Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

John Macnaughten Whittaker

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

7 March 1905

Cambridge, England

29 Jan 1984

Sheffield, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

John Whittaker 's amtare, Maria Ferguson McNaghten Boyd, ishte nga një familje e rëndësishme. Babai i saj, Thomas Rev Boyd, ishte një ministër prezbiterian i cili jetonte në Kembrixh dhe ishte Sekretari i skocez i Shoqërisë traktit Fetare. Babai i tij, gjyshi i Merjemes, ishte Sir Thomas Boyd që kishin qenë Zot Provost i Edinburgut dhe kishte një rol të madh në themelimin e infermieri Royal Edinburg dhe katër Edinburg Shkollat përfshirë Kolegjin Xhorxh Watson's. Ajo ishte një nga shkollat remodelled nga kompania tregtare dhe hapur si një College në 26 shtator 1870. Babai i Gjonit ishte Edmund Taylor Whittaker, një matematikan i shquar i cili ka një biografi në këtë arkivë.

Jack (emri ai ishte i njohur nga të gjithë jetën e tij) kishte dy vëllezër (një vëlla më të vjetër dhe një vëlla më të vegjël) dhe dy motra. Një nga motrat e tij, Beatrice Maria Whittaker, i martuar Edward Copson ndërsa një nga vëllezërit e tij, Eddy Whittaker, u bë zëvendës-Presidenti i kompanisë Sigurimeve kujdesshme në Newark, New Jersey, Shtetet e Bashkuara. Prindërit Jack's lëvizur nga Kembrixh në Dublin, kur ai ishte një vjeç. Prindërit e tij u zhvendos përsëri, këtë herë për të Edinburgut në Skoci, në 1912. Ishte në atë qytet që Jack të parë mori pjesë në shkollë studiojnë në Kolegjin Xhorxh Watson së, shkollë e madhe se-gjyshi i tij kishte ndihmuar gjetur. Pas, ai ndoqi shkollën e Shën Salvator në St Andrews, derisa ai fitoi një bursë të Akademisë Fettes në Edinburg. Shkolla St Salvator, i cili u hap në 1882 në atë që është tani Hotel Scores, që kanë për qëllim:

... për të siguruar një arsimim të shëndoshë të përgjithshëm për përgatitjen e djemve për Shkollat Publike e Anglisë dhe Skocisë ... Nuk ka objekte të mirë ekzistojnë brenda katër qoshet e Mbretërisë së Bashkuar për qëllim.

Kur Jack hipi në shkollë Alfred Le Maitre Xhorxh ishte drejtor shkolle dhe ka qenë rreth 50 djem, shumica e të cilëve ishin nxënësit ditë, më e suksesshme e të cilëve shkoi për në Sandhurst, Rubgy, ose si Jack, të Fettes Akademisë.

Whittaker ndjekur Fettes nga 1918 deri 1920 gjatë së cilës kohë ai u prezantua me gur. Pastaj në moshën 15 ai hyri në Universitetin e Edinburgut, ku ai u bë shokë me Hodge i cili ishte në të njëjtën klasë. Vendimi për të studiuar matematikë nuk ishin marrë lehtë, sepse kishte të spektrit të gjerë interesat dhe ekspertizë. Në fakt ai kishte menduar seriozisht të studioni arteve të bukura, por, i ndikuar nga i ati i tij, ai vendosi për të studiuar matematikë. Duke pasur një matematikan i njohur si babai duhet të ketë bërë një vendim të tillë shumë të vështirë, sepse ai do të kishte pasur një situatë konfliktuoze, disa tërhequr atë në temë babait të tij, disa duke i thënë atij se ai duhet të jetë personi e vet dhe të bëjë diçka të ndryshme.

Jack hyrë në Trinity College, Cambridge, në vitin 1923 dhe atje ai u mësoi nga Littlewood, Milne, Fowler dhe S HD. Një nga dokumentet e parë Whittaker ka shkruajtur zgjidhur një problem i përmendur nga HD në leksionet e tij dhe duket se HD e ligjëratave kishte ndikim më në drejtimin e interesave të tij matematikore. Studentët e shokët e tij ishin gjithashtu një koleksion mbresëlënëse e njerëzve që ishin WH McCrea, Paley, Coxeter dhe Todd.

Ai kaloi dy vjet si një Asistent Ligjërues në Matematikë në Universitetin e Edinburgut (1927-29), ku babai i tij ET Whittaker mbajti Kryetari i matematikës, dhe gjatë kësaj kohe ai u dha një D.Sc. nga Universiteti dhe Edinburg çmimin Smith nga Kembrixh. Zgjidhet një shokët e Pembroke College, Cambridge, ai kaloi katër vitet e ardhshme atje si një lektor. Megjithatë, edhe pse ai gëzoi jetën në masë të madhe kolegji, në disa mënyra, ai nuk i përshtaten atij që mbikëqyrjen e nxënësve ishte diçka që ai nuk ishte i kënaqur me të dhe mendonin se ishte diçka që ai nuk e ka bërë shumë mirë. Ai, pra, shikoi për një mundësi të lëvizin larg nga Kembrixh dhe karrige vakant të matematikës të pastër në Liverpul dukeshin tërheqëse.

Whittaker pranuar kryetari i matematikës të pastër në Universitetin e Liverpool në vitin 1933. Mësimin e matematikës kishte përgjegjësinë e tij të pastër, ndërsa matematikë mësimdhënies zbatohet ishte përgjegjësi e L Rosehead i cili ishte emëruar në Kryetari Matematikë e Aplikuar në të njëjtën kohë si Whittaker. Më 19 dhjetor të atij viti ai u martua me Iona Mhari Natalie Elliot, babai i të cilit ka qenë një mbjell çaj në Assam. Jack dhe Iona kishte dy djem, John Edmund Whittaker lindur në 19 nëntor 1934 dhe Richard James Whittaker i lindur më 6 shkurt 1938.

Nga 1938 e luftës u duk pothuajse e pashmangshme kështu Whittaker u bashkua me oficerët e kërkimit jashtëzakonshme. Pas Luftës së Dytë Botërore filloi, Whittaker u thirren për shërbim të luftës në korrik 1940. Detyrë e tij e parë ishte për t'u bashkuar me pjesën Newark nga adhuruesit e regjimentit King's Royal si një oficer i zbulimit. Ndërsa kërcënimin e pushtimit të afërt dukej ai ndërmori detyrë roje, por nga tetor 1940 ai u shpall për të Anti-Aircraft Komandës në Stanmore. Gjatë verës së 1942 ai ishte në shkollë në qitje e artilerie tank Lulworth, që janë dërguar në Egjipt në shtator të atij viti. Ai kaloi një vit në Kairo ku ai ka bërë kontakte me Matematikanë të cilat ishin për të farkëtuar lidhje të forta midis Kajros dhe Liverpool i cili zgjati shumë vite. Ne i referohen më poshtë në një libër që të dhënat dha leksione në Universitetin Fouad unë, Kairo. Ai shërbeu Montgomeri, shërbeu me 8-të të Ushtrisë, dhe në Shtabin e Shtabit gjatë fushatës tunizian. Nga gusht 1943 ai ishte kthyer në Angli, duke punuar në Zyrën e luftës, ku ai më vonë ka qenë Zëvendës Këshilltar Shkencor në Këshillin e Kërkimeve të Ushtrisë.

Whittaker u kthye në karrige e tij në Liverpool, në tetor 1945 dhe u përfshinë në detyrat administrative të tilla si Dekani i Shkencave 1947-1950. Me 1953 ai kishte vendosur se nëse ai ishte për të një administratori ai do të jetë një profesionist, dhe, duke rënë oferta nga dy kolegje në Londër, ai u bë zëvendës-kancelari i Sheffield University. Ai me sukses të udhëhequr Sheffield e tij deri në pension në vitin 1965. Detajet artikull shumë nga arritjet e tij për Sheffield Universiteti si ai e udhëhoqi atë mjeshtëri për trembëdhjetë vjet në një periudhë e zgjerimit masiv. Stafi i ri duhej të caktuar, ndërtesat e reja të ndërtuara, departamentet e re filloi lart, dhe të gjitha problemet e paraqitura që trajtohen me forcë, qëndrueshmëri dhe të kuptuarit.

Ai gjithashtu ka luajtur një rol të madh në jetën e qytetit të Sheffield, duke ndihmuar për të përmirësuar marrëdhëniet midis qytetit dhe universitetit. Në veçanti ai ka shërbyer në Këshillin e Katedrales, ishte një guvernator i spitaleve të Bashkuara, ka shërbyer në Këshillin e Konservimit, dhe ishte një anëtar i Shoqërisë Muzeu Sheffield. Shoqëria Muzeu i dha atij mundësi për të përdorur ekspertizën e tij të arteve të bukura:

Ai shpesh leksione në organet jashtë më shumë interesat e tij artistike duke përfshirë numizmatik, tekstile koptike, dhe arkeologji.

Le të shohim tani në kontributet Whittaker në matematikë. Tij i parë katër letra në fund të 1920 ishin në teorinë kuantike. I dytë i tyre ishte (sipas Xhefri Stephenson):

... larg-parë në motivimin e saj për në atë kohë e grimcave elementare që ndërveprojnë me fushën gravitacionale nuk u mor shumë seriozisht.

Ai pastaj bëri disa nga punimet e tij më të rëndësishëm në analizat komplekse. Ai shprehu rezultatet e babait të tij ET Whittaker në funksion kardinal. Ai gjithashtu dha kontribut të rëndësishëm për teorinë Nevanlinna me rezultatet në funksionet meromorphic. Ai ishte i interesuar për shumë vite në zgjerimin e funksioneve në një seri të polynomials Whittaker dhe e vazhdueshme është emëruar pas tij. Ai shkruajti tre libra të rëndësishëm. Teori Interpolatory function (1939, ribotuan 1964), Seria e Polynomials (1944), dhe Sur les Series de Base de Polynomes Quelconques (1949). E parë e këtyre përmban një rezultat, i cili Whittaker korrekt atribuohet Takenaka, e cila tregon se, me një kusht shtuar teknike, një funksion tërë çdo derivati i cili ka një politikë të zero në disk njësi është domosdoshmërisht një konstante. Vazhdueshëm është bërë i njohur si Whittaker e konstante pavarësisht nga rezultati që në fillim për shkak të Takenaka. Libri i dytë është vetëm 43 faqe i gjatë dhe është rezultat i një seri të ligjëratave të dhënë nga Whittaker në Universitetin unë Fouad, Egjipt në 1943. Kjo sjell deri në datën kapitullin e parë të librit të tij të mëparshme. Libri i tretë është përsëri e shkurtër po 85 faqe i gjatë. Ai i jep një trajtim shumë më të plotë të materialit në vitin 1943 librin e tij, dhe gjithashtu përmban rezultatet e arritura që nga viti 1943. Në shumë mënyra këtë punë mund të shihet si arritja më e madhe Whittaker dhe u shpërblye me Çmimin prestigjioz Adams nga Cambridge University për këtë punë në vitin 1949.

Në vitin 1965 Whittaker në pension si zëvendës-kancelari dhe gëzonte matematika e tij përsëri. Pasi kaloi një vit në Birmingham si një hulumtues i lartë në matematikë ai u kthye në Sheffield në 1967 si pedagog nderi në matematikë. Ai përtërirë kontaktet e tij me Matematikanë në Kairo, shpenzimet janar-mars të 1967 si profesor vizitues në Kairo. Ai gjithashtu u mbajt në Teheran, ku ai mori rastin t'i shkojne pas qejfit dashurinë e tij të arteve të bukura dhe të ktheheni një koleksion gjobë prej qeramike, qelqe, dhe ngjyrat e ujit.

Interesat dhe karakterin e tij janë përshkruar si vijon:

... ai mblodhi 18-të dhe 19-të ngjyrave të ujit të shekullit dhe fotografi të tjera dhe vizatime. ... Në rininë e tij Jack kishte qenë aktiv në hokej, rugger dhe tenis ... Ai mbeti një kopshtar i mprehtë .. Ai as i zbukuruar, as pinte, por më vonë ai erdhi në jetë gjithnjë e më të vlerësojmë ushqim gjobë gruan e tij me kusht, gjërat veçanërisht e ëmbël. Ai ishte një e mirë pas-Gjuha darkë, gjithmonë pa shënime.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland