Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Andrew John Wiles

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

11 April 1953

Cambridge, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Andrew Wiles 's interes në teorema e fundit Fermat filloi në një moshë të re. Ai tha:

... Isha dhjetë vjeçar dhe një ditë i ndodhi të kërkoni në bibliotekën lokale e mia publike dhe kam gjetur një libër në matematikë dhe ai i tha pak për historinë e këtij problemi dhe unë, një dhjetë vjeçar, mund ta kuptosh atë. Nga ky moment unë u përpoq për ta zgjidhur atë vetë, ai ishte i tillë një sfidë, një problem i tillë bukur, ky problem u Fermat e teorema e fundit.

Në vitin 1971, hyri Wiles Merton College, Oxford, u diplomua me BA në vitin 1974. Ai pastaj hyri Clare College, Cambridge të studimit për doktoraturë e tij. Ph.D. e tij mbikëqyrës në Cambridge u John Coates i cili ka thënë:

Unë kam qenë shumë me fat që kanë pasur Andrew si student. Edhe si një hulumtim student ai ishte një person i mrekullueshëm për të punuar me të, ai ka idetë shumë të thella dhe më pas ajo ka qenë gjithmonë e qartë se ai ishte një matematikan i cili do të bëjë gjëra të mëdha.

Wiles nuk keni punuar në teorema e fundit Fermat për doktoraturë e tij. Ai tha:

... problem me pune mbi Fermat është që ju të mund të kalojnë vite nuk po kështu, kur unë shkova në Kembrixh këshilltar i John Coates im ishte duke punuar në teorinë e Iwasawa kthesa eliptik dhe kam filluar punën me të ...

Nga viti 1977 deri 1980 ishte një Wiles hulumtues Junior në Clare College, Cambridge dhe gjithashtu një Beniaminit Peirce Asistent Profesor në Universitetin e Harvardit. Në 1980 ai u nderua me doktoratë të tij, pastaj kaloi një kohë në Mathematik Theoretische Sonderforschungsbereich në Bon. Ai u kthye në Shtetet e Bashkuara pranë fund të 1981 për të marrë një post në Institutin për Advanced Study in Princeton. Ai u emërua profesor ne Princeton dhe vitin e ardhshëm dhe, edhe gjatë 1982, ai kaloi një kohë si profesor vizitues në Paris.

Wiles ishte dhënë një Guggenheim Fellowship i cili ia ka mundësuar të vizitojë Institut des Hautes Etudes Scientifique në Paris dhe edhe Ecole Normale Supérieure në Paris gjatë vitit 1985-86. Në ngjarje të rëndësishme që ndryshoi drejtimin e kërkimit Wiles pas kësaj periudhe janë përshkruar:

... rreth dhjetë vjet më parë, G Frei sugjeroi dhe K Ribet provuar (ndërtimi mbi idetë e B Mazur dhe JP Serre) se teorema e fundit Fermat e ndjek nga Shimura-supozim Taniyama se çdo kurbë eliptike përcaktuar mbi numrat racional është modulare. Pikërisht, në qoftë se

a n + b = c n n
është një teoremë counterexample të fundit Fermat, atëherë kurbë eliptike
y = 2 x (x - a n) (x + b n)
nuk mund të jetë modulare, duke shkelur Shimura-Taniyama hamendje. Ky rezultat vendosur bazën për punën e Wiles.

Në fakt Wiles braktisur të gjitha hulumtimet e tij të tjera, kur ai kishte dëgjuar se çfarë është dëshmuar dhe, për shtatë vjet, ai u përqendruar vetëm në përpjekje për të provuar Shimura-supozim Taniyama, duke e ditur se një provë të Teorema e fundit Fermat e pastaj pasoi. Wiles tha:

... pas disa viteve kam kuptuar se duke folur për njerëzit rastësisht për Fermat ishte e pamundur për shkak se interes shumë dhe ju nuk mund të përqëndrohen veten prej vitesh nëse nuk e kanë këtë lloj të përqendrimit të pandarë që spektatorët do të shkatërronte shumë ...

Në fakt jeta i martuar ishte një çështje tepër i kufizuar për Wiles i cili ka thënë:

... gruaja ime e ka njohur vetëm mua, ndërsa unë kam qenë duke punuar në Fermat. Unë i thashë një ditë pas saj pak kam martuar. Unë kam vendosur që me të vërtetë vetëm kishte kohë për problemin tim dhe familjen time dhe ndërsa unë u përqëndruar shumë e vështirë pastaj kam gjetur me fëmijë të vegjël që ajo ishte mënyra më e mirë e mundshme për t'u çlodhur. Kur ju jeni duke folur me fëmijët e vegjël, ata janë jo thjesht të interesuar në Fermat ...

Në vitin 1988 Wiles shkoi në Universitetin e Oksfordit, ku ai kaloi dy vjet si profesor Royal Society Research. Ndërsa ishte në Oksford ai u zgjodh, në vitin 1989, një anëtar i Shoqërisë Mbretërore. Në kursin e hulumtimit të tij është përshkruar:

Duke përdorur Teoria e deformimit të Mazur përfaqësime Galois, rezultatet e fundit mbi hamendje Serre mbi modularity të përfaqësime Galois, dhe pronat e thellë aritmetik e algebras Hecke, Wiles (me një hap i rëndësishëm për shkak së bashku në Wiles dhe R Taylor) pati sukses të provuar se të gjithë kthesa semistable eliptik përcaktuar mbi numrat racional janë modulare. Edhe pse më pak se Shimura plotë-Taniyama hamendje, ky rezultat nuk nënkupton se kurbë eliptike dhënë më sipër është modulare, duke provuar teoremen e fundit Fermat's.

Në fakt rruga për prova nuk ishte aq e qetë siç sugjerohet nga ky përshkrim. Në 1993 Wiles dy matematicienë të tjera tha se ai ishte afër një provë të Teorema e fundit Fermat's. Ai mbushur atë që ai e mendonte janë mangësitë e mbetura pak dhe i dha një seri leksionesh në Institutin e Isak Newtonit në Kembrixh përfundon më 23 qershor 1993. Në fund të ligjërimit përfundimtar ai njoftoi se kishte një provë të Teorema e fundit Fermat's. Kur rezultatet janë shkruar për publikim, megjithatë, një gabim delikate u zbulua. Wiles tha:

... parë shtatë vite kisha punuar për këtë problem kam dashur çdo minutë të saj megjithatë vështirë kishte qenë. Nuk kishte qenë pengesat, gjë e cila kishte dukej i pakapërcyeshëm, por ajo ishte një lloj private dhe shumë beteja personale kam qenë i angazhuar në dhe pastaj pasi nuk kishte një problem me të, duke e bërë matematikë në këtë lloj mënyrë overexposed por është sigurisht nuk stili im, Unë sigurisht nuk kanë asnjë dëshirë për të përsëritur atë ...

Wiles punuar shumë për rreth një vit, e ndihmuar në mënyrë të veçantë nga R Taylor përmendur më sipër, dhe me 19 shtator 1994, ka dhënë pothuajse dorë, ai vendosi që të ketë një përpjekje të fundit:

... papritur, krejt papritur, kisha këtë zbulesë pabesueshme. Ishte momenti më i rëndësishëm i jetës time të punës. Asgjë nuk kam bërë kurrë përsëri ... indescribably ajo ishte aq e bukur, ajo ishte aq e thjeshtë dhe në mënyrë elegante, dhe unë vetëm filluar në mosbesim për njëzet minuta, pastaj gjatë ditës kam ecur raundin e departamentit. Unë do të mbaj të vijnë në tryezën time për të parë ajo ishte ende atje - ishte ende atje.

Në vitin 1994 u emërua Wiles Eugene Higgins Profesor i matematikës në Princeton. Letër e tij që dëshmon Teorema e fundit Fermat është kthesa Modular eliptik dhe teorema e fundit Fermat e cila u shfaq në analet e matematikës në vitin 1995. Nga viti 1995 filloi të marrë Wiles nderon shumë për këtë pjesë të pazgjidhura të punës. Ai u dha Çmimin Schock në Matematikë nga Akademia Mbretërore suedeze e Shkencave dhe Fermat Prix nga Pali Université Sabatier. Në vitin 1996 ai ka marrë çmime më tej përfshirë Çmimin Wolf dhe u zgjodh si anëtar të huaj të Akademisë Kombëtare të Shkencave të Shteteve të Bashkuara, duke marrë çmimin e tij të matematikës.

Wiles tha:

... nuk ka problem tjetër që do të thotë të njëjtën për mua. I had this privilegj shumë të rralla për të qenë në gjendje të ndjekin në jetën time të rritur atë që kishte qenë ëndrra e fëmijërisë sime. Unë e di një privilegj të rrallë, por unë e di nëse mund të bëjmë këtë është më e dobishme se çdo gjë mund të imagjinohet.

Në tij ka punuar i përmblodhi:

Wiles punës është shumë origjinale, një turne teknike de fuqi, dhe një monument me këmbëngulje individuale.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland