Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Eugene Paul Wigner

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

17 Nov 1902

Budapest, Hungary

1 Jan 1995

Princeton, New Jersey, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Versioni Hungarez i Eugene Pali Wigner 's emri ishte Jenó Pál Wigner. Babai i tij, Antal Wigner, ishte drejtor i një lëkure-rrezitje fabrikë ndërsa nëna e tij, Erzsébet Wigner, dukej pas familjen e tre fëmijëve. Dy Antal dhe Erzsébet ishin nga një sfond çifut, por ata nuk e Judaizmit praktikë. Pali ishte i lindur në Pest, eastmost e dy qyteteve të cilat, së bashku me Buda, i formuar kryeqytetit hungarez Budapest. Ai ishte mes të prindërit e tij tre fëmijë, që të dy një motër më të vjetër dhe të rinj.

Nga kohën kur ai ishte pesë vjeç Wigner iu dha mesimin privat ne shtepi. Kur ai ishte dhjetë vjeç ai hyri në një shkollë fillore, por rreth një vit më pas ai filloi studimet e tij në shkollë ai u tha se ai kishte tuberkulozin. Kurë do të ishte gjetur në dërgimin e tij në një sanatorium në Breitenstein në Austri dhe ai kaloi gjashtë javë më parë ka qenë i tha se diagnoza ishte e gabuar dhe se ai nuk kishte pasur tuberkulozit. Megjithatë, një avantazh prej gjashtë javëve të tij ishte se ai filloi të mendojnë për problemet matematikore:

Unë duhej të shtrihen në një karrige në kuvertë për ditë në fund, dhe kam punuar tmerrësisht shumë në ndërtimin e një trekëndësh nëse tre lartësi janë dhënë.

Në 1915 hyri Wigner Lartë Lutheran School, në Budapest. Këtu ai u takua me John von Neumann i cili ishte në klasë më poshtë atë. Megjithatë ai ka shkruajtur:

Unë kurrë nuk kam ndjerë e dinte von Neumann mirë në gjimnaz. Ndoshta askush nuk e bëri ai gjithmonë mbante një grimë larg.

Shkolla dhënë një shkollim të solid për Wigner në matematikë, letërsi, klasike dhe të fesë. Ai dha mësim shkencë, por nuk ishte më pak theks në këtë se në subjektet e tjera. Ai ishte ende në gjimnaz, kur komunistët morën kontrollin në Hungari mars 1919 dhe e gjithë familja u largua Wigner vend. Ata jetonin në Austri deri komunistët ishin rrëzuar në nëntor 1919, kur u kthyen në Budapest dhe Wigner ka përfunduar arsimin. Kur ai ishte në fund të adoleshencës së tij e gjithë familja u bë Wigner konvertuarve në Lutheranism por kjo nuk do të thotë një marrëveshje e madhe për të Wigner i cili në jetën e më vonë e përshkroi veten si "vetëm butë fetare".

Në 1920 Wigner kanë lënë shkollën duke qenë një nga studentët më të lartë në klasën e tij. Tashmë ai e dinte se e matematikës dhe fizikës janë tema për atë, por ai e kuptoi se von Neumann:

... ishte një matematikan shumë më mirë se sa ishte dhe një shkencëtar më të mirë. Por unë e dinte fizikës më shumë.

Wigner donte të ishte një fizikant, por i ati i tij pritet të bashkohet me atë të biznesit familjar dhe ai besonte se një diplomë në inxhinieri kimike do të ishte e dobishme për djalin e tij në lëkurë familjes-fabrikë për rrezitje. Wigner ndjekur dëshirat e babait të tij dhe morri shkallën e tij të parë në shpenzimet e inxhinierisë kimike një vit në Institutin Teknik në Budapest, pastaj të lëvizte në Technische Hochschule në Berlin. Ai tha:

Unë shkova në praktikisht nuk ka klasa ... por ka punuar jashtëzakonisht shumë në laborator. I dashur kimi inorganike.

Pavarësisht punës për një diplomë në inxhinieri kimike, Wigner studioi matematikë dhe fizikë në kohën e tij. Ai mori pjesë colloquia në Universitetin e Berlinit me Einstein, Planck, von Laue, dhe Nernst. Wigner fituar shkallën e Dr Ing. në 1925 nga Technische Hochschule në Berlin me një tezë Bildung und Zerfall von Molekülen mbikqyrur nga Michael Polanyi, i cili ishte edhe një bashkëvendës nga Budapesti. Teza Wigner përmban teorinë e parë e normave të organizimit dhe shkëputje e molekulave. Wigner dhe Polanyi publikuar një letër të përbashkët mbi këtë punë në 1925.

Duke përfunduar doktoraturës së tij, Wigner u kthye në Budapest për t'u bashkuar me firmë fabrikë lëkurësh babait të tij siç ishte planifikuar. Megjithatë, gjërat nuk shkojnë shumë mirë:

Unë nuk e kam marrë së bashku shumë mirë në fabrikë lëkurësh. ... Unë nuk ndihen si në shtëpi atje. ... Unë nuk mendojnë se kjo ishte jeta ime. ... [Në 1926] kam marrë një letër nga një crystallographer në Institutin Kaiser Wilhelm [që] të kërkuar një asistent ... për të gjetur se pse atomet zënë pozitat në lattices kristal që korrespondojnë me akset simetri. ... Ai gjithashtu tha se kjo kishte të bëjë me teorinë grup dhe se unë duhet të lexoni një libër në teorinë e punës në grup dhe pastaj atë jashtë dhe i thoni atij.

Babai Wigner mbështetet duke marrë postin e tij në Berlin. Nuk lexoi Heisenberg 's gazetat, por në zhvillimin e ideve të veta, ai e kuptoi se matematika paraqitur probleme. Ai dërgoi një letër në spektrin e 3 atomet me elektronet në Zeitschrift für Physik më 12 nëntor 1926 zgjeruar Heisenberg 's results for 2 elektrone. Gazeta Wigner mbaron me shkrim se metodat e tij do të jetë i komplikuar prohibitively për atomet me më shumë se tre elektrone. Megjithatë, ai kërkoi von Neumann për këshilla mbi vështirësitë matematikore dhe u tha për të lexuar në lidhje me teorinë e karaktereve grupit në Schur 's letra.

Wigner, për shkak të interesit të tij në Kristal, tashmë kishte lexuar Heinrich Ueber 's Lehrbuch der Algjebra dhe, tashmë ka një ekspertizë në matricat nga teksti Ueber, ai gjeti Schur' s letrat e lehtë për të kuptuar. Ai gjithashtu studioi teori përfaqësimin e grupit simetrik për shkak të Frobenius dhe Burnside. Teori, si von Neumann sugjeroi, ishte pikërisht ajo që ai e nevojshme për të zhvilluar një teori e spektrit të atomet me elektronet n. Ai pastaj filloi punën për të cilën ai është i famshëm, dmth aplikimi teori grup të mekanikës kuantike. Letër e tij mbi rastin e elektronet n u dërgua në Zeitschrift für Physik më 26 nëntor 1926.

Wigner ishte ftuar në Göttingen në vitin 1927 për t'u bërë Hilbertit 's asistent. Hilbert, interesuar tashmë në mekanikën kuantike, mendonin se ai kishte nevojë për një fizikant si një asistent që të plotësojë ekspertizën e tij. Kjo ishte një kohë e rëndësishme për Wigner të cilët kanë prodhuar dokumente të thellë dhe domethënie të madhe, duke futur në letër e tij mbi ligjet e ruajtjes së mekanikës kuantike (1927) konceptin e ri të paritetit. Megjithatë bashkëpunimi i tij me Hilbert ishte më pak i suksesshëm, sepse ata vetëm u takua pesë herë gjatë vitit:

Kam gjetur atë tërhequr me dhimbje. ... Lodhje e tij e madhe ishte thjeshtë.

Wigner u kthye në Berlin pas vitit në Göttingen ku ai leksione mbi mekaniken kuantike, ka punuar në shkrimin e tij të famshëm tekst Grupi teori dhe zbatimi i saj në mekanikën kuantike e spectra atomike dhe vazhdoi studimin e tij. Në fakt libri Wigner mbi aplikimet e teorisë së grupit të mekanika kuantike nuk është parë të shfaqet, që Weyl botuar e tij pak para se të Wigner. Megjithatë, siç shkruan në Mackey:

Weyl idetë e ndryshme nga ato të Wigner në se ai dëshironte të aplikojë përfaqësime grupit për të marrë një kuptim më të mirë themelet e mekanikës kuantike në përgjithësi dhe jo aq shumë për të fituar njohuri për probleme të veçanta.

Një ofertë që të kalojnë një term në Princeton, pa atë të udhëtojë për në Shtetet e Bashkuara në fund të 1930. Nga 1930-1933 Wigner kaloi një pjesë të vitit në Princeton, pjesë në Berlin. Berlin pas tij u zhduk nën rregullat e nazist të miratuar në 1933 dhe prej atëherë, me përjashtim të viteve 1936-1938 në Wisconsin, Wigner kaloi pjesën tjetër të karrierës së tij në Princeton. Në 1934 të rinj Margit motra e tij (të njohur gjithmonë si Manci) u bashkua me vëllain e saj në Princeton. Atje ajo u takua Dirakut, i cili ishte një vizitor, dhe dy të martuar në janar të vitit 1937.

Ka një huti e lehtë për arsye se Wigner mbetur në Princeton 1936. Në ai tha:

1936 erdhi një shok ... Princeton hodhi poshtë mua ... ata kurrë nuk shpjegoi se pse ... Unë nuk mund të ndihmojë ndjenjë të zemëruar.

Pais pikë në megjithatë, se kjo deklaratë nga Wigner nuk është rreptësisht i saktë dhe ai nuk u hodh poshtë. Më saktë duket se ai nuk kishte marrë nxitjen në Princeton, ku ai mendonte se e meritonte dhe kështu mori leje e mungesës për të pranuar një pozicion për të vepruar në profesor në Wisconsin. Ndërsa në Wisconsin, Wigner u bë një qytetar amerikan. Gjithashtu, ndërsa në Universitetin e Wisconsin në Madison ai u takua dhe u martua me Frank Amelia. Ajo ishte një studente fizike, por ka lumturi ishte repaced shpejt nga dhimbje shumë, sepse ajo u sëmurë me kancer dhe vdiq në 1937 më pak se një vit pas martesës.

Ndërsa në Wisconsin Wigner treguan rolin e veçantë unitare SU grupit (4) në shqyrtimin e forcave bërthamore dhe ai ndërtoi një klasë të përfaqësime i pakalueshëm unitar i grupit Lorencit. Kim shkruan në:

Letër 1939 Wigner mbi përfaqësime e grupit jo-homogjene Lorencit [Ann. i Math. (2) 40 (1939), 149-204] është një nga gazetat më themelore në fizikë.

Ai u emërua në Kryetari D Thomas Jones e matematike në Fizikë në Princeton 1938. Ai solli prindërit e tij në Shtetet e Bashkuara në 1939. Pari ata banonin në Princeton, atëherë ata lëvizin në një vend më vend në shtetin e Nju Jorkut. Ata nuk ishin të kënaqur në Shtetet e Bashkuara dhe për të mos mendonin se Wigner çështje të vërtetë në shtëpi. Afër fundit të jetës së tij ai ka shkruajtur:

Pas 60 vitesh në Shtetet e Bashkuara unë jam ende më shumë hungarezë sesa amerikan. ... shumë i shpëton kulturën amerikane mua.

Ai u takua Mary Annette Wheeler, një mësues fizike nga Vassar College, në vitin 1940 dhe ata ishin martuar në 4 qershor 1941. Ata kishin dy fëmijë, Davidin Wigner i cili mësoi matematikën në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley, dhe i Martës, i cili ka punuar në sistemin e transportit në zonën Chicago.

Wigner punuar në Projektin Manhattan në Universitetin e Çikagos gjatë Luftës së Dytë Botërore, 1942-1945. Trajnimin e tij si një inxhinier provuar sfond me vlerë për punën e tij të luftës në atomike bërthamore.

Wigner mori çmimin Nobel për Fizikë në vitin 1963. Fjala prezantim nga unë Waller vënë Wigner e kontributeve në kontekstin e tyre:

Në mënyrë që të jenë në gjendje të llogarisin mocionin e nucleons ishte ... e nevojshme të dinë edhe forcat të cilat veprojnë në mes tyre. Një hap shumë i rëndësishëm në hetimin e këtyre forcave është marrë nga Wigner në 1933 kur e gjeti, deducing nga disa eksperimente, se fuqi midis dy nucleons është shumë i dobët, përveç kur distanca e tyre larg është shumë i vogël por që forca është pastaj një milion herë më i fortë se forcat elektrike midis elektronet në pjesën e jashtme të atomeve. Wigner zbuluar pronat e më vonë të tjera të rëndësishme të forcave bërthamore.

... Kjo ishte ... Wigner krejtësisht e rëndësishme që mund të tregojnë se vetitë më thelbësore të ndjekin nga berthamat symmetries përgjithësisht e vlefshme ligjet e levizjes. Wigner më parë kishte kryer punë pioniere duke studiuar symmetries tillë në ligjet e lëvizjes për elektronet dhe kishte bërë zbulime të rëndësishme nga hetues p.sh. ato symmetries të cilat shprehin faktin se ligjet e përmendura nuk bëjmë dallim në mes majtas dhe djathtas dhe që prapa në kohë sipas tyre është ekuivalente me përpara në kohë. Këto hetime u dhanë nga Wigner për berthamat atomike në fund të viteve 1930 dhe ai pastaj hulumtohen edhe pronë e sapo zbuluar simetri e forcës mes dy nucleons të njëjtë nëse ose të nucleons është një proton dhe një neutron. Kjo punë nga Wigner dhe hetimet e tij të tjera të parimeve simetri në fizikë janë të rëndësishme përtej fizikës bërthamore duhur. Metodat dhe rezultatet e tij janë bërë një udhëzues i domosdoshëm për interpretimin e foto pasur dhe të komplikuar e cila ka dalë nga hulumtimi vitet e fundit 'eksperimental në grimcat elementare. Ata ishin gjithashtu një paraprake të rëndësishme për depërtim të thellë në dhe rishikim të pjesshëm të koncepteve më parë në lidhje me të drejtën-majtë simetri ...

Wigner ka bërë shumë kontribute të tjera të rëndësishme për të fizikës bërthamore. Ai ka dhënë një teori të përgjithshme të reaksioneve bërthamore dhe ka bërë kontribut vendimtar për përdorimin praktik të energjisë bërthamore. Ai ka, shpesh në bashkëpunim me shkencëtarët e rinj, thyer shtigje të reja në fusha shumë të tjera të fizikës.

RL Ingraham përmbledhur disa nga kontributet e shumta të bëra nga Wigner. Këto përfshijnë të tij:

... epokal punojnë si simetri zbatohet në mekanikën kuantike, përcaktimi i të gjitha përfaqësime i pakalueshëm unitar i grupit Poincare, dhe puna e tij me Bargmann në realizimin ato përfaqësime që i pakalueshëm unitare si hapësira Hilbert e zgjidhjeve të ekuacionit te vales relativiste, .. . symmetries veçantë dhe rregullat superselection në mekanikën kuantike, implikimet simetri për spectra atomike dhe molekulare, vijë natyrore-teori gjerësi, kontrastin e fizikës mikroskopike dhe makroskopike dhe e relativitetit të përgjithshëm dhe mekanika kuantike, shpjegim se pse jep informacion simetri më shumë për kuantike Mekanika klasike sesa për , pyetje filozofike të tilla si ajo që ligjet e natyrës duhet të jetë, kufizime në kauzalitetit, dhe se mekanika kuantike në parim mund të shpjegojë jetën.

Veprat e tij të rëndësishme përfshijnë Bërthamore Struktura (1958) me L Eisenbud, Teoria fizik i neutron reaktorët Zinxhiri (1958) me një Weinberg, shpërndarje dhe Connection Marrëdhëniet e tyre me shkaqet (1964), dhe Symmetries dhe Refleksione (1967).

Wigner pranuar nderon shumë për punën e tij të pazgjidhura. Ai u dha Shteteve të Bashkuara për medaljen e Meritës në vitin 1946, Enrico Fermi çmimin në 1958, dhe atomet Çmimin për Paqe në vitin 1960, Medaljen e Shoqërisë Franklin, Max Planck Medaljen e Shoqërisë gjermane Fizike, Xhorxh Uashington çmimin e amerikan-hungarez Studimeve Foundation (1964), Medaljen e Semmelweiss amerikan-hungarez Medical Association (1965), dhe Medaljen Kombëtare të Shkencave (1969). Lista e universiteteve që i dha atij një diplomë nderi është i gjerë, Universiteti i Wisconsin, Washington University, Instituti i rastit, University of Alberta, Universiteti i Çikagos, Colby College, Universiteti i Pensilvanisë, në Universitetin Yeshiva, Thiel College, Universiteti i Notre Dame, Technische Universität Berlin, Swarthmore College, Université de Louvain, Université de Liège, Universiteti i Illinois, Universiteti Katolik, dhe Universitetin Rockfeller. Ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Londrës në vitin 1970 dhe anëtarësimet e tjera të shoqërive të mësuar përfshirë Akademisë Kombëtare të Shkencës, Akademisë Amerikane të Arteve dhe Shkencave, Mbretërisë së Holandës Akademia e Shkencave dhe Letra, Shoqata Amerikane për Avancimin e Shkencës, Akademisë Austriake të Shkencave, dhe Gesellschaft der Wissenschaften e Göttingen.

AJ Coleman shkruan për:

... Sigurisht nga mekanika kuantike Wigner më të avancuar që kisha fat të mirë për të marrë pjesë në Princeton në vitin 1940. I kujtonte një person me rroje-mendje të mprehtë dhe të një lloji dhe shpirti i butë.

Shumë referenca të tjera për të personalitetit Wigner të largohej ndjenja se, pavarësisht nga intervista të gjerë si dhe, ai është ende dikush që është pak misterioz. Si Pais shkruan në:

Ai ishte një njeri shumë të çuditshme dhe një nga gjigandët e fizikes shekullit XX.

Ndoshta ne duhet të përfundojë me fjalët e veta Wigner:

Premtimi i shkencave të ardhmen është që të sigurojë një qëllim unifikimin të njerëzve në vend se thjesht do të thotë për një jetë të lehtë, për të siguruar disa të asaj që shpirti i njeriut ka nevojë veç për bukë vetëm.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland