Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Wilhelm Carl Werner Otto Fritz Franz Wien

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

13 Jan 1864

Gaffken, East Prussia (now Poland)

30 Aug 1928

Munich, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Wilhelm Wien punuar në Physikalisch-Technische Reichsanstalt në Berlin-Charlottenburg ku ai ishte një koleg i Planck. Wien u emërua profesor i fizikës në Giessen në vitin 1899 dhe profesor i fizikës në Mynih në vitin 1920.

Në 1893 Wien deklaruar ligjin e tij zhvendosjen e spectra rrezatimit blackbody në temperatura të ndryshme. Metoda e tij është përshkruar në:

Ishte [Wien's] ide për të përdorur si një përafrim të mirë për blackbody ideal një furrë me një vrimë të vogël. Çdo rrezatim që hyn vrimë e vogël është shpërndarë dhe pasqyruar nga muret e brendshme e përvëlim aq shpesh se gati të gjitha rrezatim është i zhytur në hyrje dhe mundësi të disa prej të gjetur rrugën e saj nga vrima përsëri mund të bëhen jashtëzakonisht të vogla. Rrezatimi që vijnë nga kjo vrimë është pra shumë afër blackbody ekuilibrit rrezatim elektromagnetik i korrespondon temperaturën përvëlim.

Në 1896 Wien nxjerrë një ligj shpërndarjen e rrezatimit. Planck, i cili ishte një koleg i Wien kur ai ishte kryer këtë punë, më vonë, në 1900, bazuar në teorinë kuantike faktin se ligji Wien, ndërsa e vlefshme në frekuenca të larta, u prish krejtësisht në frekuenca të ulëta.

Ndërsa studimi streams së Wien gazit ionized, në 1898, identifikoi një pjesëz pozitiv në masë të barabartë atom hidrogjen. Wien, me këtë punë, vuri themelet e spectroscopy masë. JJ Thomson rafinuar aparat Wien dhe kryer eksperimente të mëtejshme në 1913 pastaj, pas punës me E Rutherford në 1919, thermije Wien ishte pranuar dhe e quajti proton.

Wien 1911 mori çmimin Nobel për punën e tij të rrezatimit të ngrohjes.

Në një letër nga Ajnshtajni në Vjenë është përshkruar në të cilën ai kërkon Vjenë për të zhvilluar një provë eksperimentale të parimit të ekuivalenca që Ajnshtajni kishte propozuar nga konsiderata thjesht teorike në 1907:

1912 [Einstein] u kthye me letër W Wien me kërkesën për të matur ndryshimin midis periudhave të luhatje të pendulums bërë të uraniumit dhe do të çojë, si dhe proporcionalitetit e masa inerciale dhe gravitacionale e uraniumit dhe të çojnë një peshë, përkatësisht , domethënë me një bilanc rrotullim. Letër dëshmon se Einstein nuk ishte në dijeni të eksperimentit Eötvös kur ai formuluar parimin e ekuivalenca ...

Wien gjithashtu dha kontribut të rëndësishëm për studimin e rrezeve katodë, X-rrezet dhe rrezet kanal.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland