, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

John Wilkins 's babai ishte Walter Wilkins, një argjendar nga Oxford. Në Aubrey Walter Wilkins përshkruan si:

... një njeri shumë i zgjuar me një kokë shumë mekanike. Ai ishte përpjekur shumë për të eksperimenteve, dhe kreu i tij vrapoi shumë mbi lëvizje të vazhdueshme.

Walter Wilkins martuar Jane Dod, bija e Dod Gjoni ministër puritan, dhe Gjoni ishte një nga katër fëmijët e tyre. Valter Wilkins ndërsa vdiq në vitin 1625 Gjoni ishte ende një djalosh dhe Jane remarried. Njerk John Francis pastaj u bë Papa dhe një djalë i kësaj martese, Valter Papa, mbeti një mik i ngushtë i John Wilkins gjatë gjithë jetës së tij.

Edukimit të hershëm Gjonit është përshkruar në në këtë mënyrë:

Ai u mësoi të tij latin dhe grek nga Edward Silvester, vuri në dukje një grek, i cili mbante një shkollë private në Qarku i të Gjithë Shenjtorëve në Oxford: Proficiency e tij ishte i tillë, që në Trembëdhjetë Vite Mosha ai hyri një student në Nju-Inn, në easter-Term 1627. Ai nuk bëri gjatë qëndrimit atje, por ishte hequr për të Magdalen Hall, ... dhe atje ai mori Diplomë e tij në Arteve në tetor 1631. Ai më pas ka hyrë në urdhëron.

Pas diplomimit, ai tutored në Oksford, pastaj u emërua famullitar në Fawsley. Ai ishte prift pastaj në një numër të njerëzve të famshëm, duke përfshirë William Fiennes, Xhorxh Zoti Tetë Berkeley, dhe Charles Louis. Fiennes ishte një kundërshtar kryesor i James I dhe Charles I në Dhomën e Lordëve dhe një përkrahës i Parlamentit në Luftërat civile angleze, ndërsa Luis ishte nipi i mbretit Charles I, bir i Frederick V, dhe zgjedhës princi qiellzor. Wilkins thuhet se ka qenë emëruar në këtë post të fundit për shkak të ekspertizës së tij në matematikë ", në të cilat ai i kushtoi të gjithë kohën e lirë e tij".

Më 13 prill 1648 Wilkins ishte emëruar drejtor i Wadham College, Oxford. Në këtë kohë ai ishte kapelan ende Louis zgjedhës princit Charles dhe nuk ishte, pra, në një pozicion për të marrë shkallën e mjekut të hyjnisë që ishte kërkuar nga një polic trafiku. Për shkak të kësaj kohe ai u lejua të studimit për shkallën që ai mori më 19 dhjetor 1648. Se ai ishte në gjendje të kushtojnë kohë për të marrë shkallën e tij kaq shpejt ishte një pasojë e Peace of Westphalia që është nënshkruar më 24 tetor 1648. Kjo i dha fund fazës së gjerman të Luftës Tridhjetëvjeçare dhe Pfalz reini u rikthye të Charles Louis që u kthye në Heidelberg. Wilkins duket se ka udhëtuar në një numër të destinacioneve evropiane rreth kësaj kohe, ndoshta të kthehen nga Heidelberg, ku ai shoqërohet Charles Louis.

Wilkins sigurisht kryer detyrat e tij në Oksford me aftësi të madhe. Ai u ul në komitetet e ndryshme të cilat kërkohen për të rikthyer autonominë e universitetit dhe kolegjet e saj. Universitet ishte nën sulm në këtë kohë nga fraksionet e ndryshme fetare që sulmuan dy mënyra se ishte qeverisur dhe programin. Wilkins ishte veçanërisht e fuqishme në mbrojtje të universitetit kundër këtyre sulmeve fetare. Ai ishte në një pozitë të fortë për të bërë kaq ndryshime sepse ai kishte promovuar në arsim universitar lëviz në drejtim të mësimit praktik i cili do të përfitonte njerëzimi. Ai kishte për qëllim të:

... pranimit të fitojë për shkencën e re, për të sjellë punën e Koperniku, Kepler, Galileo, Gilbert, Mersenne, dhe të tjerët, në vëmendjen e bashkatdhetarët e tij.

Wilkins, në një ligjërim në lidhje me një planet të ri (1640), argumentoi fuqishëm për një qasje të re për të shkencës. Kjo fjalë e tij të shëndoshë dhe jo "e qartë" për ne sot është një shenjë e suksesit të revolucionit në shekullin e shtatëmbëdhjetë menduar në të cilën ai luajti një rol të madh. Ai shkruan se ne nuk duhet të jenë:

... mënyrë të përkushtuar për të superstitiously Antikiteti si për të marrë gjithçka si kanonik që bie nga një penë e Atit, apo është miratuar me pëlqimin e lashtë. ... Ajo behoves të gjithë në kërkim të së Vërtetës, gjithmonë për të ruajtur lirinë filozofik, jo për të skllavëruar në mendimin e çdo njeriu, që të mendoj se çfarë ai thotë të pagabueshme. Ne duhet të punës për të gjetur se çfarë gjërat janë në vetvete nga eksperiencat tona ... nuk se çfarë thotë një prej tyre. Dhe në qoftë se në këtë hetim të paanshëm, ne rast në dritë me një mënyrë të re, dhe atë që është veç rrugë të përbashkët, kjo nuk është as faji i jonë, as hidhërim tonë.

Në të njëjtën punë Wilkins argumentuar kundër Shkrimet e Shenjta duke u përdorur për të përcaktuar faktet në lidhje me botën fizike:

Ai ishte i lumtur për ne, nëse ne mund të përjashtohen nga Shkrimi kundërshtimeve filozofike. Në qoftë se ne mund të përmbajtjes për të lejuar atë të jetë e përkryer për këtë qëllim, me të cilën ai kishte për qëllim, për një Rregull të besimit tonë dhe Bindja, dhe të mos e zgjas ajo të jetë një gjyqtar të vërteta të tilla natyrore siç janë për t'u gjetur nga vetë tonë industri dhe përvojë.

Argumentet e përdorur janë të ngjashme me ato të Galileos, por nuk ka asnjë provë për të sugjeruar se në fakt kishte parë Wilkins Letër për Castelli nga Galileo i cili përmban këto argumente. Përkundrazi kundërt, dhe ne duhet të them se është pothuajse e sigurtë se Wilkins paraqitur argumentet e tij krejtësisht në mënyrë të pavarur të Galileos.

Në 1656 Wilkins Robina martuar, një motër e Oliver Cromwell, marrja e leje të veçantë që statutet e Wadham Kolegjit ndaluar kujdestar të martoheshin. Edhe pse Oliver Cromwell vdiq në vitin 1658, duke qenë i martuar me motrën e tij po e karrierës së tij asnjë të keqe në të gjitha! Në 1659 Richard Cromwell, bir Oliver Cromwell dhe Zoti mbrojtës i Anglisë, i emëruar Wilkins si Master of Trinity College Cambridge. Megjithatë Richard Cromwell u detyrua të heq dorë më 25 maj 1659 dhe në vitin 1660 u rivendos monarkia kur Charles II u bë mbret. Wilkins ishte i privuar nga funksioni i tij, kur Henry Ferne deklaruar se ai kishte qenë premtuar postin e Master nga Charles I. fakti që Wilkins ishte i martuar, është përdorur si një mjet për ta shkarkuar atë.

Shumë keq në Kembrixh nisjes Wilkins ', veçanërisht Isaac Barrow. Megjithatë, në shumë mënyra duke Kembrixh lejohet Wilkins për të ndikuar në bazë të Shoqërisë Mbretërore është një mënyrë që nuk do të kishte ndodhur kishte mbetur atje, dhe kjo u provua të ishte një nga arritjet e mira të karrierës së tij.

Në vitin 1645, ndërsa që jetojnë në Londër, Wilkins të parë të bëhet lidhur me një grup njerëzish që do përfundimisht formën e Shoqërisë Mbretërore. Wallis shkruan se fillimet e asaj Shoqëria ishin:

... për vitin 1645 (nëse jo më parë) kur Dr Wilkins (asokohe kapelan në qiellzor zgjedhës princi në Londër) [dhe një numër i njerëzve të tjerë duke përfshirë edhe vetë Wallis] u takua javore në një ditë të caktuar dhe orë, nën një dënim të caktuar, dhe një kontribut javore për ngarkuar me eksperimente, me rregulla të caktuara rënë dakord mes nesh, për të trajtuar dhe diskursit e punëve të tilla ...

Rreth vitit 1648-49, disa prej të kompanisë sonë duke hequr në Oksford (parë Dr Wilkins, atëherë unë, dhe së shpejti pas Dr Goddard) kompaninë tonë të ndarë. Ata në Londër për t'u takuar atje vazhduan si më parë (dhe ne bashkë me ta, kur kishim rast që të jenë atje, dhe ata nga ne në Oksford ... dhe zhytësit të tjerët, ka vazhduar takimet e tilla në Oksford, dhe sjellë ato Studime në mënyrë atje. ..

Në fakt, ndërsa Wilkins ishte në Wadham ai mblodhi rreth tij një grup të:

... personave të denjë që fut hundët në filozofinë natyrore dhe pjesë të tjera të të mësuarit të njeriut.

Ky grup u takuan në Oxford Wadham Kolegji ndërsa Wilkins ishte drejtor atje, por, pas Wilkins lëvizur në Kembrixh, ata u takuan në strehim Boyle's. Pas Wilkins majtë Kembrixh dhe u kthye në Londër, ai u bashkua me grupin që u takim javore në Gresham College. Raport të takimit në të cilën e Shoqërisë Mbretërore u themelua thotë:

Memorandum 28 nëntor 1660. Këta persona pas sipas zakonit të zakonshme të shumicës së tyre, u takuan së bashku në Gresham Kolegjin për të dëgjuar z. trumcak 's leksion, dmth. Brouncker Zoti, Zoti Boyle, Z. Bruce, Sir Robert Moray, Sir Paule Neile, Dr Wilkins, Dr Goddard, Dr nivele të ulëta, Z. Ball, zoti Rooke, zoti trumcak, zoti Hill. Dhe pas ligjërimit u dha fund ata kanë sipas mënyrë të zakonshme, të tërheqë për bisedoj reciproke.

U kthyer në llogari dhënë nga Wallis i themelimit të Shoqërisë Mbretërore:

E gjithë kjo kohë, Dr Wilkins dhe Dr Goddard, të gjitha këto ndryshime, vazhdoi këtyre takimeve, (dhe kishte një ndikim të madh mbi ta) nga e para origjinale, deri në ditët e vdekjes së tyre ...

Edhe pse ai ishte shkarkuar nga Kembrixh në restaurimin e monarkisë, Wilkins ishte i shpejt në favor me Charles II. Më 11 prill 1662 mbreti e bëri atë zëvendës të Shën Lorenc çifutët në Londër. Ai ishte i shenjtë Peshkopi i Chester më 14 nëntor 1668. Ai pastaj udhëtuan shpesh midis Chester dhe Londër edhe pse ai kaloi një kohë më në Chester. Nga 1672, megjithatë, ai ishte i sëmurë dhe vuajtjet shëndetësore pas vdekjes së tij në nëntor ai u burried në Shën Lawrence çifutët më 12 dhjetor.

Në Wilkins 1638 botoi librin e tij të parë zbulimin e një Botëror në Hënë e cila ishte në fakt u duk në mënyrë anonime. Në 1640 ai botoi, gjithashtu anonime, një ligjërim në lidhje me një Planet e reja dhe nga kjo kohë diskursi dhe Discovery janë botuar së bashku si një punë të vetme. Puna është drejtuar lexuesit në përgjithësi më tepër se sa ekspertë në lëndë, dhe qëllimi i saj është të popullarizojë parë të universit për shkak të Koperniku, Kepler dhe Galileo. Argumenti kryesor është se mun nuk është një disk ndriçon, por më tepër ajo është një botë me një pamje si ajo e Tokës. Nga Wilkins Sigurisht nuk ishte i pari për të vënë përpara një teori të tillë, për shembull Galileo kishte argumentuar në një mënyrë të ngjashme. Ndoshta më shumë e habitshme, ai besonte se mun është një planet i banueshëm dhe ai parashikon që një ditë udhëtim në Hënë do të jetë e mundur. Përsëri Wilkins nuk ishte parë të dalë me këtë propozim, por është tipik për mënyrën se si mendonte ai, duke lejuar mendjen e tij për të bredh përmes ideve që të tjerët do të kishin gjetur shumë të pazakonta të marrin në konsideratë.

Wilkins ka punuar për kodet dhe ciphers botuese Mercury e tij të punës, ose të fshehta dhe të dërguarin e shpejtë në vitin 1641. Libri diskutuan një gamë të gjerë të ideve të lidhur me komunikim dhe gjuhën. Ai e shikonte problemin në gjuhë të ndryshme në pjesë të ndryshme të botës dhe shikoi për një zgjidhje për këtë mallkim që pengohet të mësuarit. Ai preku mbi idenë e një gjuhë universale, një temë që ai u kthye në punën e tij të fundit.

Wilkins gjithashtu shkroi mbi pajisjet mekanike, matematike botuese Magick, apo mrekullitë që mund të kryhen nga gjeometria mekanike në vitin 1648. Kjo është një llogari e parimeve themelore të makinave dhe pjesa e parë përshkruan bilancit, levë, timon, makara, pykë dhe vidë. Wilkins pastaj shpjegon se si të kombinojnë këto pajisje:

... të tërheq deri ndonjë lisi nga rrënjët me një fije floku, ashensor ajo me një kashtë, ose goditje ajo me gjysmë zëri.

Kjo ishte tërë sa sensacional, veçanërisht ilustrime, por imagjinata Wilkins ishte i bazuar në parimet e mirë matematikore. Një pajisje që ai e përshkroi ishte smokejack, skicuar parë nga Leonardo da Vinci. Kjo makinë përbëhej nga sails horizontale hipur mbi një bosht vertikal dhe nxitur nga ajri e nxehtë në rritje deri një oxhak. Një sistem i përgatitur është përdorur në mënyrë që smokejack mund të kthehet në një pështyj pjekje.

Wilkins dhe Hooke punuar së bashku për makina për shumë vite dhe është raportuar se:

... persona nuk kanë qenë së bashku për të gjetur tjetër ku në Evropë, për pjesët dhe zgjuarsi.

Dy veprat ishin veçanërisht të rëndësishëm në ndikimin më të menduarit Wilkins makina. Këto ishin mechanicorum Liber (1577) nga Guidobaldo del Monte dhe Cogitata fiziko-Mathematica (1644) nga Mersenne. Në fakt është e drejtë të thuhet se Wilkins detyrohej mjaft borxh Mersenne një të tërë në një shumëllojshmëri fushash për dy pamje të përbashkët nga afër. Në shumë mënyra mund të shikoni në punë Wilkins si shkrimet më të popullarizuar teknike të Mersenne.

Punë e fundit Wilkins ', e cila kishte për të rishkruhen që origjinal është shkatërruar në zjarrin e madh e Londrës në 1666, është në një gjuhë universale. Ai është përshkruar në në këtë mënyrë:

Pjesa e parë përshkruan origjinën e gjuhëve dhe alfabeteve ... . Pjesa e dytë është një klasifikim shterues për konceptet në të gjitha sferat e mendimit, Kryeministri Roget bazuar në mënyrë të qartë Edition ™ e tij në këtë punë e Wilkins. Pjesa e tretë ka të bëjë me gramatikë, sintakse, drejtshkrim, zanore dhe consonants. Pjesa e katërt ofron simbolet e shkrimit dhe gjuhën e re të propozuar, dhe jep shembuj dhe udhëzime për përdorimin e tij.

Le të ilustrojmë gjuhë universale Wilkins 'duke i dhënë shpjegim e vet të simbolit.

Karakter generic llahu tregon gjini e hapësirës. kënd akute në anën e majtë llahu treguar ndryshimin e parë, e cila është koha. Affix tjera nënkupton speciet e nëntë në dallimet, që është Everness. Loop në fund të këtij affix nënkupton fjala është që të përdoren si ndajfolje, kështu që ndjenja e tij duhet të jetë e njëjtë e cila shprehim nga fraza, në shekuj të shekujve.

Kjo mund të jetë i zgjuar, por është e qartë nga ky shembull një mësim që gjuha do të ishte gjithmonë i pranishëm probleme të mëdha. Vështirësia në përdorimin e gjuhës re Wilkins 'është mirë përmblodhi nga një nga bashkëkohësit e tij që ka shkruajtur:

Një doktor shumë i aftë të numëruara
Designs se të gjithë njerëzit do të bisedoj,
Konfuzion o pavarësisht ishte në Babell,
Me një karakter quajtur universall.
Sa kohë që karakteri do të mësuarit,
Kjo me të vërtetë shkon dallues tim.

Sa për karakterin Wilkins ', Aarsleff shkruan në:

Gjatë gjithë jetës së tij, ai fitoi dhe mbajtur miqësinë dhe respektin e burrave të më bindje të ndryshme politike dhe fetare. Nuk ka dyshim cilësitë personale të tilla si hajmali, biseda gati, dhe energjia luajti pjesën e tyre në suksesin e tij, por një arsye më të thellë duket se do të qëndrojnë në angazhimin e tij për bindjet që transcended interesat ekskluzive e çdo fraksion të veçantë. Nga e parë për të fundit, të gjitha shkrimet e tij shkencore dhe fetare avokat pikëpamjet që nga koha e vdekjes së tij ka provuar se ato përfaqësonin durimin e herë. Shkenca e re ka triumfuar ...

Hooke, i cili kishte punuar nga afër me Wilkins, shkruan haraç në vijim gjobë për atë në Parathënie për të Micrographia (1665):

Nuk është një zbulim i rrallë, që ky popull ka prodhuar në moshën tonë, por ai ka një mënyrë apo tjetër janë vendosur përpara me ndihmën e tij. ... Ai është me të vërtetë një njeri i lindur për të mirë të njerëzve, dhe për nder e vendit të tij. në ëmbëlsi e sjelljen e të cilëve, në qetësinë e mendjes së tij, në mirësi pakufizuar e zemrës së tij, kemi një shembull të dukshme, atë që feja e vërtetë dhe primitiv unpassionate ishte, përpara se u ftohën nga fraksione të veçanta.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland