Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Raymond Louis Wilder

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

3 Nov 1896

Palmer, Massachusetts, USA

7 July 1982

Santa Barbara, California, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Raymond Wilder 's prindërit ishin Mary Jane Shanley dhe John Louis Wilder, i cili ishte një printer. Music luajti një pjesë të madhe në familje, dhe mësuara Raymond për të luajtur piano, duke luajtur në filma të veçantë për të shoqëruar në heshtje në kinematë lokale. Ai gjithashtu ka luajtur bririt në orkestër familjes në vallet dhe panaire. Edhe pse matematika tërhequr atë në shkollë, kur ai hyri Brown University në 1914 ajo ishte me qëllim për t'u bërë një ekspert. Luftës së Parë Botërore i shkaktoi Wilder për të marrë një pushim në studimet e tij të 1917-1919 kur ai shërbeu në Marinës së SHBA si një flamur. Pas shërbimit të tij të luftës ai u kthye në Brown University për të rifilluar studimet e tij. Ai mori diplomë e tij të parë në vitin 1920.

Wilder atëherë mësoi matematikën në Braun gjatë 1920-21, ndërsa studimi për masterin e tij në matematikë actuarial që ai mori në 1921. Ai u martua me Una Maude Greene në 1921, ata kishin tri vajza, Mary Jane, kermit dhe Beth, dhe një biri i Davidit. Wilder kaloi në Universitetin e Teksasit në 1921, ku sërish ai është emëruar si një instruktor ndërsa ai punoi për doktoratë e tij. Ishte këtu se interesat e tij u zhvendos drejt matematikë të pastër nën ndikimin e Robert Moore. Kur ai i kërkoi leje nga Moore për të marrë kursin e tij topologji, Moore u përgjigj (shih për shembull):

Jo, nuk ka asnjë mënyrë një person i interesuar në matematikë actuarial mund të bëjë, le të vetëm të vërtetë të interesuar, topologji.

Pas Wilder bindi Moore për të le të kursit, Moore ka vazhduar ta injorojë atë derisa ai të zgjidhur një nga problemet më të vështira Moore e paraqitura në klasë. Wilder dha dorë nga planet e tij për të studiuar matematikë actuarial dhe u bë Moore 's hulumtim student. Ai sugjeroi Wilder shkruaj deri zgjidhje të problemit për doktoraturë tij, i cili me të vërtetë ai e bëri, Moore u bërë 's te paren doktoraturë të Teksasit në vitin 1923 me disertacionin e tij Lidhur me kthesa vazhdueshëm.

Disertacioni është i shqetësuar me programin Schönflies që kishte për qëllim të studimit invariants pozicional i vendos në aeroplan apo 2-sfera. Një invariant pozicional i një një grup me lidhje me një sërë B është një pronë e cila është e ndarë nga të gjitha imazhet e homeomorphic Një të cilat janë të përfshira në B. Mirë të njohur shembull të tillë invariant një pozicional është mishëruar në teorema kurbë Jordan: Një kurbë e thjeshtë të mbyllur në sferën e 2-ka pikërisht dy fusha komplementare dhe është kufiri i secilit prej tyre. Një bisedoj me teorema kurbë Jordan, e kanë dëshmuar nga Schönflies, thekson se një mesin e të 2-sfera është një kurbë e thjeshtë të mbyllura në qoftë se ka dy fusha komplementare, është kufiri i secilit prej tyre, dhe është e arritshme nga çdo e këto fusha. Teza Wilder të përmbante një qasje të re të programit Schönflies. Ai vazhdoi që të ndërmarrë kërkime me këtë qëllim dhe në vitin 1930, në një thënie të Jordanit-teorema Brouwer ndarje në tri dimensione, Wilder tregoi se një mesin e të Euklidiane 3-domains hapësirë plotësuese të cilit i kënaqur kushte të caktuara homology ishte një 2-sfera.

Pas një viti si një instruktor në matematikë në universitetin e Teksasit, Wilder u emërua si profesor asistent në Universitetin Shtetëror të Ohio në vitin 1924, por këtu ai ka hasur vështirësi për shkak të tij:

... ngurrim për të nënshkruajnë një betim të kërkuara besnikëri në Ohio State University. Armiqësia Wilder për patriotizmin pamend dhe predilection e tij për liberale menduar e shoqëruar atë gjatë gjithë jetës së tij.

Pas dy vjet në shtetin Ohajo, ai u bashkua me fakultetin e Universitetit të Michigan në Ann Arbor. Atje ai përparuar nga gradën e tij fillestare të profesor asistent për t'u bërë një profesor i asociuar në 1929, dhe pastaj një profesor të plotë në 1935. Ai luajti një rol të rëndësishëm në skenën amerikane matematikore gjatë Luftës së Dytë Botërore në mënyrë të veçantë ai ndihmoi në zgjidhjen e Matematikanë Evropian të refugjatëve në Shtetet e Bashkuara. Ai u bë një hulumtim profesor në vitin 1947, një post që e mbajti për 20 vjet deri në pensionimin e tij në vitin 1967.

Faza fillestare e kërkimit Wilder mbi programin Schönflies, që kemi përshkruar më lart, ishte në në set-topologji teorike dhe zgjati deri rreth 1930. Pas kësaj ai ka punuar në topologji algjebrike, dhe në 1932 ai bëri thirrje për bashkimin e dy zonave. Puna e tij u drejtua pastaj drejt teorisë së manifolds, për shembull e përgjithshme të mbyllura në manifolds n-hapësirë (1934), dhe në veçanti për të zgjeruar programin Schönflies të dimensioneve më të larta. Kjo punë u prezantua në një formë të unifikuar në Topologji e Manifolds (1949), ky u ribotuan në 1963 dhe përsëri në vitin 1979 me disa shënime mbi gjendjen e tanishme të problemeve. Përfundimtar tre kapituj të librit të diskutuar kontributet Wilder në teorinë e invariants pozicional topological.

Ishte rreth koha që Wilder botoi edicionin e parë të Topologji e Manifolds se interesat e tij hulumtuese ka pësuar një ndryshim të madh. Ai tashmë ishte bërë i interesuar në themelet e matematikes si ilustruar me artikullin e tij natyrën e provave matematikore (1944) në të cilin ka të bëjë me:

... preconceptions, ndonjëherë me vetëdije nuk i hapët, i cili theksoj dhe ndikimin pashmangshme pikëpamja e Matematikanë aktive.

Në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve në Kembrixh, Masaçusets në vitin 1950 ai iu drejtua Kongresit në bazë kulturore të matematikës. Në fjalimin e tij ai që ka bërë:

Si ka kulturë (në kuptimin e saj më të gjerë) do të përcaktojë një strukturë matematikore, të tilla si një logjikë?

Si ka ndikuar kultura faza të njëpasnjëshme të zbulimit të një strukture matematik?

Ai u përpoq për t'iu përgjigjur këtyre pyetjeve, duke dhënë shembuj të tillë si intuitivizëm dhe simbolizmin. Teksti i parë i madh ai i botuar në themele, e cila u bazuar në kurset leksion ai kishte dhënë, ishte Hyrje në themelet e matematikes (1952). Ai shkroi në hyrje:

Arsyeja për nxitjen e tillë natyrisht ishte thjesht një bindje se ajo nuk ishte mirë që të ketë mësues, actuaries, statisticians, dhe të tjerët që ishin të specializuar në matematikë universitare, dhe kush do të jetë bazë punën e tyre në matematikë, universitetit lë pa disa njohuri e matematikës moderne dhe themelet e tij.

Beth shkruan në një shqyrtim:

Pjesa e parë e këtij libri jep ... një ekspozitë të teoritë themelore të matematikës moderne: teorinë e përcakton, sistemi i vërtetë numri (në bazë të aksiomat Peano) dhe teoria e grupeve (duke përfshirë edhe disa nga kërkesat e saj në algjebër dhe gjeometri). Vëmendje e veçantë i është dhënë për ato çështje që janë të rëndësishme nga pikëpamja e hulumtimit mbi bazat, të tilla si marrëdhëniet midis definicioneve të ndryshme të pafundësi, procedurat diagonale, i urdhëruar, aksiomë zgjedhjen dhe ekuivalentet e saj. ... Pjesa e dytë i kushtohet në një diskutim në këndvështrime të ndryshme në themele. Pas një përmbledhje të zhvillimeve më parë (deri në sistemin Zermelo), Frege - teza Russell, intuitivizëm, dhe formalizmi janë më të shpjeguar plotësisht. Një kapitull përfundimtar merret me vendosjen e kulturore të matematikës.

Ide Wilder vazhdoi të zhvillohet përgjatë vijave të antropologjisë kulturore. Ai prezantoi idetë e tij në Evolucioni i koncepteve matematikore. Një studim fillore (1969). Maj, në një përmbledhje, shkruan:

Autori qetë propozon që ne studiojmë matematikë si artefact njerëzore, si një subjekt fenomen natyror për vëzhgim empirik dhe analiza shkencore, dhe, në veçanti, si një fenomen kulturor e kuptueshme në terma antropologjike. Pasi kjo fluturon në fytyrën e paradigmë dominuese të historisë së ideve gati izoluar nga konteksti social, ai mund të jetë keqkuptuar ose injorohen. Por që nga ajo plotëson interes mes historianët e shkencës në ndërtimin e një shkencë për shkencë, ajo mund të fillojë një model të ri.

Në librin e vetë Wilder shkruan:

Ndryshim i madh midis matematikës dhe shkencave të tjera, natyrore dhe sociale, është se ndërsa të fundit janë të kufizuara në kompetencë e tyre direkt nga fenomenet e mjedisit e të natyrës fizike apo sociale, matematikë i nënshtrohet vetëm në mënyrë indirekte me kufizime të tilla. ... Platoni e konceptoi një univers ideal në të cilin banuar përsosur modele ... Supozimi i bërë në punën e tanishme është se realiteti vetëm koncepteve matematikore ka është si elemente kulturore apo objekte.

Në vitin 1981 publikohet një tjetër Wilder Matematikë kryesore tekst si një sistem kulturor i cili ka një titull të ngjashëm me flisni ai i dha Kongresi ndërkombëtar i matematikanëve tridhjetë vjet më parë. Hirst shkruan:

Libri fillon me një shpjegim të nocionit të tij të një sistemi kulturor në përgjithësi, dhe se si matematika përshtatet në këtë. Proceset Evolutionary diskutohen, me idenë e "stres i trashëguar" shërben përsëri si një trampolinë të rëndësishme për lindjen e ideve të reja dhe njohuritë në matematikë. Konsolidimi është diskutuar, si një forcë apo proces i cili unifies fushat ekzistuese të matematikës dhe mund në të njëjtën kohë pjellem të reja.

Pas Wilder pension nga Universiteti i Miçiganit në vitin 1967 ai shkoi në Universitetin e Kalifornisë në Santa Barbara. Ai ka ligjëruar në 1970-71, pastaj u bë një bashkëpunëtor hulumtim mbajtur këtë pozicion deri në vdekjen e tij. Në kohën e vdekjes Wilder në Santa Barbara ka qenë 23 nipër e mbesa dhe 14 nipër e mbesa e madhe-në familjen e tij. Gruaja e tij, Una, mbijetoi atë për 19 vite tjera, po vdes në moshën 100 në Long Beach.

Raymond shkruan për mësimin e Wilder, interesat, dhe personalitet në:

Klasa e avancuar e tij universitare dhe seminare ishin intime dhe stimuluese. Ai ka gëzuar duke folur për njerëz, shumë prej të cilëve ai i njihte personalisht, prapa ideve dhe teorema. Kam gjetur veten shpesh qëndrojnë pas klasës së tij. Biseda jonë do të ndjekë disa nga sendet në klasë, por së shpejti do të depozitim në fusha të tjera të ekspertizës së tij. Ai ishte një nxënës të përkushtuar të kulturës jugperëndimore vendasëve të Amerikës. Një ditë ai më tha se pas ai do të dalë në pension si të jetë një Bartender në një zonë rurale të Arizonës apo New Mexico, sepse ai gjeti histori e popullit se ai u takua në ato bare kaq interesante.

Ndër të gjitha Matematikanë madhe kam njohur, Wilder ishte më i arritshëm. Ai kishte një ndjenjë të mrekullueshme humori dhe diturinë e tij e bëri atë një babai që rrëfehet për shumë nga kolegët e tij. Me gruan e tij, Una, ata e bënë shtëpinë e tyre një qendër e mikpritjes.

Wilder kontribuar shumë për të matematika amerikan. Ai ishte një përkrahës i fortë i Shoqërisë American Mathematical qenë një anëtar të Këshillit të 1935-1937, një pedagog gjysmëshëkullor në 1938, pedagog Colloquium në 1942, gjatë 1950-51 zëvendës president dhe presidenti i gjatë 1955-56. Ai ishte gjithashtu Josias Shoqërisë së Willard Gibbs Ligjërues në vitin 1969. Wilder luajti një rol të madh në Shoqata matematike të Amerikës të presidentit të saj gjatë 1965-66. Shoqata i dha atij Medaljen e Shërbimit të nderuar në vitin 1973. Ai u nderua me zgjedhje të Akademisë Kombëtare të Shkencave (Shtetet e Bashkuara) në 1963. Ai iu dha grada nderi nga Universiteti Bucknell (1955), Brown University (1958), si dhe Universiteti i Michigan (1980).

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland