Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Norbert Wiener

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

26 Nov 1894

Columbia, Missouri, USA

18 March 1964

Stockholm, Sweden

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Norbert Wiener 's babai ishte Luani Wiener i cili ishte një çifut rus. Leo Wiener sepse ishte i tillë një ndikim të madh mbi birin e tij, ne duhet të japim një sfond me arsimin dhe karrierën e tij. Leo Wiener frekuentuar shkollën mjekësore në Universitetin e Varshavës, por ishte e pakënaqur me profesionin, kështu që ai shkoi në Berlin, ku ai filloi të trajnimit si një inxhinier. Ky profesion dukej vetëm pak më shumë interesant për atë se profesionit mjekësor, dhe ai emigroi në Shtetet e Bashkuara kanë parë u ul në Angli. Ne duhet të theksohet se gjatë arsimimit të tij Leo ishte i interesuar në matematikë dhe, edhe pse nuk i përdori aftësitë e tij matematikore në çdo punë e ka mbajtur, ajo ishte një interes amator për të thellë atë gjatë gjithë jetës së tij.

Duke arritur në Nju Orleans në 1880, Leo provuar dorën e tij në punë të ndryshme në fabrika dhe ferma para se të bëhet mësues në një shkollë në Kansas City. Ai përparuar nga të qenit një mësues i gjuhës në shkollat e për t'u bërë profesor i Gjuhëve Moderne në Universitetin Missouri. Ndërkohë që ka ai u takua dhe u martua me Bertha Kahn, i cili ishte vajza e një pronari supermarket. Bertha, nga një familje çifute gjerman, ishte:

... një grua të vogël, të shëndetshëm, i fuqishëm dhe i shkathët.

Ajo u bashkua me burrin e saj në shtëpi konvikt në Columbia, Missouri ku Norbert tyre djali u lind në vitin e ardhshëm.

Jo shumë kohë pas lindjes së Norbert një vendim është marrë për të ndarë Departamenti i Gjuhëve Moderne në Universitetin e Missouri në departamente të veçanta of frëngjisht dhe gjermanisht. Leo ishte për t'u bashkuar me Departamentit gjermane pas ndarjes por ai humbi në disa manovrimet politike kështu familjes majtë Columbia dhe ata u zhvendos në Boston. Ka Leo sjellë në të holla duke marrë një varg të mësimdhënies dhe poste të tjera dhe përfundimisht u caktua si instruktor në gjuhë sllave në Harvard. Kjo nuk ka paguar mjaft mirë për të siguruar për familjen e tij, kështu që Leo mbajtur pozicione të ndryshme të tjera për të shtuar pagën e tij. Ai ka mbetur në Universitetin e Harvardit për pjesën tjetër të karrierës së tij, duke u mbështetur përfundimisht në profesor.

Si një fëmijë i ri Norbert kishte një kujdestare fëmijësh. Kur ai ishte rreth katër vjet e vjetër, një fëmijë i dytë Constance ishte lindur, motra e dytë Wiener ishte lindur më 1901. Ai shkruan në lidhje me rritjen e tij:

Unë u solli deri në një shtëpi të të mësuarit. Babai im ishte autor i disa librave, dhe kurrë që unë mund ta mbani mend, zhurma e makinë shkrimi dhe era e tenxhere paste kanë qenë të njohur për mua. ... Kisha liri të plotë për të bredh në atë që ishte katolike dhe bibliotekën shumë të ndryshme e babait tim. Në një periudhë ose interesave të tjera shkencore e babait tim e kishte mbuluar shumicën e subjekteve imagjinueshëm e studimit. ... Unë kam qenë një lexues i dhënë pas gjithëçkaje ...

Wiener pasur probleme në lidhje me shkollimin e tij, pjesërisht sepse leximi që ai kishte bërë në shtëpi kishte menduar se ai ishte i përparuar në disa fusha, por shumë më pak në të tjerat. Prindërit e tij e dërgoi atë në shkollën Peabody kur ai ishte shtatë vjeç dhe, pas shqetësuese për klasë që ai duhet të hyni, e kishte atë të fillojë në klasën e tretë. Pas një kohe të shkurtër prindërit dhe mësuesit e tij mendonin se ai do të jetë më i përshtatshëm për klasën e katërt dhe ai u zhvendos deri një vit. Megjithatë, ai sigurisht nuk përshtaten në shkollë ose në klasën dhe mësuesin e tij kishin pak simpati me një djalë kaq i ri në klasën e katërt ende pa aftësi të caktuara që do të pritet nxënësve në këtë fazë në arsimimin e tyre. Ai shkruan:

Mungesë e mia shefi ishte aritmetikë. Këtu mendja ime ishte larg përtej manipulim time, e cila ishte definitivisht e dobët. Babai im e panë mjaft të saktë se një nga vështirësitë e mia shefit të ishte se manipuluese stërvitje mërzitur mua. Ai vendosi të marrë mua nga shkolla dhe vënë mua në algjebër në vend të aritmetike, me qëllim për të ofruar një sfidë më të madhe dhe nxitje të imagjinatës time.

Nga kjo kohë më babait Wiener mori mbi arsimin e tij dhe ai ka bërë përparim të shpejtë për fëmijën në mënyrë të rinj. Megjithatë, Wiener pasur probleme në lidhje me lëvizjet e tij dhe ishte padyshim shumë i trashë. Kjo erdhi pjesërisht nga koordinimit të dobët, por edhe pjesërisht për të parë të dobët. Këshilluar nga një mjek për të ndaluar leximi për gjashtë muaj për të lejuar që sytë e tij që të shërohen, ai ende kishte mësime të rregullta nga babai i tij i cili tani mësoi atë të bëjë matematikën në kokën e tij. Pas gjashtë muaj u rritën Wiener u kthye në lexim, por ai kishte zhvilluar disa aftësi të mirë mendore, gjatë kësaj periudhe të cilin ai mbajti të gjithë jetën e tij.

Në vjeshtë të 1903, në moshën nëntë, ai u dërgua në shkollë përsëri, këtë herë për të Ayer High School. Shkolla ranë dakord për të eksperimentuar dhe për të gjetur nivelin e duhur për Wiener i cili u vu shpejt në klasë të lartë vitin e tretë me nxënës të cilët ishin shtatë vjet më i vjetër se ai ishte. Shkolla formuar vetëm një pjesë e arsimimit të tij, megjithatë, për babain e tij vazhdoi të trajnerin e tij. Ai u diplomua në vitin 1906 nga Ayer në moshën njëmbëdhjetë dhe festuan me vitin e tetëmbëdhjetë studentët e kolegët e vjetër:

Unë detyrohem një marrëveshje të madhe për shokët e mi Ayer. Unë u dhënë një shans për të shkuar nëpër disa faza gawkiest e rritjes deri në një atmosferë të simpatisë dhe mirëkuptimit.

Në shtator të 1906, ende vetëm njëmbëdhjetë vjeç, Wiener hyrë Tufts College. Shoqërore një fëmijë, ai ishte një i rritur në aspektin arsimor kështu ditët e tij studentore nuk ishin ato të lehtë. Edhe pse duke marrë kurse të ndryshme shkencore, ai mori një diplomë në matematikë. Wiener babai vazhdoi të trajnerin e tij në matematikë që tregon zotërim të plotë të temave të nivel të studimeve. Në 1909 u diplomua nga Wiener Tufts në moshën katërmbëdhjetë dhe hyri në Harvard për të filluar studimet pasuniversitare.

Vend këshilla kundër babait të tij, Wiener filloi studimet universitare në Harvard në zoologji. Megjithatë gjërat nuk shkojnë shumë mirë dhe në fund të një viti ishte marrë një vendim, pjesërisht nga Wiener pjesërisht nga babai i tij, se ai do të ndryshojë temë në filozofi. Pasi fitoi një bursë për të Cornell ai hyri në vitin 1910 për të filluar studimet pasuniversitare në filozofi. Marrja e matematikës dhe kurse filozofi, Wiener nuk kishte një vit të suksesshëm dhe para se të ishte mbaruar babai i tij kishte bërë rregullimet e nevojshme për t'u kthyer në Harvard, për të vazhduar filozofinë.

Kthehu në Harvard Wiener është ndikuar fuqimisht nga mësimi gjobë e Edward Huntington në filozofi matematikore. Ai mori Ph.D. e tij nga Harvardi në moshën 18 me një disertacion mbi logjikën matematikore mbikëqyrur nga Karl Schmidt. Nga Harvardit Wiener shkoi në Cambridge, Angli, për të studiuar nën Russell i cili i tha atij se në mënyrë për të studiuar filozofinë e matematikës kishte nevojë për të dini matematikën aq më tepër ai ndoqi kurse nga GH çartur. Në vitin 1914 ai shkoi në Göttingen për të studiuar ekuacionet diferenciale nën Hilbert, dhe gjithashtu mori pjesë në një kurs teori grup nga Edmund Landau. Ai u ndikuar nga Hilbert, Landau dhe Russell, por gjithashtu, ndoshta në një shkallë edhe më të madh, nga çartur. Në Göttingen ai mësoi se:

... matematikë nuk ishte vetëm një lëndë për t'u bërë në një studim, por duhet të diskutohet dhe jetuar me.

Wiener u kthye në Shtetet e Bashkuara disa ditë para shpërthimit të Luftës së Parë Botërore, por u kthye në Kembrixh të studiojnë më tej me Russell. Kthehu në Shtetet e Bashkuara kurse ai mësoi filozofi në Harvard në vitin 1915, ka punuar për një kohë për të kompanisë General Electric, pastaj u bashkua me Encyclopedia Americana si një shkrimtar i personelit në Albany. Duke punuar atje ai ka marrë një ftesë nga Veblen për të ndërmarrë punë të luftës për balistikë në Ground Proving Aberdeen në Maryland. Duke marrë për matematikë me kolegët e tij punëtorë, ndërsa ndërmarrja e kësaj lufte punës ringjalli interesin e tij në matematikë. Në fund të luftës Osgood i tha atij një boshllëk në MIT dhe ai u caktua si instruktor në matematikë.

Puna e parë e tij matematikore në MIT udhëhequr atë për të shqyrtuar mocionin Brownian. Në fakt, siç shpjegohet në Wiener, kjo puna e parë do të sigurojë një fije lidh me shumë me studimet e tij më vonë:

... këtë studim futur mua në teorinë e probabilitetit. Për më tepër, ajo më çoi direkt në shumë periodogram, dhe në studimin e formave të analizave harmonik më të përgjithshme se seri klasike Furierit dhe Furierit integrale. Të gjitha këto koncepte kanë kombinuar me shqetësimet inxhinierike të një profesor i Institutit matematike e Teknologjisë të çojë mua për të bërë si teorike dhe praktike progreset në teorinë e komunikimit, dhe në fund të fundit për të gjetur disiplinën e cybernetics, e cila është në thelb një qëndrim statistikor në teorinë e komunikimit. Kështu, të ndryshme me interesat e mia shkencore duket të jetë, ka qenë një fije të vetme që lidh të gjithë ata nga puna e parë e mia pjekur ...

Ai mori pjesë në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve në Strasburg në vitin 1920 dhe ndërkohë që ka punuar me Fréchet. Ai u kthye në Evropë shpesh në vitet e ardhshme, duke vizituar Matematikanë në Angli, Francë dhe Gjermani. Veçanërisht i rëndësishëm ishte kontaktet e tij me Paul Levy dhe me Göttingen ku puna e tij u pa se ka lidhje të rëndësishme me mekaniken kuantike. Kjo çoi në një bashkëpunim me Born.

Në 1926 Wiener Margaret Engemann martuar, dhe pas marteses Wiener e tyre u nisën për Evropën si një dijetar Guggenheim. Pasi vizitoi çartur në Kembrixh ai u kthye në Göttingen ku gruaja e tij u bashkua me atë pas përfundimit të detyrave të saj të mësimdhënies në gjuhët moderne në Juniata Kolegjin në Pensilvani. Një vit i rëndësishëm në zhvillimin e matematik Wiener ishte 1931-32 të cilin ai kaloi kryesisht në Angli vizituar çartur në Kembrixh. Atje ai dha një leksion kurs në kontributet e tij në Kembrixh Furierit integrale, por gjithashtu siguroi një bazë nga ku ai ishte në gjendje për të vizituar shumë kolegët e matematike në kontinent. Ndër këto ishin Blaschke, Menger dhe Frank i cili e ftoi atë të bëjë një vizitë, ndërsa ai u takua gjithashtu Hahn, Artin dhe Gödel.

Wiener gazetat ishin të vështira për të lexuar. Ndonjëherë rezultatet e vështirë u shfaq me një provë të vështirë në qoftë se ata ishin të qartë për të Wiener, ndërsa në raste të tjera ai do të japë një provë të gjatë e parëndësi. Freudenthal shkruan:

Të gjitha Wiener shumë shpesh nuk mund të rezistojnë tundimit për të të treguar gjithçka që qethur shkurt në mendjen e tij gjithëpërfshirës, dhe ai shpesh kishte vështirësi në matematikë të rëndësishme që ndan me kujdes nga pasojat e saj shkencore dhe shoqërore, madje edhe nga përvojat e tij personale. Lexuesit të cilit ai duket të jetë trajtuar vetë duket se alternativ në një mënyrë të rastit në mes laik, studente universitare e matematikës, matematikan mesatare, dhe Wiener vetë.

Pavarësisht nga stili i letrave të tij, Wiener kontribuar disa ide me rëndësi të madhe. Ne kemi përmendur më lart punën e tij në 1921 në lëvizje Brownian. Ai paraqiti një masë në një hapësirë të rrugëve dimensionale që sjell në konceptet e probabilitetit në një mënyrë natyrore. Nga 1923 ai hetuar Dirichlet 's problemit, duke prodhuar punë e cila kishte një ndikim të madh në teorinë e mundshme.

Idetë matematikore Wiener ishin shumë drejtuar nga pyetjet që i janë vënë atij nga kolegët e tij inxhinieri në MIT. Këto pyetje e shtyu atë të generalise punën e tij mbi propozimin e Browian më shumë proceset e përgjithshme stochastic. Kjo nga ana e çoi atë për të studiuar analizë harmonik në vitin 1930. Puna e tij në analizën e përgjithësuar harmonik e udhëhequr atë në studim Teorema Tauberian në 1932 dhe kontributin e tij në këtë temë fitoi Çmimin Bôcher atë në 1933. Ai mori çmimin nga Shoqëria Amerikane për biografi matematike Tauberian Teorema e tij të botuar në analet e matematikës në vitin e mëparshëm. Punojnë në Teorema Tauberian natyrshëm çoi atë në studim Furierit transformuar dhe ai botoi Integrale Furierit, dhe disa të Aplikime e tij (1933) dhe Furierit transformon në vitin 1934.

Wiener ka një gamë jashtëzakonisht e gjerë të interesave dhe kanë kontribuar në shumë fusha, përveç atyre që kemi përmendur më lart duke përfshirë Teoria e komunikimit, cybernetics (një term i shpikur ai), teoria kuantike dhe gjatë Luftës së Dytë Botërore ai punoi mbi kontrollin e armë zjarri. Kjo është ndoshta kjo punë e fundit që i motivuar shpikjen e tij për fushën e re të cybernetics që ai e përshkroi në Cybernetics: apo, Kontrollin dhe Komunikimi në Kafshëve dhe Machine (1948). Freudenthal shkruan në:

Ndërsa studimi anti-zjarr kontrollin e avionit, Wiener mund të ketë konceptuar idenë e operatorit konsideruar si pjesë e mekanizmit drejtues dhe të aplikimit të tij nocione të tilla si vërejtje dhe stabilitet, e cila kishte qenë shpikur për sistemet mekanike dhe qarqeve elektrike. ... Me kalimin e kohës, flashes depërtim i tillë të ishin më të ndërgjegjshme vënë në përdorim në një lloj të hulumtimit biologjik ... [Cybernetics] ka kontribuar për të popullarizuar një mënyrë e të menduarit në terma teori komunikimi, të tilla si vërejtje, informacionit, kontrollin, input, output , stabilitetin, homeostasis, parashikim, dhe filtrimin. Nga ana tjetër, ajo gjithashtu ka kontribuar në përhapjen e ideve të gabuar për atë që matematika të vërtetë do të thotë.

Wiener vetë ishte i vetëdijshëm për këto rreziqe dhe marrëdhëniet e tij të gjerë me shkencëtarë të tjerë e çuan për të thënë:

Një nga detyrat kryesore e matematikan në vepruar si një këshilltar për të shkencëtarëve është për të shkurajuar ata nga pritur shumë nga matematika.

Disa prej botimeve Wiener të cilat ne nuk i kemi përmendur përfshijnë jolinear probleme në të rastësishme Theory (1958), dhe Perëndia dhe Golem, Inc: A Comment në Vende Ku Disa Cybernetics Impinges në Fe (1964).

Ne kemi përmendur më lart Freudenthal 's Komentet më të dobët Wiener stilin e të shkruarit. Më e famshme e tij punojnë Cybernetics vjen në për kritika të veçanta nga Freudenthal:

Edhe e matur nga standardeve Wiener është "Cybernetics" është një punë e organizuar keq - nje koleksion i misprints, deklarata e gabuar matematikore, formula të gabuara, idetë e shkëlqyer por pa lidhje, dhe absurditete logjike. Është për keqardhje që kjo punë të fituara Wiener pjesa më e madhe e famë të tij publike, por kjo është një afterthought. Në atë kohë lexuesit matematikore ishin më të hipnotizuar nga pasurimin e ideve të tij se sa nga difektet e saj.

Freudenthal, në, përshkruan pamjen si Wiener dhe karakterin e tij:

Në pamje dhe sjellje, Norbert Wiener ishte një figurë barok, të shkurtër, rrumbullak, dhe dritëshkurtër, duke kombinuar këto dhe shumë cilësi në shkallë ekstreme. Biseda e tij ishte një përzierje kurioze e pompozitet dhe paturpësi. Ai ishte një dëgjues të dobët. Vetë-lavdëruar e tij ishte gjallë, bindës dhe nuk fyese. Ai fliste shumë gjuhë, por nuk ishte e lehtë për të kuptuar në ndonjë prej tyre. Ai ishte një lektor shkëlqyeshëm i keq.

DG Kendall shkruan:

Si një qenie njerëzore Wiener ishte mbi të gjitha stimuluese. Unë kam njohur disa që kanë gjetur stimul të padëshirueshme. Ai mund të fyejnë publikisht nga gërhitës përmes një leksion dhe pastaj duke i kërkuar një pyetje të vështirë në diskutim, dhe gjithashtu privatisht me proffering informacion dhe këshilla mbi disa fusha të largët nga e tij për një shok darkë gusht. Më pëlqen të kujtoj Wiener si unë dikur vonë pashë atë natën në Magdalen College, Oxford, i rrethuar nga një grup i magjepsur të studentëve, duke folur, duke folur pambarimisht.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland