Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Helmut Wielandt

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

19 Dec 1910

Niedereggenen, Lörrach, Germany

14 Feb 2001

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Helmut Wielandt hyri në Universitetin e Berlinit në vitin 1929 dhe atje ai studioi matematikën, fizikën dhe filozofinë. Atje ai u ndikua shumë nga Schmidt dhe Schur. Në fjalimin e tij të pranuar anëtarësimin e Akademisë Heidelberg në vitin 1960 ai tha:

Kjo është një prej seminareve Schur se kam borxh stimul për të punuar me grupe ndryshim, zona e parë e mia kërkimore. Në atë kohë teori kishte vdekur pothuajse jashtë. Ajo kishte zhvilluar shekullit të kaluar, por për nga ana e shekullit të kishte qenë kështu plotësisht zëvendësohet nga teoria në përgjithësi e aplikueshme të grupeve abstrakte që nga 1930 edhe rezultatet e rëndësishme u harruan praktikisht - në mendjen time të padrejtë.

Kjo ishte tema e grupeve të ndryshim që Wielandt ka shkruajtur disertacion i doktoratës e tij dhe ai u dha një doktoraturë në 1935. Nga 1934 deri 1938 ka punuar në stafin redaktues të Jahrbuch über die Fortschritte der Mathematik në Berlin. Nga 1938 ai ishte asistent në Tübingen, ku ai paraqiti tezën e tij habilitation në 1939. Wielandt përshkroi përmbajtjen e tezës së tij habilitation në këtë mënyrë:

Punojnë në grupe ndërrim çoi mua në mënyrë të pashmangshme për përfshirjen me teori strukturën e grupeve të fundme. Në të njëzetat këtë teori kishte rënë në neglizhencë ... Por Philip Hall 's dokumentet themelore kishte revitalised tashmë atë. Ku Salla e kishte filluar nga pyetjet aritmetik dhe decompositions produkti, puna ime vet ishte shkaktuar nga një pyetje e Robert Remak e një lloji krejt tjetër: a është grupi i prodhuar nga dy nëngrupe që ndodhin në seri përbërjen gjithmonë të njëjtin lloj? Në Habilitationsschrift tim i zgjeruar zbulimi se kjo pyetje mund të përgjigjet pozitivisht në një studim të detajuar të strukturës normale e grupeve të fundme.

Edhe pse ishte zyrtarisht në Wielandt stafit në Tübingen deri në 1946, gjatë Luftës së Dytë Botërore ai ishte me leje për shërbim ushtarak. Ai iu nënshtruan trajnimit themelor në 1939 dhe trajnimin artileri në 1940. Pastaj nga 1941 ka qenë i angazhuar në hulumtim mbi meteorologjia, cryptology dhe Aerodinamika. Pastaj në vitin 1942 ai ishte bashkangjitur Institutit Kaiser Wilhelm dhe Aerodinamika Institutit të Kërkimeve në Göttingen. Duke përshkruar këtë punë Wielandt tha:

... Unë kisha për të punuar mbi problemet e vibrimit. Unë jam borxh në atë kohë për zbulime me vlerë: në njërën anë aplikimin e mjeteve abstrakte në zgjidhjen e problemeve konkrete, nga ana tjetër, - për një matematikan i pastër - vështirësi të papritura dhe përgjegjësi i pastërvitur e vlerësimit numerik. Kjo ishte një çështje e vlerësimit të Eigenvalues e jo--vetë adjoint ekuacioneve diferenciale dhe matricat.

Në fund të Luftës së Dytë Botërore Wielandt u emërua profesor në Universitetin e Mainz. Ai ka mbetur atje deri në 1951 kur ai u emërua profesor në Universitetin e zakonshëm të Tübingen. Ai ka mbetur në Tübingen derisa ka dalë në pension në vitin 1977, por gjatë kësaj kohe ai kaloi dy periudha në Universitetin e Wisconsin, Madison, një në 1963 dhe të dytë 1965-1967. Ai gjithashtu ka mbajtur një numër të vizituar pozitat në Shtetet e Bashkuara, në Universitetin e Warwick, Angli dhe në Universitetin e Brazilit.

Për 20 vjet në fillim të vitit 1952 Wielandt ishte drejtues redaktor i Mathematische Zeitschrift.

Wielandt e punës kërkimore të vazhdueshme mbi grupet e fundme dhe mbi grupet ndryshim. Një nga fushat që puna e tij e mori atë në grupe u ndërrim pafund. Ai ka kontribuar shumë në algjebër lineare dhe teoria matricës. Ndër kontributet e tij ishte një më të shkurtër, prova elegante e Perron - Frobenius teorema.

Wielandt besonte se metoda axiomatic kishte prodhuar përparime të mëdha:

Duke u kthyer gjithnjë e më shumë drejt abstrakte, bashkimin revolucionare ka arritur në matematikë. Është sikur disa fusha të matematikës të cilat më parë mund të vështirë të arrihet në këmbë, tani janë të lidhur nga rrugët.

Megjithatë ai ishte i bindur se, nga ditët e tij studente e tutje, kjo metodë ka kufizime dhe axiomatic kryer përpara në studimin e tij me këtë besim:

... Unë nuk mund të ndajnë mendim të përgjithshëm se ky do të jetë tani e tutje vetëm drejtim shpërblyese për hulumtim. Ajo dukej mua se, si të gjitha sistemet e madhe deduktiv, ajo ishte kërcënuar nga rreziku që problemet të cilat ajo nuk mund të përshtatur siç duhet do të shkarkohet si jointeresant, ndërsa në të kundërtën, këto duhet të ofrojë një nxitje për të zgjeruar themeli.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland