Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Edmund Taylor Whittaker

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

24 Oct 1873

Southport, Lancashire, England

24 March 1956

Edinburgh, Scotland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Edmund Whittaker 's familje kishte jetuar për shumë gjenerata në Lancashire. Whittaker Emri vjen nga Whitacre fermë të Lartë, pranë Padiham në Lancashire, ku familja ka jetuar nga 1236. Nënë Edmund Whittaker ishte Selina Septima Taylor dhe babai i tij ishte Gjon Whittaker, një njeri i thotë e pavarur nga Birkdale që nuk ishte e mjaftueshme për të pasur nevojë për një profesion. Babai Selina u Edmund Taylor, i cili ishte një mjek me një praktikë në Middleton pranë Manchester. Selina dhe John emrin bir Edmund tyre Taylor Whittaker, duke i dhënë atij si një emër dhe një emër të mesme nga gjyshi i tij nënës. Nënë Edmund Whittaker ka luajtur një rol të rëndësishëm në edukimin e tij, duke qenë mësuesi i tij vetëm derisa arriti moshën njëmbëdhjetë.

Ai u arsimua në Mançester Grammar School, duke hyrë në moshën njëmbëdhjetë, dhe në fillim ai u përqendrua në klasike por si ai përparuar përmes shkollës ai ishte i lumtur që të specializojnë në matematikë. Nga atje ai shkoi deri në Trinity College, Cambridge në 1892, ku ai mbajti një bursë. Ai u mësoi si një universitare nga, ndër të tjera, GH Darvini dhe AR Forsyth. Interesat e tij në këtë kohë ishin në anën e aplikuar e matematika e cila është ilustruar me siguri nga fakti se, në vitin 1894, ai u dha ekspozitën Sheepshanks në Astronomi. Whittaker diplomuar si grindavec i dytë në shqyrtimin e 1895, dhe u dha Medaljen Tyson. Ai ishte rrahur në vendin e dytë në provimet Tripos matematike nga Vllaznia. Whittaker u zgjodh si anëtar i Trinity College në 1896 dhe u bë i parë prizeman Smith në 1897 për një punë në matematikë të pastër, domethënë në funksionet e njëjtë.

Pas Whittaker u bë anëtar i Trinity College ai filloi të mësojë dhe të jap leksion dhe kurse, në mesin e nxënësve të tij të parë ishin të çartur dhe JH GH Jeans. Whittaker bënë ndryshime revolucionare në temat e mësoi në Kembrixh. Ai mësoi një kurs i bazuar në librin e tij të famshme Një Kursi i Moderne Analiza (1902). Kjo punë është e rëndësishme në studimin e funksioneve të një variable komplekse. Ai gjithashtu zhvillon teorinë e funksioneve të veçanta dhe ekuacionet diferenciale që lidhen e tyre. Kurse të tjera Whittaker mësohen në Kembrixh të përfshira astronomi, optikës gjeometrike, dhe të energjisë elektrike dhe magnetizëm. Çartur dhe Jeans nuk ishin vetëm Matematikanë e famshme që Whitttaker mësohen në Kembrixh. Nxënësit e tij përfshinte Bateman, Eddington, Littlewood, Turnbull, dhe Watson.

Rev Thomas Boyd jetuar në Kembrixh dhe ishte Sekretari i skocez i Shoqërisë traktit Fetare. Whittaker u martua me vajzën e tij, Maria Ferguson McNaghten Boyd, në 1901. Ata kishin tre djem dhe dy vajza. Djali mesme nga tre ishte Gjon Whittaker i cili vazhdoi të bëhet një matematikan i njohur dhe gjithashtu ka një biografi në këtë arkivë. I madh i dy bijat e tyre ishte Maria Beatrice Whittaker, i cili u martua më vonë Copson.

Interes Whittaker në astronomi është i ilustruar nga kurse ai mësoi, por ai gjithashtu u bashkua Royal Astronomical Society shërbyer si sekretar i saj 1901-1906. Ai u bë astronom Mbretërore e Irlandës në vitin 1906 dhe shkoi në Dunsink Observatori ku Hamilton kishte punuar. Ai ishte në të njëjtën kohë të caktuar si Profesor i Astronomisë në Universitetin e Dublinit. Observatori nuk ishte e pajisur mirë dhe emërimin e tij si Royal astronom ishte më shumë për të mësuar fizikës matematikore në Universitetin sesa për të ndërmarrë astronomi vëzhgimor.

Xhorxh Chrystal, profesor në Edinburg, vdiq në nëntor 1911 dhe në vitin në vijim Whittaker mori karrige në Edinburg, ku ai mbeti për pjesën tjetër të karrierës së tij. Në fakt ai ka arritur moshën e daljes në pension në vitin 1943, por për shkak të Luftës së Dytë Botërore ai ra dakord për të vazhduar për tre vjet të tjera. Menjëherë pas kësaj ai arriti në Edinburg, Whittaker vendosur deri matematike Edinburg Laborator për të dhënë një anë praktike për interesin e tij në analizën numerike. Shumë kurse e tij leksion për këtë temë janë mbledhur në një libër që ai e botoi në vitin 1924 gur i Vëzhgimet: një traktat në matematikë numerike.

Whittaker është më i njohur punës është në analizë, në analizë të veçantë numerik, por ai gjithashtu ka punuar në mekanikë qiellore dhe historinë e matematikës dhe fizikës aplikuar. Ai shkroi gazeta mbi funksionet algjebrike dhe funksionet automorphic. Ai gjeti shprehje për funksionet Bessel si integrals përfshijnë funksionet Lazhandrian. Ai studioi këto funksione të veçanta që dalin nga zgjidhja e ekuacioneve diferenciale që rrjedhin nga ekuacioni hypergeometric.

Rezultatet e tij në ekuacionet diferenciale pjesore (përshkruar si "më të bujshme 'nga Watson) përfshinte një zgjidhje të përgjithshme të ekuacionit Laplace në tre dimensione në një formë të caktuar dhe zgjidhja e ekuacionit te vales. Kjo punë është me rëndësi themelore për të bashkuar të ndryshme fillesa e teorise se mundshme duke e bërë atë në një temë të unifikuar. Bashkim erdhi në formën e sjelljes së bashku funksione të ndryshme të veçanta, të përmendura si më lart, dhe ekspozuar ato të gjitha si raste të veçanta të asaj që u bë i njohur si një 'Whittaker integrale.

Në anën e aplikuar e matematika ai ishte i interesuar në teorinë e relativitetit për shumë vite, duke botuar të paktën pesë artikuj mbi tema. Ai gjithashtu ka punuar në teorinë elektromagnetike duke i dhënë një zgjidhje të përgjithshme të Maxwell 's ekuacion, dhe ishte me këtë temë që interesin e tij të relativitetit u ngrit. Një kërkesë që i interesuar tij erdhi nëpërmjet shoqatës së tij me actuaries në Edinburg të cilët ishin që kanë të bëjnë me sigurimin e jetës. Kjo motivuar atë për të studiuar matematikë të gënjyer pas disi metoda ad hoc që actuaries ishin përdorur dhe Whittaker provuar disa rezultate të rëndësishme në interpolation si një pasojë.

Një nga studimet më të rëndësishme të tij historike ishte A History of teoritë e Aether dhe Elektrike, nga Epoka e Descartes të ngushta të shekullit të nëntëmbëdhjetë (1910). Në vitin 1953 ai prodhuar një version të rishikuar duke përfshirë punën e parë të 1900-1925.

Në McCrea përshkruan hulumtimet Whittaker e ligjëratave që ai i dha dy herë në javë gjatë gjithë vitit akademik, ndërsa ai ishte profesor në Edinburg:

Ose ai diskutoi vetë veprën e tij aktual ose ai i dha zhvillimin e vet e tema me interes aktual në matematikë. Një mrekulli në fuqi matematikore që ia ka mundësuar gjithmonë, vit pas viti, të kemi materiale për këto ligjërata - ai kurrë nuk përsëritet njejta - ashtu sikur ai kishte asgjë tjetër për të menduar rreth, kur në fakt ai u përmbyt me detyrat e tjera.

Whittaker marrë nderon shumë. Ai ishte anëtar i Shoqërisë matematike në Londër, presidenti, duke qenë në 1928-29. Ai fitoi Morgan De Medaljen e Society in 1935. Ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore në vitin 1905, ka shërbyer në Këshillin e vet për dy periudha, 1911-12 dhe 1933-35, dhe ai ishte Vive-president në një pjesë të kësaj periudhe të dytë në këshillin 1934-35. Ai u dha Medaljen Silvester Shoqërisë së në vitin 1931 dhe Medaljen Copley në vitin 1954:

... për kontributin e tij të shquar në matematikë dy pastër dhe e aplikuar dhe në fizikën teorike.

Ai ishte knighted në vitin 1945. Ai ishte anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Edinburg, i dha Çmimin qitje Shoqërisë së në vitin 1929, Shoqëria dhe shërbeu si President për shumicën e viteve të Luftës së Dytë Botërore. Ai ishte edhe President i Shoqatës matematike (1920-21), dhe Matematika Fizika dhe seksionin e Shoqatës britanike në vitin 1927. Ai shërbeu si sekretar i Royal Astronomical Society 1901-1907.

Whittaker ishte një i krishterë i përkushtuar dhe u bashkua Kisha katolike romake në vitin 1930. Në këtë funksion ai u dha kryq Pro Ecclesia et Pontifice në 1935, u emërua në Papnor Akademia e Shkencave në vitin e ardhshëm (viti i themelimit të Akademisë nga Pope Pius XI), dhe ishte president i Shoqatës Newman nga 1943 në 1945. Ai ka dhënë leksione në shkencë dhe teologji të tilla si referat Memorial Riddell në fillim dhe në fund të botës në Dublin në vitin 1942, dhe Ligjeratat Donnellan në Hapësirë dhe shpirtin gjithashtu në Dublin katër vjet më vonë.

Sa i përket karakterit të Whittaker McCrea shkruan në:

Ai kapur ide të reja me shpejtësinë e pabesueshme dhe ai kishte një kujtesë e pagabueshme për çdo gjë ai lexuar. ... Ai ishte më bujar e njerëzve me një ndjenjë delikat të asaj që do të japë ndihmë dhe kënaqësi për të tjerët. Gjithmonë ai duket të ketë numër të madh të miqve të tij në ai tip i mendjes tij, në mënyrë që ai kurrë nuk e humbi një mundësi të bëjnë apo thonë diçka në emër të çdo një prej tyre. Ai kishte një mendje të shpejtë dhe një gjithnjë në kuptim të pranishëm të humorit dhe të pëlqyer thënë harmlessly tregime djallëzuar për njerëzit që kishte njohur.

Në Whittaker është përshkruar në këto kushte:

... ai ishte një mësues të shkëlqyer, një mjeshtër i subjektit të tij, me një dashuri të madhe të njerëzve të tij. Ngrohtësinë e tij dhe interesin e tij me miqtë e tij dhe studentët e bëri atë më të këndshëm e shokëve. Studiuesit nga jashtë vendit që e njihnin atë nuk rrallë për të vizituar atë dhe kënaquni biseda e tij, dhe miqësi themeluar kështu ai e mbajti deri me korrespondencë në të gjitha pjesët e botës.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland