Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Gordon Thomas Whyburn

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

7 Jan 1904

Lewisville, Texas, USA

8 Sept 1969

Charlottesville, Virginia, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Gordon Whyburn 's prindërit ishin Thomas Whyburn dhe Eugenia Elizabeth Whyburn. Edukimi i tij shkollë ishte në qytetin e tij në shtëpi e Lewisville dhe pastaj, pas diplomimit nga shkolla, ai hyri në Universitetin e Teksasit. Ai nuk bëri të nisë një kurs matematike ne universitet, megjithatë, për dashurinë e tij të parë ishte kimi dhe ajo ishte kjo tem ku ai studioi për shkallën e tij të parë dhe ai u dha AB e tij në Kimi në 1925.

Robert Moore ka qenë i emëruar si profesor i asociuar në Universitetin e Teksasit në vitin 1920 dhe ishte Moore i cili mësoi Whyburn gur në fillim në studimet e tij universitare. Moore shpejt e pa mundshme matematikore në Whyburn, dhe Whyburn u shndërrua shumë shpejt ndjekin kurse të mëtejshme matematikë dhënë nga Moore i cili e inkurajoi atë në masë të madhe në drejtim të studimit të matematikës. Edhe para se të marrë shkallën e tij të parë në kimi, Whyburn ishte ndërmarrje kërkimore në matematikë me Moore. Sigurisht me Moore ka një interes të thellë në topologji, që ishte drejtimi që mori dhe Whyburn ishte për t'u bërë temë e kërkimit të tij gjatë gjithë jetës së tij.

Whyburn kishte lidhje të tjera me matematikën në Universitetin e Teksasit në Përveç punës së tij me Moore. Vëllai i tij i madh, Uilliam Marvin Whyburn (1901-1972), ishte gjithashtu në Universitetin e Teksasit në të njëjtën kohë si Gordon Whyburn, dhe ndryshe nga Gordon ai ishte duke studiuar matematikë. William Whyburn vazhdoi të bëhet Kryetar i Departamentit të matematikës në Universitetin e Kalifornisë, Los Anxhelos dhe pastaj në Universitetin e North Carolina. Hulumtimi i tij është kryesisht mbi ekuacionet diferenciale të zakonshme për të dytë, të parë për detaje.

Një matematikan në Teksasit në këtë kohë ishte Lucille Smith, i cili ishte gjithashtu nga Lewisville, dhe Whyburn Lucille martuar në 1925. Lucille Whyburn ka, që nga vdekja e burrit të saj, të shkruar letra katër interesante (shih për shembull dhe) në lidhje me Matematikanë dhe ngjarjet nga jeta e saj me Gordon Whyburn. Përkundër që këto lidhje me matematikë dhe pavarësisht Moore fort inkurajuar atë për të lëvizur nga kimi në matematikë, Whyburn vazhdoi me studimet e tij duke u dhënë kimi Diplomë Master e tij në vitin 1926. Vetëm në këtë pikë ai ka parë se vazhdimi për të studiuar kimi ishte qesharake, kur ai kishte përfunduar hulumtimet cilësi të lartë në matematikë.

Whyburn paraqiti letër e tij të parë, e cila ishte në elemente ciklike për continua avion lidhur lokalisht, në Krishtlindje perëndimore takimin e Shoqërisë American Mathematical në Çikago më 31 dhjetor 1926 (shih për më shumë detaje). Rrugë për një doktoraturë në matematikë tani ishte e lehtë, dhe në të vërtetë ai ishte dhënë Ph.D. e tij në matematikë në vitin 1927. Pas kësaj ai u emërua si profesor zëvendësues i matematikës në Universitetin e Teksasit, duke mbajtur këtë post nga 1927 deri 1929.

Në 1929 Whyburn, së bashku me gruan e tij, ishte në gjendje të shkojë në Evropë, të financuar nga një Guggenheim Fellowship, ku ai kaloi vitin akademik 1929-30. Ai kaloi një kohë më të madh në Vjenë duke punuar me Hahn, por gjithashtu vizitoi Varshavës dhe bërë lidhje të rëndësishme me Kuratowski dhe Sierpinski. Në letrat mes Whyburn dhe Robert Moore diskutohen. Këto Moore shqetësim 's Teorema arcwise lidhje të cilën ai kishte provuar të parë për të vendos lidhje të hapur në vitin 1916, por nuk kishte ende nuk botuar nga 1930.

Kthehu në Shtetet e Bashkuara, Whyburn u emërua profesor i matematikës në Universitetin Johns Hopkins, pastaj në vitin 1933 ai u afrua nga Universiteti i Virxhinias i cili kërkoi që ai të pranojë një takim si profesor dhe kryetar i Departamentit të matematikës. Ai pranoi emërimin në vitin 1934 dhe të planifikuara:

... për të marrë së bashku një Matematikanë disa të rinj dhe të ngjashëm të arritjeve topflight. fushat e tyre duhet të jenë të ndryshme por të ndërthurura në mënyrë që studentët nuk do të ballafaqohen me zgjedhjen midis zonave absolutisht pa lidhje. Plani i punuar bukur. EH MekShejn u bashkua departamentit në 1935, dhe GH Hedlund në 1939. Tre prej tyre u zhvillua një program i bukuri dhe standardeve të larta.

Kontributet e parë të studimeve Whyburn ishin në elementet ciklike dhe strukturën e continua. Kjo punë që kanë për qëllim shqyrtimin e vazhdimësi lidhur lokalisht aeroplan dhe rajonet e avionit krijuar nga ajo. Teori u bazuar në elementet ciklike, që është një rajon C tillë që çdo dy pikat e C janë të përfshira në një kurbë e thjeshtë të mbyllur të C. Rreth kohë Whyburn shkoi në Universitetin e Virxhinias ai filloi të punojë në teorinë homology dhe shqyrtuar nocione të ndryshme e konvergjencës në hapësirë e të gjitha subsets e një hapësirë kompakte metrikë.

Nga rreth 1.936 Whyburn shikuar në hartat e hapur dhe aplikimet e tyre për teorinë komplekse funksion. Në 1942 ai botoi tekstin e tij të famshëm Analitike Topologji në të cilën ai thotë:

Topologji Analitike ka për qëllim për të mbuluar ato fazat e topologji të cilat janë duke u zhvilluar advantageously nga metodat në të cilat transformimet e vazhdueshme të luajnë rol thelbësor.

Një recensues i librit ka shkruajtur:

Ishin thjesht një koleksion të vëllimit të teorisë zhvilluar në gazeta të ndryshme gjatë viteve të fundit, ajo do të jetë i vlefshëm si një libër burim për punëtorët e pranishëm dhe të ardhmen e transformimeve. Megjithatë, ajo është shumë më tepër se kaq. Disa nga rezultatet janë të reja dhe shumë i trajtimit është e re, disa nga provat marrjen e një hijeshi dhe u jap ata trishtim mungonte në dokumentat origjinale.

Libri është rezultat i zhvillimit të mëtejshëm Whyburn material, i cili kishte paraqitur si American Mathematical Society Colloquium pedagog në 1940.

Vonë tekstet kryesore nga Whyburn u analizë Topological (1958) dhe topologji Dinamik i cili ishte autor i së bashku nga Edwin Duda dhe është botuar 10 vjet pas vdekjes së Whyburn. Termi "topologji dinamike", shkruan Whyburn:

... referohet trupit e rezultateve të një natyre topological në të cilën koncepti funksionin e luan një rol qendror.

Edhe pse Whyburn karrierën e tij kaloi nga 1.934 në Virxhinia, ai ka bërë vizita të shpeshta për mësimdhënie të verës. Ai mësoi në Stanford, Universiteti i Kalifornisë, UCLA dhe Universitetit të Kolorados. Përveç kësaj ai mori studim lë në 1952-53 në Stanford, dhe 1956-57 kaloi në Angli dhe Zvicër. Ai në pension nga roli i tij si kryetar në Virxhinia pasi ai pësoi një atak në zemër në vitin 1966. Ai rifitoi shëndetin e tij por vdiq tre vjet më vonë nga një krizë zemre

Karakter Whyburn është përmblodhi në:

Whyburn ishte një njeri shumë private. Ai ishte i qetë dhe i trembur, dhe mrekullueshëm i butë me nxënësit dhe familjen. Por në momentet e krizës administrative, ai mund të jetë jashtëzakonisht e vështirë kur ai duhej të jetë. Një njeri me shkëlqim, me një shpejtësi të shquar në kërkimin shkencor, megjithatë ai besonte thellë në vazhdimësi dhe durim, dhe se ajo ishte rekord total prej realizimin e një jete që më rëndësi.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland